ŠTIMOVANJE FORME, Veselin Sekulić: SPORT

1.                  Rangiranje tenisera na ATP listi je počelo 23. avgusta 1973. Od tada je 26 igrača  bilo na prvom mestu liste. Koji evropski igrač je bio prvi na listi kada je ona osnovana?

2.                  Od 2010. od kada postoji nagrada koja se dodeljuje svake godine naboljem fudbaleru na svetu, FIFA Zlatna lopta, jedini dobitnici su bili  Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo. I poslednje dve godine kada su se ove dve nagrade posebno dodeljivale, FIFA fudbaler godine  i Zlatna lopta, dobitnici u obe kategorije takođe su bili oni.  Ko je bio poslednji dobitnik ovih nagrada (2007) pre njih?

3.                  Na NBA draftu  2003. kao prvi pik  izabran je Lebron Džejms, treći je bio Karmelo Entoni  a  četvrti i peti Kris Boš i Dvejn Vejd. Koji evropski igrač je bio drugi pik,  zbog koga je promenjeno pravilo da igrač  mora biti star najamnje 18 godina 45 dana pre drafta?

4.                  Od početka takmičenja u badmintonu  na olimpijskim igrama osvajači zlatnih medalja  u pojedinačnoj ženskoj konkurenciji  bile su igračice iz Azije. Na poslednjim igrama u Riju tradiciju je prekinula jedna Evropljanka, Karolina Marin, pobedivši u u finalu Indijku Pusarla Sinndhu. Iz koje zemlje je bila pobedica?

5.                  Karate  će se prvi put pojaviti na letnjim OLimpijskim igrama u zemlji u kojoj je i nastao, u Tokiju 2020. U kojim disciplinama, obe počinju slovom k,  će se takmičiti karatisti?

6.                  Pre 30 godina američka plivačica na duge staze, preplivala je  Beringov moreuz od SAD do SSSR kako bi tokom Hladnog rata podstakla mir između ove dve zemlje. Kako se zove ova plivačica poznata po brojnim plivačkim podvizima kao što su preplivavanje Lamanša, Kukovog moreuza između ostrva Novog Zelanda, Magelanovog moreuza u Južnoj Americi i plivanja u ledenim vodama Antarktika i oko rta Dobre nade?

7.                  Nezvanična Tripla kruna motosporta obuhvata pobede na tri prestižne autotrke: 500 milja Indijanapolisa, 24 časa Le Mana i Veliku nagradu Monaka.  Do sada je uspeo da je osvojio samo jedan vozač, Britanac,  dvostruki  šampion formule 1.  Ko je on?

8.                  Na letnjim Olimpijskim igrama organizuju se takmičenja u konjičkom sportu u disciplinama:  preskakanje prepreka, dresura i  trodnevni ispit( eventing ) u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Koja zemlja je najuspešnija u ovom sportu na olimpijskim igrama?

9.                  Jene Fuš, Šandor Pošta, Eden Terstjanski, Đerđi Piler, Endre Kaboš, Aladar Gerevič, Pal Kovač, Rudolf Karpati I Tibor Peča su bili olimpijski pobednici  na olimpijadama od 1908. do 1964.( izuzev 1920.) nastupajući za Mađarsku. U kojoj sportskoj disciplini(ne samo sport) su dominirali?

10.              Tačno 108 godina navijači ovog kluba su čekali da njihov klub osvoji “svetsku seriju” i više od sedamdeset godina da skine kletvu “Bilijeve koze”.  Koji klub tražimo?
11.              Pojavio se na prvim zimskim olimpijskim igrama u Šamoniju 1924. godine, a zatim ga nije bilo na igrama sve do Nagana 1998. od kada je redovno  u programu zimskih olimpijskih igara. Koji  je to sport?

12.              U skvošu postoje 4 kategorije loptica, zavisno od toga koliko one jako odskaču u igri. Loptice su izrađene od gume,  crne su boje, a kategorija loptice se označava tačkicom određene boje. Koje boje su tačkice na  skvoš lopticama koje koriste profesionalci?

13.              Prva disciplina za dodelu medalja prvog dana u atletici na Olimpijskim igrama u Riju trka na 10 000 metara  donela je novi svetski rekord. Stari  rekord iz 1993. Đunksije Vang oboren je za 14 sekundi. Kako se zove etiopska dugoprugašica  vlasnica novog  svetskog rekorda na 10 000 metara?

14.              Na poslednjem svetskom prvenstvu u lakrosu osvojili su bronzanu medalju iza SAD I Kanade a na svim do sada odražnim dvoranskim svetskim prvenstvima, a bilo ih je 4,  bili su drugi iza Kanade a ispred SAD. Koja nacija je među najuspešnijim  u ovom sportu?

15.              Letnje paraolimpijske igre održavaju se iste godine kada i letnje  olimpijske igre i obično u  istom gradu. Ali postoje i izuzeci. Kada su 1968. godine u Meksiko sitiju održane olimpijske igre, paraolimpijske ne samo da nisu održane u istom gradu ili zemlji nego su održane na drugom kontinentu. Koji azijsku grad im je bio domaćin?

16.              Svetski rekord u bacanju koplja od 98,48 m drži Jan Železni  iz Češke i postignut je 1996. godine  Ali  to nije naveća daljina na koju je bačeno koplje. Na atletskom takmičenju u Berlinu 1984. godine koplje je letelo 104.80 m. Iz bezbednosnih razloga od 1986. težite koplja je pomereno napred što je onemogućilo postizanje veliki dužina. Koji bacač koplja je zaslužan za promenu pravila?

17.              Jedna od najdužih amaterskih biciklističkih jednodnevnih trka u SAD, duga 200+ milja, odžava se svake godine u septembru, prve subote posle američkog  Dana rada. Trka počinje od grada Logan u Juti,  ide preko Ajdaha  i završava  se u  gradu Džekson u u Vajomingu. Pod kojim akronimnim nazivom je poznata ova trka ako znamo da su u njega uključeni  navedeni  gradovi?

18.              Jedna od najstarijih poznatih igara na tabli igrana je u starom Egiptu. Komplet za igru se sastojao iz table koja je bila podeljena na 30 kvadrata: u tri reda po deset polja  i dva seta sa najmanje 5  figura. Igra se pominje u drevnoj egipatskoj Knjizi mrtvih i drugim verskim tekstovima i zamišljena je kao prikaz putovanja ka zagrobnom životu.  Pod kojim imenom je poznata igra koja se i danas igra?

19.              Najteža i najpoznatija jedriličarska trka na svetu koja se održava svake četvrte godine uključuje plovidbu oko sveta bez zaustavljanja, samostalno bez pomoći. Trka počinje i završava se u luci Le Sabl d-Olon nakon plovidbe po okeanima i oplovljavanja tri rta : rta Dobre nade na jugu Afrike, rta Levin u Australiji i rta Horn u Južnoj Americi.Trka je dobila ime po departmanu u kome se nalazi luka. Koji francuski departman je dao ime ovoj trci?
20.              Specijalista je za slalom i veleslalom, višestruki je svetski prvak i od ove godine šestostruki osvajač velikog kristalnog globusa za ukupnu pobedu u svetskom kupu  čime je postao  najuspešniji skijaš u istoriji  ovog  takmicenju. Kako se on zove?

21.              Neon, Jinx i ''iduća generacija'' su hronološki poređani  nadimci boksera iz jedne porodice koji su bili prvaci sveta u teškoj kategoriji. Prvi od njih je posle zlatne olimpijske medalje u poluteškoj kategoriji  posle 8 mečeva kao profesionalac postao svetski prvak, a karijeru je završio kao krezub. Drugi je posle zlatne olimpijske medalje u  srednjoj kategoriji uspeo da  postane  profesionalni  prvak sveta u teškoj. Treći, sin prvog,  je takođe stigao do pojasa prvaka u teškoj kategoriji. Koja porodica iz SAD se može pohvaliti ovim uspesima?

22.              Ona je vladajuća prvakinja sveta u šahu i najmlađa u storiji ove igre kojoj  je to sa 16 godina uspelo da ostvari. Posle Judit Polgar i Maja Čiburdanidze treća je žena koja je dospela na rejting listu 100 najboljih svetskih igrača šaha. Ko je ona?

23.              Danska kompanija Playdead 2016. je izbacila je na tržište novu video igru Inside koja vizuelno I tematski podseća na njihovu prvu igru koja ih je proslavila. Kao i u prvoj igri glavni protagonist je dečak. Kako se zove  ova igra?



24.              Posle dve nedelje jurnjave po bespućima Južne Amerike 14.01.2019 u Buenos Airesu završen je 39. Dakar reli. Start trke je bio u glavnom gradu zemlje koja se prvi put ove godine uključila u reli. Koji  je to grad?

25.              Svetsko klupsko prvenstvo u fudbalu 2016. održano u Japanu  je osvojio Real Madrid. Koji domaći klub mu je  bio protivnik u finalu  koje je izgubio 4 :2 posle produžetaka?

26.              Na olimpijskim igrama u Sent Luisu desio se veliki skandal u maratonu. Američkog maratonca koji je nakon 14 kilometara zbog iscrpljenosti odustao od trke trener  je prevezao kolima tako da se on nakon 17 km neopažen vratio, nastavio trku i  prvi  stigao na cilj. Prevara je otkrivena pre nego što je primio zlatnu medalju. Kako se zvao ovaj „snalažljivi“  maratonac?

27.              Ekstremni sport, u mnogim drtžavama zabranjen,  u kojem padobranac skače sa nepokretnih objekata (zgrada, antena, mostova, stena, planinskih vrhova, itd) upravo je po navedenim  objektima i dobio naziv. Koji sport tražimo?



28.              U kom  olimpijskom  sportu se sportisti takmiče  u disciplinama: sprint, pojedinačno takmičenje, masovni start, potera i  štafeta?

29.              Sin imigranata sa Tonge  zahvaljujući fizičkim predispozicijama i fanatičnom treningu izgradio je svoj specifičan stil igre i ragbiju doneo globalnu popularnost, postavši zaštitni znak "Ol-bleksa".Zbog neverovatne snage i brzine kojom je osvajao teren nazivali su ga "čovekom stenom", "nezadrživom silom prirode" i "buldožerom koji pleše". Kako se zvao?


30.              Morrowind, Oblivion i  Skyrim su popularne akcione RPG igre  razvijen od strane Betezda softvorksa (Bethesda Softworks)poznate po svom otvorenom načinu igranja i okruženju sa  puno detalja.Kojem serijalu igara pripadaju?

Коментари

  1. 2. Kaka
    3. Milicic
    4. Spanija
    5. kate i?
    7. Mansel
    8. Holandija
    9. Mačevanje ( sablja)
    12. zute
    13. Dibaba Tirunes
    20. Hirser
    24. Santjago Cile
    25. Jokohama

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 1. Илије Настасе
      2. Луис Фиго
      3. Дарко Миличић
      4. Данска
      5. Кате и кумите
      6.
      7. Џејсон Батон
      8. Немачка
      9. Мачевање
      10. Чикаго кабси
      11. Карлинг
      12. црвене
      13. Гензебе Дибаба
      14. Аустралија
      15. Токио
      16.
      17.
      18.
      19.
      20. МАрсел Хиршер
      21. Спинкс
      22.
      23.
      24. Перу
      25. Кашима Антлерс
      26.
      27.
      28. Бијатлон
      29.
      30.

      Избриши
  2. 1. Ilie Nastase
    2. Kaka
    3. Darko Miličić
    4. Španija
    7. Grejem Hil
    8. Kanada
    9. mačevanje - sablja
    13. Almaz Ajana
    14. Velika Britanija
    16. Uve Hon
    19. Loara
    20. Marsel Hiršer
    21. Spinks
    25. Kašima

    ОдговориИзбриши
  3. Damir Durakovic27. мај 2017. 18:10

    03. Darko Milicic
    04. Spanija
    05. Kate i...
    07. Najdzel Mensel
    10. Cikago Kabsi
    13. Almaz Ajana
    14. Juzna Koreja
    16. Uve Hon
    19. Martinik
    20. Masrel Hirser
    21. Spinks
    22. Marija Muzicuk
    24. Asunsion
    25. Kasima Antlers
    29. Dzona Lomu

    ОдговориИзбриши
  4. 1.ilie nastase
    2.kaka
    4.danska
    5.kate,kjokusinkai
    7.dzim klark
    8.engleska?
    9.macevanje
    11.skeleton
    12.bele
    13.almaz ajana
    14.kuba
    15.tel aviv
    16.uve hon
    19.normandija?
    20.marsel hirser
    21.spinks
    22.hou jifan?
    24.asunsion
    25.kasima
    28.biatlon

    ОдговориИзбриши
  5. 1. Nastase
    2. Ronaldinjo
    3. Miličić
    4. Španija
    5. Kate, kjokušin
    6. Bojadži
    7. Mansel
    8. Velika Britanija
    9. Epe
    10. Mančester siti
    11. Skeleton
    12. Bele
    13. Almaz Ajana
    14. Australija
    15. Šangaj
    16. Uve Hon
    17. JBL
    18. Go
    19. Reunion
    20. Marsel Hiršer
    21. Spinks
    22. Tan
    23. Lego
    24. Asunsion
    25. Kašima
    26. Džonson
    27. Paraglajding
    28. Biatlon
    29. Lomu
    30. Zynga

    ОдговориИзбриши
  6. 1. Nastase
    2. Ronaldinjo
    3. Miličić
    4. Španija
    5. Kate, kjokušin
    6. Bojadži
    7. Mansel
    8. Velika Britanija
    9. Epe
    10. Mančester siti
    11. Skeleton
    12. Bele
    13. Almaz Ajana
    14. Australija
    15. Šangaj
    16. Uve Hon
    17. JBL
    18. Go
    19. Reunion
    20. Marsel Hiršer
    21. Spinks
    22. Tan
    23. Lego
    24. Asunsion
    25. Kašima
    26. Džonson
    27. Paraglajding
    28. Biatlon
    29. Lomu
    30. Zynga

    ОдговориИзбриши
  7. 3. Miličić
    4. Španija
    5. kate i kumite
    8. V.Britanija
    9. mačevanje
    10. Čikago Kabsi
    12. crvene
    15. Seul
    22. Hou Yifan
    30 Elder Scrolls

    ОдговориИзбриши
  8. 1. Ilija Nastase
    2. Kaka
    3. Darko Miličić
    4. Španija
    5. Kumite i kata
    7. Grejem Hil
    8. Nemačka
    9. Mačevanje-Floret
    10. Chicago Cubs
    11. Karling
    12. Crvene
    13. Almaz Ajana
    14. Australija
    15. Tokio
    17. LBJ
    18. Mankala
    19. Normandija
    20. Marsel Hiršer
    21. Spinks
    22.Jifen
    24. Lima
    25. Jokohama Marinos
    27. B.A.S.E.
    28. Bijatlon
    29. Džona Lomu

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)