ŠTIMOVANJE FORME, Veselin Sekulić: ZABAVA

1.                  Rođen je u porodici  filipinskog-portorikanskog porekla  i  odrastao na Havajima kao Peter  Hernandez. Poznat je po svojim scenskim nastupima i privlačenju pažnje javnosti retro stilom. Važi za jednog od najuspješnijih solo izvođača u svetu a pet njegovih singlova ubraja se među najprodavanije singlove svih vremena. Pod kojim imenom je poznat ovaj američki  muzičar?


2.                  Komponovao je simfonijske pesme, koncerte za violinou, raznu muziku za film i muziku za marš. Slavu stekao je komponovanjem opereta: Grof od Luksemburga“, „Zemlja smeha“, „Paganini“, „Carević“ i „Vesela udovica“. Kako se zvao ovaj austrijski kompozitor mađarskog porekla?

3.                  Popularni španski dens pop duo iz sedamdesetih godina činile su Maite Mateus i Marija Mendiola. Proslavile su se hitovima   "Yes Sir, I Can Boogie“ i "Sorry, I'm a Lady" a pesmom "Parlez-postale Vous Français?"  predstavljali su Luksemburg na Pesmi Evrovizije 1978. Pod kojim imenom su postale poznate?

4.                  Carica Jelisaveta I Petrovna, koja nema dece, ne želi da njen maloumni rođak Petar III nasledi  tron i zato donosi odluku da ga oženi a dete iz tog braka odgoji  za budućeg  ruskog imperatora. U Peterburg počinju da stižu potencijalne neveste među kojima je i Sofija Frederika. Kako se zove ova ruska serija u kojoj je prikazan život na ruskom dvoru sredinom XVIII veka  prepun intriga, spletki i afera ?

5.                  Nemački sint-pop sastav koji je bio popularan u 80-tim godinama  u početku se  zvao Forever Young isto kao i jedan od njihovih najvećih hitova.  Pesme  Big in Japan,  Sounds like a Melody i Forever Young  zauzimaju vrhove pop i disko lista  i grupa postiže svetsku popularnost. Kako se zove ova grupa?

6.                  Komponovao je muziku za mnoge TV emisije u Velikoj Britaniji, SAD i Australiji ukljujući i muziku za kvizove: Najslabija karika, Potera i 1000 Heartbeats. Kao se zove ovaj poznati britanski filmski i televizijski kompozitor?

7.                  U pustinji Blek Rok u Nevadi održava se krajem leta najraskalašniji festival u Americi. Na njemu učestvuju hiljade ljudi obučenih u živopisne kostime koji  plešu do zore i gde uobičajena društvena pravila ne važe. Pod kojim imenom je poznat ovaj festival?

8.                  Australijski pop duet koga su činili Deren Hejz i Danijel Džouns popularnost su stekli pesmama "I Want You", "Truly Madly Deeply" i "To the Moon and Back""I Knew I Loved You". Samo ime dueta potiče iz Vampirskih zapisa od En Rajs, čiji je Deren Hejz bio veliki fan. Kako se zvao ovaj duet?
9.                  Smatraju ga jednim od najvećih džez pijanista poslednjih decenija. Veliki je inovator u svetu džeza; nastupao je sa Majlsom Dejvisom i učestvovao u formiranju tzv post-bop zvuka,  bio je jedan od prvih džezera koji je počeo da koristi sintisajzere i da svira fank. Album Head Hanters sa hitom  Chameleon postao je prvi džez platinasti album, a za muziku u filmu o džezu Oko ponoći dobio je Oskara. Kako se on zove?

10.              Radnja ove vestern serije se događa 1860-ih u Nevadi u okolini grada Virdžinija siti gde se nalaziio veliki ranč  "Ponderosa" u vlasništvu porodice Kartrajt. Poznata je kao jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih serija tog žanra(emitovana od 1959. do 1973. godine) i kao prva dramska serija koja je u potpunosti snimana i emitovana u boji. Kako se zvala serija?

11.              Južnokorejska pevačica i glumica koju su prozvali kraljicom korejskog popa postala je popularna i u Japanu nakon izdavanja svog drugog albuma Listen to My Heart. Ona je prvi južnokorejski muzičar čiji je album dostigao  mesto broj 1 na japanskoj Orikon top listi. Pod kojim imenom je ona poznata?12.              Libanka Žanet Žeržis al-Fegali, pažnju na sebe je skrenula početkom 1950-ih glumeći u egipatskim filmovima. Prvi film koji je snimila, "El-Qalb Louh Wahid" učiniće je zvezdom, a ime junakinje koju je u njemu glumila ostaće zauvek vezano za nju. Paralelno sa filmom, gradila je muzičku karijeru tokom koje je snimila više od 3.000 pesama. Bila je bila prva arapska pevačica koja je nastupila u pariskoj Olimpiji, njujorškom Karnegi Holu, londonskom Pikadili teatru i sidnejskoj Operi. Kako se ona zvala?

13.              Jozef Hajdn prvi veliki majstor muzičkog klasicizma ustanovio je klasičnu formu simfonije u četiri stava u kojoj je treći  stav u obliku složene trodelne pesme nazvan po staroj francuskoj igri umerenog tempa. Igra se pojavila u XVIII veku i obično je bila deo barokne svite a najpoznatije delo ovog oblika je komponovao Luiđi Bokerini. Kako se zove  ova pesma i igra?

14.              Muzičku karijeru je započeo Sedamdesetih kao klavijaturista sarađujući s novotalasnim sastavima The Buggles, Krisma i Helden. Osamdesetih se posvetio pisanju muzike za filmove  a Oskara  je dobio1994 za animirani film Kralj lavova. Radio je muziku i za filmove: Grimizna plima  Gladijator, Posljednji samuraj, Pirati s Kariba i Vitez tame. Kako se on zove?

15.              U vreme Velike depresije je sa svojom gitarom obilazio Ameriku, i to najviše peške. Tema njegovih socijalno angažovanih pesama često su bila prava radnika i farmera. Postavio je  temelje angažovane folk muzike i protesta koja je uticala na brojne kasnije muzičare, uključujući i Boba Dilana. Autor je preko 3000 pesama među kojima je i“This Land is Your Land”, neformalna himna SAD. Kako se on zove?

16.              Džankanu je nacionalni festival  ove  karipske zemlje koji počinje  posle ponoći  i završava u zoru na Boksing dej i  prvog dana ujutru  u Novoj godini. To je živopisna ulična parada sa ljudima u kostimima jarkih boja koji plešu u ritmu bubnjeva, pištaljki, zvonaca i klepetuša. Festival se može videti i u filmu o Džejmsu Bondu, Operacija grom. U kojoj zemlji se održava ovaj festival?


17.              Nemački kompozitor iz epohe romantizma  ostavio je za sobom  obiman i značajan opus u muzici ali ne i naslednike, tj.nije imao dece. Ipak jedna njegova kratka kompozicija posvećena tek rođenom detetu  nadmašila je slavu svih ostalih. Reč  je o delu za solistu i klavir „Dobro veče, laku noć“. Ko je autor ove uspavanke?

18.              Kako se naziva kratka muzička ideja (tema)vezana uz neki lik, predmet, pojam, mesto ili osobinu? Ona vodi gledaoce kroz muzičko-scensko zbivanje i olakšava im snalaženje u dramskoj radnji i praćenju dela. Uveliko ih je koristio i usavršavao Rihard Vagner.

19.              „Cvetni duet“ je poznata arija koja se izvodi u prvom činu ove francuske opere, a pevaju je glavna junakinja po kojoj opera nosi ime  i njena služavka Malika dok beru cveće pored reke. Duet je napisan je za sopranske glasove, a sama opera je izvedena prvi put 1883. u Parizu. Često se može čuti u reklamama. Iz koje opere je ova arija?

20.              Potiče iz poznate gvinejske porodice griota  i poznat je kao vokal i svirač kore. Nastupao je neko vreme u Salifom Keitom u grupi Rail Band a svetsku popularnost je  postigao hitom "Yé ké yé ké". Kako se zove ovaj afrički muzičar?

21.              Romantični balet o mladom Škotu koji se zaljubio u vilu izveden 1832. u Pariskoj operi po koreografiji Filipea Taljonija u kojoj je nastupila  njegova ćerka Marija  u glavnoj ulozi doživeo je veliki uspeh i pretvorio Taljonijevu u veliku zvezdu. Kako se zove ovaj čuveni  balet u kome je  ona prvi put  uvela ples na vrhovima prstiju?

22.              Na Havajskim ostrvima postoje 2 tipa ovog tradicionalnog udaračkog instrumenta, bubnja. Prvi se izrađuje spajanjem 2 tikve dok se drugi tip pravi od jedne tikve tako da joj se iseče deo na vrhu. Koriste se kao muzička pratnja za tradicionalni havajski ples Hula. Kako se zove ovaj instrument?


23. Zaplet filmskog mjuzikla Momci i devojke se zasniva na aktivnostima sitnih kriminalaca i profesionalnih kockara u kasnim četrdesetim godinama  XX  veka u Njujorku. Najpoznatija pesma mjuzikla je “Luck Be A Lady” koja je kasnije postala veliki hit Frenka Sinatre koji je i igrao u ovom filmskom mjuziklu. Ali u  mjuziklu pesmu nije pevao on, već drugi glumac koji je igrao glavnu ulogu u ovom filmskom mjuziklu. Ko je on? 

24.              Napisao je tekst evergrina My Way za Frenka Sinatru  i komponovao  veliki hit "She's A Lady" za Toma Džonsa. Kako se zove ovaj kanadsko-američki muzičar  koji je pre nego što se posvetio  komponovanju  ranih 1960-ih bio velika tinejdžerska zvezda   pesmama "Diana", "Lonely Boy" ?

25.              Proslavila se u mjuziklu Mis Sajgon u ulozi Kim koja joj je donela nagrade Toni,  a svoj glas je pozajmljivala i Diznijevim princezama - Džasmin i Mulan.Kako se zove ova filipinska pevačica i glumica?

26.              Najgledanija emisija u istoriji TV-kanala Nutimin na Islandu je "Keeping up with the Kattarshians". U ovom rijaliti programu gledaoci mogu pratiti svakodnevni život glavnih junaka Gudnija,  Ronija, Brit i Stubur. Ko su  oni?

27.              Tradicionalni klasični ples koji potiče iz južnoindijske pokrajine Tamil Nadu star je oko 5000 godina. Najstariji je oblik svih plesnih formi i smatra se oblikom joge jer poseduje veliku spiritualnu snagu. Fragmente ovog plesa nalazimo izrezbarene u zidinama hramova Izvodile su ga  hramske plesačice koje su ceo svoj život posvećivale tome živeći u hramu.Njihov ples je bio neizostavni deo svakodnevnih rituala obožavanja božanstava, Pod koijm imenom je poznat ovaj ples?

28.              Karlo Broski  je jedan od najpoznatijih italijanskih soprana kastrata iz XVIII veka. Bio je kastriran kao dečak kako bi se sačuvao njegov divan glas u starijim godinama. Nastupao je širom Evrope, a najduže se zadržao u Španiji gde je pevanjem lečio kralja Filipa V  iz dinastije Burbona koji je patio od depresije. Pod kojim imenom je poznat?

29.              Napoznatiju grupu andske folk muzike osnovali su braća Hermosa u Boliviji. Grupa je postala poznata nakon neovlašćenog korišćenja njihove pesme "Llorando se fue"  za svetski hit Lambada. Pesma je korištena i u singlu Dženifer Lopez „On the Floor". Kako se zove ova grupa?
30.              ‘’Gospodin Svaštojed’’  kako su ga zvali zabavljao je publiku od početka ’60-tih godina prošlog veka jedući sve što mu se našlo na meniju:  od metala, stakla, gume, sijalice  pa do predmeta poput bicikla, televizora pa čak i aviona Cesna 150, a da pri tom nije imao bilo kakvih stomačnih tegoba. Kako se zvao ova Francuz koji je za vreme svoje 40-godišnje karijere pojeo oko devet tona metala?

Коментари

 1. 1. Bruno Mars
  2. Gustav Maler
  3. Azucar Moreno
  4. Tajne dvorskih prevrata
  5. Alphaville
  6. Smit
  7. Blek dens
  8. Savage garden
  9. Koltrejn
  10. Bonanca
  11. Park
  12. Dalida
  13. Menuet
  14. Berlin
  15. Džonson
  16. Jamajka
  17. Šubert
  18. Lajtmotiv
  19. Lakme
  20. Mori Kante
  21. Labudovo jezero
  22. Pahu
  23. Džin Keli
  24. Džonson
  25. Izabel Prejsler
  26. mačke
  27. Katakali
  28. Farineli
  29. Kondorov let
  30. Lolito

  ОдговориИзбриши
 2. 1. Bruno Mars
  2. Franc Lehar
  4. Katarina Velika
  5. Modern Talking?
  7. „Burning Man”
  9. Čik Korija?
  12. Um Kultum
  13. rondo
  16. Jamajka
  17. F. Mendelson
  18. lajtmotiv
  19. „Lakme”
  20. Mori Kante
  21. „Leptir”
  24. Pol Enka
  25. Sara Džeronimo?
  26. Vikinzi?
  27. bajadera
  28. Farineli

  ОдговориИзбриши
 3. 1. Bruno Mars
  3. Alphaville
  5. Burning man
  8. Savage garden
  15. Vudi Gatri
  19. Mori Kante
  24. Pol Enka

  ОдговориИзбриши
 4. 2. Franc Lehar
  3. Bakara
  4. Anastasija (ili nešto slično)?
  5. Alfavil
  9. Herbi Henkok
  10. Bonanca
  13. Menuet
  14. Hans Zimer
  15. Vudi Gatri
  17. Franc Šubert?
  19. Lakme
  20. Mori Kante
  24. Pol Enka
  28. Farineli
  29. Los Indios Tabajaras

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. 21. mogao bih da probam prema periodu izvođenja - prvi romantičarski balet je "Silfide", pa bi po periodu to moglo možda da bude?

   Избриши
  2. 17. tek kada sam pažljivo pročitao pitanje - pre će biti Johanes Brams, zakleti neženja.

   Избриши
 5. 1. Bruno Mars
  4. Katarina Velika
  5. Alphaville
  7. Burning Man
  8. Savage Garden
  10. Bonanca
  11. BoA
  14. Hans Zimer
  16. Haiti
  17. Mendelson
  18. intermeco
  19. Lakme
  20. Mori Kante
  24. Pol Enka
  28. Farineli

  ОдговориИзбриши
 6. 1. Bruno Mars
  2. Franc Lehar
  4. Anastazija
  5. Alphaville
  7. Burning man
  8. Savage garden
  9. Joe Zawinul
  10. Bonanza
  13. Adadjo
  14. Džejms Horner
  15. Vudi gatri
  16. Trinidad i Tobago
  17. Šuman
  19. Manon Lesko
  20. Mori Kante
  23. Din Martin
  24. Pol Enka
  26. Mačke
  28. Farineli

  ОдговориИзбриши
 7. TAČNI ODGOVORI:

  1. Bruno Mars
  2. Franc Lehar
  3. Bakara
  4. Jekaterina
  5. Alfavil
  6. Pol Farer
  7. "Burning man" (Zapaljeni čovek)
  8. Sevidž garden
  9. Herbi Henkok
  10. Bonanca
  11. BoA
  12. Sabah
  13. Menuet
  14. Hans Zimer
  15. Vudi Gatri
  16. Bahami
  17. Johanes Brams
  18. Lajt motiv
  19. Lakme
  20. Mori Kante
  21. Silfida
  22. Ipu
  23. Marlon Brando
  24. Pol Enka
  25. Lea Salonga
  26. Mačke
  27. Barat natjam
  28. Farineli
  29. Los Kjarkas
  30. Mišel Lotito

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

ИСТОРИЈСКИ "ТАЈ-БРЕЈК"

ŠTIMOVANJE FORME, Veselin Sekulić: ISTORIJA