PRIPREME ZA WQC 2017. Aleksandar Divović: KULTURA

Dragi ljubitelji kvizova, 

pred vama je prvi od osam setova veoma kvalitetno urađenih pitanja našeg prijatelja Aleksandra Divovića, koji je i ove sezone utabao put priprema za Svetski šampionat. S radošću najavljujem da ćemo do starta prvenstva na ovom mestu svake večeri rešavati drugu tematsku oblast, te da će se finiširanju pridružiti i jedan od najuspešnijih kvizaša Srbije, već mnogo puta dokazani autor kvizing-setova, Veselin Sekulić. Dobre pripreme predstavljaju ključ uspeha, a ove sezone stvari stoje za nijansu drukčije od prethodnih, tako da idealan spoj nekoliko bitnih faktora može doneti očekivane rezultate. Kombinovanjem sadržaja ovog bloga sa sadržajima "Kviz almanaha", indirektno ćete napraviti presek WQC testa u 75% njegovog sadržaja.

Uživajte tokom narednih kvizing-večeri u majstorijama autora i sopstvenom traganju za odgovorima... Svoje odgovore možete slati putem komentara na ovoj stranici, a svi tačni odgovori biće postavljeni u komentaru, negde po isteku današnjeg dana... Prijatno rešavanje, žele vam autor pitanja, Aleksandar Divović i domaćin bloga, Kosta Željski!

1. Izobličena verzija "Portreta pape Inoćentija X" iz 1953. godine je najpoznatija od 45 likovnih obrada izvornog portreta koje je Frensis Bejkon preduzeo početkom druge polovine prošlog veka. Ko je autor originalnog portreta Inoćentija X, koji brojni kritičari smatraju nafinijim portretom u istoriji umetnosti? (slika)

2. Pored izgubljene bronzane statue grčkog heroja Meleagara koja se smatra njegovim najboljim delom, istorija arhitekture ga pamti i kao jednog od četiri glavna skulptora Mauzoleja u Halikarnasu i vodećeg arhitektu obnove Artemidinog hrama u Efesu posle Herostratovog spaljivanja. Kako se zvao ovaj grčki vajar iz 4. veka pre n.e.?

3. Naslov Hemingvejevog antiratnog romana "Za kim zvono zvoni" je pozajmljeni epigraf  iz zbirke pesama "Molitve u teškim časovima" kog engleskog, metafizičkog pesnika iz 16. veka?

4. Kako se u islamu naziva pokloničko putovanje vernika u Meku koje se, za razliku od hadžiluka koji se datumira prema islamskom lunarnom kalendaru, može preduzeti u bilo koje doba godine?

5. Američka spisateljica Patriša Hajsmit proslavila se debitantskim romanom "Stranci u vozu" i nizom romana u kojima je protagonista zavodljivi prevarant Tom Ripli. Kako se zove njena imenjakinja koja kroz seriju kriminalističkih romana prati glavnu junakinju, forenzičarku Kej Skarpetu?

6. Među karipskim laureatima Nobelove nagrade, ekonomista Artur Luis i književnik Derek Volkot su iz ostrvske državice Svete Lucije. Pisac Vidjadar Najpol je sa Trinidada i Tobaga. Kako se zove francuski prekomorski departman u Karipskom moru i najveća i najnaseljenija teritorija Evropske unije u Severnoj Americi sa koje potiče francuski nobelovac Sen-Džon Pers?

7. Izrada svakodnevnih objekata od nerđajućeg čelika visokog sjaja sa površinama od ogledala i reprodukcija predmeta iz pop kulture odlika su američkog umetnika, čiji narandžasti "Pas od balona", sa dostignutom cenom od 58,4 miliona $, predstavlja najskuplji rad nekog živog umetnika. Kako se zove ovaj umetnik, koji je početkom 1990-ih bio i u kratkom braku sa porno zvezdom Ćićolinom? (slika)

8. Nazvana po arapskoj reči za 'govor', kako se zove vrsta islamske sholastike koja teži dokazivanju teoloških principa kroz dijalektiku, ali i moderna varijanta kosmološkog dokaza o postojanju Boga?

9. Koji dugovečni pisac je zbog piromanske sklonosti da spaljuje svoje rukopise iza sebe ostavio samo tri romana -  'Tunel', 'O junacima i grobovima' i 'Abadon, anđeo uništenja', od kojih je drugi univerzalno priznat kao remek-delo?

10. Čuvena "Kuća od stakla" u Konektikatu  i "Kristalna katedrala" u Kaliforniji, najveća zgrada od stakla na svetu, najbolji su primeri njegovog stila i dalekosežnog uticaja koji je izvršio na arhitekturu revolucionarnom upotrebom stakla. Kako se zvao ovaj američki arhitekta i prvi dobitnik Prickerove nagrade? (slika)

11. Koja sintagma povezuje poznatu alegoriju iz VI knjige Platonove "Države" i sliku Hijeronima Boša, nastalu kao deo triptiha između 1490. i 1500. godine?

12. Kulturnoj baštini koje države su svojstvene memorijalne kamene stele sa uklesanim krstovima, rozetama i botaničkim motivima pod nazivom hačkari?

13. Pod kojim imenom je poznata srednjovekovna, ikonografska alegorija o sveprisutnoj smrti i prolaznosti života, čija najpoznatija likovna uprizorenja su serija slika Bernta Notkea u Libeku, niz drvoreza Hansa Holbajna Mlađeg iz Bazela i slika 'Trijumf smrti' Pitera Brojgela Starijeg?

14. Za stvaralaštvo kog slavnog slikara je karakterističan radikalni naturalizam i inovativno korištenje izrazitog kontrasta svetlo-tamno, sa vrlo malo prelaznih nijansi, poznato kao tenebrizam?

15. Sa površinom od 15 000 m2 'Papska palata' predstavlja najveću gotičku zgradu u Evropi i sedište zapadnog hrišćanstva u 14. veku u kome je stolovalo šest papa. U kom gradu se nalazi ovo monumentalno zdanje?

16. Aristotel je u svojoj 'Retorici' veštinu ubeđivanja zasnovao na tri vrste dokaza: etos koji upućuje na moralne kvalitete govornika, patos koji apeluje na osećanja slušalaca i ___________ koji se oslanja na razum, odnosno na racionalnost samog argumenta. Dopuniti prazno polje.

17. Koji savremeni američki pisac je radnju većine svojih romana smestio u rodni Njuark, u saveznoj državi Nju Džerzi, dok kao njegov alter-ego, protagonista i narator u delima često figurira lik Jevrejina Nejtana Zakermana? (slika)

18. Izveden od imena njihovog vrhovnog božanstva, koji zajednički termin označava religiju srednjeazijskih naroda, svojevremeno preovlađujuću među Mongolima, Mađarima, Protobugarima i Hunima, koju karakterišu šamanizam, animizam, totemizam, poli- i monoteizam i poštovanje predaka?
19. Osim po kompleksnim romanima "V", "Objava broja 49" i "Duga gravitacije", karijeri ovog 80-ogodišnjeg pisca svojstveno je upadljivo, višedecenijsko odsustvo iz masovnih medija i nepostojanje bilo kakvih fotografija koje bi javnosti mogle posvedočiti njegov vizuelni identitet posle koledža. Koji tajanstveni američki pisac je u pitanju?

20. Prema jevrejskom predanju, i uništenje Prvog Hrama od strane Vavilonaca 587. godine pre n.e. i razaranje Drugog Hrama od strane Rimljana 70. godine n.e. desila su devetog dana meseca ava, koji se smatra najtužnijim danom u jevrejskom kalendaru. Pod kojim imenom je poznato sećanje na ovaj dan, koji se obeležava strogim postom, čitanjem 'Plača Jeremijinog' i posetom Zidu plača?

21. Za razliku od pseudonima koji predstavljaju lažno ime, dela kog portugalskog pesnika iz 20. veka potpisuju heteronimi, fiktivne ličnosti koje je stvorio sam pisac da pišu pod drugim imenom, sa različitom biografijom i drugačijim stilom?

22. Objavljeno daleke 1957. godine na skoro 1200 strana, koje kapitalno delo rusko-američkog filozofa Ajn Rand je u istraživanju Kongresne biblioteke u Vašingtonu 1990-ih proglašeno za drugu najuticajniju knjigu u SAD posle Biblije, a 2011. godine je sa 445 000 prodatih primeraka imalo drugu najuspešniju prodajnu godinu od objavljivanja?

23. Iako je primarno nastao kao književni pravac, ovaj žanr se vremenom proširio i na druge grane umetnosti poput muzike i filma. Kako se zove žanr u knjževnosti koji obrađuje teme sa američkog juga, a u koji spadaju romani "Ubiti pticu rugalicu", "Mudra krv", "Buka i bes", filmovi "Tramvaj zvani želja", "Noć lovca", kao i prva sezona serije "Pravi detektiv"?

24. Kako se zvao srednjovekovni polihistor i autor višetomnih "Etimologija", najpopularnije enciklopedije u Srednjem veku, koga je Vatikan proglasio svecem zaštitnikom Interneta?

25. "Na plećima divova" je poznati stilski izraz kojim se zaslužnim velikanima iz prošlosti odaje priznanje i za savremena dostignuća. Jedan od najpoznatijih primera upotrebe te metafore je u pismu Isaka Njutna Robertu Huku 1676. godine u kom Njutn kaže: "Ako sam video dalje od drugih, to je zato što sam stajao na plećima giganata". Poreklo ovog izraza je u grčkom mitu o slugi Kedalionu, koji je stojeći na ramenima kog divovskog lovca bio njegov vodič do ozdravljenja izgubljenog vida?

26. Ako su se u rimskoj mitologiji u paklu zvale eumenide, na zemlji furije, a na nebu diraje, kako su se ove boginje osvete jednim imenom zvale u grčkoj mitologiji?

27. Globalni fenomen skandinavskog krimića svoje najistaknutije predstavnike ima u piscima kao što su Stig Lašon iz Švedske i Ju Nesbe iz Norveške i njihovim junacima poput Lizabet Salander i detektiva Harija Hulea. Jedan od najuspešnijih izvoznih proizvoda koje nordijske države je pisac Arnaldur Indridason i njegova serija krimi romana sa inspektorom Erlendurom Svejsonom?

28. Za razliku od Šenbrunske palate koja je bila službena letnja rezidencija habzburških careva, koja bečka palata je služila kao imperijalna zimska rezidencija, a danas je zvanično sedište austrijskog predsednika?

29. U kom gradu je, pre nego što je pao u ludilo, Fridrih Niče u toku 1888. godine napisao čak četiri značajne polemičke knjige: "Sumrak idola", "Antihrist", "Slučaj Vagner" i "Ecce Homo"?

30. Kako su se zvale antičke proročice po kojima su nazvane knjige proročkih iskaza koje je otkupio poslednji rimski kralj Tarkvinije Oholi, a u 5. veku n.e. spalio rimski vojskovođa Stilihon, kao i poznija zbirka proročanstava judeo-hrišćanskog porekla u 14 knjiga?


Коментари

 1. 4. hidžra
  6. Sv. Martin?
  8. teozofija
  9. Sabato
  10. Foster
  11. Rajski vrt
  15. u Avinjonu
  16. logos
  23. diksilend
  26. mojre
  27. Islanda
  28. Hofburg

  ОдговориИзбриши
 2. 1. Rafael
  2. Praksitel
  3. Vordsvort
  4. Hadž
  5. Patriša
  6. Martinik
  7. Džef Kuns
  8. Sufizam
  9. Ernesto Sabato
  10. Sarinen
  11. Brod ludaka
  12. Jermenija
  13. Dens makabr
  14. Rembrant
  15. Avinjon
  16. nomos
  17. Filip Rot
  18. Tengrizam
  19. Klark
  20. Jom Kipur
  21. Pesoa
  22. Ravnodušni atlas
  23. Diksilend
  24. Holbah
  25. Atlas
  26. Eurinije
  27. Island
  28. Hofburg
  29. Torino (film Torinski konj :)
  30. pitije

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. U 5. pitanju, naravno, treba da stoji - Kako se preziva...?, tehnički tvoj odgovor je tačan, ali nije to bila intencija pitanja :)

   Избриши
 3. 9. Ernesto Sabato
  11. Vrt uživanja
  14. Rebrant
  15. Avinjon
  17. Filip Rot
  19. Tomas Pinčon
  23. Southern gothic
  27. Island

  ОдговориИзбриши
 4. 1. Velaskez
  2. Poliklet
  3. Džon Lok
  4. -
  5. Meknil
  6. Martinik
  7. Džef Kuns
  8. -
  9. Vordsvort
  10. Filip Džonson
  11. Vrt zemaljskih uživanja
  12. Jermenija
  13. Dance macabre
  14. Karavađo
  15. Avinjon
  16. logos
  17. Džonson
  18. tengrizam
  19. Alan Mur
  20. Sukot
  21. Pesoa
  22. Veličanstveni izvor
  23. Southern gothic
  24. Ibn Haldun
  25. Orest
  26. Erinije
  27. Island
  28. Hofburg
  29. Lajpcig
  30. -

  ОдговориИзбриши
 5. 6. Martinik
  9. Ernesto Sabato
  10. Filip Džonson
  12. Jermenija
  14. Karavađo
  15. Avinjon
  25. Orion
  26. Erinije
  28. Hofburg
  29. Bazel

  ОдговориИзбриши
 6. 1. Velaskez
  2. Praksitel?
  7. Kuns
  9. Sabato
  10. Džonson
  11. Vrt uživanja?
  12. Jermenije
  13. danse macabre?
  14. Karavađo
  15. Avinjon
  16. racio?
  20. Jom kipur
  21. Pesoa
  26. Erinije
  27. Island
  28. Hofburg

  ОдговориИзбриши
 7. 1. /
  2. Hersifron
  3. Džon Don
  4. hadž?
  5. /
  6. Martinik
  7. Džef Kuns
  8. /
  9. Ernesto Sabato
  10. Frenk Geri?
  11. Vrt naslada?
  12. Jermenija
  13. memento mori
  14. Karavađo?
  15- Avinjon
  16. logos
  17. Ficdžerald
  18. /
  19. /
  20. Tiša Beav
  21. Kamoeš
  22. /
  23. /
  24. Isidor Seviljski
  25. atlant?
  26. nemeze
  27. Švedska?
  28. Hofburg
  29. Berlin
  30. Pitija?

  ОдговориИзбриши
 8. 1. Velaskez
  2. Praksitel
  5. Patriša Kornvel
  9. Ernesto Sabato
  10. Filip Džonson
  11. Vrt uživanja
  14. Tenebrizam je koristilo dosta slikara, al neka bude Karavađo
  15. Avinjon
  21. Fernando Pešoa
  26. Erinije
  27. Island?
  28. Hofburg
  29. Torino

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. 14. Tako je, ali svi ostali posle Karavađa. Zato i stoji da je njegov radikalni kiaroskuro bio inovativan.

   Избриши
 9. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 10. 4. Umra
  6. Gvadelup
  7. Džef Kuns
  8. Kalam
  9. Sabato
  10. Filip Džonson
  12. Jermenija
  15. Avinjon
  19. Pinčon
  20. Tiša Beav
  25. Orion
  26. Erinije
  27. Island
  28. Hofburg

  ОдговориИзбриши
 11. 1. Dijego Velaskez
  2. Praksitel?
  4. Hidžra
  5.Patriša Kornvel
  6. Gvadelup
  7. Džef Kuns
  10. Filip Džonson
  11. „Rajski vrt”
  12. Jermenije
  13. Memento mori
  14. Leonardo da Vinči
  15. Avinjon
  18. tengrizam
  21. Žoze Saramago?
  23. regtajm?
  25. Oriona?
  26. Erinije
  27. Island
  28. Hofburg
  29. Hajdelberg?

  ОдговориИзбриши
 12. Evo i tačnih odgovora:

  1. Dijego VELASKEZ
  2. SKOPAS
  3. Džon DON
  4. UMRA
  5. Patriša KORNVEL
  6. GVADELUP
  7. Džef KUNS
  8. KALAM
  9. Ernesto SABATO
  10. Filip DŽONSON
  11. BROD LUDAKA
  12. JERMENIJA
  13. DANSE MACABRE ili MRTVAČKI PLES
  14. KARAVAĐO
  15. AVINJON
  16. LOGOS
  17. FiliP ROT
  18. TENGRIZAM
  19. Tomas PINČON
  20. TIŠA BEAV
  21. Fernando PESOA
  22. POBUNJENI ATLAS, ATLAS SHRUGGED
  23. SOUTHERN GOTHIC, JUŽNJAČKA GOTIKA
  24. ISIDOR SEVILJSKI
  25. ORION
  26. ERINIJE
  27. ISLAND
  28. HOFBURG
  29. TORINO
  30. SIBILE, Sibilske knjige i Sibilska proročanstva

  Hvala svima, koji su uzeli učešća u večerašnjem, prvom delu priprema. Vidimo se sutra, u isto vreme i na istom mestu.

  ОдговориИзбриши
 13. 1. Rafael
  2. Lisip
  3. Džon Don
  4.
  5.
  6. Martinik
  7. Džef Kuns
  8.
  9. Ernesto Sabato
  10. Filip Džonson
  11. Vrt uživanja
  12. Jermenija
  13. Dance macabre
  14. Sezan
  15. Avinjon
  16. Gnosos
  17. Filip Rot
  18.
  19.
  20. Jom kipur
  21. Fernando Pešoa
  22.
  23.
  24.
  25.
  26. Nemeze
  27. Island
  28. Hofburg
  29. Torino
  30.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

ИСТОРИЈСКИ "ТАЈ-БРЕЈК"