PRIPREME ZA WQC 2017. Aleksandar Divović: MEDIJI

1. Uz Karla Pontija bio je jedan od producenata koji su italijansku kinematografiju izveli na međunarodnu scenu nakon Drugog svetskog rata. Kako se zvao ovaj italijanski filmski producent koji je tokom karijere (ko)producirao preko 500 filmova, među kojima su neorealistički klasici "Gorki pirinač", "La Strada" i "Kabirijine noći"?

2. Holivudski blokbasteri kao što su "E.T. vanzemaljac", "Gremlini", "Povratak u budućnost", "Park iz doba jure" i "Šindlerova lista" izašli su iz filmskog studija koji je Stiven Spilberg sa saradnicima osnovao 1981. godine i nazvao ga po svom prvom snimljenom filmu iz 1968. Kako se zove poznati filmski studio?

3. Dva najpoznatija filma češkog reditelja Jiržija Mencla, "Strogo kontrolisani vozovi" (1966.) i "Služio sam engleskog kralja" (2006.), snimljeni su kao adaptacije istoimenih književnih dela kog slavnog češkog pisca?

4. Koje prezime dele reditelj uspešnih neo-noar trilera "Kill Me Again", "Red Rock West" i "The Last Seduction" i jedan od najprodavanijih pisaca literature za decu svih vremena, autor naslova "Džejms i džinovska breskva", "Čarli i fabrika čokolade" i "Fantastični gospodin Lisac"?

5. Koja duhovita i originalna animirana serija za odrasle, nastala iz animirane parodije na film "Povratak u budućnost",  prati avanture ludog naučnika alkoholičara i njegovog podvodljivog unuka, koji svoje vreme dele između porodičnog života i međudimenzionalnih putovanja? (slika)

6. Koji društveni fenomen je predmet iranskog filma iz 2011. godine za koji je Asgar Farhadi dobio svog prvog Oskara za najbolji film na stranom jeziku i hvaljene izraelsko-francuske drame "Gett" iz 2014, koja je treći nastavak trilogije o junakinji Vivijan Amsalem?

7. Kako se zove legendarni strip scenarista Marvelovog univerzuma koji je u saradnji sa ilustratorom Džekom Kirbijem stvorio Fantastičnu četvorku i likove Hulka, Ajron Mena, X-Mena i Avengerse, a sa Stivom Ditkom najuspešnijeg Marvelovog superheroja Spajdermena?

8. Poznat kao jedna od najcenjenijih i najsvestranijih holivudskih zvezda 1930-ih i '40-ih, kako se zvao američki glumac koji je Oskarima za najboljeg glavnog glumca u filmovima "Doktor Džekil i gospodin Hajd" (1931.) i "Najbolje godine naših života" (1946.) i dvema nagradama Toni za najboljeg glavnog glumca u predstavi jedina osoba nagrađena i Oskarom i Tonijem po dva puta? (slika)

9. Najkomercijalniji film u istoriji Japana, sa zaradom koja je u japanskim bioskopima nadmašila neprikosnoveni "Titanik", a širom sveta dostigla cifru od 300 miliona dolara, govori o devojčici Čihiro čije roditelje u svetu duhova pretvaraju u svinje. Kako se zove ovo animirano remek-delo Hajao Mijazakija i studija Džibli, koje se često pominje kao najbolji animirani film svih vremena?

10. Po kojoj frazi iz Jevanđelja po Mateju se zove dokumentarni, biografski film o životu i radu čuvenog brazilskog fotografa Sebastiaoa Salgada, koji su u međunarodnoj koprodukciji režirali njegov sin Žulijano Salgado i slavni Vim Venders?

11. Italijanski gotički horor reditelja Marija Bave "Tri lica straha" iz 1963. godine, u međunarodnoj distribuciji poznatiji pod engleskim naslovom "Black Sabbath", zasnovan je na kratkim pričama Ivana Čehova, Alekseja Tolstoja i Gija de Mopasana. Na kojoj horor priči Nikolaja Gogolja, originalno objavljenoj u njegovoj zbirci "Mirgorod", je delimično zasnovan drugi Bavin horor klasik "Maska demona" iz 1960, poznatiji pod međunarodnim naslovom "Black Sunday"?

12. Kako se zove italijanska glumica koja se 1960-ih proslavila kao muza Mikelanđela Antonionija u njegovim filmovima "Avantura", "Noć", "Pomračenje" i "Crvena pustinja"? (slika)

13. Autor serije "Pravi detektiv" Nik Picolato morao je 2014. godine da odgovara na optužbe da je pesimističke i nihilističke delove dijaloga, koje u seriji izgovara detektiv Rasti Kol (Metju Mekonahi), pokrao iz knjige "Zavera protiv ljudske rase" američkog pisac horor žanra, poznatog još i po delima "Teatro Grottesco"  i "Nedovršeni posao". Kako se zove pisac koga je Vašington post prozvao "najboljim čuvarem tajni u savremenoj horor fikciji"?

14. Polumitski običaj senicida, u nas poznatiji kao lapot, u japanskoj tradiciji poznat je kao ubasute i podrazumeva ostavljanje ostarelog člana familije, koji je postao teret za izdržavanje, na nekom udaljenom i izolovanom mestu da umre od gladi i žeđi. Kako se zove film Keisuke Kinošita, nagrađen Zlatnom palmom u Kanu 1983. godine, koji obrađuje ovaj segment japanske tradicije?

15. Dokumentarni film Džošue Openhajmera "The Act of Killing" iz 2012. godine, nagrađen BAFTA nagradom za najbolji dokumentarac, tematizuje problematiku masovnih ubistava i progona kojima su u periodu 1965-1966. godine bili izloženi etnički Kinezi, pristalice komunizma i drugi levičari. U kojoj državi su se desili ovi zločini, često opisivani kao masakr, politicid ili čak genocid?

16. Ko je, pored pet glumaca, od kojih je poslednji Silvester Stalone, jedina glumica koja je dva puta nominovana za Oskara za istu ulogu u dva različita filma, u kojima je igrala kraljicu Elizabetu I?

17. Mada najčuveniji po jednom od najboljih horor filmova svih vremena "Nosferatu" iz 1922. godine, adaptaciji Stokerovog Drakule, manje je poznato da je na prvoj dodeli Oskara dobio nagradu za 'jedinstveno i umetničko ostvarenje' za film "Zora: Pesma o dva ljudska bića", koji će u istoriji sedme umetnosti ostati daleko cenjeniji od filma "Krila", dobitnika Oskara za najbolji film. Na njegovoj sahrani, koja je bila posledica iznenadne smrti u saobraćajnoj nesreći, prisustvovalo je samo 11 ljudi, među kojima i Greta Garbo, koja je posmrtnu masku napravljenu prema crtama pokojnikovog lica držala na svom pisaćem stolu dok je živela u Holivodu. Kako se zvao ovaj nemački reditelj i jedan od najpoznatijih predstavnika ekspresionizma u filmskoj umetnosti?

18. Kako se zove američki strip crtač, jedan od osnivača underground stripa i autor nekih od najboljih naslova žanra, poput  "Fritz the Cat" i "Mr. Natural", koji u eponimnom i hvaljenom dokumentarnom filmu iz 1994. godine glumi sam sebe?

19. Serija filmova od ukupno 32 nastavka, u trajanju od 53 sata i 25 minuta, nemačkog reditelja Edgara Rajca prati život u Nemačkoj između 1919. i 2000. godine kroz više generacija jedne porodice iz rejona Hunsruka u Rajnskoj oblasti. Kako se zove ovo epsko ostvarenje, snimano od 1984. do 2013. godine, koje predstavlja jednu od najdužih serija dugometražnih filmova u istoriji kinematografije?

20. Kako se zove američki pisac, najpoznatiji po romanima smeštenim u svoj rodni Boston, od kojih su "Mystic River" (2001.), "Shutter Island" (2003.) i "Gone Baby Gone" (2007.) adaptirani u veoma uspešne holivudske filmove?

21. Popularna HBO-ova serija "Westworld", sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi, zasnovana je na istoimenom filmu iz 1973. godine, napisanom i režiranom od strane američkog bestseler autora, koji je 1994. godine bio jedini umetnik ikada čija tri različita dela su simultano bila najgledanija na televiziji, u bioskopima i najprodavanija u knjižarama. Ko je on?

22. Kako se zvao japanski filmski reditelj kaidžu i tokusacu SF podžanrova koji je najpoznatiji po režiji osam filmova iz Godzila franšize, uključujući i original iz 1954. godine?

23. Koji francuski reditelj u svojoj filmografiji ima posložene adaptacije romana: "Gospođa Bovari" Gistava Flobera, "Sovin huk" Patriše Hajsmit, "Presuda u kamenu" Rut Rendel i "Zver mora da umre" Sesila Dej-Luisa, oca poznatog glumca Danijela Dej-Luisa?

24. Ako je to uspelo još samo filmovima "Kad jaganjci utihnu" iz 1991.  i "Let iznad kukavičjeg gnezda" iz 1975. godine, koji je prvi film nagrađen Oskarom u svih pet glavnih kategorija Akademije – najbolji film, najbolji reditelj, najbolji glumac, najbolja glumica i najbolji scenario?

25. Dvodelni, crno-beli dokumentarni film, posvećen Letnjim OI u Berlinu 1936. godine, u kome je rediteljka Leni Rifenštal primenila brojne inovativne tehnike montaže i snimanja, koje će kasnije postati standardi filmske industrije, uprkos političkim kontoverzama, dobio je nagradu MOK-a i nagrađen je Musolinijevim kupom za najbolji film na festivalu u Veneciji. Koji film, često prisutan na listama najboljih ostvarenja svih vremena, je u pitanju?

26. Posle smrti pisca Erla Der Bigersa, koji je stvorio lik havajskog detektiva kineskog porekla Čarlija Čena, urednik lista "Saturday Evening Post" zamolio je pisca Džona Markuenda da kreira lik drugog orijentalnog detektiva koji bi zamenio Čena. Kako se zvao taj detektiv japanskog porekla, koga je u seriji filmova maestralno tumačio Piter Lore? (slika)

27. Po kojoj grčkoj boginji se naziva nagrada Nacionalne akademije za filmsku umetnost i nauku Rusije, koja se na prestižnoj ceremoniji, pokrenutoj 1987. godine po uzoru na ceremoniju Oskara, svake godine dodeljuje u Moskvi? Nikita Mihalkov je 2002. godine ustanovio konkurentsku nagradu "Zlatni orao", po uzoru na nagradu "Zlatni globus", koja se dodeljuje i za filmsku, ali i za televizijsku produkciju u Rusiji.

28. Radnja kog filma, upadljivo cikličnog naslova, južnokorejskog reditelja Kim Ki-duka, se odvija oko malog budističkog manastira koji plovi idiličnim planinskim jezerom, a u kome iskusni i skromni stari sveštenik otkriva životne tajne svom mladom i znatiželjnom učeniku? Film je alegorija na četiri plemenite istine budizma i međunarodno je priznat kao remek-delo azijske kinemtografije.

29. "Holivudska crna lista", poznata i kao "Crna lista zabavne industrije", bila je naziv za listu američkih filmskih radnika kojima je sredinom 20. veka bilo zabranjeno zapošljavanje u filmskoj industriji zbog stvarnih i navodnih veza sa Komunističkom partijom. Uticaj liste faktički je popustio 1960. godine kada je zabranjeni scenarista sa liste javno angažovan za pisanje scenarija za epske filmove "Spartak" i "Egzodus". Kako se zvao scenarista, koga je u biografskom filmu iz 2015. godine igrao Brajan Krenston?


30. Oskarom za najboljeg režisera za film "Povratnik" prošle godine, Alehandro Injaritu je postao tek treći režiser  koji je dva puta zaredom (prvi put za "Čoveka pticu" 2015.) dobio Oskara za najbolju režiju, nakon Džona Forda (1941. i 1942. godine) i kog još slavnog reditelja, kome je to pošlo za rukom 1950. i 1951. godine?


Коментари

  1. 3. Hrabal
    4. Dal
    5. Rik i Morti
    6. Razvod
    7. Sten Li
    8. Frederik Marč
    9. Spirited away
    10. So zemlje
    11. Vij
    15. Indonezija
    16. Helen Miren
    17. Murnau
    18. Kramb
    21. Krajton
    24. Dogodilo se jedne noći
    25. Olimpija
    28. Proleće, leto, jesen, zima... i proleće
    29. Trambo


    ОдговориИзбриши
  2. 3. Bohumil Hrabal
    4. Roald Dal
    6. „Razvod”
    12. Monika Viti
    15. Indonezija?
    16. Helen Miren
    17. Murnau
    23. Klod Šabrol
    24. „La La Land”?
    25. „Trijumf volje”

    ОдговориИзбриши
  3. 3. Bohumil Hrabal
    4. Dal
    6. Razvod
    7. Sten Li
    9. Princeza Mononoko
    10. So zemlje
    14. Ballad of Narayana
    15. Indoneziji
    16. Helen Miren
    17. Murnau
    19. Hajmat
    20. Lehane
    25. Trijumf volje
    27. Afrodita

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Dino de Laurentis
    2. Universal studio
    3. Bohumil Hrabar
    4. Dal
    6. razvod
    7. Sten Li
    9. Spirited Away
    11. Vij?
    12. Monika Viti
    14. Balada o Narajami
    15. Kambodža?
    16. Kejt Blanšet
    17. Murnau
    18. Crumb
    20. Denis Lehan
    21. Krajton
    24. Sve o Evi?
    28. Proleće, leto, jesen, zima..proleće
    29. Trumbo
    30. Vajler?


    ОдговориИзбриши
  5. Damir Durakovic22. мај 2017. 20:26

    01. Dino De Laurentis
    03. Bohumil Hrabal
    04. Dal (mogao si dodati u pitanju i hint za Beatris :-) )
    05. Futurama
    06. Razvod
    08. Frederik Marc
    09. Spirited Away (odgledah ga u medjuvremenu)
    11. da probam - Sinjel
    12. Monika Viti
    13. Lavkraft
    14. Balada o Narajami
    15. Indonezija (brutalan film)
    16. Dzudi Denc
    17. na vrh jezika...
    21. Majkl Krejton
    23. recimo Sabrol, zbog Eme
    24. Kum
    25. Olimpija
    26. Kato
    28. Prolece, Leto, Jesen, Zima
    29. fenomenalni Dalton Trambo
    30. Bili Vajlder

    ОдговориИзбриши
  6. 1. de Laurentiis
    2. Sierra
    3. Hrabal
    4. Dahl
    5. Rick and Morty <3
    6. Razvod (na eng. Separation da budemo precizni)
    7. Sten Li
    8. Daglas Ferbanks
    9. Spirited Away
    10. So zemlje
    11. Vij
    12. Monika Viti
    13. Klajv Barker
    14. Balada o Narajami
    15. Indonezija
    16. Kejt Blanšet
    17. Murnau
    18. Robert Kramb
    19. Nemačka u jesen
    20. Džonson
    21. Majkl Krajton
    22. Tanaka
    23. Fransoa Ozon
    24. Dogodilo se jedne noći
    25. Trijumf volje
    26. Jamamoto
    27. Nika
    28. Proleće leto jesen zima... proleće
    29. Trambo
    30. Elija Kazan

    ОдговориИзбриши
  7. 1. Etore Skola
    2. Metro Golden Majer
    3. Bohumil Hrabal
    4. Dal
    5. Futurama
    6. Razvod
    7. Gošini
    8. Robards
    9. Princeza Mononoke
    10. So zemlje
    11. Vij
    12. Monika Viti
    13. Trambo
    14. Balada o Narajami
    15. SAD
    16. Gvinet Paltrou
    17. Murnau
    18. Džonson
    19. Klinika Švarcvald
    20. King
    21. Majkl Krajton
    22. Imamura
    23. Klod Šabrol
    24. Pobuna na brodu Baunti
    25. Olimpija
    26. Jamada
    27. Atina
    28. Pieta
    29. Trambo
    30. Kazan

    ОдговориИзбриши
  8. 1. Rossellini
    2. Dreamworks
    3. Hrabal
    4. Dahl
    6. razvod braka
    7. Lee
    8. March
    9. Spirited Away
    10. Sol zemlje
    11. Kabanica?
    12. Viti
    15. Indonezija
    16. Mirren
    17. Murnau
    18. Krumb
    19. Heimat
    20. Lehane
    21. Crichton
    22. Honda
    23. Melville?
    24. It happened one night
    25. Olimpija?
    27. Nika
    29. Trumbo
    30. Wilders?

    Neven

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. au, jesam se prevario za 1).. ne čitam pitanje.. a prije neki dan o De Laurentiisu čitao intenzivno..

      Избриши
  9. 1. Dino de Laurentis
    2. Dreamworks
    3. Bohumil Hrabal
    4. Dal
    5. Rik i Morti
    6. Razvod
    7. Sten Li
    8. Spenser Trasi
    9. Spirited Away
    10. So zemlje
    11.
    12. Virna Lizi
    13.
    14. Ubasute
    15. Uganda
    16. Džudi Denč
    17. Murnau
    18. Robert Kramb
    19. "20. vek"
    20. Smit
    21. Stiven King
    22.
    23. Šabrol
    24. "It's a wonderful life"
    25. Olimpija
    26.
    27. Artemida
    28. "Proleće, leto, jesen, zima i ponovo proleće"
    29. Dalton Trambo
    30. Frenk Kapra

    ОдговориИзбриши
  10. Evo i odgovora...

    1. Dino DE LAURENTIS
    2. AMBLIN
    3. Bogumil HRABAL
    4. DAL, John DAHL i Roald DAHL
    5. RIK i MORTI
    6. RAZVOD
    7. Sten LI
    8. Frederik MARČ
    9. ZAČARANI ZAMAK ili SPIRITED AWAY
    10. SO ZEMLJE
    11. VIJ
    12. Monika VITI
    13. Tomas LIGOTI
    14. BALADA O NARAJAMI
    15. INDONEZIJA
    16. Kejt BLANČET
    17. Fridrih MURNAU
    18. Robert KRAMB
    19. OTADŽBINA ili HEIMAT
    20. Denis LIHEJN
    21. Majkl KRAJTON
    22. Iširo HONDA
    23. Klod ŠABROL
    24. DOGODILO SE JEDNE NOĆI ili IT HAPPENED ONE NIGHT
    25. OLIMPIJA
    26. MR. MOTTO
    27. NIKA nagrada
    28. PROLEĆE, LETO, JESEN, ZIMA... I PROLEĆE
    29. Dalton TRAMBO
    30. Džozef L. MANKIJEVIČ

    ОдговориИзбриши
  11. Život je dobar kada imate svoje ljubavi oko sebe, ovo kažem zato što kad sam imao problema sa mojim ljubavnikom, nikada nisam video život kao dobru stvar, ali zahvaljujući dr. AGBAZARI od AGBAZARA TEMPLE, što mi je pomogao da bacim čaroliju Vratio me je moj ljubavnik u roku od 48 sati. Moj muž ostavio me je za drugu ženu posle sedam godina braka, ali Dr.GBAZARA mi je pomogao da bacim čarobnjak koji mi ga je vratio u roku od 48 sati. Neću vam ispričati više detalja o sebi, već ću samo savjetovati one koji imaju probleme u vezi s brakom ili brakovima da se kroz te podatke kontaktiraju Dr.GBAZARA TEMPLE; ( agbazara@gmail.com ) ili ga pozovite, WHATSAPP: ( +2348104102662 ).

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)