PRIPREME ZA WQC 2017. Aleksandar Divović: ISTORIJA

Večerašnja tema je istorija... Uživajte učeći...

1. Nazvani po planini u zapadnom Iranu, kako se zovu višejezični natpisi koji su Georgu Grotefendu i Henriju Rolinsonu za dešifrovanje klinastog pisma značili jednako kao kamen iz Rozete za odgonetanje hijeroglifa? (slika)

2. Po kom kineskom caru iz dinastije Ming iz 15. veka je nazvana enciklopedija koja je sa preko 11 000 tomova i zapreminom od 40 kubnih metara predstavljala najveću opštu papirnu enciklopediju na svetu, po veličini i obimu neprevaziđenu do elektronskog projekta Vikipedije?

3. Pod kojim imenom je bila poznata međunarodna organizacija, osnovana 1938. godine u Francuskoj, koju su činili sledbenici Lava Trockog, a čiji je deklarativni cilj bio pomoć radničkoj klasi i zavođenje međunarodnog socijalizma?

4. U ime kog vladara, za čije carstvo se govorilo da sunce u njemu nikad ne zalazi, su konkistadori osvojili carstva Asteka i Inka?

5. Poznat kao  'ruska Troja' i 'ukrajinska Pompeja', kako se zove grad na jugozapadu Krima, osnovan kao grčka kolonija u 6. veku pre n.e., u kome su krštenjem Vladimira I Velikog 988. godine Rusi službeno primili hrišćanstvo?

6. Pobedivši gepidskog kralja Kunimunda, oženio je njegovu ćerku Rozamundu, a od njegove lobanje napravio je pehar iz koga je pio vino na svojim svečanostima. Koji langobardski kralj je zbog tog postupka na kraju skončao kao žrtva ženine zavere, jer Rozamunda nije mogla da mu oprosti ubistvo i posmrtno ponižavanje svog oca?

7. Kako se zove mali, vrlo pokretljivi tip jedrenjaka razvijen u Portugalu u 15. veku za istraživanja duž zapadne obale Afrike i Atlantskog okeana, koji svoje najslavnije predstavnike ima u Kolumbovim brodovima Ninja i Pinta? (slika)

8. Kako se zvao nacistički protektor Češke i Moravske u Drugom svetskom ratu zbog čijeg je ubistva u antifašističkoj operaciji Antropoid Adolf Hitler naredio masakriranje i uništenje čeških sela Lidice i Ležaki? (slika)

9. Zbog svog vojnog genija prozvan "persijskim Napoleonom", "drugim Aleksandrom" i "poslednjim velikim osvajačem Azije", kako se zvao iranski šah iz Afšaridske dinastije koji je posle osvajanja delova Indije 1739. godine iz Delhija u Persiju, kao ratni plen, doneo čuveni 'paunov presto' mogulskih careva i legendarni dijamant Koh-i-Nor? Dok se Koh-i-Nor danas čuva u londonskom Taueru, 'paunov presto' je zauvek izgubljen posle šahovog ubistva 1747. godine.

10. Posle koje bitke iz 1806. godine je Napoleon definitivno pokorio Prusko kraljevstvo i reformisao ga saglasno liberalnim principima Francuske revolucije, a filozof Hegel proglasio 'kraj istorije' u smislu ideološke evolucije čovečanstva ka slobodi?

11. Koji grad je iz odbrambeno-strateških razloga car Honorije 402. godine proglasio prestonicom Zapadnog rimskog carstva umesto Milana, Teodorih Veliki izabrao za sedište Ostrogotskog kraljevtsva posle zauzimanja Italije 493, a vizantijski vojskovođa Velizar ga osvojio 540. i učinio centrom vizantijske vlasti u Italiji?

12. Sa sedištem na ostrvu Java i uticajem koji se protezao van granica teritorije savremene Indonezije, kako se zvala talasokratska imperija od kraja 13. do početka 16. veka, koja se smatra najvećim i najmoćnijim carstvom u istoriji Jugoistočne Azije?

13. Bez čega je na Mimirovom vrelu mudrosti ostao nordijski bog Odin, u borbi sa Etrurcima rimski junak Horacije Koklo, a u Bici kod Grinvalda 1410. godine nepobedivi husitski general Jan Žiška?

14. Posledica koje bitke izmedju rimske vojske pod komandom cara Valerijana i sasanidskih snaga predvođenih kraljem Šapurom I 260. godine je bila ta da je car Valerijan postao prvi i jedini rimski car koji je zarobljen u bici i kao zarobljenik umro van granica Rimskog carstva?

15. Gutenbergov izum štamparske prese sa pokretnim slovima, 'plesna kuga' iz 1518. godine kada je više stotina ljudi bez jasnog razloga nedeljama neprestano i zarazno plesalo na ulicama i najviša zgrada na svetu u periodu između 1647. i 1874. su lajtmotivi iz istorije kog, danas veoma važnog francuskog grada?

16. Prekolonijalno afričko Kraljevstvo Benin na teritoriji današnje Nigerije očigledno deli ime sa suverenom državom Benin na zapadu Afrike. Koje afričko prekolonijalno kraljevstvo na tlu današnje DR Kongo deli ime sa najvećim ostrvom Velikih Antila?

17. Kako se zvao najdugovečniji monarh persijskog Sasanidskog carstva, koji se smatra jedinim vladarem u istoriji krunisanim in utero, jer je formalno okrunjen još dok je bio u materici polaganjem krune na majčin trudnički stomak?

18. Nazvane po kurdskoj reči za "one koji se suočavaju sa smrću", kako se zovu vojne snage Iračkog Kurdistana?

19. Poznat po nadimku Unabomber i po svom manifestu "Industrijsko društvo i njegova budućnost", kako se zove američki anarhista i terorista, koji je vodio bombašku kampanju protiv moderne tehnologije, ubivši u periodu 1978-1995. troje i ranivši 23 ljudi?

20. Kako se zvao nemački transportni vojni brod koji su Sovjeti torpedovali na Baltičkom moru 1945. godine dok je bio u misiji evakuacije nemačkih vojnika i civila koji su bežali pred Crvenom armijom? Tom prilikom poginulo je oko 9400 ljudi, što se smatra najvećom pomorskom tragedijom u istoriji izazvanom potonućem samo jednog broda.

21. Iste godine i u približno isto vreme u invaziji Napoleonove vojske na Rusiju i u napadu britanskih snaga na SAD zapaljene su prestonice Rusije i Amerike, od kojih je Moskva skoro u potpunosti izgorela, a Vašington pretrpeo značajna oštećenja na Beloj kući, Kapitolu i vojnim zgradama. Koja godina je u pitanju?

22. Šta je u istoriji zapadnog ratovanja kao oružje u značajnoj razmeri prvi put korišćeno u Bici na Hidaspu 326. godine pre n.e. između Aleksandra Velikog i indijskog kralja Pora, a poslednji put u Bici kod Tapsa 46. godine pre n.e. u Cezarovom građanskom ratu?

23. Koji grad je posle opadanja Čičen Ice postao najznačajniji majanski grad na Jukatanskom poluostrvu u postklasičnom periodu i poslednja velika prestonica Maja do svoje propasti sredinom 15. veka?

24. U čast kog austrijskog feldmaršala je Johan Štraus Stariji komponovao marš posvećen pobedi austrijskih snaga nad vojskom Kraljevine Sardinije u Bici kod Kustoce 1848. godine?

25. Pod kojim nadimkom, iskorišćenim i za naslov njegove autobiografije u kojoj opisuje svoj boravak u zatvoru u Francuskoj Gvajani i bekstvo iz njega, je bio poznat francuski osuđenik Anri Šarjer?

26. Na čuvenoj slici (tačnije, seriji od pet slika) Žaka Luja Davida diskretno su oslikana u kamenu uklesana imena Hanibala, Karla Velikog i kog još osvajača, čija konjanička figura dominira  celim platnom? (slika)

27. Kako se zvala prva stalna prestonica Japana, pre Kjota (794-1896.) i Tokija (od 1896.), po kojoj je nazvan ceo period japanske istorije od 710. do 794. godine u kome su nastale najstarije sačuvane japanske knjige, "Kodžiki" i "Nihon šoki", a budizam postao službena religija japanskog dvora?

28. Drevna etiopska hronika "Kebra Nagast" sadrži najpotpuniju i najznačajniju verziju legende o susretu kralja Solomona i kraljice koja je stolovala iz oaze Marib u današnjem Jemenu. Koja kraljica je u pitanju?

29. Posle zatiranja Kartagine u Trećem punskom ratu (149-146. pre n.e.), čuveni rimski vojskovođa Kornelije Scipion Afrikanac suočio se sa jednako žilavim neprijateljem u ratu sa Keltiberima u Španiji. Žarište keltiberskog ustanka bilo je u gradu koji je pod Scipionovom opsadom popustio 133. godine pre n.e. pošto su njegovi stanovnici, izmoreni glađu, grad spalili do temelja i izvršili kolektivno samoubistvo. Koji grad se zbog herojstva svojih branilaca našao i u naslovu klasične Servantesove tragedije "Opsada ___________“?


30. Kako se zvao turski sultan i otac Sulejmana Veličanstvenog koji je osvajanjem Irana, Mesopotamije, Sirije, Hidžaza i mamelučkog Egipta stavio pod otomansku kontrolu gradove Meku i Medinu, sedište islamskog kalifata preselio iz Kaira u Istanbul, stekavši  titulu prvog otomanskog kalifa, a tursku teritoriju za vreme svoje osmogodišnje vladavine uvećao za čak 70%? 



Коментари

  1. Ne znam dal da se uopšte javim, vrlo skromno... 7. Karavela. 16. kuba, 21. 1812. 24. Radecki, 25. Papion, 28. Kraljica od Sbe. pozzz

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Zagros
    2. Ći
    3. Internacionala
    4. Ferdinand Aragonski
    5. Evpatorija
    6. Alarih
    7. Karavela
    8. Jožef Tisa
    9. Aurangzeb
    10. Lajpcig
    11. Brindizi
    12. Borobudur
    13. koplje
    14. Pont
    15. Strazbur
    16. Kuba
    17. Darije
    18. Pešmerga
    19. Menson
    20. Karpatija
    21. 1812.
    22. Slonovi
    23. Tikal
    24. Radecki
    25. Leptir ili "Papillon"
    26. Aleksandar Makedonski
    27. Nara
    28. Kraljica od Sabe
    29. Valensija
    30. Selim I

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Damavand?
    2. Hung vu?
    3. trockisti?
    4. Karlo V
    5. Semfiropolj?
    7. feluka?
    8. Hajdrih
    12. Sunda kraljevstvo?
    13. oko
    15. Pariz?
    18. pešmerge
    21. 1812.?
    22. slonovi?
    23. Palenke?
    24. Radecki
    25. Leptir – Papijon
    26. Napoleona
    27. Nara
    28. kraljica od Sabe
    30. Selim I

    ОдговориИзбриши
  4. 1. natpisi sa Alborza
    2. Ženg
    3. Treća internacionala
    4. Alfonso III
    5. Vladimir
    6. Odoakar
    7. karavela
    8. Hajdrih
    9. Reza
    10. bitka kod Fridlanda
    11. Ravena
    12. Nusantara
    13. koplje
    14. bitka kod Karbale
    15. Strazbur
    16. Kuba
    17. Šapur
    18. Pešmerga
    19. Moskovic
    20. Vilhelm Gustlof
    21. 1812.
    22. grčka vatra
    23. Tikal
    24. Radecki
    25. Papillon (Leptir)
    26. Napoleon
    27. Nara
    28. Kraljica od Sabe
    29. Ferol
    30. Selim

    ОдговориИзбриши
  5. 1. Behistunski natpisi
    5. Luhansk?
    6. Nićifor I
    7. karavela
    8. Rajnhard Hajdrih
    9. Nader-šah?
    13. bez oka
    14. Bitka kod Edese
    15. Lion
    17. Ardašir I?
    18. pešmerga
    21. 1812?
    22. grčka vatra?
    23. Ušmal
    24. Radecki
    25. Papijon (Leptir)
    27. Edo
    28. Kraljica od Sabe
    30. Selim I?

    ОдговориИзбриши
  6. 4. Karlo Peti
    5. Sevastopolj?
    7. karavela
    8. Rajnhard Hajdrih
    11. Ravena
    16. Kuba
    18. Pešmerge
    20. „Bizmark”
    21. 1813.
    22. slonovi
    23. Tikal
    24. Maršal Radecki
    25. Leptir (Papilon)
    26. Napoleon Prvi Bonaparta
    27. Edo
    28. Kraljica od Sabe
    29. Numansija
    30. Selim Prvi

    ОдговориИзбриши
  7. 5. Sevastopolj
    7. karavela
    8. Rajnhard Hajdrih
    10. Jena
    11. Ravena
    13. oka
    15. Lion
    16. Kuba
    17. Kserks
    18. Pešmerga
    19. Teodor Kazinski
    20. Wilhelm Gustloff
    21. 1805
    22. grcka vatra
    24. Radecki
    25. papillon
    26. Napoleona
    27. Nara
    28. od Sabe

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 4.Karlo v
      5.Hersones
      7.Karavela
      8.Rajnhard Hajdrih
      10.Bitka kod Jene
      13.Nos
      15.Strazbur
      18.Pešmerga
      20.Vilhelm Guslof
      21.1812
      22.Grčka vatra
      24.Radecki
      25.Leptir
      26,Napoleon
      28.Kraljica od Sabe
      30.Selim 1

      Избриши
  8. 8. Rajnhard Hajdrih
    10. bitka kod Jene
    11. Ravena
    14. bitka kod Edese
    16. Kuba
    21. 1812.
    22. slonovi
    24. Radecki
    25. Leptir
    28. Kraljica od Sabe (Bilkis etiopski, Makeda arapski)
    29. Numansija
    30. Selim I

    ОдговориИзбриши
  9. 1. Behistunski natpisi
    5. Luhansk?
    6. Nićifor I
    7. karavela
    8. Rajnhard Hajdrih
    9. Nader-šah?
    13. bez oka
    14. Bitka kod Edese
    15. Lion
    17. Ardašir I?
    18. pešmerga
    21. 1812?
    22. grčka vatra?
    23. Ušmal
    24. Radecki
    25. Papijon (Leptir)
    27. Edo
    28. Kraljica od Sabe
    30. Selim I?

    ОдговориИзбриши
  10. 1. Natpisi sa Zagrosa
    2.
    3. Anarho-sindikalisti
    4. Karlo V
    5.
    6.
    7. Nava
    8. Rajnhard Hajdrih
    9.
    10. Bitka kod Lajpciga
    11. Ravena
    12.
    13. Oko
    14.
    15. Rems
    16. Kuba
    17. Šapur I
    18. Pešmerga
    19. Teodor Kačinski
    20. Vilhelm Gustlof
    21. 1812.
    22. Slonovi
    23. Tikal
    24. Radecki
    25. Leptir
    26. Napoleon
    27. Nara
    28. Kraljica od Sabe
    29. Lugo
    30. Selim I

    ОдговориИзбриши
  11. Ovo su tačni odgovori...

    1. BEHISTUNSKI NATPISI
    2. Car JUNGLE, JONGLE (Yongle Emperor)
    3. ČETVRTA INTERNACIONALA
    4. KARLO V
    5. HERSONES
    6. ALBOIN
    7. KARAVELA
    8. Rajnhard HAJDRIH
    9. Šah NADIR, NADER
    10. BITKA KOD JENE
    11. RAVENA
    12. MADŽAPAHIT
    13. Bez OKA
    14. BITKA KOD EDESE
    15. STRAZBUR
    16. Kraljevstvo KUBA
    17. ŠAPUR II
    18. PEŠMERGE
    19. Ted KAČINSKI
    20. VILHELM GUSTLOF, GUSTLOF
    21. 1812.
    22. SLONOVI
    23. MAJAPAN
    24. Jozef RADECKI
    25. PAPIJON
    26. NAPOLEON I BONAPARTA
    27. NARA, NARA PERIOD
    28. KRALJICA OD SABE, BILKIS ili MAKEDA
    29. NUMANSIJA
    30. SELIM I

    Sutra, u isto vreme i na istom mestu. Živeli!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)