Veselin Sekulić: PRIPREME ZA ŠAMPIONAT 2. DEO

1. Novi stil džeza nastao krajem četrdesetih u Americi, u Njujorku  pod uticajem muzičara sa zapadne obale. Sličan je bi-bapu kojeg je nasledio, ali mirniji, suzdržaniji i manje emocionalan sa mekšim tonovima i s manje vibrata. Stil su svojom muzikom obeležili Majls Dejvis i Lester Jang. Pod kojim imenom je poznat?

2. Bio je to najskuplji ruski televizijski projekat u produkciji ruske kompanije „Amedia“ i amerićkog „Soni pikčrs“ snimljen  2003. godine. Serija je imala 127 epizoda, a radnja je bila Kneginja Anastazija smeštena u 19. vek i pratila je sudbinu mlade lepotice Ane Platonove. Kako se zove serija?

3. Robert Kamings je poznati američki muzičar i  scenarista, režiser horor filmova Kuća hiljadu leševa, Noć veštica i Gospodara Salema. Poznat je pod umetničkim imenom hevi metal grupe kojoj je bio osnivač i vokal. Njegova  muzičkih stil  obuhvata hevi metal, hard rok, alternativni metal i šok rok  sa temama iz sveta mrtvih, zombija i nečistih sila. Pod kojim umetničkim imenom ga znamo?

4. Mala japanska devetogodišnja devojčica Tahiro Makano koja je nosilac crnog pojasa u karateu snimila je video klip  za pesmu  “Alive”. Ona je jedini izvođač u tom klipu, u prostorijama  napuštenog objekta obučena u kimono sa crno belom perikom na glavi prikazana je kako vežba kate.  “Alive” je naslovna pesma  sa novog albuma  „This Is Acting“ koje pevačice?

5. Ovog holandskog renesansnog muzičara zajedno sa  Palestrinom  svrstavaju u glavne  predstavnike polifone muzike.  Postao je slavan po svojim motetima, madrigalima, vilanelama i drugim delima kojih je bilo oko 2000. Krajem XVI veka bio je najuiticajniji i najcenjeniji evropski muzičar – nazivaju ga „ božanskim“. Kako se on zvao?

6.  Pesma "Black Magic Woman“ u izvođenju Karlosa Santane postala je veliki svetski hit 1970 godine. Dve godine ranije ovu pesmu koju je napisao Piter Grin izdala je kao singl njegova grupa a pojavila se i na kompilacijskim  albumima English Rose (SAD) and The Pious Bird of Good Omen (Velika Britanija). Koja grupa je prva izvela ovu pesmu?

7. Ples iz Gane obuhvata pokrete ruku, kolena i kukova kojima se  imitiraju svakodnevne aktivnosti, a u njega su uključeni  i neki  akrobatski pokreti. Fudbaler Gane Asamoa Gijan i Togoa Emanuel Adebajor ovim plesom proslavljaju postignute golove. Ples i muzika uz koju se igra su  veoma popularni u Gani, njenoj dijaspori i među Afrikancima. Pod ovim nazivom svoje pesme su objavili nigerijski muzičar Wizkid i  britansko-ganski reper Fuse ODG. Koji naziv tražimo?

8.  Tomas i drugari je britanska dečja TV serija koja je prvi put je prikazana na televiziji  1984. godine. Serija je nastala na osnovu knjiga koje je napisao sveštenik Vilbert Odri. U seriji su opisani doživljaji na izmišljenom ostrvu Sodor, gde su osnovne vrednosti dobri maniri i marljivost. Kao naratori  seriji su glasove dali između ostalih i Ringo Star i Pirs Brosnan. Ko je, odnosno šta je u seriji Tomas?

9. Škola sambe Mangerija proglašena je za ovogodišnju pobednicu Karnevala u Riju, s programom u kome je slavila jednu od najpopularnijih brazilskih pevačica. Kako se zove ova kantautorka, jedna od najpopularnijih  pevačica u Brazilu, koja je do sada izdala 50 albuma u tiražu preko 26 miliona primeraka ?

10. Na premijeri u Beču 1786. godine Mocartova opera  „Ludi dan“ je doživela neverovatan uspeh.  Na zahtev publike, izvođači su ponovili čak 5 arija, a pri drugom izvođenju ponovljeno je čak sedam arija  Car Jozef II morao je da donese zakon o broju ponavljanja arija u operi, jer se zbog ponavljanja arija dešavalo da opera traje i duplo duže nego što bi inače trebalo da traje. Pod kojim drugim poznatijim nazivom znamo tu operu?

11.  Always Look on the Bright Side of Life (Uvek gledaj vedriju stranu života) iz 1979 je pesma koju je napisao Erik Ajdl za potrebe snimanja filma. Pesma je postala popularna i često se izvodi na javnim događajima. Za koju neozbiljnu  družinu se vezuje ova pesma?

12. Početkom godine Koka-Kola je  pokrenula novu globalnu  marketing kampanju  kojom su obuhvaćena sva tri njena napitka: Coca-Cola, Coca-Cola Zero i Diet Coke  reklamnim sloganom „Taste the Feeling“  i istoimenom pesmom  u izvođenju britansko australijskog pevača Konrada Sevela. Autor i producent pesme je poznati evropski DJ. Njegovo pravo ime je  Tim Bergling   a pod kojim imenom nam je poznat?

13. Muzički oblik  koji služi za tehničko savladavanje sviračkog umeća je  uglavnom jednostavna kratka instrumentalna  kompozicije. Uz mnogobrojna ova dela izrazito tehničkog karaktera, naročito u doba romantizma  komponuju se dela koncertnog karaktera. Najpoznatiji stvaraoci ovakvih kompozicija su bili Frederik Šopen, Franc List  i Klod Debisi. Kako ze zove ovaj muzički oblik?

14.  Opšte je mišljenje da je Lili uveo prvi put ovaj udarački instrument  u orkestar, prilikom izvođenja svoje opere Tezej, 1675. Hajdn i Mocart mu daju važno mesto  u orkestraciji svojih simfonija i postižu nove efekte. Hajdnova 103  simfonija  počinje  deonicom ovog instrumenta  pa je po njemu  i dobila ime. Kasnije ga i mnogi kompozitori koriste u svojim delima  pa je danas nezaobilazan instrument  u simfonijskom orkestru. Koji instrument tražimo?

15. „Ko jezdi tako pozno kroz noć i vetar taj?  To otac s čedom svojim kroz pusti jaše kraj...“
Inspirisan  stihovima  ove Geteove balade  Šubert je u  jednom dahu komponovao muziku za  svoju solo pesmu. Tu Geteovu baladu je na srpski jezik  preveo pesnik Aleksa Šantić. Koji naziv nosi ovo delo?

16. Ona govori i peva na arapskom, hebrejskom, francuskom, španskom i engleskom jeziku. Bila je vokal benda Alabina čija je muzika miks stilova: Bliskog istoka, španske muzike, francuske, rai, flamenko, ciganske, arapske i zapadne pop muzike. Najpoznatiji hitovi su joj: C'est La Vie, Last Kiss i Habibi (Sawah).Nosi ime po mesopotamskoj boginji. Ko je ona?

17. Bio je slavan zbog svoje virtuoznosti, visokih skokova i sposobnosti da se uživi u likove. Mogao je pleše na vrhovima prstiju, što je bila retkost među baletanima.Njegove koreografije su prevazilazile granice tradicionalnog baleta i bila najava modernog  baleta. Sarađivao je sa producentom Sergejom Djagiljevom  kojim je godinama bio u poslovno-emotivno-ljubavnoj vezi. Kako se zvao ovaj ruski baletski igrač i koreograf  poljskog porekla  s početka XX veka?

18. Jedan od najvećih muzičkih festivala u Španiji počev od 2001. održava se svake godine u proleće u Barseloni. Festival je poznat po svom  eklektičkom pristupu, obuhvata širok raspon muzičkih  pravaca: alternativu, indi, pop, hip hop, dens, folk, džez, metal, elektronsku  i  eksperimentalnu  muziku. Pod kojim imenom je poznat?

19. Naučnici su u Blosomu, u Kaliforniji, pronašli novu vrstu pauka, tarantulu crne boje. Nazvali su je po jednom poznatom američkom muzičaru. Znate li po kom muzičaru je novootkrivena vrsta  pauka dobila  ime?


20. Bio je najistaknutiji član grupe kompozitora Šestorica. Njegov stil je bio jedinstven,  koristeći elemente neoklasicizma stvarao je muziku naglašene ekspresivnosti. Pored radova sa savremenom tematikom u simfonijskim stavovima: Pacific 231 i Ragbi koristio je i istorijske motive za svoja dela, oratorijume: Jovanka Orleanka i Kralj David. Kako se zove ovaj kompozitor koji se nalazi na švajcarskoj novčanici od 20 franaka?

21. Na početku karijere bavila se manekenstvom, radila je i kao novinarka  a snimala je i filmove. Proslavila se ulogom Marfi Braun u istoimenoj  TV seriji prikazivanoj u SAD od 1988. do 1998. godine  za koju je dobila pet nagrada Emi i dva Zlatna globusa. Kako se ona zove?


22. Gitarista i kompozitor iz Malija bio je  jedan od najpoznatijih afričkih muzičara u svetu. Muzika koju je svirao se opisuje kao spoj tradicionalne muzike Malija i bluza. Albumom "Talking Timboctou" sa Raj  Kuderom iz 1994 godine postao je poznat u svetu. Dobitnik je 2 Gremi nagrade. Kako se zvao ovaj muzičar?                    

23. Ibanez RG serija je najpopularniji model gitara istoimene firme. Ova serija gitara zbog dobre svirljivosti, karakterističnog zvuka i tremola vrlo  brzo je postala najpopularniji model gitara za hard rok i metal muziku. Iz koje zemlje je proizvođač ovih gitara?

24. Veliki uticaj u internacionalnom širenju rege muzike imao je i engleski pank pokret. Jedan njihov poznati  pank bend radio je obrade roots rege pesama koje su puštane u londonskim pank klubovima. Pank publika je lako prihvatila roots - iako su stilovi bili veoma različiti, osećanje koje ih je proizvodilo bilo je isto, poziv na pobunu protiv postojećeg sistema im je bio zajednički. Koji je to pank bend?

25. O životu ovog kompozitora su snimljena dva filma Night and Day 1946., sa Keri Grantom  i 2004. Dani slave  gde ga je tumačio Kevin Klajn. Napisao je više od 1.500 pesama za pozorište, film i televiziju, među kojima "Night and Day", "Anything Goes" i "I've Got You Under My Skin" i brojne mjuzikle, od kojih su neki ekranizovani. Najpoznatiji su "Kiss me, Kate" "Cancan" i "Silk stockings". Kako se on zove?

26. Poznat je po scenskim efektima na svojim koncertima koje najčešće drži napolju i koji se često sastoje od kompleksnih sistema lasera, vatrometa, stapanja arhitekture i muzike. Proslavio se albumom Oxygène 1976. godine a 1983. je snimio album po imenu Musique pour Supermarchés čije je prvo i jedino izdanje imalo samo jedan primerak. Kako se zove ovaj francuski je kompozitor i izvođač elektronske muzike?

27. „A-wop-bom-a-loo-mop-a-lomp-bom-bom!" ovom verbalnom izvedbom zvuka bubnjeva počinje pesma Litla Ričarda koja je proglašena „za zvuk rođenja rokenrola“ „najavu nove ere u muzici“ „najviše  nadahnutim rok   tekstom  ikada zabeleženim“. Koja pesma je u pitanju?

28. Tradicionalni laoski duvački instrument sastoji se od  dvorednog snopa cevi, obično od bambusa,  različitih dužina koji su na sredine povezane sa malom zvučnom kutijom u koju se ubacuje vazduh prilikom sviranja. Instrument proizvodi zvuk  sličan onom na violini i koristi se u narodnoj muzici Laosa a može se naći i u nekim susednim zemljama jugoistočne Azije. Kako se zove ovaj instrument?

29. Pesma "Teardrop", posebno  njeni instrumentalni delovi na početku i kraju korišćeni su u brojnim televizijskim emisijama i filmovima. Bas ritam bubnja koji podseća na ritam rada srca  korišćen je kao  uvodna muzika u TV seriji  Doktor Haus. Koja grupa, rodonačelnik  trip-hop žanra,  je autor muzike?


30. Južnokorejska špijunska akciona drama sa budžetom od skoro 18 miliona dolara, i sa spin-off serijom  „Atina: Boginja rata“, je jedna od najskupljih južnokorejskih TV serija. Držala je rekord u gledanosti tokom emitovanja, a dobila je i brojne nagrade. Kako se zove ova serija?

Коментари

  1. Анониман22. мај 2016. 09:26

    2.Bedna Nastja
    3. Rob Zombie
    4. Sia
    7. Azonto
    8. Lokomotiva
    9. Maria Bethania
    11. Monti Pajton
    13. etida
    14. timpan
    15. Bauk
    16. Ishtar
    17. Vaclav Nizinski
    26. Michel Jarre

    ОдговориИзбриши
  2. 1.kul džez
    2.Kneginja Anastazija
    3.Rob Zombi
    6.Fleetwood Mac
    8.Medved
    10.Figarova ženidba
    11.Monti Pajton
    12.Avici
    14.gong
    15.Kralj vilenjaka
    16.Ištar
    17.Nurejev
    19.Džoni Keš
    20.Artur Honeger
    22.Ali Farka Ture
    25.Kol Porter
    26.Žan Mišel Žar
    27.Tuti fruti
    29.Massive Attack


    ОдговориИзбриши
  3. 1. hard bop
    2. Kneginja Anastazija
    3. Rob Zombie
    4. Tejlor Svift
    5. -
    6. Kinks
    7. -
    8. časovnik
    9. Astrud Žilberto
    10. Otmica iz saraja
    11. Leteći cirkus Montija Pajtona
    12. Avicii
    13. kantata
    14. timpan
    15. -
    16. Ištar
    17. Žorž Balanšin
    18. Download
    19. Džoni Keš
    20. -
    21. Kendis Bergen
    22. Tumani Dijabate
    23. Španija
    24. Clash
    25. -
    26. Žan-Mišel Žar
    27. Tuti Fruti
    28. -
    29. Massive Attack
    30. –

    p.s. broj 21 sam napisao odgovor, a onda otvorio link in new tab da uvećam sliku, pa mi se pojavilo ime. :)

    ОдговориИзбриши
  4. 1. kul džez?
    5. Orlando di Laso
    10. Figarova ženidba
    11. Leteći cirkus Montija Pajtona?
    16. Nana?
    17. Vaclav Nižinjski
    20. Erik Sati
    23. Španija?
    25. Žak Ofenbah?
    26. Žan Mišel Žar

    ОдговориИзбриши
  5. Evo i seta odgovora:

    1. Kul džez
    2. Knjeginja Anastazija
    3. Rob Zombi
    4. Sia Furler
    5. Orlando di Laso
    6. Flitvud Mek
    7. Azonto
    8. Lokomotiva
    9. Marija Betanija
    10. Figarova ženidba
    11. Monti Pajton
    12. Aviči
    13. Etida
    14. Timpan
    15. Bauk/Vilenjak
    16. Ištar
    17. Vaclav Nižinski
    18. Primavera
    19. Džoni Keš (The Man in Black i Folsom Prison Blues - Aphonopelma johnnycashi)
    20. Artur Honeger
    21. Kendis Bergen
    22. Ali Farka Ture
    23. Japan
    24. Kleš
    25. Kol Porter
    26. Žan Mišel Žar
    27. Tuti fruti
    28. Ken
    29. Masiv Atak
    30. Kobna izdaja(Ailiseu, Iris)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)