Veselin Sekulić: PRIPREME, 6. DEO

1. Najzastupljeniji je protein u našem organizmu. Sakuplja se u obliku finih isprepletanih vlakana koja povezuju ćelije. Važan je sastojak u hrskavici, ligamentima, tetivama, kostima, zubima, omogućava zategnutost kože i krvnih sudova. Prisutan je i kao kristalin u očnom sočivu. Pod kojim imenom je poznat?

2. Ovo jelo je tipična brazilska brza hrana polukružnog  ili kvadratnog oblika od lisnatog testa sa raznim nadevima, najćešće mlevenim mesom, povrćem, sirom i kao slatko sa bananom, koje se prži u ulju sve dok ne dobije smeđu boju i postane hrskavo. Kako se zove ovo pecivo koje asocira na slikarsku tehniku?

3. Pi računar, nešto većih dimenzija od kreditne kartice, koji ima osnovnu funkcionalnost gotovo svih današnjih desktop ili laptop računara, a košta svega 35 američkih dolara pojavio se na tržištu 2012 godine i postao najprodavaniji britanski računar. Krajem prošle godine najnoviji Pi zero računar je još manji, širok samo 3 centimetra , sa cenom od 5 dolara a može se i besplatno dobiti kupovinom MagPi magazina. Koja kompanija je proizvođač ovih računara?

4. Jedan od statusniih  simbola  kod kuvara bez sumnje je i kuvarska bela kapa za koju se  smatra  da ju je prvi koristio  slavni francuski kuvar Antoan Karema.  Visina kape  upućivala je na važnost osobe među kuhinjskim osobljem. Znate li šta  je označavo  broj nabora na ovoj kapi?

5. U stara vremena ova reč  označavala je humku podignuta nad zakopanom mrtvom osobom. Za nekoliko vekova jednostavna nadgrobna humka razvila se do karakterističnog oblika građevine u srednjoj Indiji  koja obuhvata četiri osnovna elementa budizma: Sangu - osnovu kvadratnog oblika,  Damu - kupolasti svod u obliku polulopte, Budu - prostoriju za relikviju i Nibana - vrh koji se završava krunom, draguljem. Kako se nazivaju ove građevine od kojih je najpoznatija ona u Sančiju?

6. Android je poznati po tome što svojim novim verzija operativnih sistema za mobilne uređaje daje nazive po poslasticama i to abecednim redom.  Znate li kako se zove najnovija verzija  koja se pojavila  posle Dželi Bina,Kitketa i Lolipopa?


7. Halitoza je najčešće objektivan problem koga često pojedinci nisu svesni, ili su svesni veoma malo. To je veoma neprijatno stanje, kako za osobu koja pati od nje, tako i za okruženje. Može biti izuzetno neprijatna i evidentan simptom nekih ozbiljnih bolesti. Šta je halitoza?

8. Vladari Inka su nosili tradicionalnu tkanu kapu od vune vrste divlje lame vikunje obojenom  u tri boje Inka: crvenom, zlatnom i zelenom. Nakon  pada  carstva  Inka  običan narod  je počeo je nositi ove kape. Kako se one zovu?


9. Jedna od najpopularnijih dijeta u svetu je terapijskih dijeta koja je napravljena za pacijente sa celijakijom. Ona se pokazala i kao odlična dijeta za pročišćenje organizma i kod potpuno zdravih osoba pa čak i pristojan gubitak kilograma Ova  dijeta zabranjuje upotrebu jela od pšenice, raži i ječma a dozvoljava hranu pripremljenu od soje, pirinča, kukuruza i heljdinog brašna. Pod kojim imenom je ona poznata?

10. Tradicionalnu hranu  Eskima čine  komadići kože i masti  obično od grenlandskog kita, a mogu biti i od beluge ili narvala. Obično se jede  sirovo  a  može biti i pohovano, servirano sa sosom od soje.  Sadrži vitamine C i D  ali se u njemu naći i štetne karcinogene materije. Kako se zove ovo eskimsko jelo?

11. Retki neurološki  poremećaj  koji utiče na percepciju i vid  tako da se  čini da se stvari naglo povećavaju i smanjuju dobio je naziv po jednom književnom junaku koji je imao isti poremećaj. Kako se zvao književni junak  po kojem je poremećaj dobio ime?

12. Bolest koja nastaje usled velikog manjka belančevina u hrani tj. hronična proteinsko-energetska pothranjenost karakteriše se edemima, anoreksijom, razdražljivošću i povećanom jetrom. Najviše obolelih ima u zemljama u razvoju posebno kod dece. Pojam potječe iz Ga jezika i znači "bolest koju dete dobije nakon što se rodi drugo dete". Kako se zove ova bolest?

13. Redefinisao je Internet prodaju i kupovinu,  jednu od najvećih i najbrže rastućih industrija danas. Servere i servise njegove kompanije Amazon koristi velika većina drugih kompanija koje posluju online. Njegova druga  kompanija Blue Origin radi na razvoju  raketa za višekratnu upotrebu za letove u svemir, pre svega za turističke letove. Kako se on zove?

14. Krvna plazma je bistra žućkasta tečnost  koja se dobija kada se iz krvi izdvoje krvne ćelije. Krvni serum je takođe bista žućkasta tečnost  koja ne sadrži krvne ćelije. U čemu je osnovna razlika između krvne plazme i krvnog seruma, tj. šta on nema što krvna plazma ima?

15. Japansku tehniku nekonvencionalnog lečenja energijom za koju se smatra da smanjuje stres, pomaže relaksaciju i leči otkrio je  budistički monah Mikao Usui. Osobe koje praktikuju ovu tehniku „polaganjem ruku“ na telo ili iznad tela kanališu životnu energiju koja ima svrhu da leči osobu kojoj je ovaj tretman potreban. Pod kojim imenom je poznata ova tehnika?

16. Dekorativno obeležje  na uniformama  nekih vojnih lica koje se obično nosi na  bluzi ili šinjelu, oko levog ili desnog ramena  obično  se sastoji se od dve pletenice (kraće gornje i duže donje) i gajtana oko istih. Krajevi gajtana na prednjoj strani vise i završavaju se metalnim privescima. U srpskoj vojsci su ih nosili dvorski počasni ađutanti, ordonans-oficiri, generali i vojvode a  u JNA počasne jedinice garde. Kako se zovu?


17. Biljka Cananga odorata koja potiče iz jugoistočne Azije ima izuzetno jak medno-cvetni miris a njeno eterično ulje se koristi u aromaterapiji i kozmetici kao osnova za proizvodnju parfema. Zbog njegovog egzotičnog mirisa, još egzotičnijeg izgleda, blagotvornog efekta na kožu kao i antistresnog delovanja, zovu ga cvetom nad cvetovima. Pod kojim imenom je nama poznata?

18. Sve većiznačaj   vežbanja  i fizičke  aktivnosti u cilju poboljšanja zdravstvenog stanja   ljudi doprinela je  razvoju novog  tipa  pametnih uređaja  kojima  se  mogu pratiti i meriti rezultati aktivnosti u toku dana. Radi se o uređajima koji se uglavnom nose oko zgloba, kao narukvica. Pod kojim imenom su poznati ovi sportski  gedžeti?


19. Ciklus limunske kiseline ili ciklus trikarboksilnih kiselina je jedan od  osnovnih metaboličkih ciklusa kod ćelija  koje koriste kiseonik u procesu ćelijskog disanja. Ovaj ciklus ključni metabolički proces  povezuje razgradnju  ugljenih hidrata, masti i belančevina u ugljen dioksid i vodu uz oslobađanje energije. Ime je dobio po engleskom naučniku nemačkog porekla koji je za njegovo otkriće 1953. dobio Nobelovu nagradu. Kako se on zvao?

20.  Japanski naziv, koji i mi koristimo, za pripijenu odeću iz jednog dela a koja prekriva čitavo telo  u prevodu znači čarapa za telo. Najčešće se pravi od mešavine spandeksa i najlona, ali se koriste i drugi materijali, kao što su pamuk, PVC i lateks. Likovi iz stripova i filmova često nose pripijena i potpuno zatvorena odel , kao npr. Spajdermen i Fantom. Pod kojim imenom je ono poznato?

21. Vrsta fizikalne terapije i oblast sportske medicine je metoda lečenja telesnim vežbama kojom se poboljšava narušeno zdravstveno stanje  pacijenta ili   se dovedi  do potpunog izlečenja. Ova metoda lečenja je začeta još  u antičkoj Kini a  razvijena je  i masovno primenjivana tokom Drugog svetskog rata sa ciljem da pomogne mnogobrojnim ranjenim ili bolesnim vojnicima da se brzo oporave i  vrate u svoje borbene jedinice. Kako se ona zove?

22. Konusni šator  napravljen od životinjskih koža na drvenim stubovima tradicionalno je  prenosni  bivak Indijanaca  Velike ravnice i kanadskih prerija. Ovaj šator je tako  izgrađen da daje toplinu i udobnost zimi i zadržava svežinu tokom leta i omogućava brzo rastavljanje u slučaju potrebe. Razlikuje se  od kupolastog vigvama a njegovo naziv potiče iz Lakota jezika.  Kako se zove ovaj tip šatora?

23. Bivša bengalska i bangladeška lekarka  je svojim je književnim radom stekla veliku popularnost ali i pretnje smrću nakon objavljivanja svog dela Sramota zbog  čega je 1994.morala  napustiti zemlju i od tada živi u egzilu. Svojim radom ona promoviše sekularni humanizam, slobodu misli, ravnopravnost žena i ljudska prava uopšte. Kako se ona zove?

24. Univerzalni dekorativni stil koji se raširio u SAD i u Evropi u  30.-tim godinama XX veka u industriji i zanatstvu objedinio je odlike  mnogih pravaca pre svega  kubizma, futurizma i secesije. Prvi put  je prezentovan  1925. godine u Parizu na izložbi dekorativne umetnosti . Iako je u početku  bio određen pre svega za bogate ljude i smatran je  luksuzom,  postao je popularan i njegovi su se oblici reprodukovali u masovnoj proizvodnji u mnogim oblastima. Pod kojim imenom je poznat ovaj stil?

25. Ovaj univerzalni i inovativni restoran, koji se nalazi u Madridu postao je poznato kulinarsko mesto  nakon svog otvaranja  2007. godine. Dizajniran od strane Filipa Starka, njegov barokni i pozorišni enterijer stvara utisak luksuza i sofisticiranosti. Koje ime nosi restoran, inače ime više faraona starog Egipta?

26. Mali espreso poslužen u velikoj šolji s vrućim mlekom i mlečnom penom na vrhu najomiljeniji je kofeinski napitak u glavnom gradu Austrije. Uz ovu  kafu obično se služi i  čuvena štrudla sa jabukama. Kako se zove ova bečka kafa?


27. Preko 60 prestižnih svetskih brendova  kao što su :  Moët & Chandon, Dom Pérignon, Hennessy, Louis Vuitton, Givenchy, TAG Heuer, Christian Dior, Guerlain, Givenchy, Sephora i dr. su  sačinjavaju   najveći planetarni konglomerat  za proizvodnju luksuzne robe koji je nastao 1987 godine spajanjem najpoznatijih francuskih  proizvođača alkoholnih pića i kožne galanterije. Kako se zove ova kompanija ?

28. Po hemijskom sastavu  to je silicijumdioksid sa promenjivom količinom (obično 3-8%) vezane vode. Od davnina se koristi za izradu nakita zbog  njegovog  raznobojog i odsjaja koja ga čini jedinstvenim u svetu dragog kamenja. Unutrašnja igra boja rezultat je interferencije i difrakcije svetlosti  i zavisi od njegove strukture. Najređi i zato najvredniji su crni a zatim kristalni varijeteti.  Ime  mu potiče iz sanskrtske reči koja znači lepi kamen. Koje ime nosi ovaj dragi kamen ?

29. Jedna od vrsta pirinča poznat po jedinstvenoj teksturi i ukusu, nosi ime koje na sanskritu znači mirisan ili meki pirinač, dok na arapskom znači - moj osmeh. Od običnog pirinča razlikuje se  najpre zbog drugačijeg izgleda, on  ima  duguljasto zrno i  kada se skuva ne postane lepljiv, i naročito zbog primamljive karakteristične arome. Pod kojim imenom je poznast ovaj pirinač koji se najviše proizvodi u Indiji?.

30.  To je jedna od najpopularnijih svetskih aplikacija za lubitelje muzike i sve one koji žele da prošire svoje o znanje o  muzici koju slušaju. Muzika koja dopire do telefona se brzo skenira   i poređenjem  sa bazom podataka  identifikuje. Pored naziva pesme i imena izvođača korisnik možet dobiti još dodatnih informacija i ponudu da pregleda spot ukoliko ga ima. Kako se zove?

Коментари

  1. 1.kolagen
    2.inpasto
    8.čulo
    9.hrono
    11.Alisa
    13.Brenson
    15.reiki
    19.Krebsov ciklus
    21.qigong
    22.tipi
    25.Ramzes

    ОдговориИзбриши
  2. 1. kolagen
    5. stupa?
    11. Minhauzen?
    17. sandalovina
    22. tipi
    25. Ramzes?
    Standardno mi ova oblast nikako ne leži :(

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман26. мај 2016. 10:55

    1. kolagen
    2. pastel
    5. stupa
    6. Marshmellow
    7. neprijatan zadah
    9. bezglutenska dijeta
    11. Alisa ( u zemlji čuda)
    14. bela i crvena krvna zrnca
    15. bioenergija
    19. Krebsov ciklus
    21. kineziterapija
    22. tipi
    23. Taslima Nasrin
    25. Ramzes
    30. shazam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tačno: 1, 2, 5, 6, 7, 9, 11, 19, 21, 22, 23, 25 i 30.

      Избриши
    2. Sad se setih da je neko nekad napravio anagram NASTRANI ISLAM (Taslima Nasrin).

      Избриши
  4. 1. kolagen
    2. gvaš
    3. Apple
    4. godine staža
    5. stupe
    6. Minjon
    7. neprijatan zadah
    8. -
    9. LCHF
    10. -
    11. Guliver
    12. -
    13. Bahrami
    14. limfa
    15. akupresura
    16. -
    17. šafran
    18. -
    19. -
    20. zentai
    21. kondicioni trening
    22. -
    23. Arundati Roj
    24. Art Deko
    25. Ramzes
    26. -
    27. -
    28. opal
    29. ghee
    30. Šazam

    ОдговориИзбриши
  5. Tačni odgovori:

    1. Kolagen
    2. Pastel
    3. Raspberry
    4. broj načina na koji kuvar zna da pripremi jaje
    5. Stupa
    6. Maršmelou
    7. Neprijatan zadah iz usta
    8. Ljauto
    9. Bezglutenska dijeta
    10. Maktak
    11. Alisa
    12. Kvašiorkor
    13. Džef Bezos
    14. Fibrinogen
    15. Reiki
    16. Akselbender
    17. Ilang-ilang
    18. Fitnes trekeri
    19. Hans Adolf Krebs
    20. Zentai
    21. Kineziterapija
    22. Tipi
    23. Taslima Nasrin
    24. Art deko
    25. Ramzes
    26. Bečki melanž
    27. LVMH (Moët Hennessy - Louis Vuitton)
    28. Opal
    29. Basmati
    30. Shazam

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)