Veselin Sekulić: PRIPREME ZA ŠAMPIONAT 2016. 1. deo

Dragi prijatelji, kao i prethodnih sezona, naš prijatelj, proslavljeni kviz-takmičar, Veselin Sekulić, potrudio se da pripremi set od 240 pitanja, raspoređenih u 8 tematskih celina, koje će se tokom narednih dana rešavati na ovom linku. Svakodnevno ćemo puštati po jednu oblast, a prva po redu je "SVET". Uživajte u pronalaženju tačnih odgovora i podelite ih s drugima, putem komentara.

1. Na međunarodnoj konferenciji o  klimatskim promenama COP21 održanoj  krajem prošle godine na kojoj  je  učestvovalo 195 država  usvojen je novi obavezujući međunarodni sporazum o klimi  koji ima  za cilj da globalno zagrevanje ograniči na manje od 2 °C. U kom gradu je održana konferencija?

2. Uprkos njihovoj lokaciji unutar Arktičkog kruga, temperatura na ovim ostrvima retko pada ispod nule. Zbog uticaja Golfske struje klima je veoma blaga za ovo podneblje iznad severnog polarnika. U ovom arhipelagu između dva ostrva se nalazi poznati Vrtlog Malstrem kojeg je Žil Vern opisao u svom romanu 20 000 milja pod morem. Koja ostrva tražimo?

3. Tri plava talasa na sredini štita simbolizuju vodu, što se odnosi i na državno geslo pula (na traci ispod štita), što na domorodačkom jeziku znači voda a to je ujedno i ime državne valute. Štit pridržavaju zebre, koje su važan deo faune ove zemlje. Koja afrička država ima ovaj grb?











4. Najzapadnija tačka Portugalije i kontinentalnog dela Evrope  je rt koji se nalazi nedaleko od glavnog grada Lisabona. Portugalski pesnik Luis de Kamoinš je opisao rt kao „mesto gde se kopno završava, a more počinje“ koje su urezane na kamenoj ploči velikog krsta na rtu. Kako se zove rt?

5. Brazil, Čile, Litvanija, Hrvatska, Malta, Liberija, Mauricijus, Južna Koreja i Nepal. Šta je zajedničko ovim zemljama?

6. Glavni grad pakistanskog dela Pendžaba i drugi grad po veličini u Pakistanu  nazivaju „Vrtom Mogula“ zbog bogatog mogulskom nasleđa. Njegova tvrđava koju je izgradio Akbar Veliki i Šalimar vrtovi šaha Džahana  upisani su na UNESCO-v popis mesta svetske baštine. Koji vetroviti grad tražimo?

7. Najveće jezero koje čitavom svojom površinom leži unutar Kanade nalazi se u Severozapadnim teritorijama i najdublje je  jezero u Severnoj Americi.  Njegove vode otiču istoimenom rekom do reke  Makenzi, a sa njom dalje do Boforovog mora. Kako se zove ovo jezero najsevernije  od svih velikih jezera Kanade?

8. Kod ovog tipa elektromotora električna energija se prenosi na rotor bez kontakta (indukcijom), delovanjem obrtnog  magnetnog polja koje stvaraju višefazne struje u statoru. Brzina obrtanja  rotora je različita od brzine okretanja magnetnog polja statora iz čega je i izveden naziv elektromotora. Kako se zovu ovi indukcioni motori  koje je izumeo Nikola Tesla ?

9. Kokora dolina u Centralnim Kordiljerima je poznata  kao prirodno stanište  najviših stabala palmi poznatih kao vosak palme. Visina stabala ovih palmi  dostiže i do  60m, a pored toga što su najviše palme na svetu, one su i najviše monokotiledone biljke. One su nacionalno drvo i simbol zemlje koja im je prirodno stanište. Koja je to zemlja?

Резултат слика за colombia cocora valley

10. Deo Antarktika na obalama Amundsenovog mora između Rosovog mora na istoku i Elsvortove zemlje na zapadu, dobila  je ime u čast supruge poznatog  Američkog polarnog istraživača. Za razliku od drugih oblasti Antarktika, na ovu oblast nijedna zemlja nije formalno istakla teritorijalne pretenzije. Kako se zove ova oblast?

11. Stakloplastika je sintetički materijal, vrsta plastične mase, koji  se sastoji od najmanje dve vrste materijala, vezivnog sredstva( obično poliesterske ili fenolne smole) i staklene vune  koja  mu daju čvrstinu.  To je  jak i lagan materijal koji je našao široku primenu u proizvodnji aviona, brodova, automobila, bazena, rezervoara i dr. Pod kojim uobičajenim imenom nam je poznat?

12. Berberska etnička grupa koja najviše živi u Alžiru u oblasti  koja je po njima i dobila ime. Ova oblast  se nalazi na severu Alžira i obuhvata deo planine Atlas i obalu Sredozemnog mora. Najpoznatije osobe koje potiču od ovog   naroda su francuska pevačica Edit Pjaf i fudbaler  Zinedin Zidan. Koji narod tražimo?

13. Vulkan koji je proradio u jednom kukuruznom polju u Meksiku, 1943. i nastavio da radi narednih osam godina    potpuno je uništio  dva sela koja su se nalazila u njegovom podnožju.  Od svih zgrada koje je tada progutala lava, među magmatskim stenama jedina je ostala da viri - lokalna crkva koja je postala turistička atrakcija. Kako se zove vulkan koji je dobio ime po selu koje je zatrpao?

14. Jedno od  Karolinskih ostrva u Mikroneziji poznato je po svom kamenom novcu, poznatijem kao Rai. To je kameni  diskovi  sa otvorom u sredini, veličine od nekoliko santimetara pa do 4 m u prečniku. Mnogi od njih su doneti kanuima sa drugih ostrva a  vrednost im je zavisila od veličine kamena  i napora kojim je on pribavljen. Koje ostrvo se može pohvaliti ovim novcem?

Резултат слика за rai to coin stone

15. „Prolećna putna groznica“ je najveća godišnja migracija ljudi na svetu i dešava se povodom 40-dnevne proslave lunarne Nove godine u Kini. Pokreću je kineski radnici koji odlaze u zavičaj kako bi se porodice našle na okupu za najvažniji kineski praznik – Kinesku novu godinu (Praznik proleća). Kako je  Kinezi zovu?

16. Dekan je prostrana visoravan u Indiji, koja obuhvata veći deo centralne i južnu Indiju. Sa severne strane Dekan je od ostalog dela Indije odvojen  planinom Vinđa a koje planine ga  odvajaju od obala Arapskog mora i Bengalskog zaliva?

17. Kojoj državi pripada kosmodrom koji nalazi se na najboljoj mogućoj lokaciji za kosmodrom, jer ispunjava dva najbitnija zahteva koji se postavljaju za izgradnju kosmodroma: nalazi se skoro na samom ekvatoru, tako da sama brzina rotacije Zemlje dodaje početnu brzinu raketi-nosaču koja se lansira ka istoku, i istočno od kosmodroma nalazi se nenaseljen prostor tako da odbačeni stepeni rakete ne mogu pasti na ljude ?

18. Snažan hladan vetar koji  duva u istočnoj Aziji, Sibiru, Kazahstanu i Ukrajini  zimi stvara snežne oluje sa pino snega i leda sa nanosima  koji  često blokiraju saobraćaj putevima. Sovjetski  spejs-šatl je dobio ime po ovom vetru. Koje ime tražimo?

19. Područje u južnom Jordanu poznato i kao Dolina meseca je pustinja sa crvenkastim peskom, kamenjem i  raznovrsnim reljefom kao što su planina  Sedam stubova mudrosti, peščane dine, kanjoni  i pećine  sa velikim brojem  petroglifa i natpisa. Zahvaljujući  britanskom pukovniku, arheologu i obaveštajcu Lorensu od Arabije koji je u njoj boravio postala je poznata i zapadu. Kako se zove pustinja?

Резултат слика за wadi rum

20. „Model 3“  bi trebalo da označi početak masovne proizvodnje električnih automobila ovog proizvođača, krajem 2017. godine. Automobil,  koji će moći da pređe  do 350 km pre nego što se baterije istroše, sa pristupačnim cenama  vrlo brzo je postao populara kod kupaca i već sad je prodat u velikom broju primeraka. Koja kompanija proizvodi ove automobile?

21. Plitko more  more koje se nalazi na zapadu Tihog okeana  između Australije i indonezijske Nove Gvineje ograničeno je Toresovim prolazom na istoku, Karpentarijskim zalivom na jugu, Timorskim morem na zapadu i Bandskim i Ceramskim morem na severozapadu. Kako se zove ovo more?

22. Jedno od 88 savremenih i 48 originalnih Ptolomejevih sazvežđa (prikazuje se kao kentaur sa plaštom) je veliko sazvežđe sa mnogo svetlih zvezda i obiluje objektima dubokog neba.  Smatra se da se u njemu nalazi samo središte Mlečnog puta, supermasivna crna rupa, koja je sakrivena od pogleda gustim slojem međuzvezdane prašine. Koje zodijačko sazvežđe tražimo?

23.  Izvire u Pribajkalskim planinama nedaleko od Bajkalskog jezera i teče severoistočno do Jakutska gde menja smer  prema severu  i teče nizijom sve do ulivanja u Laptevsko more gde gradi veliko deltasto ušće od oko 30 000 km. U donjem delu toka reka je  je zamrznuta 7 meseci u godini a u proleće područje oko nje se pretvara u bujnu močvaru. Kako se zove ova reka deseta po veličini na svetu ?

24.  Ako je Velika jabuka Njujork, Velika narandža  Los Anđeles, Veliki ananas  Honolulu šta je Velika breskva ?

25. Probni let višenamenskog kosmičkog broda za čovekove letove u kosmos koji zajednički grade Amerika i Evropa uspešno je izvršen decembra 2014. Sledeći let pri kojem će se obleteti Mesec je planiran za 2018.  kada će se koristiti rakete nosači SLS  predviđene za buduće planetarne misije. Kako je nazvan brod?

Резултат слика за orion 2018

26. Nacionalni park u DR Kongo smešten  je u nizinskom području reke Kongo i najveće je zaštićeno područje tropskih  kišnih šuma u Africi. Jedno je od poslednjih utočišta mnogih endemskih životinjskih vrsta kao što su: Beli nosorog, Bonobo šimpanza i oklopljeni krokodil. Kako se zove ovaj park?

27. Veliko močvarno područje  u delti reke Rone  odvojena od mora peščanim sprudovima bogato je divljim životinjama i pticama. Utočište je  crnih bikova i belih konja koji ovde  slobodno tumaraju dok o njima brinu gardijani, francuski kauboji. O njima je Rene Gijo je napisao roman "Bela griva". Pod kojim imenom je poznato ovo područje?

28. U američkoj istoriji ni na jednoj novčanici do sada se nije nalazio ženski lik,  krasili su ih uglavnom portreti američkih predsednika. Ali i to se menja. Presedan je veći  s obzirom na to da se radi o Harijet Tabman, američkoj crnačkoj aktivistkinji poznatoj pod nadimkom  Crni Mojsije, velikom borcu za prava afroameričke zajednice i ukidanje ropstva u XIX veku. Na kojoj  novčanici će se pojaviti njen lik?

29. Sagano šuma bambusa predstavlja jedan od najupečatljiviijih prirodnih lokaliteta u Japanu. Zanimljiva činjenica vezana za nju je zvuk vetra  dok struji između stabala bambusa. Zvuk vetra u ovoj šumi toliko je poznat i važan u Japanu da ga je japanska vlada zaštitila i proglasila jednim od stotinu zvukova koji moraju biti očuvani. Pored kog  japanskog grada se nalazi ova šuma ?

Резултат слика за sagano bamboo forest

30. Dokumenta koje su objavili svetski mediji  od anonimniog izvora iz advokatske kompanije “Mosak Fonseka” za  registrovanje ofšor firmi u kojima su dostavljni podaci o vlasnicima  firmi među kojima su istaknuti svetski političari, biznismeni, osobe iz kriminalnog miljea i javne ličnosti preko kojih su skrivali novac i izbegavali plaćanje poreza izazvao je veliku pažnju javnosti. Pod kojim imenom je poznato jedno je od najvećih curenja informacija u istoriji?

Коментари

  1. 1. Pariz
    2. Svalbard
    3. Bocvana
    4. Kaškaiš
    5. -
    6. Lahor
    7. Vinipeg
    8. -
    9. Paragvaj
    10. Zemlja Meri Berd
    11. poliuretan
    12. Hogar
    13. Parikutin
    14. Kokosovo ostrvo
    15. -
    16. -
    17. Francuskoj (u Francuskoj Gijani)
    18. -
    19. -
    20. Tesla Motors
    21. Sulavesko more
    22. Bik (Taurus)
    23. Lena
    24. Majami
    25. -
    26. Virunga
    27. -
    28. 10 dolara
    29. Saporo
    30. Panama papers

    ОдговориИзбриши
  2. 1.Pariz
    3.Bocvana
    5.žene su predsednici države
    6.Lahor
    7.Manitoba
    9.Čile
    10.Meri Berd
    11.fiberglas
    12.Kabili
    13.Popokatepetl
    14.Vanuatu
    15.Činjun
    17.Francuska Gvajana
    18.Sojuz
    19.Vadi Rum
    20.Tesla Motors
    21.Bizmarkovo
    22.Strelac
    23.Ob
    24.Atlanta
    26.Gombe
    28.10
    29.Osaka
    30.Panama

    ОдговориИзбриши
  3. 2. Zemlja Franje Josifa?
    4. Kabo de Roka
    6. Lahore
    7. Veliko medvjeđe jezero
    9. Kuba
    10. Zemlja Marije Berd
    12. Kabili
    13. Parikutin
    16. Gati (Istočni i Zapadni)
    17. Francuska (Gvajana)
    18. buran
    19. Vadi Rum
    21. Arafursko more?
    23. Lena
    26. Salonga?
    27. Kamarg
    29. Kjoto?
    30. Panama

    ОдговориИзбриши
  4. 4.Kabo da Roka
    7.Veliko Medveđe jezero
    9.Kolumbija
    11.Fiberglas
    12.Kabili
    14.Jap
    15.Praznik proleća
    16.Zapadni i Istočni Gati
    18.Suhovej
    19.Vadi Rum
    21.Arafursko more
    22.Strelac
    24.Atlanta
    25.Orion
    26.Garamba
    27.Kamarga
    28.20 dolara
    29.Kjoto

    ОдговориИзбриши
  5. 2. Svalbard
    3. Bocvana
    4. Kabo da Roka (poslao sliku sa Zabavnikom prošle nedelje, nisu objavili)
    6. Lahore
    7. Veliko medveđe jezero
    9. Nikaragva
    10. Adelina zemlja
    11. pleksiglas
    13. Parikutin
    14. Jap
    16. Gati
    17. Francuska
    20. Tesla
    21. Koralno more
    23. Lena
    24. Atlanta
    29. Osaka
    30. Panama papers

    ОдговориИзбриши
  6. 2. Lofotska ostrva
    8. Asinhroni motor (ovo je po meni bilo možda i najlakše)

    ОдговориИзбриши
  7. Kosta, mogu li da zamolim za listu svih odgovora na jednom mestu?

    ОдговориИзбриши
  8. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  9. ODGOVORI:

    1. Pariz
    2. Lofotska ostrva
    3. Botsvana
    4. Rt Roka (Cabo da Roca)
    5. Žene predsednice država
    6. Lahor
    7. Veliko medveđe jezero
    8. Asinhroni motori
    9. Kolumbija
    10. Zemlja Meri Berd
    11. Fiberglas
    12. Kabili
    13. Parikutin
    14. Jap
    15. Čunjun
    16. Gati(Zapadni i Istočni)
    17. Francuska
    18. Buran
    19. Vadi Rum
    20. Tesla motors
    21. Arafursko more
    22. Strelac
    23. Lena
    24. Atlanta
    25. Orion
    26. Salonga
    27. Kamarg
    28. 20 dolara
    29. Kjoto
    30. Panama papiri

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)