Veselin Sekulić: PRIPREME, 7 DEO.

1. To je kolektivno ime za japanske stilove borilačkih veština koje uključuju goloruke tehnike borbe i tehnike oružjem. Razvio se među samurajima u feudalnom Japanu kao način golorukog savladavanja naoružanog i oklopljenog protivnika. Ubraja se u najstarije japanske borilačke veštine i ranije je bio poznat pod nazivom javara. Pod imenom je poznat?

2. Poslednja trka u šampionatu  u Moto GP klasi  održana u Valensiji odlučila je pobednika u 2015. godini.  Iako je zbog kazne startovao sa poslednjeg mesta Valentini Rosi je na kraju bio 4. što mu ipak  nije bilo dovoljno da zadrži prvo mesto. Prvo mesto u trci i titulu u šampionatu za 2015. je osvojio njegov klupski kolega, vozač Jamahe. Kako se on zove?

3. Pobedom u trci na 200 metara na Svetskom prvenstvu u Pekingu 2015. sprečila je reprezentativce Jamajke da osvoje sve četiri zlatne medalje u dve najbrže trkačke discipline u muškoj i ženskoj konkurenciji. Kako se zove ova holandska atletičarka, čija su specijalnost višeboj, sprinterske discipline i trke sa preponama?

4. Počev od prvih zimskih Olimpijskih igara u Šamoniiju održanih 1924 godine sve zimske olimpijske  igre do 1992 godine su odžavane iste godine kada i letnje olimpijske igre. Prvi put  olimpijske igre su razdvojene 1994. i od tada se zimske olimpijske igre održavaju u neprestupnim parnim godinama. U  kom gradu su održane  1994. ?

5. Finalnu utakmicu svetskog prvenstva u fudbalu za žene u kojoj je reprezentacija SAD pobedila Japan 5:2  obeležila je desetka američke reprezentacije sa 3 gola od kojih je treći postignut sa polovine terena. Stoga i ne čudi što ju je  FIFA izabrala za najbolju fudbalerku na svetu za 2015. Godinu.  Ko je ona?

6. Bogati ujka Penibegs je zvanična maskota jedne poznate društvene igre. Znate li koje?


7. Po mišljenju stručnjaka on je jedan od najbolji igrač ragbija svih vremena. Kao kapiten predvodio je svoju ekipu „Ol Blekse“ do titule svetskog šampiona 2011. a četiri godine kasnije do odbrane titule, nakon čega je odlučio da  okonča karijeru. Kako se zove ovaj novozelandski ragbista?

8. Nju Orleans je sedamdesetih godina imao svoju profesionalna košarkašku klub Nju Orleans Džez koji je preuzeo Solt Lejk Siti. U sezoni 2002-03 grad je ponovo dobio košarkaški klub preuzimanjem Šarlot Hornetsa. Koje ime klub nosi od 2013.?

9. Prvi je evropski hokejaš koji je primljen u Hokejašku kuću slavnih u Torontu, a  Međunarodna hokejaška federacija ga je proglasila za najboljeg hokejaša XX veka. Sa reprezentacijom Sovjetskog Saveza trostruki je olimpijski pobednik i deset puta svetski prvak. Kako se zove ovaj hokejaš koji je zmeđu 1969. i 1984. bio golman hokejaške ekipe CSKA  i Sovjetskog Saveza?

10. Samo dve godine nakon rekorda Feliksa Baumgartnera, koji je padobranom skočio sa visine od 39.044 metra, oboren je  njegov rekord koji je sada  41.842 metra. Kako se zove čovek koji je skočio padobranom iz balona  sa  te visine, inače jedan od direktora Gugla?

11. Ona je čuvena australijska plivačica i četvorostruka olimpijska šampionka  koja je tri puta zaredom pobedila na olimpijskim igrama(1956, 1960 i 1964) u trci na 100 m slobodnim stilom. Na olimpijskim igrama u Tokiju je uhapšena  je   kada je plivala kroz kanal do zamka cara Hirohita pokušavajući  da za opkladu ukrade olimpijsku zastavu zbog čega je zaradila desetogodišnju suspenziju. Kako se ona zove?

12. Dramatičan i zahtevan manevar  pri  kojem u letu avion naglo podiže prednji deo i neko vreme leti u vertikalnom položaju pre nego se vrati u normalan položaj  prvi je izveo sovjetski pilot Viktor Pugačov na avionu Suhoj Su – 27. Pod kojim imenom je poznata ova letačka vratolomija?

13. Olimpijski prvak i svetski rekorder zauzeo je treće mesto u finalu trke na 110 metara sa preponama na Svetskom prvenstvu u Pekingu. Popeo se na postolje, ali je nakon  3 dana, po  povratku u Sjedinjene Američke Države morao na transplantaciju bubrega zbog smanjene funcije ovih organa usled retkog genetskog poremećaja. Kako se zove ovaj atletičar?
           
14. The Witcher 3: Wild Hunt je akciona RPG igra objavljena  2015 kao  treća u nizu, posle The Witcher i The Witcher 2: Assassins of Kings zasnovana na fantastičnim romanima autora Andžeja Sapkovskog proglašena je za igru godine.  Igra je u trećem licu, igrači kontrolišu glavnog protagonistu, lovca na čudovišta, poznatog kao Veštac. Kako se on zove?

15. Pod ovim otvaranjem podrazumevaju se sve pozicije nastale nakon 1. d4 Sf6. Deli se na mnogo ogranaka, varijanti i pod varijanti a najpoznatije  su: Kraljeva, damina, Nimcovičeva , Grifeldova i Katalonska. Koja zemlja  se nalazi u nazivu otvaranja?

16. Prva je italijanska teniserka koja je osvojila US open u istoriji italijanskog tenisa i to na samom kraju svoje karijere. Osim što je iznenadila osvajanjem titule priredila je i  iznenađenje na proglašenju posle pobede u finalu – objavljujući da završava karijeru. Kako se zove ova Italijanka?

17. Kao što tenis ima 4 velika Gren slem turnira tako i golf ima 4 velika Mejdžors turnira. Dok se turniri u tenisu uvek igraju u 4 grada u golfu se održavaju  u različitim gradovima SAD i Velike Britanije, osim prvog u godini  koji se uvek održava u istom gradu. U kom gradu u SAD se svake godine u aprilu održava Masters turnir, prvi  Mejdžor  u godini?

18. Svetski šampion u teškoj kategoriji u verzijama  WBA, IBF, IBO i WBO Vladimir Kličko  u 19. odbrani titule  u Duzeldorfu nije uspeo, poražen je prvi put od 2004. Ko ga je pobedio?

19. To je misaona igra na tabli koja se Igra se na ploči koja ima 256 kvadratnih polja (16x16). U svakom uglu ploče nalaze se omeđena polja u koja se na početku igre postavljaju figure. Cilj igrača je da dovede svoje figure iz jednog u dijagonalno suprotni ugao. Pobednik je igrač koji to prvi u potpunosti uspe.  Pod kojim imenom je poznata  ova igra?


20. Rođen je u Keniji, živeo u Južnoafričkoj republici a za reprezentaciju Velike Britanije nastupao na Olimpijskim igrama u Londonu za koju je osvojio bronzanu medalju.Dvostruki je pobednik Tur d’ Fransa. Kako se on zove ?

21. Nastupao je za Indijanapolis Kolts i Denver Bronkos i sa njima osvojao Superboul  a  pet puta je proglašen za MVP igrača sezone. Posle 18 godina u NFL ovaj 39-godišnjak je odlučio da završi karijeru u američkom fudbalu. Ko je on?

22. Maks Verštapen, sin  nekadašnjeg vozača formule 1, i Karlos Sains jr. sin bivšeg svetskog reli prvaka su vozači  drugog tima  austrijske kompanije  Red Bul u trkama  Formule 1  koji je formiran da bi mladim vozačima  omogućio sticanje iskustava. I četvorostruki svetski šampion Sebastijan Fatel je svojevremeno  bio član ovog tima. Pod kojim imenom je poznat?

23. Sa 19 godina on je majmlađi pobednik maratonske trke u istoriji svetskih prvenstava. Pobedom u ovoj trci doneo je prvu zlatnu medalju svojoj zemlji Eritreji. Kako se zove ovaj atletičar koji  ima  isto  prezime kao i mnogo poznatiji atletičar iz susedne države?

24. U čast Ću Juana, ratnika pesnika, koji je, u znak protesta protiv političke korupcije, izvršio samoubistvo u reci Mi Lo već više od 2400 godina organizuju se trke koje simbolično povezuje drevnu tradiciju i takmičarski duh. Pod kojim imenom su poznate ove trke?
           

25. Nesvakidašnji događaj prekinuo je finalno takmičenje surfera  „J – bay open“ u Južnoj Afici prošle godine. Naime, bivšeg trostrukog svetskog šampiona u jahanju na talasima, australijskog surfera,  je napala bela ajkula i povukla sa daske. Zahvaljujući svojoj prisebnosti uspeo je da se odbrani i uz pomoć spasilačke ekipe stigne do obale. Kako je ime ovom „srećniku“ ?

26. Izmišljen je 60-tih godina prošlog veka u Meksiku i vrlo brzo je postao popularan u Južnoj Americi. To je sport koji se igra reketom na terenu ograđenom staklenim zidovima  i predstavlja kombinaciju tenisa i skvoša. Kako se zove ovaj sport? 


27. Jedan je od najuspješnijih i najpopularnijih klubova u Brazilu, više puta je osvojao brazilsku prvu ligu i  brazilski kup. Prvi je klub koji je osvojio FIFA Svetsko klupsko prvenstvo i jedini  južnoamerički klub koji je do sada dva puta bio pobednik. Kako se zove ovaj klub iz najmnogoljudnijeg brazilskog grada koji je dobio ime po jednom egleskom klubu a čiji naziv  sadrži ime grčkog grada?

28. Treću godinu uzastopno osvaja mali "Kristalni globus" u ski letovima, a ove godine po prvi put prvo mestu u ukupnom poretku Svetskog kupa i veliki "Kristalni globus". Dominaciju u ski skokovima je potvrdio prvim  mestom na novogodišnjoj Turneji četiri skakaonice i zlatnom medaljom na Svetskom prvenstvu u letovima. Ko je on?

29. Najveće iznenađenje u finalima svetskih šampionata u fudbalu dogodilo se u Bernu 1954 godine. Posle velikog preokreta Zapadna Nemačka je osvojila prvu titulu u istoriji pobedivši velike favorite Mađarsku rezultatom 3:2 iako je u 8. minutu bilo  0:2. Kako se zvao legendarni kapiten nemačke reprezentacije koja je  osvojila prvu svetsku titulu?

30. Video igrica koja predstavlja zahtevnu  simulaciju konstrukcionih i logističkih aspekata svemirskog programa koji vode mali zeleni  vanzemaljci  vodi nas od konstruisanja svemirskih brodova  do njihovog lansiranja i leta u svemir. Kako se zovu vanzemaljci koji imaju svoj kosmički program po kojima je nazvana igrica?

Коментари

  1. 3. Dafne Šipers
    4. Lilehamer
    6. monopol?
    7. Džon Lom
    9. Vladislav Tretjak
    15. špansko otvaranje?
    16. Flavia Peneta
    18. Tajson Fjuri
    19. go
    21. Džeri Rajs?
    23. Bekele?
    26. padel
    29. Fric Valter
    30. zombi?

    ОдговориИзбриши
  2. 2. Mark Markez
    3. Dafne Šipers
    4. Lilehamer
    5. Aleks Morgan
    6. monopol
    7. Džona Lomu
    8. Pelikans
    9. Vladislav Tretjak
    10. Alan Justas
    13. Arijes Merit
    16. Flavija Peneta
    18. Tajson Fjuri
    20. Kris Frum
    22. Toro Roso
    23. neki Gebreselasije 100%
    25. Keli Slejter
    27. Korintijans
    28. Peter Prevc
    29. Fric Valter

    ОдговориИзбриши
  3. 2.horhe lorenco
    11.davn frejzer
    12.luping
    15.indija

    ОдговориИзбриши
  4. 1. đijuđicu
    2. Mark Markes
    3. Dafne Shipers
    4. Lilehamer
    5. Ebi Vambah
    6. monopol
    7. Džonson
    8. Nju Orleans Pelikans
    9. Fedorov
    10. Leri Pejdž
    11. Džonson
    12. -
    13. Arijes Merit
    14. Vampire Hunter D
    15. Indija
    16. Flavija Peneta
    17. Majami
    18. Derek Čisora
    19. -
    20. Kris Hoj
    21. Pejton Mening
    22. Zauber
    23. Gebrselasije
    24. -
    25. Keli Slejter
    26. pelota
    27. Korintijans
    28. Gregor Šlirencauer
    29. Fric Valter
    30. Minioni

    ОдговориИзбриши
  5. Preostala su pitanja: 5, 7, 12, 14, 17, 19, 24, 25 i 30.

    ОдговориИзбриши
  6. Tačni odgovori:

    1. Džijudžicu
    2. Horhe Lorenco
    3. Dafne Šipers
    4. Lilehamer
    5. Karli Lojd
    6. Monopol
    7. Riči Mako(Richie McCaw)
    8. Pelicans
    9. Vladislav Aleksandrovič Tretjak
    10. Alan Justas
    11. Daun Frejzer
    12. (Pugačeva) kobra
    13. Aries Merit
    14. Geralt od Rivije
    15. Indija(Indijska odbrana)
    16. Flavija Peneta
    17. Ogasta
    18. Tajson Fjuri
    19. Halma
    20. Kristofer Frum
    21. Pejton Mening
    22. Skuderija Toro roso
    23. Girmaj Gebreselasije
    24. Trka zmajevih čamaca (Dragon Boat)
    25. Mik Fening
    26. Padel
    27. Korintians
    28. Peter Prevc
    29. Fric Valter
    30. Kerbali

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)