Veselin Sekulić: PRIPREME ZA ŠAMPIONAT, 3. DEO

1. Umetnička instalacija vajara Džejsona de Kairesa Tejlora od oko 450 statua muškaraca, žena i dece izrađenih od betona  nalazi se  na dnu mora blizu meksičkog letovališta.  Postavljena grupa skulptura se ponaša kao veštački greben, koji privlači morski podvodni svet, posetiocu  nudi mogućnost da posmatra kako se umetnost menja kroz vreme pod uticajem okoline. Pod kojim imenom je poznata ovo delo?
2. Po grčkom mitu Astraja je bila kćerka Zevsa i Temide. Pravedna i puna vrlina, živela je među smrtnicima u srećno vreme, zlatnog doba. Ali, kada se ljudska duša izopačila, Astraja se sa sestrom povukla iz boravišta živih i smestila se na nebo među zvezdama i postala sazvežđe. Kako se zove ovo sazvežđe?
3. Ovi hinduistički sveti tekstovi, koji se smatraju delom  Veda, sadrže osnove Hindu filozofske misli  i njenih različitih tradicija. U njima su obrazloženi ključni pojmovi: 'karma' (akcija), 'samsara' (reinkarnacija), 'moksha' (nirvana), 'atman' (duša ) i Brahman (Apsolutno biće). Za njih se koristi i izraz Vedanta što se može prevesti i kao  kraj/ kulminacija Veda. Pod kojim imenom su poznati?

4. Sveta tri jerarha je crkveni praznik koji se slavi 12. februara a svaki od ova tri svetitelja ima i svoj poseban dan u godini kada se praznuje. Sveti Vasilije Veliki se praznuje 14. januara Sveti Grigorije Bogoslov 7. februara)  Sveti Jovan Zlatousti 9. Februara. Koji od ovih svetitelja  ima svoj dan i u mesecu novembru,  slavi se i 26. Novembra?

5. Bar micva je ceremonija punoletstva  kod Jevreja, gde dečaci nakon navršavanja 13 godina života postaju religiozno punoletni kada stiču prava i ali i obaveze koje pripadaju odraslima. Od XX veka  ista ceremonija važi i za devojčice, ali se kod njih ceremonija obavlja nakon navršavanja 12 godina. Kako se ona zove?

6. Bogu Sunca i rata kod starih Semita u religijskim obredima žrtvovana su i deca, jer se verovalo da pomaže u otklanjanju zla, razaranja i smrti. S vremenom je postao sinonim svih zlih rituala i verovanja. Figurativno označava strašnu silu koja zahteva mnoge i nevine žrtve. Koje ime tražimo?

7. Meksički muzičari, marijači kao i tradicionalno meksičko alkoholno piće, tekila, poznati su širom sveta. Oba ova meksička brenda potiču iz jedne od saveznih držana Meksika. Znate li koje?

8.  Firentinska katedrala ili Santa Marija del Fjore je jedna od najpoznatijih italijanskih građevina i simbola Firence. Zbog ambiciozno zamišljenog plana kupole koji se dugo nije mogao ostvariti, izgradnja je završena tek 173 godine nakon početka gradnje tj. 1436 godine. Kako se zvao umetnik koji je dao rešenje za izgradnju osmougaone kupole koje je smatrano za čudo građevinske tehnike?

9. Koja japanska titula koja se koristi za  obraćanje učitelju, profesijama kao što su doktori i advokati, političari, sveštenstvo i druge ličnostima od autoriteta ? Takođe upotebljava se da se iskaže poštovanje nekome ko je dostigao određeni nivo majstorstva u nekoj umetnosti ili veštini a uobičajena je i u japanskim borilačkim veštinama.

10. Flamanski slikar igrafičar iz epohe baroka bio je  vodeći dvorski slikar Engleske, čuven po portretima. Muškarci su na njegovim portretima obično imali kratku špicastu bradu koja je tada bila u modi. Mnogo kasnije ovaj tip brade je dobio ime po  slikaru. Kako se zove ovaj slikar?

11. Tongoanski nacionalni ples koji se izvodi u svečanim prilikama je proglašen za deo svetske kulturne baštine. Žene nastupaju pored muškaraca ali njihovi pokreti su različiti.  Kako se zove ova igra koja sudeći po imenu i nije teška?

12. Zbručki stub ili Svetovid iz Zbruča je najpoznatiji slovenski mnogobožački kip koji potiče iz IX veka. Nekada su se ovakvi kipovi sa likovima slovenskih božanstava nalazili na centralnim mestima u hramovima ili na brdima u okolini naseljenih mesta širom slovenskog sveta ali su kasnije uništavani po pokrštavanju u srednjem veku. Pod kojim slovenskim imenom su poznati ovi sveti kipovi?

13.  Posude za čuvanje tečnosti namenjenih obredima drevnih religija u antičko doba bili su najčešće bogato ukrašene, izrađene od zlata i srebra. Prve posude iz ovog perioda datiraju iz vremena antičkog Persijskog carstva, a njihova upotreba se u petom veku pre nove ere proširila i na antičku Grčku. Kako se zove ova posuda?


14. Za razliku od impresionista  naglašavali su obojenu površinu i konturu. Stvarali su pod uticajam Pola Gogena a inspiraciju su im bili i japanskim drvorezi. Ovoj grupi slikara pripadali su: Pjer Bonar, Moris Deni, Pol Ranson, Eduar Vijar i drugi. Naziv im potiče iz hebrejskog jezika i znači „proroci“. Pod kojim imenom su poznati?

15. Tradicionalna tibetanska budistička slika uglavnom religiozne prirode na svili ili pamučnoj tkanini obično prikazuje budistička božanstva ili religiozne prizore. Najpopularniji primerci ovih slika na svili su izrađeni u periodu od 12. do 15. veka. Slike se koriste za meditaciju ili za verske ceremonije u manastirima. Pod kojim imenom su poznate?

16. Na dan 50- ogodišnjice nezavisnosti ove afričke države, 04.04. 2010 godine  otkriven je najviši spomenik u Africi.  „Spomenik afričke renesanse " kako glasi naziv ovog spomenika  koji  je izliven u bronzi  i  visok  49 metara, je postavljen na vrhu jednog brda nedaleko od Atlantskog okeana u predgrađu glavnog grada ove zemlje. U kojoj državi se nalazi spomenik?


17. Egipatski hijeroglif koji ima značenje „večni život“ jedan je od najpoznatijih i najrasprostranjenijih hijeroglifa. Egipatski bogovi su često prikazivani kako nose predmet ovog oblika, ili ga drže u rukama prekrštenim na grudima. Koje ime nosi ovaj simbol i hijeroglif  poznat i kao „ključ života“, „ključ Nila“ i „koptski krst“?

18.  Iako nikada nije putovao na Orijent, njime se čitavog života bavio. Na njegovim slikama se često pojavljuju odaliske, bele robinje u orijentalnom haremu, turska kupatila. Kako se zove ovaj francuski slikar neoklasicizma koji je težio je da postane slikar istorijskih događaja a  poznat je po portretima koji  se smatraju njegovim  najboljim delima?

19. Filozofskom i izrazu iz teorije saznanja  kojim se ističe  navodna nemogućnost dokazivanja  bilo koje  istine, čak i u oblastima logike i matematike, naziv je dao nemački filozof  Hans Albert. Ironično ga je nazvao po književnom junaku koji je navodno izvukao sebe (i konja na kome je jahao) iz močvare vukavši se za sopstvenu kosu. Koji pojam tražimo?

20. Njegove građevine su se odlikovale  čistim formama i intenzivnom upotrebom stakla, čelika i betona. Doprineo pojavi zgrada sa staklenim  fasadama internacionalnog stila. Govorio je da su njegove građevine „kost i koža“. Kako se zvao ovaj nemački, a kasnije američki arhitekta?

21. Njegovi najpoznatiji radovi su «Five Angels for the Millennium», «Nantes Triptych», «Raft», «Passions». Kako se zove američki video umetnik, poznat kao vodeća ličnost savremene generacije umetnika koja se izražava preko elektronike, zvuka i slikovne tehnologije novih medija?

22.  Za gradnju Al Bahr kula  projektanti su  razvili  jedinstveni inteligentni omotač  za zaštitu od sunčevog zračenja inspirisan arapskom mašrabijom – prozorskim  rešetkama od drveta u tradicionalnoj arapskoj ornamentici.  Omotač se sastoji od modula nalik kišobranima koji se otvaraju i zatvaraju vođeni računarom radi prilagođavanja poziciji sunca  pri čemu poprimaju različite geometrijske oblike od heksagona do trokrakih zvezda U kom gradu se nalaze ove kule?

23.  Umetnost ručnog ukrašavanja tkanina korišćenjem voska i boja praktikovan je vekovima u Indoneziji.  Neguje se  u više oblasti, ali je centar umetnosti Centralna Java  gde se i izrađuju najkvalitetnije tkanine. Od 2009. godine zaštićena je od strane Uneska kao kulturno nasleđe Indonezije. Ime joj potiče od javanske reči  koja znači mrlja ili tačka. Pod kojim imenom je poznata?

24. U slikarstvu se ova tehnika  javlja s Đotom  koji koristi tamne i svetle boje da bi stvorio iluziju trodimenzionalnih predmeta u prostoru ili atmosferi. Kasnije je  koriste i razvijaju mnogi majstori renesansnog slikarstva Mazačo, Leonardo, Đorđone, Ticijan a najviše se vezuje za Karavađa.Pod kojim imenom je poznata ova slikarska tehnika?

25. Malj, ubojito oružje jednog od glavnih nordijskih bogova, boga groma Tor  ima čarobna svojstva: uvek pogađa metu, a potom se vraća vlasniku u ruke. Kada ga Tor nosi sa sobom on  se smanji. Pod kojim imenom je poznat ovaj čarobni malj?


26.  Ova čuvena zgrada kao da nije zidana nego klesana  u steni, sa zaobljenjem na uglu ulice i talasasto  oblikovanim balkonima i vencima koji  odvajaju spratove. Sasvim je originalan i tlocrt zgrade i prostorija jer nema nijednoga ravnog zida, ni pravoga ugla. Na krovu su fantastični dimnjaci, oblikovani poput apstraktnih skulptura, svaki drugačiji. O kojoj zgradi je reč?




27.  U  mitologiji naroda Inka bio je bog Sunca i patron carstva Inka i često je predstavljan  kao  zlatni disk s ljudskim licem. Najčešće se u pričama spominje kao sin Virakoče, boga civilizacije. Mada je po važnosti bio tek drugi bog posle Virakoče, ipak se najveći broj žrtava upravo njemu prinosio. Kako se zvao ovaj bog Inka?


28. Halal je arapska reč koja znači čisto ili dozvoljeno i označava u islamu sve stvari i dela, koja su prema islamskom zakonu dozvoljene. Koja arapska reč se koristi za ono što je zabranjeno ili nedozvoljeno.? Ovaj  izraz  se često koristi i kada je nešto duševno ili religijski „nečisto“.

29. Pripadao je slikarskom pravcu apstraktnog ekspresionizma. Poznat je po svojim velikim slikama u ulju sa monohromatskim površinama, njegova platna su komponovana od širokih pravougaonika boja  nejasnih ivica. Retko je davao komentare o svojim delima, govorio je da: „Slike moraju da budu tajanstvene.“ Kako se zove ovaj američki slikar ruskog porekla?

30.  Nekadasnja luka Puerto Madero je  pretvorena u elitni deo grada sa ekskluzivnim  restoranima i modernim zgradama. Tu se nalazi i  Puente de la mujer (Ženski most), moderni pokretni pešački most koji je projektovao Santjago Kalatrava. U kom južnoameričkom gradu se nalazi ovaj most?

Коментари

  1. 1.Kankun
    3.Upanišada
    5.bat micva
    6.Šamaš
    7.Čijapas
    8.Bruneleski
    9.sensei
    10.Van Dajk
    11.lako
    13.kanopa
    14.nabisti
    16.Jamusukro
    17.ankh
    19.Engr
    20.Mis van der Roe
    22.Dubai
    23.batik
    24.kjaroskuro
    25.mjolnir
    30.Karakas

    ОдговориИзбриши
  2. 3. sutre
    4. sveti Jovan Zlatousti
    5. bat micva
    6. Šamaš
    7. Čivava
    8. Andrea Paladio
    9. sensei
    10. Van Dajk
    16. Gana
    17. Ankh
    18. Engr
    20. Ludvig Mis van der Roe
    22. Dubai
    23. batik
    24. kjaroskuro
    25. Mjolnir
    26. Gaudijeva kuća
    27. Inti
    28. haram
    30. Buenos Aires

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман23. мај 2016. 13:03

    6. Molok
    16. Senegal
    22. Abu Dabi

    ОдговориИзбриши
  4. 1. -
    2. -
    3. -
    4. Sveti Jovan Zlatousti
    5. bat micva
    6. Belzebub
    7. Halisko
    8. Filipo Bruneleski
    9. sensei
    10. Frans Hals
    11. laka
    12. krajputaši
    13. amfora
    14. nabisti
    15. ukijo-e
    16. Senegal
    17. ankh
    18. Ežen Delakroa
    19. nebuloza
    20. Ludvig Mis van der Roe
    21. Džonson
    22. Doha
    23. batik
    24. kjaroskuro
    25. mjelnir
    26. Kasa Mila ili Pedrera
    27. Manko Kapak
    28. fatva
    29. Kazimir Maljevič
    30. Lima

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tačno: 4, 5, 7, 8, 9, 11 (1/2), 14, 16, 17, 20, 23, 24, 25 i 26.

      Ovog puta nema slavnog Džonsona :)

      Избриши
  5. 4. Sveti Jovan
    5. bat micva
    6. Šamaš
    7. Halisko
    8. Filipo Bruneleski
    11. laka?
    13. karter?
    14. nabi
    15. mandala
    16. Senegal?
    18. Žan Dominik Engr
    19. aksiom
    22. Abu Dabi
    23. batik
    24. sfumato
    25. mjolnir
    28. haram

    ОдговориИзбриши
  6. Preostala su pitanja: 1, 2, polovina od 11, 12, 13, 15, 19, 21 i 29. Malo je teže, ali se vredi pomučiti...

    ОдговориИзбриши
  7. 12. Kumiri
    19. Minhauzenov paradoks?
    29. Mark Rotko?

    ОдговориИзбриши
  8. Evo i kompletnih odgovora:

    1. Tiha evolucija
    2. Devica
    3. Upanišade
    4. Jovan Zlatousti
    5. Bat micva
    6. Moloh
    7. Halisko
    8. Filipo Bruneleski
    9. Sensej
    10. Antonis van Dajk
    11. Lakalaka
    12. Kumiri
    13. Riton
    14. Nabisti
    15. tangka/ tanka
    16. Senegal
    17. Ank
    18. Žan Ogist Dominik Engr
    19. Minhauzenova trilema
    20. Ludvig Mis van der Roe
    21. Bil Viola
    22. Abu Dabi
    23. Batik
    24. Kjaroskuro
    25. Mjolnir
    26. Casa Mila(La Pedrera)
    27. Inti
    28. Haram
    29. Mark Rotko
    30. Buenos Aires

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)