Veselin Sekulić: PRIPREME ZA ŠAMPIONAT, 3. DEO

1. Umetnička instalacija vajara Džejsona de Kairesa Tejlora od oko 450 statua muškaraca, žena i dece izrađenih od betona  nalazi se  na dnu mora blizu meksičkog letovališta.  Postavljena grupa skulptura se ponaša kao veštački greben, koji privlači morski podvodni svet, posetiocu  nudi mogućnost da posmatra kako se umetnost menja kroz vreme pod uticajem okoline. Pod kojim imenom je poznata ovo delo?
2. Po grčkom mitu Astraja je bila kćerka Zevsa i Temide. Pravedna i puna vrlina, živela je među smrtnicima u srećno vreme, zlatnog doba. Ali, kada se ljudska duša izopačila, Astraja se sa sestrom povukla iz boravišta živih i smestila se na nebo među zvezdama i postala sazvežđe. Kako se zove ovo sazvežđe?
3. Ovi hinduistički sveti tekstovi, koji se smatraju delom  Veda, sadrže osnove Hindu filozofske misli  i njenih različitih tradicija. U njima su obrazloženi ključni pojmovi: 'karma' (akcija), 'samsara' (reinkarnacija), 'moksha' (nirvana), 'atman' (duša ) i Brahman (Apsolutno biće). Za njih se koristi i izraz Vedanta što se može prevesti i kao  kraj/ kulminacija Veda. Pod kojim imenom su poznati?

4. Sveta tri jerarha je crkveni praznik koji se slavi 12. februara a svaki od ova tri svetitelja ima i svoj poseban dan u godini kada se praznuje. Sveti Vasilije Veliki se praznuje 14. januara Sveti Grigorije Bogoslov 7. februara)  Sveti Jovan Zlatousti 9. Februara. Koji od ovih svetitelja  ima svoj dan i u mesecu novembru,  slavi se i 26. Novembra?

5. Bar micva je ceremonija punoletstva  kod Jevreja, gde dečaci nakon navršavanja 13 godina života postaju religiozno punoletni kada stiču prava i ali i obaveze koje pripadaju odraslima. Od XX veka  ista ceremonija važi i za devojčice, ali se kod njih ceremonija obavlja nakon navršavanja 12 godina. Kako se ona zove?

6. Bogu Sunca i rata kod starih Semita u religijskim obredima žrtvovana su i deca, jer se verovalo da pomaže u otklanjanju zla, razaranja i smrti. S vremenom je postao sinonim svih zlih rituala i verovanja. Figurativno označava strašnu silu koja zahteva mnoge i nevine žrtve. Koje ime tražimo?

7. Meksički muzičari, marijači kao i tradicionalno meksičko alkoholno piće, tekila, poznati su širom sveta. Oba ova meksička brenda potiču iz jedne od saveznih držana Meksika. Znate li koje?

8.  Firentinska katedrala ili Santa Marija del Fjore je jedna od najpoznatijih italijanskih građevina i simbola Firence. Zbog ambiciozno zamišljenog plana kupole koji se dugo nije mogao ostvariti, izgradnja je završena tek 173 godine nakon početka gradnje tj. 1436 godine. Kako se zvao umetnik koji je dao rešenje za izgradnju osmougaone kupole koje je smatrano za čudo građevinske tehnike?

9. Koja japanska titula koja se koristi za  obraćanje učitelju, profesijama kao što su doktori i advokati, političari, sveštenstvo i druge ličnostima od autoriteta ? Takođe upotebljava se da se iskaže poštovanje nekome ko je dostigao određeni nivo majstorstva u nekoj umetnosti ili veštini a uobičajena je i u japanskim borilačkim veštinama.

10. Flamanski slikar igrafičar iz epohe baroka bio je  vodeći dvorski slikar Engleske, čuven po portretima. Muškarci su na njegovim portretima obično imali kratku špicastu bradu koja je tada bila u modi. Mnogo kasnije ovaj tip brade je dobio ime po  slikaru. Kako se zove ovaj slikar?

11. Tongoanski nacionalni ples koji se izvodi u svečanim prilikama je proglašen za deo svetske kulturne baštine. Žene nastupaju pored muškaraca ali njihovi pokreti su različiti.  Kako se zove ova igra koja sudeći po imenu i nije teška?

12. Zbručki stub ili Svetovid iz Zbruča je najpoznatiji slovenski mnogobožački kip koji potiče iz IX veka. Nekada su se ovakvi kipovi sa likovima slovenskih božanstava nalazili na centralnim mestima u hramovima ili na brdima u okolini naseljenih mesta širom slovenskog sveta ali su kasnije uništavani po pokrštavanju u srednjem veku. Pod kojim slovenskim imenom su poznati ovi sveti kipovi?

13.  Posude za čuvanje tečnosti namenjenih obredima drevnih religija u antičko doba bili su najčešće bogato ukrašene, izrađene od zlata i srebra. Prve posude iz ovog perioda datiraju iz vremena antičkog Persijskog carstva, a njihova upotreba se u petom veku pre nove ere proširila i na antičku Grčku. Kako se zove ova posuda?


14. Za razliku od impresionista  naglašavali su obojenu površinu i konturu. Stvarali su pod uticajam Pola Gogena a inspiraciju su im bili i japanskim drvorezi. Ovoj grupi slikara pripadali su: Pjer Bonar, Moris Deni, Pol Ranson, Eduar Vijar i drugi. Naziv im potiče iz hebrejskog jezika i znači „proroci“. Pod kojim imenom su poznati?

15. Tradicionalna tibetanska budistička slika uglavnom religiozne prirode na svili ili pamučnoj tkanini obično prikazuje budistička božanstva ili religiozne prizore. Najpopularniji primerci ovih slika na svili su izrađeni u periodu od 12. do 15. veka. Slike se koriste za meditaciju ili za verske ceremonije u manastirima. Pod kojim imenom su poznate?

16. Na dan 50- ogodišnjice nezavisnosti ove afričke države, 04.04. 2010 godine  otkriven je najviši spomenik u Africi.  „Spomenik afričke renesanse " kako glasi naziv ovog spomenika  koji  je izliven u bronzi  i  visok  49 metara, je postavljen na vrhu jednog brda nedaleko od Atlantskog okeana u predgrađu glavnog grada ove zemlje. U kojoj državi se nalazi spomenik?


17. Egipatski hijeroglif koji ima značenje „večni život“ jedan je od najpoznatijih i najrasprostranjenijih hijeroglifa. Egipatski bogovi su često prikazivani kako nose predmet ovog oblika, ili ga drže u rukama prekrštenim na grudima. Koje ime nosi ovaj simbol i hijeroglif  poznat i kao „ključ života“, „ključ Nila“ i „koptski krst“?

18.  Iako nikada nije putovao na Orijent, njime se čitavog života bavio. Na njegovim slikama se često pojavljuju odaliske, bele robinje u orijentalnom haremu, turska kupatila. Kako se zove ovaj francuski slikar neoklasicizma koji je težio je da postane slikar istorijskih događaja a  poznat je po portretima koji  se smatraju njegovim  najboljim delima?

19. Filozofskom i izrazu iz teorije saznanja  kojim se ističe  navodna nemogućnost dokazivanja  bilo koje  istine, čak i u oblastima logike i matematike, naziv je dao nemački filozof  Hans Albert. Ironično ga je nazvao po književnom junaku koji je navodno izvukao sebe (i konja na kome je jahao) iz močvare vukavši se za sopstvenu kosu. Koji pojam tražimo?

20. Njegove građevine su se odlikovale  čistim formama i intenzivnom upotrebom stakla, čelika i betona. Doprineo pojavi zgrada sa staklenim  fasadama internacionalnog stila. Govorio je da su njegove građevine „kost i koža“. Kako se zvao ovaj nemački, a kasnije američki arhitekta?

21. Njegovi najpoznatiji radovi su «Five Angels for the Millennium», «Nantes Triptych», «Raft», «Passions». Kako se zove američki video umetnik, poznat kao vodeća ličnost savremene generacije umetnika koja se izražava preko elektronike, zvuka i slikovne tehnologije novih medija?

22.  Za gradnju Al Bahr kula  projektanti su  razvili  jedinstveni inteligentni omotač  za zaštitu od sunčevog zračenja inspirisan arapskom mašrabijom – prozorskim  rešetkama od drveta u tradicionalnoj arapskoj ornamentici.  Omotač se sastoji od modula nalik kišobranima koji se otvaraju i zatvaraju vođeni računarom radi prilagođavanja poziciji sunca  pri čemu poprimaju različite geometrijske oblike od heksagona do trokrakih zvezda U kom gradu se nalaze ove kule?

23.  Umetnost ručnog ukrašavanja tkanina korišćenjem voska i boja praktikovan je vekovima u Indoneziji.  Neguje se  u više oblasti, ali je centar umetnosti Centralna Java  gde se i izrađuju najkvalitetnije tkanine. Od 2009. godine zaštićena je od strane Uneska kao kulturno nasleđe Indonezije. Ime joj potiče od javanske reči  koja znači mrlja ili tačka. Pod kojim imenom je poznata?

24. U slikarstvu se ova tehnika  javlja s Đotom  koji koristi tamne i svetle boje da bi stvorio iluziju trodimenzionalnih predmeta u prostoru ili atmosferi. Kasnije je  koriste i razvijaju mnogi majstori renesansnog slikarstva Mazačo, Leonardo, Đorđone, Ticijan a najviše se vezuje za Karavađa.Pod kojim imenom je poznata ova slikarska tehnika?

25. Malj, ubojito oružje jednog od glavnih nordijskih bogova, boga groma Tor  ima čarobna svojstva: uvek pogađa metu, a potom se vraća vlasniku u ruke. Kada ga Tor nosi sa sobom on  se smanji. Pod kojim imenom je poznat ovaj čarobni malj?


26.  Ova čuvena zgrada kao da nije zidana nego klesana  u steni, sa zaobljenjem na uglu ulice i talasasto  oblikovanim balkonima i vencima koji  odvajaju spratove. Sasvim je originalan i tlocrt zgrade i prostorija jer nema nijednoga ravnog zida, ni pravoga ugla. Na krovu su fantastični dimnjaci, oblikovani poput apstraktnih skulptura, svaki drugačiji. O kojoj zgradi je reč?
27.  U  mitologiji naroda Inka bio je bog Sunca i patron carstva Inka i često je predstavljan  kao  zlatni disk s ljudskim licem. Najčešće se u pričama spominje kao sin Virakoče, boga civilizacije. Mada je po važnosti bio tek drugi bog posle Virakoče, ipak se najveći broj žrtava upravo njemu prinosio. Kako se zvao ovaj bog Inka?


28. Halal je arapska reč koja znači čisto ili dozvoljeno i označava u islamu sve stvari i dela, koja su prema islamskom zakonu dozvoljene. Koja arapska reč se koristi za ono što je zabranjeno ili nedozvoljeno.? Ovaj  izraz  se često koristi i kada je nešto duševno ili religijski „nečisto“.

29. Pripadao je slikarskom pravcu apstraktnog ekspresionizma. Poznat je po svojim velikim slikama u ulju sa monohromatskim površinama, njegova platna su komponovana od širokih pravougaonika boja  nejasnih ivica. Retko je davao komentare o svojim delima, govorio je da: „Slike moraju da budu tajanstvene.“ Kako se zove ovaj američki slikar ruskog porekla?

30.  Nekadasnja luka Puerto Madero je  pretvorena u elitni deo grada sa ekskluzivnim  restoranima i modernim zgradama. Tu se nalazi i  Puente de la mujer (Ženski most), moderni pokretni pešački most koji je projektovao Santjago Kalatrava. U kom južnoameričkom gradu se nalazi ovaj most?

Коментари

 1. 1.Kankun
  3.Upanišada
  5.bat micva
  6.Šamaš
  7.Čijapas
  8.Bruneleski
  9.sensei
  10.Van Dajk
  11.lako
  13.kanopa
  14.nabisti
  16.Jamusukro
  17.ankh
  19.Engr
  20.Mis van der Roe
  22.Dubai
  23.batik
  24.kjaroskuro
  25.mjolnir
  30.Karakas

  ОдговориИзбриши
 2. 3. sutre
  4. sveti Jovan Zlatousti
  5. bat micva
  6. Šamaš
  7. Čivava
  8. Andrea Paladio
  9. sensei
  10. Van Dajk
  16. Gana
  17. Ankh
  18. Engr
  20. Ludvig Mis van der Roe
  22. Dubai
  23. batik
  24. kjaroskuro
  25. Mjolnir
  26. Gaudijeva kuća
  27. Inti
  28. haram
  30. Buenos Aires

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман23. мај 2016. 13:03

  6. Molok
  16. Senegal
  22. Abu Dabi

  ОдговориИзбриши
 4. 1. -
  2. -
  3. -
  4. Sveti Jovan Zlatousti
  5. bat micva
  6. Belzebub
  7. Halisko
  8. Filipo Bruneleski
  9. sensei
  10. Frans Hals
  11. laka
  12. krajputaši
  13. amfora
  14. nabisti
  15. ukijo-e
  16. Senegal
  17. ankh
  18. Ežen Delakroa
  19. nebuloza
  20. Ludvig Mis van der Roe
  21. Džonson
  22. Doha
  23. batik
  24. kjaroskuro
  25. mjelnir
  26. Kasa Mila ili Pedrera
  27. Manko Kapak
  28. fatva
  29. Kazimir Maljevič
  30. Lima

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Tačno: 4, 5, 7, 8, 9, 11 (1/2), 14, 16, 17, 20, 23, 24, 25 i 26.

   Ovog puta nema slavnog Džonsona :)

   Избриши
 5. 4. Sveti Jovan
  5. bat micva
  6. Šamaš
  7. Halisko
  8. Filipo Bruneleski
  11. laka?
  13. karter?
  14. nabi
  15. mandala
  16. Senegal?
  18. Žan Dominik Engr
  19. aksiom
  22. Abu Dabi
  23. batik
  24. sfumato
  25. mjolnir
  28. haram

  ОдговориИзбриши
 6. Preostala su pitanja: 1, 2, polovina od 11, 12, 13, 15, 19, 21 i 29. Malo je teže, ali se vredi pomučiti...

  ОдговориИзбриши
 7. 12. Kumiri
  19. Minhauzenov paradoks?
  29. Mark Rotko?

  ОдговориИзбриши
 8. Evo i kompletnih odgovora:

  1. Tiha evolucija
  2. Devica
  3. Upanišade
  4. Jovan Zlatousti
  5. Bat micva
  6. Moloh
  7. Halisko
  8. Filipo Bruneleski
  9. Sensej
  10. Antonis van Dajk
  11. Lakalaka
  12. Kumiri
  13. Riton
  14. Nabisti
  15. tangka/ tanka
  16. Senegal
  17. Ank
  18. Žan Ogist Dominik Engr
  19. Minhauzenova trilema
  20. Ludvig Mis van der Roe
  21. Bil Viola
  22. Abu Dabi
  23. Batik
  24. Kjaroskuro
  25. Mjolnir
  26. Casa Mila(La Pedrera)
  27. Inti
  28. Haram
  29. Mark Rotko
  30. Buenos Aires

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

FILMSKI SET, autora Vladimira Nikolića

KOMPLET ODGOVORA poslednjih 5 setova

PRIPREME ZA WQC 2017. Aleksandar Divović: KULTURA