Pripremni test za WQC 2014.(tematska oblast: ZABAVA, by Ivan Andonov)

1. Kako se zvao francuski džez pijanista (1962-1999), osim svoje virtuoznosti i saradnje sa velikanima poput Stefana Grapelija i Vejna Šortera zapamćen i po tome što je bolovao od genetske bolesti Osteogenesis imperfecta  zbog koje je ostao izuzetno kratkog rasta i deformisanog tela, toliko da je često morao da bude donošen od klavira i odnošen od njega pre i posle svojih nastupa?

2. Kako se zove instrument sa slike koji perkusionista svira sedeći na njemu, koji potiče iz Perua koji ga je proglasio nacionalnim kulturnim nasleđem i čije ime predstavlja špansku reč za kutiju ili fioku?

3. Rihard Vagner je jedno vreme živeo i radio u Rigi kao dirigent dvorskog teatra, ali je na kraju morao da se da u bekstvo zbog dugova. Cilj je bio Pariz, ali se putovanje iskomplikovalo - najpre je ilegalno prešao prusku granicu, a onda se brodom „Tetis“ otisnuo na plovidbu punu zaobilazaka, oluja i plimskih talasa. Jedan deo putovanja vodio ga je čak kroz norveške fjordove i upravo to iskustvo ga je inspirisalo da napiše – koju čuvenu operu?

4. Koji legendarni britanski bend je ove godine objavio album koji se zove „13“ uprkos tome što je devetnaesti po redu?

5. Jedna od globalno najpopularnijih kompozicija neoklasične muzike delo je Klinta Mansela i zove se „Lux Aeterna“. Nakon što je stekla svetsku popularnost, korišćena je kao podloga za trejlere mnogih filmova i događaja, među kojima prednjače filmovi „Gospodar prstenova: Dve kule“ i „Da Vinčijev kod“. Za koji film Derena Aronofskog iz 2000. godine je ova upečatljiva kompozicija komponovana kao muzički lajtmotiv?

6. Izvodeći svoj smešni ples na granici dve Koreje, roneći vodama Mikronezije, na opasnom norveškom kamenu Kjeragbolten i mnogim drugim mestima širom planete, dizajner kompjuterskih igrica Met Harding stekao je svetsku popularnost putem interneta. Kako se zove Hardingova serija globtroterskih YouTube klipova koja ga je proslavila i 2011. godine dovela i u Beograd?

7. Ova dvojica iluzionista i zabavljača sarađuju već gotovo 40 godina, redovno nastupaju u Las Vegasu, a tokom prethodne decenije emitovana je i njihova emisija „Bullshit!“ („Sranje!“). U njoj je krupni galamdžija iz dueta kritikovao razne društvene pojave, dok mu je njegov kolega kao i uvek asistirao u tišini (što je u potpunoj suprotnosti sa njegovim imenom). Kako se zove ovaj dvojac?

8. Poput Lejdi Gage i dosta pre Amerikanke, njen prvi zapaženi singl zvao se „Poker Face“. U Japanu su je nazvali „kraljicom popa“, a fanovi je zovu „Aju“. Kako se zove ova pevačica, vlasnica mnogih rekorda u Japanu, kao što su najviše uzastopnih hitova na prvom mestu domaće top-liste i čak trinaest uzastopnih godina sa albumima na vrhu iste?

9. Koje ime dele hit dueta Hall & Oates iz 1982. godine koji je četiri nedelje bio na vrhu Bilbordove top-liste u SAD i pesma Neli Furtado iz 2006. godine koja se probila do vrha liste singlova u Engleskoj?

10. Pokušaji ove čileanske svestrane umetnice da očuva preko 3.000 pesama, recepata, tradicija i poslovica svoje zemlje bili su jedan od katalizatora stvaranja pokreta „Nueva canción“ („Nova pesma“) koji je odigrao važnu ulogu u revolucijama u Portugalu, Španiji i Latinskoj Americi tokom 1970-ih i 1980-ih. Njena najpoznatija pesma „Gracias a la Vida“ („Hvala životu“) čak je korišćena u kampanji tokom Narandžaste revolucije u Ukrajini. Kako se zvala ova čileanska kantautorka koja je okončala život samoubistvom 1967. godine?

11. Fotografije čuvenog kantri muzičara, njegovog sina i unuka nalaze se na omotu debi-albuma trećepomenutog iz 1996. godine. Sva trojica su uvek nastupali pod istim imenom i prezimenom, a prvi i drugi su zajedno osvojili Gremi za pesmu „There’s a Tear in My Beer“ 1989. godine, iako je prvi prerano preminuo više od 35 godina pre toga. Koje slavno ime i prezime povezuje ovu porodičnu lozu kantri muzičara?

12. Kako se zove američka televizijska serija iz 1970-ih o dvojici policajaca iz južne Kalifornije čiji je zaštitni znak automobil Ford Gran Torino, čije su uloge tumačili Pol Majkl Glejzer i Dejvid Soul, a u istoimenoj filmskoj verziji iz 2004. godine igraju ih Ben Stiler i Oven Vilson?

13. Kako se zove muzički instrument prepoznatljivog oblika nalik podmornici koji modifikuje boju glasa osobe koja peva kroz njega u neku vrstu zujanja zahvaljujući vibrirajućoj membrani?

14. Kako se zove svečani dvorski ples u parnom taktu, naročito omiljen u Španiji u XVI i XVII veku, čije ime predstavlja naslov čuvenog muzičkog dela Gabrijela Forea, koje je između ostalog poslužilo reperu Xzibitu za matricu njegovog hita „Paparazzi“?

15. Ovaj engleski bend u kontinuitetu postoji od 1979. godine, a jedini njegov stalni član do danas je Met Džonson. Njegove najpoznatije pesme su „The Beat(en) Generation“, „Dogs of Lust“ i možda nama lokalno najpoznatija „Slow Emotion Replay“ iz 1993. godine. Kako glasi ime ovog benda, koje predstavlja dvaput ponovljenu najčešće korišćenu reč engleskog jezika?

16. Sa imenom koje predstavlja kombinaciju prezimena njenih osnivača, koja multinacionalna kompanija za televizijsku produkciju je između ostalog odgovorna za nastanak rijaliti emisije „Veliki brat“ i kviza „Uzmi ili ostavi“?

17. Kako se zove ovaj rekvizit (na slici ih ima tri) koji je evoluirao iz jo-joa, danas izuzetno popularan među cirkuskim umetnicima i uličnim zabavljačima?

18. Kako se zove američka franšiza koja je počela 2000. godine kao rijaliti serija bazirana na opasnim kaskaderskim trikovima i gnusnim pošalicama između aktera, među kojima su najpoznatiji Bam Mardžera, Stiv-O i Džoni Noksvil, a logo serije i franšize je kosturska glava sa ukrštenim štakama?

19. Rođen je u Ankari kao Džon Grejem Melor, pojavljivao se u filmovima Martina Skorsezea, Džima Džarmuša i Akija Kaurismakija, a najpoznatiji je kao frontmen čuvenog benda The Clash. Pod kojim umetničkim imenom je ostao zapamćen ovaj muzičar koji je preminuo od srčanog udara 2002. godine?

20. U jeku arapskog proleća, egipatska novinarka Mona Eltahavi je u jednom intervjuu u Americi izjavila: „Svaki put kad čujem prve stihove te pesme, vratim se u Egipat. Nikad nisam videla ništa slično. Ljude bukvalno ništa ne može da zaustavi. Mubarak gasi internet, gasi železnički prevoz, gasi gotovo celu državu, i oni opet dolaze. To je predivno.“ Koja je to nezaustavljiva pesma iz 2003. godine, koju fudbalski navijači širom sveta zovu „Po po po po po po po“?

21. Violinista i pevač Dui Balfa jedan je od najzaslužnijih ljudi za popularizaciju muzike svog naroda u svetu. Koji narod je u pitanju, ako se zna da se oko njega vrti radnja kultnog filma „Južnjačka uteha“, u kome sam Balfa ima manju ulogu i izvodi poznatu pesmu „Parlez-nous à boire“?

22. Dejv Navaro je najpoznatiji široj javnosti kao gitarista Red Hot Chili Peppersa tokom 1990-ih, a poslednjih godina se oprobao i kao televizijska zvezda. Kako se zove njegov matični bend koji sa prekidima postoji još od 1985. godine, čiji je pevač i frontmen Peri Ferel, a najveći hitovi su „Jane Says“, „Stop“ i „Been Caught Stealing“ s početka karijere i povratnički iz ovog veka „Just Because“ i „Irresistible Force“?

23. Kako se zvao rep projekat engleskog muzičara i producenta Majka Skinera nastao u Birmingemu, najpoznatiji po singlovima iz prošle decenije „Don’t Mug Yourself“, „Fit But You Know It“, „Dry Your Eyes“ i po tendenciji eksperimentalnog mešanja repa sa drugim žanrovima, jasno naznačenoj u tekstu njihovog hita „Let’s Push Things Forward“?

24. Kom legendarnom američkom muzičaru je posvećen tribjut-album „Goin’ Home“ iz 2007. godine sastavljen od obrada pesama iz njegovog repertoara koji otvara niko drugi do Džon Lenon sa izvedbom njegovog čuvenog hita „Ain’t That a Shame“?

25. Kako se zvao nemački pop-dens duo koji su činili Fab Morvan i Rob Pilatus, zapamćen po strmoglavom usponu i još strmoglavijem padu u muzičkoj industriji, pošto je otkriveno da je sve njihove najveće hitove otpevao neko drugi, a oni su samo otvarali usta?

26. Kako se zove vrsta muzike koju su stvorili beduinski pastiri sa područja alžirskog grada Orana koju je krajem prošlog veka u svetu popularizovao Čeb Mami posle više nego uspešne saradnje sa Stingom i velikog hita „Desert Rose“?

27. Kako se zove kalifornijski zatvor u kome je Džoni Keš održao dva čuvena povratnička koncerta 13. januara 1968. godine, inspirisan pesmom koju je napisao 13 godina ranije u čijem se naslovu pominje ovaj zatvor?

28. Po modelu pitanja broj 9, ponovo tražimo zajedničko ime dva velika hita objavljena u razmaku od nešto više od 20 godina. Prvi, iz 1987. godine, najveći je hit britanskog muzičara koji se predstavlja kao Black, dok je drugi 2010. godine probio englesku grupu Hurts među najveće zvezde aktuelne sintpop muzike. Koje ime spaja ove dve potpuno različite numere?

29. Kako se zove 20-ogodišnja Dankinja koja je sa pesmom „Only Teardrops“ trijumfovala na ovogodišnjem izdanju Pesme Evrovizije u Malmeu?


30. Rođena u San Dijegu 1955. godine od grčkih roditelja i nazvana „sposobnom za najgori mogući vokalni teror“, kako se zove avangardna pijanistkinja i pevačica sklona okultizmu u muzici i uvek obučena u crno koja je između ostalih sarađivala sa Janisom Ksenakisom, Džonom Zornom i nekadašnjim basistom Led Cepelina Džonom Polom Džonsom, sa kojim je izvodila i jednu od svojih najpoznatijih pesama „Skotoseme“ („Ubij me“ na grčkom)?

Коментари

  1. 4. Black Sabbath
    6. Where the hell is Matt
    9. Maneater
    11. Henk Vilijams
    18. Jackass
    19. Džo Stramer
    22. Jane's addiction
    25. Milli Vanilli
    27. Folsom
    28. Wonderful life
    29. Emili de Forest
    30. Diamanda Galas

    Fina muzička pitanja. :)

    ОдговориИзбриши
  2. 3. "Leteći Holanđanin"?
    4. Blek Sabat?
    5. "Rekvijem za san"?
    10. Mersedes Sosa

    ОдговориИзбриши
  3. 3.Holanđanin lutalica?
    4.Black Sabbath
    6.Where the hell is Met
    9.Maneater
    11.Henk Vilijams
    15.The The
    16.Endemol
    19.Džo Stramer
    22.Janes addiction
    14.Fats Domino
    25.Mili Vanili
    26.rai
    27.Falson
    29.Emili de Forest

    ОдговориИзбриши
  4. 2. Kahon
    14. Pavana?
    15. The the
    16. Endemol
    25. Milli Vanilli
    28. Wonderul life
    29. Emeli de Forest
    30. Diamanda Galas

    ОдговориИзбриши
  5. 9. Maneater
    13. Kazu
    18. Jackass
    20. Seven nation army
    25. Mili Vanili
    28. Wonderful life

    ОдговориИзбриши
  6. 1. /
    2. /
    3. Leteći holanđanin
    4. Blek Sabat
    5. /
    6. /
    7. /
    8. /
    9. Maneater
    10. /
    11. /
    12. /
    13. /
    14. /
    15. the the?
    16. /
    17. /
    18. /
    19. Džo Stramer
    20. /
    21. Kejdžuni
    22. /
    23. /
    24. /
    25. Mili Vanili
    26. /
    27. Alkatraz?
    28. /
    29. Emeli de Forest
    30. Dijamanda Galas

    ОдговориИзбриши
  7. 3. Holandjanin lutalica
    11. Henk Vilijams
    15. The The
    18. Dzekes
    19. Dzo Stramer
    21. Kejdzuni
    22. Dzejns Adiksn
    25. Mili Vanil
    28. Vandful lajf

    ОдговориИзбриши
  8. 2. kahon
    4. Black Sabbath
    5. Rekvijem za san
    18. jackass
    21. potomci Francuskih naseljinika
    29. Emili de Sand

    ОдговориИзбриши
  9. 3. Leteci Holandjanin
    5. Rekvijem za snove
    12. Starski i Hac
    14. flamenko
    16. Endemol
    18. Jackass
    21. Kajdzuni
    25. Mili Vanili
    27. Dzoni Kes je pevao tih godina u dva kalifornijska zatvora koja su se nasla u naslovima njegovih pesama. U Sen Kventinu (naslov istoimene pesme je obradilo Zabranjeno pusenje u 'Zenicu bluz') i u Folsomu (pesma je 'Folsom Prison Blues'). Mislim da je ovo drugo.

    Tacno ce biti tu negede kao MEDIJI, samo sto sam tamo neko drugo vece mogao dobaciti do dvocifrenog, ali ovde, cini mi se, tesko.

    ОдговориИзбриши
  10. E, da 15. sam preskocio, mislim da su te dve reci Set Set, ako takav bend uopste postoji. To je rec sa najvise mogucih znacenja u engleskom, pa mozda je zato i najfrekventnija.

    ОдговориИзбриши
  11. 2. Kaha
    3. Prsten Nibelunga
    4. Simple minds
    5. Rekvijem za san
    9. Maneater
    12. Starski i Huč
    14. Kvadril
    15. The the
    16. Endemol
    18. Jack-ass
    19. Džo Stramer
    20. Seven nation army
    22. Jane's adiction
    23. Streets
    24. Džoni Keš
    25. Mili Vanili
    27. Sen Kventin
    28. Wonderful life

    ОдговориИзбриши
  12. Ovo su tačni odgovori:

    1. Mišel Petručijani
    2. kahon
    3. „Holanđanin lutalica“
    4. Black Sabbath
    5. „Rekvijem za san“
    6. „Where the Hell is Matt?“
    7. Pen i Teler (Penn & Teller)
    8. Ajumi Hamasaki
    9. „Maneater“
    10. Violeta Para
    11. Henk Vilijams
    12. „Starski i Hač“
    13. kazu
    14. pavana
    15. The The
    16. Endemol
    17. dijabolo
    18. „Jackass“
    19. Džo Stramer
    20. “Seven Nation Army“
    21. Kajuni
    22. Jane’s Addiction
    23. The Streets
    24. Fets Domino
    25. Milli Vanilli
    26. rai
    27. Folsom
    28. „Wonderful Life“
    29. Emeli de Forest
    30. Dijamanda Galas

    ОдговориИзбриши
  13. 8, dosta s obzirom da za skoro pola odgovora cujem prvi put. Mogla bi veceras KULTURA da vadim prosek :)

    11 + 15 + 14 + 8 + 8

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)