ŠTIMOVANJE FORME, Veselin Sekulić: MEDIJI

1.                   Mihalji Kertes je 1912 godine režirao prvi mađarski igrani  film „ Danas i sutra“. Trideset godina kasnije snimio je film za koji dobio je oskara za režiju. Kako se zove ovaj antologijski film kojeg  je on režirao? 

2.                   Kako se zove priznanje koje od 1997.  jednom godišnje dodeljuje „Međunarodna novinarska akademija“za filmska i TV ostvarenja?  Ova organizacija, osnovana 1996, okuplja novinare iz oblasti industrije zabave, sa fokusom na film, televiziju, radio i nove medije.


3.                   Legendarni slepi keltski bard iz III veka, koga su nazivali i Homerom severa, pretpostavljeni je autor ciklusa epskih pesama  koje je polovinom XVIII veka preveo škotski pisac Džejms Mekferson. Njegova  dela inspirisala su mnoge škotske književnike a među njima i Valtera Skota i Roberta Bernsa. Kako je ime ovom pesniku za koga mnogi kritičari smatraju da nije ni postojao a da su njegove pesme u ustvari delo samoga  Mekfersona ?

4.                   Dobio je Gonkurove nagradu za svoj prvi objavljeni roman, " Merso, kontra-istraga“ u kojem  istražuje perspektivu suprotnu onoj koju je je Kami predstavio u svom romanu Stranac. Kako se zove ovaj alžirski književnik, kolumnista i matematičar  koji je  temu  jednog velikog romana svetske književnosti  obradio na sebi svojstven  način u svom romanu?

5.                   Trideset godina nakon što je originalni film osvojio svet  u trećem filmu serijala vraćaju se na velika platna u malo drugačijoj glumačkoj postavi za nove generacije gledalaca. Režiser  Pol Fejg kombinuje sve elemente paranormalnih bitaka koje su proslavile originalni film    sa novim glavnim junacima koji  su ovoga puta glumice Melisa Mekarti, Kristen Vig, Kejt Mekinon i Lesli Džouns. A originalna postava prva dva filma ima kameo nastupe u ovom trećem delu. Koju  filmsku franšizu tražimo?

6.                   Serija Dugo toplo leto snimljena po motivima iz dela Vilijama Foknera, prva je strana serija koja je izazvala pravu histeriju među domaćom publikom a veliku popularnost je stekao glumac  Roj Tinis u ulozi glavnog junaka Bena Kvika. Kako se zvao poznati američki glumac, oskarovac, koji je desetak godina ranije za glavnu ulogu u istoimenom igranom filmu na kanskom festivala dobio nagradu za najboljeg glumca?

7.                   U svojoj trilogiji  istorijskih romana: Smrt bogova, Vaskrsli bogovi i Antihrist koju je sam autor  nazvao Hrist i Antihrist obrađivao je  pitanje svevremenog sukoba dobra i zla. Kako se zvao autor ovih romana, ruski pisac i  verski mislilac, devet puta nominovan za Nobelovu nagradu za književnost koju nikada nije dobio?

8.                   Vatrene kočije je britanski film iz 1981. godine  zasnovan na stvarnom događaju o dvojici atletičara koji su se takmičili i na Olimpijskim igrama 1924. godine. Film je osvojio četiri Oskara, uključujući i onaj za najbolji film godine. Sam film inspisan je rečenicom Bring me my chariot of fire  iz poeme engleskog pisca, umetnika i ezoteričara iz XVIII veka koja ima staus  neoficijelne engleske himne i   može se čuti na kraju filma. Ko je autor stihova?

9.                   Jidiš je jezik  kojim govori oko četiri miliona Jevreja širom sveta. Nastao je u srednjoj Evropi između 9. i 12. veka stapanjem  nemačkih dijalekata sa hebrejskim  i aramejskim jezikom uz korišćenje reči iz slovenskih i romanskih jezika. Nobelovac  Isak Baševis Singer je pisao na jidišu. Kojoj grupi jezika pripada jidiš?

10.               Velika indoevropska jezička porodica  se može podeliti na dve grupe jezika: satemsku, kojoj pripadaju indo-iranski, balto-slovenski  jezici i  kentumsku koja obuhvata italske, keltske, germanske i grčki jezik.  Svoje nazive grupe su dobile po različitom nazivu jedne reči, tj. broja  na latinskom i avestanskom. Koji  broj tražimo?

11.               Merion Kotijar, koja je  dobila Oskara za glavnu ulogu u filmu Život u ružičastom, je bila poslednja glumica koja je dobila Oskara za ulogu u filmu u kojem  se uglavnom ili isključivo govori na stranom(neengleskom) jeziku.   Ko je bila prva glumica koja je dobila Oskara za najbolju glavnu  glumicu a da  pri tom u filmu nije govorila engleski?

12.               Dokumentarni film “So zemlje” se bavi životom i delom čuvenog brazilskog fotografa koji je poslednjih 40 godina svog života putovao kontinentima, prateći korake večno menjajućeg čovečanstva I planete. Svedočio je o nekim od najznačajnijih događaja skorije istorije I dokumentovao grandiozne pejzaže kojima je odao počast lepoti Zemlje. Kako se zove fotograf  o kojem su snimili film  Vim Venders i njegov sin Džulijano?

13.               Glavni lik je Frenk koji se sticajem okolnosti  upušta na epsko putovanje, sa jednog kraja mesta na kojem boravi  na drugi kraj, tokom kojeg  otkriva prilično mračnu istinu o sopstvenom postojanju. Ova kompjuterski animirana komedija za odrasle nadmašila je South park i postao film sa najvećom zaradom u ovoj kategoriji. Kako se zove film?

14.               Ovaj  SF podžanr se uglavnom bavi događajima  na Zemlji u bliskoj budućnosti u kojima je ona često distopijska i prepuna ekoloških katastrofa, a  glavni  junaci  su najčešće marginalci, otuđeni samotnjaci koji žive na ivici boreći se za opstanak protiv  veštačke inteligencije i velikih korporacija. Pod kojim imenom je poznat?

15.               Jesenja sonata je poslednji film  velikog švedskog režisera Ingmara Bergmana. On je režirao i veliki broj pozorišnih predstava među kojima jednu 4 puta od svog sunarodnika Augusta Strinberga. Kako se zove ovo delo, jedno od ključnih za razvoj moderne drame i pravi primer kamerne predstave, koje  takođe u svom nazivu sadrži muzički oblik kao i pomenuti film?

16.               Film je dobio je brojne nagrade među kojima su Oskar za najbolji dokumentarni film i Gremi nagradu za najbolji muzički film. Kako se zove ovaj  film o životnim pričama  pratećih vokala najvećih muzičkih legendi dvadesetprvog veka, o njihovom  životu provedenom  u senci  superzvezda?

17.               Predložena je od strane jednog japanskog autora na izboru za maskotu Vikipedije. Iako nije pobedila na glasanju i dalje se koristi kao maskota  anima i mangi na Vikipediji. Pod kojim imenom je poznata jedna od personifikacija Wikipedije?


18.               Životi tri žene koje žive u tri različita vremenska perioda povezani su romanom "Gospođa Dalovej". U ulogama tih  žena se pojavljuju  glumice  Nikol Kidman, Džulijana Mur i Meril Strip. Film je bio nominovan za čak 9 Oskara ali  jedino je Nikol Kidman dobila Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu. Kako se zvala glavna junakinja filma?

19.               Njena poezija je prepuna egzistencijalnih pitanja i refleksija o ljudima kao individuama i članovima ljudske zajednice. Izraz joj je introspektivan i humorističan. Objavila je relativno mali broj dela- svega oko 250 pesama. Dobitnica je nobelove nagrade za književnost. Kako se zove ova poljska pesnikinja?

20.               Eros i Psiha, po rimskoj mitologiji Amor (Kupidon) i Psiha, važe za jednu od najlepših ljubavnih priča sveta.  Priča o njima je bila inspiracija Lafontenu i Džon Kits u literaturi, a Kanovi, Rafaelu, van Dajku i Rodenu u likovnoj umetnosti. Priča se prvi put pojavila u jednom fantastično-satričnom delu rimskog književnika u kojem se mladić izučavajući  i upoznajući tajne magije pretvara u magarca. Kako se zove ovo delo?

21.               Knjiga pesama Kaligrami, zbirka lirskih ideograma, kako ih je pesnik isprva nazvao, objavljena je 1918. godine, neposredno posle njegove smrti.  U ovoj knjizi autor  je svoje pesme predstavio i grafički,  osobenim rasporedom slova dočarao je predmet koji je tema pesme. Tako su poetski i slikovno dočarani kiša, mandolina, karanfil, veza sa cvećem  i druge teme pesama. Pod kojim imenom je poznat pesnik čije je pravo ime Vilhelm Apolinaris de Kostrovicki?

22.               Neposredno pre izbijanja Drugog svetskog rata, nemačko-jevrejska porodica uspeva da umakne nacističkom teroru i započinje nov život u Keniji. Ovaj film u režiji Karolin Link, snimljen po autobiografskom romanu nemačke književnice Stefani Cvajg,  je dobio 2003. Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Gde se u Africi, sudeći po nazivu, događa radnja filma?

23.               Tarantinovi filmovi poznati su po oštrim dijalozima, slikovitom nasilju i  iscepkanoj hronologiji. Gotovo svi likovi u njegovim filmovima su pušači, s jednim značajnim izuzetkom - lik mlade u filmovima Kill Bill. Uvek,u nekom trenutku, u svojim filmovima ima reklamu za izmišljenu robnu marku cigareta. Koje su to cigarete?



24.               Za ulogu dilera droge Huana u filmu Mesečina dobio je Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu na 89. dodeli  Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu i tako postao prvi musliman sa tom nagradom. Ko je on?

25.               Žanr kineske fikcije posvećen avanturama majstora  borilačkih veština u drevnoj Kini doslovno preveden znači " vojni heroj " . Iako je to tradicionalni oblik književnosti, njena popularnost je dovela  do toga  se raširila na različite oblike umetnosti kao što su filmovi , televizijske serije i video igre. Žanr je uveden u holivudske studije 2000. Ang Lijevim filmom Pritajeni tigar, Skriveni Zmaj. Pod kojim imenom je poznat ovaj žanr?

26.               Njegov roman iz 1964. godine, “Ne plači, dete” smatra se prvim romanom istočnoafričke književnosti. Knjigu „Đavo na krstu” pisao je na toalet papiru u zatvoru, gde je bio zbog kritikovanja  kenijskih  vlasti. Prvo je pisao na engleskom a kasnije na gikuku i svahiliju. Kako se zove ovaj kenijski književnik?

27.               On je unuk Ksargosa — zapovednika svemirskog broda koji je bio na putu za Zemlju u potrazi za izvorima energije. Nakon što se svemirski brod u tragičnoj nesreći srušio na Zemlju, pronašli su ga Vikinzi, među kojima je i odrastao, ali nikada nije prihvaćen kao jedan od njih. Kako se zove glavni junak istoimenog strip serijala Van Hama i Rosinskog, kombinacija nordijske mitologije, legende o Atlantidi, naučne fantastike i horora?

28.               Prvi je, i zasad jedini japanski režiser  koji je osvojio Zlatnu palmu dva puta - prvi put 1983. za film Balada o Narajami, a drugi put 1997. za film Jegulja. Karakterističan je po tome što je snimao filmove o "nižem sloju" društva otkrivajući senzualnu i seksualnu prirodu čoveka. Kako se zvao ovaj režiser,  jedna od ključnih ličnosti japanskog "novog talasa"?

29.               Autor je prve filološke rasprave na staroslovenskom jeziku „O pismeneh“ u kojoj on obrazlaže značaj  staroslovenskog jezika i pisma, i njihovu ravnopravnost sa drugim velikim jezicima i pismima. Nije poznato njegovo pravo ime već pseudonim koji je uzeo jedan od monaha da bi izbegao eventualni progon zbog svog pisanja. Pod kojim imenom je poznat?

30.           Indijska filmska industrija proizvodi najviše filmova na svetu koji se ne proizvode samo u čuvenom  Bolivudu nego i u drugim filmskim centrima širom ove mnogoljudne zemlje na jezicima njenih naroda. Najpoznatiji  indijski režisera je Satjadžit Raj, autor 37 filmova uključujući  dokumentarne i kratke filmove među kojima su:  "Otac Pančali", "Nepobeđeni", "Apuov svet" i dr. Na kom jeziku su snimljeni  svi njegovi filmovi (osim dva)?

Коментари

  1. 1. Dobar, los, zao
    2. Toni
    3. Ajvanho
    4. Rasidi
    5. Carlijevi andjeli
    6. Bogart
    7. Priljepin
    8. Valter Skot
    9. Germanski
    10. 100
    11. Ana Manjani
    12. Sebastijao Salgado
    13. Futurama
    14. Epska fantastika
    15. Saraband
    16. Avengers
    17. Midori
    18. Virdzinija Vulf
    19. Vislava Simborska
    20. Metamorfoze
    21. Gijom Apoliner
    22. Nigde u Africi
    23. Red Epl
    24. Nesto komplikovano za izgovor...
    25. Kung fu fikcija
    26. Mihambo
    27. Hi men
    28. Sohei lmamura
    29. Grigorije Dijak
    30. Bengalski

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Dobar, los, zao
    2. Toni
    3. Ajvanho
    4. Rasidi
    5. Carlijevi andjeli
    6. Bogart
    7. Priljepin
    8. Valter Skot
    9. Germanski
    10. 100
    11. Ana Manjani
    12. Sebastijao Salgado
    13. Futurama
    14. Epska fantastika
    15. Saraband
    16. Avengers
    17. Midori
    18. Virdzinija Vulf
    19. Vislava Simborska
    20. Metamorfoze
    21. Gijom Apoliner
    22. Nigde u Africi
    23. Red Epl
    24. Nesto komplikovano za izgovor...
    25. Kung fu fikcija
    26. Mihambo
    27. Hi men
    28. Sohei lmamura
    29. Grigorije Dijak
    30. Bengalski

    ОдговориИзбриши
  3. 2. Crtics choice award
    3. Osijan
    5. Ghostbusters
    8. Blejk
    12. Salgado
    19. Šimborska
    21. Apoliner
    22. nigde
    24. Maheršala Ali
    27. Torgal
    29. Crnorizac hrabar

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Kazablanka
    3. Taliesin
    5. Ghostbusters
    8. Vilijam Blejk
    18. Klarisa
    19. Vislava Šimborska
    20. Metamorfoze
    21. Gijom Apoliner
    22. Nigde u Africi
    25.wuxia
    27. Torgal
    28. Imamura
    30. telugu

    ОдговориИзбриши
  5. 1. Kazablanka
    5. Ghostbusters
    6. Njumen
    8. Blejk
    9. nemački
    10. 100
    12. Salgado
    13. Sausage party
    18. Vulf
    19. Šimborska
    21. Apoliner
    23. Red apple
    24. Ali
    29. Črnorizac Hrabar
    30. bengalski

    ОдговориИзбриши
  6. 1. Kazablanka
    5. Ghostbusters
    7. Tolstoj
    8. Vilijem Blejk
    9. Semitski
    10. 5
    11. Marli Metlin
    12. Sebastijao Salgado
    14. Lone wolf
    18. Virdžinija Vulf
    19. Vislava Šimborska
    20. Satirikon
    21. Gijom Apoliner
    22. Nigde u Africi
    23. Red apple
    24. Ali
    28. Imamura
    29. Črnorizac Hrabar
    30. Bengali

    ОдговориИзбриши
  7. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60 % větší pravděpodobnost ziskovosti

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)