PRIPREME ZA WQC 2017. Aleksandar Divović: KULTURA

Dragi ljubitelji kvizova, 

pred vama je prvi od osam setova veoma kvalitetno urađenih pitanja našeg prijatelja Aleksandra Divovića, koji je i ove sezone utabao put priprema za Svetski šampionat. S radošću najavljujem da ćemo do starta prvenstva na ovom mestu svake večeri rešavati drugu tematsku oblast, te da će se finiširanju pridružiti i jedan od najuspešnijih kvizaša Srbije, već mnogo puta dokazani autor kvizing-setova, Veselin Sekulić. Dobre pripreme predstavljaju ključ uspeha, a ove sezone stvari stoje za nijansu drukčije od prethodnih, tako da idealan spoj nekoliko bitnih faktora može doneti očekivane rezultate. Kombinovanjem sadržaja ovog bloga sa sadržajima "Kviz almanaha", indirektno ćete napraviti presek WQC testa u 75% njegovog sadržaja.

Uživajte tokom narednih kvizing-večeri u majstorijama autora i sopstvenom traganju za odgovorima... Svoje odgovore možete slati putem komentara na ovoj stranici, a svi tačni odgovori biće postavljeni u komentaru, negde po isteku današnjeg dana... Prijatno rešavanje, žele vam autor pitanja, Aleksandar Divović i domaćin bloga, Kosta Željski!

1. Izobličena verzija "Portreta pape Inoćentija X" iz 1953. godine je najpoznatija od 45 likovnih obrada izvornog portreta koje je Frensis Bejkon preduzeo početkom druge polovine prošlog veka. Ko je autor originalnog portreta Inoćentija X, koji brojni kritičari smatraju nafinijim portretom u istoriji umetnosti? (slika)

2. Pored izgubljene bronzane statue grčkog heroja Meleagara koja se smatra njegovim najboljim delom, istorija arhitekture ga pamti i kao jednog od četiri glavna skulptora Mauzoleja u Halikarnasu i vodećeg arhitektu obnove Artemidinog hrama u Efesu posle Herostratovog spaljivanja. Kako se zvao ovaj grčki vajar iz 4. veka pre n.e.?

3. Naslov Hemingvejevog antiratnog romana "Za kim zvono zvoni" je pozajmljeni epigraf  iz zbirke pesama "Molitve u teškim časovima" kog engleskog, metafizičkog pesnika iz 16. veka?

4. Kako se u islamu naziva pokloničko putovanje vernika u Meku koje se, za razliku od hadžiluka koji se datumira prema islamskom lunarnom kalendaru, može preduzeti u bilo koje doba godine?

5. Američka spisateljica Patriša Hajsmit proslavila se debitantskim romanom "Stranci u vozu" i nizom romana u kojima je protagonista zavodljivi prevarant Tom Ripli. Kako se zove njena imenjakinja koja kroz seriju kriminalističkih romana prati glavnu junakinju, forenzičarku Kej Skarpetu?

6. Među karipskim laureatima Nobelove nagrade, ekonomista Artur Luis i književnik Derek Volkot su iz ostrvske državice Svete Lucije. Pisac Vidjadar Najpol je sa Trinidada i Tobaga. Kako se zove francuski prekomorski departman u Karipskom moru i najveća i najnaseljenija teritorija Evropske unije u Severnoj Americi sa koje potiče francuski nobelovac Sen-Džon Pers?

7. Izrada svakodnevnih objekata od nerđajućeg čelika visokog sjaja sa površinama od ogledala i reprodukcija predmeta iz pop kulture odlika su američkog umetnika, čiji narandžasti "Pas od balona", sa dostignutom cenom od 58,4 miliona $, predstavlja najskuplji rad nekog živog umetnika. Kako se zove ovaj umetnik, koji je početkom 1990-ih bio i u kratkom braku sa porno zvezdom Ćićolinom? (slika)

8. Nazvana po arapskoj reči za 'govor', kako se zove vrsta islamske sholastike koja teži dokazivanju teoloških principa kroz dijalektiku, ali i moderna varijanta kosmološkog dokaza o postojanju Boga?

9. Koji dugovečni pisac je zbog piromanske sklonosti da spaljuje svoje rukopise iza sebe ostavio samo tri romana -  'Tunel', 'O junacima i grobovima' i 'Abadon, anđeo uništenja', od kojih je drugi univerzalno priznat kao remek-delo?

10. Čuvena "Kuća od stakla" u Konektikatu  i "Kristalna katedrala" u Kaliforniji, najveća zgrada od stakla na svetu, najbolji su primeri njegovog stila i dalekosežnog uticaja koji je izvršio na arhitekturu revolucionarnom upotrebom stakla. Kako se zvao ovaj američki arhitekta i prvi dobitnik Prickerove nagrade? (slika)

11. Koja sintagma povezuje poznatu alegoriju iz VI knjige Platonove "Države" i sliku Hijeronima Boša, nastalu kao deo triptiha između 1490. i 1500. godine?

12. Kulturnoj baštini koje države su svojstvene memorijalne kamene stele sa uklesanim krstovima, rozetama i botaničkim motivima pod nazivom hačkari?

13. Pod kojim imenom je poznata srednjovekovna, ikonografska alegorija o sveprisutnoj smrti i prolaznosti života, čija najpoznatija likovna uprizorenja su serija slika Bernta Notkea u Libeku, niz drvoreza Hansa Holbajna Mlađeg iz Bazela i slika 'Trijumf smrti' Pitera Brojgela Starijeg?

14. Za stvaralaštvo kog slavnog slikara je karakterističan radikalni naturalizam i inovativno korištenje izrazitog kontrasta svetlo-tamno, sa vrlo malo prelaznih nijansi, poznato kao tenebrizam?

15. Sa površinom od 15 000 m2 'Papska palata' predstavlja najveću gotičku zgradu u Evropi i sedište zapadnog hrišćanstva u 14. veku u kome je stolovalo šest papa. U kom gradu se nalazi ovo monumentalno zdanje?

16. Aristotel je u svojoj 'Retorici' veštinu ubeđivanja zasnovao na tri vrste dokaza: etos koji upućuje na moralne kvalitete govornika, patos koji apeluje na osećanja slušalaca i ___________ koji se oslanja na razum, odnosno na racionalnost samog argumenta. Dopuniti prazno polje.

17. Koji savremeni američki pisac je radnju većine svojih romana smestio u rodni Njuark, u saveznoj državi Nju Džerzi, dok kao njegov alter-ego, protagonista i narator u delima često figurira lik Jevrejina Nejtana Zakermana? (slika)

18. Izveden od imena njihovog vrhovnog božanstva, koji zajednički termin označava religiju srednjeazijskih naroda, svojevremeno preovlađujuću među Mongolima, Mađarima, Protobugarima i Hunima, koju karakterišu šamanizam, animizam, totemizam, poli- i monoteizam i poštovanje predaka?
19. Osim po kompleksnim romanima "V", "Objava broja 49" i "Duga gravitacije", karijeri ovog 80-ogodišnjeg pisca svojstveno je upadljivo, višedecenijsko odsustvo iz masovnih medija i nepostojanje bilo kakvih fotografija koje bi javnosti mogle posvedočiti njegov vizuelni identitet posle koledža. Koji tajanstveni američki pisac je u pitanju?

20. Prema jevrejskom predanju, i uništenje Prvog Hrama od strane Vavilonaca 587. godine pre n.e. i razaranje Drugog Hrama od strane Rimljana 70. godine n.e. desila su devetog dana meseca ava, koji se smatra najtužnijim danom u jevrejskom kalendaru. Pod kojim imenom je poznato sećanje na ovaj dan, koji se obeležava strogim postom, čitanjem 'Plača Jeremijinog' i posetom Zidu plača?

21. Za razliku od pseudonima koji predstavljaju lažno ime, dela kog portugalskog pesnika iz 20. veka potpisuju heteronimi, fiktivne ličnosti koje je stvorio sam pisac da pišu pod drugim imenom, sa različitom biografijom i drugačijim stilom?

22. Objavljeno daleke 1957. godine na skoro 1200 strana, koje kapitalno delo rusko-američkog filozofa Ajn Rand je u istraživanju Kongresne biblioteke u Vašingtonu 1990-ih proglašeno za drugu najuticajniju knjigu u SAD posle Biblije, a 2011. godine je sa 445 000 prodatih primeraka imalo drugu najuspešniju prodajnu godinu od objavljivanja?

23. Iako je primarno nastao kao književni pravac, ovaj žanr se vremenom proširio i na druge grane umetnosti poput muzike i filma. Kako se zove žanr u knjževnosti koji obrađuje teme sa američkog juga, a u koji spadaju romani "Ubiti pticu rugalicu", "Mudra krv", "Buka i bes", filmovi "Tramvaj zvani želja", "Noć lovca", kao i prva sezona serije "Pravi detektiv"?

24. Kako se zvao srednjovekovni polihistor i autor višetomnih "Etimologija", najpopularnije enciklopedije u Srednjem veku, koga je Vatikan proglasio svecem zaštitnikom Interneta?

25. "Na plećima divova" je poznati stilski izraz kojim se zaslužnim velikanima iz prošlosti odaje priznanje i za savremena dostignuća. Jedan od najpoznatijih primera upotrebe te metafore je u pismu Isaka Njutna Robertu Huku 1676. godine u kom Njutn kaže: "Ako sam video dalje od drugih, to je zato što sam stajao na plećima giganata". Poreklo ovog izraza je u grčkom mitu o slugi Kedalionu, koji je stojeći na ramenima kog divovskog lovca bio njegov vodič do ozdravljenja izgubljenog vida?

26. Ako su se u rimskoj mitologiji u paklu zvale eumenide, na zemlji furije, a na nebu diraje, kako su se ove boginje osvete jednim imenom zvale u grčkoj mitologiji?

27. Globalni fenomen skandinavskog krimića svoje najistaknutije predstavnike ima u piscima kao što su Stig Lašon iz Švedske i Ju Nesbe iz Norveške i njihovim junacima poput Lizabet Salander i detektiva Harija Hulea. Jedan od najuspešnijih izvoznih proizvoda koje nordijske države je pisac Arnaldur Indridason i njegova serija krimi romana sa inspektorom Erlendurom Svejsonom?

28. Za razliku od Šenbrunske palate koja je bila službena letnja rezidencija habzburških careva, koja bečka palata je služila kao imperijalna zimska rezidencija, a danas je zvanično sedište austrijskog predsednika?

29. U kom gradu je, pre nego što je pao u ludilo, Fridrih Niče u toku 1888. godine napisao čak četiri značajne polemičke knjige: "Sumrak idola", "Antihrist", "Slučaj Vagner" i "Ecce Homo"?

30. Kako su se zvale antičke proročice po kojima su nazvane knjige proročkih iskaza koje je otkupio poslednji rimski kralj Tarkvinije Oholi, a u 5. veku n.e. spalio rimski vojskovođa Stilihon, kao i poznija zbirka proročanstava judeo-hrišćanskog porekla u 14 knjiga?


Коментари

  1. 4. hidžra
    6. Sv. Martin?
    8. teozofija
    9. Sabato
    10. Foster
    11. Rajski vrt
    15. u Avinjonu
    16. logos
    23. diksilend
    26. mojre
    27. Islanda
    28. Hofburg

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Rafael
    2. Praksitel
    3. Vordsvort
    4. Hadž
    5. Patriša
    6. Martinik
    7. Džef Kuns
    8. Sufizam
    9. Ernesto Sabato
    10. Sarinen
    11. Brod ludaka
    12. Jermenija
    13. Dens makabr
    14. Rembrant
    15. Avinjon
    16. nomos
    17. Filip Rot
    18. Tengrizam
    19. Klark
    20. Jom Kipur
    21. Pesoa
    22. Ravnodušni atlas
    23. Diksilend
    24. Holbah
    25. Atlas
    26. Eurinije
    27. Island
    28. Hofburg
    29. Torino (film Torinski konj :)
    30. pitije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U 5. pitanju, naravno, treba da stoji - Kako se preziva...?, tehnički tvoj odgovor je tačan, ali nije to bila intencija pitanja :)

      Избриши
  3. 9. Ernesto Sabato
    11. Vrt uživanja
    14. Rebrant
    15. Avinjon
    17. Filip Rot
    19. Tomas Pinčon
    23. Southern gothic
    27. Island

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Velaskez
    2. Poliklet
    3. Džon Lok
    4. -
    5. Meknil
    6. Martinik
    7. Džef Kuns
    8. -
    9. Vordsvort
    10. Filip Džonson
    11. Vrt zemaljskih uživanja
    12. Jermenija
    13. Dance macabre
    14. Karavađo
    15. Avinjon
    16. logos
    17. Džonson
    18. tengrizam
    19. Alan Mur
    20. Sukot
    21. Pesoa
    22. Veličanstveni izvor
    23. Southern gothic
    24. Ibn Haldun
    25. Orest
    26. Erinije
    27. Island
    28. Hofburg
    29. Lajpcig
    30. -

    ОдговориИзбриши
  5. 6. Martinik
    9. Ernesto Sabato
    10. Filip Džonson
    12. Jermenija
    14. Karavađo
    15. Avinjon
    25. Orion
    26. Erinije
    28. Hofburg
    29. Bazel

    ОдговориИзбриши
  6. 1. Velaskez
    2. Praksitel?
    7. Kuns
    9. Sabato
    10. Džonson
    11. Vrt uživanja?
    12. Jermenije
    13. danse macabre?
    14. Karavađo
    15. Avinjon
    16. racio?
    20. Jom kipur
    21. Pesoa
    26. Erinije
    27. Island
    28. Hofburg

    ОдговориИзбриши
  7. 1. /
    2. Hersifron
    3. Džon Don
    4. hadž?
    5. /
    6. Martinik
    7. Džef Kuns
    8. /
    9. Ernesto Sabato
    10. Frenk Geri?
    11. Vrt naslada?
    12. Jermenija
    13. memento mori
    14. Karavađo?
    15- Avinjon
    16. logos
    17. Ficdžerald
    18. /
    19. /
    20. Tiša Beav
    21. Kamoeš
    22. /
    23. /
    24. Isidor Seviljski
    25. atlant?
    26. nemeze
    27. Švedska?
    28. Hofburg
    29. Berlin
    30. Pitija?

    ОдговориИзбриши
  8. 1. Velaskez
    2. Praksitel
    5. Patriša Kornvel
    9. Ernesto Sabato
    10. Filip Džonson
    11. Vrt uživanja
    14. Tenebrizam je koristilo dosta slikara, al neka bude Karavađo
    15. Avinjon
    21. Fernando Pešoa
    26. Erinije
    27. Island?
    28. Hofburg
    29. Torino

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 14. Tako je, ali svi ostali posle Karavađa. Zato i stoji da je njegov radikalni kiaroskuro bio inovativan.

      Избриши
  9. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  10. 4. Umra
    6. Gvadelup
    7. Džef Kuns
    8. Kalam
    9. Sabato
    10. Filip Džonson
    12. Jermenija
    15. Avinjon
    19. Pinčon
    20. Tiša Beav
    25. Orion
    26. Erinije
    27. Island
    28. Hofburg

    ОдговориИзбриши
  11. 1. Dijego Velaskez
    2. Praksitel?
    4. Hidžra
    5.Patriša Kornvel
    6. Gvadelup
    7. Džef Kuns
    10. Filip Džonson
    11. „Rajski vrt”
    12. Jermenije
    13. Memento mori
    14. Leonardo da Vinči
    15. Avinjon
    18. tengrizam
    21. Žoze Saramago?
    23. regtajm?
    25. Oriona?
    26. Erinije
    27. Island
    28. Hofburg
    29. Hajdelberg?

    ОдговориИзбриши
  12. Evo i tačnih odgovora:

    1. Dijego VELASKEZ
    2. SKOPAS
    3. Džon DON
    4. UMRA
    5. Patriša KORNVEL
    6. GVADELUP
    7. Džef KUNS
    8. KALAM
    9. Ernesto SABATO
    10. Filip DŽONSON
    11. BROD LUDAKA
    12. JERMENIJA
    13. DANSE MACABRE ili MRTVAČKI PLES
    14. KARAVAĐO
    15. AVINJON
    16. LOGOS
    17. FiliP ROT
    18. TENGRIZAM
    19. Tomas PINČON
    20. TIŠA BEAV
    21. Fernando PESOA
    22. POBUNJENI ATLAS, ATLAS SHRUGGED
    23. SOUTHERN GOTHIC, JUŽNJAČKA GOTIKA
    24. ISIDOR SEVILJSKI
    25. ORION
    26. ERINIJE
    27. ISLAND
    28. HOFBURG
    29. TORINO
    30. SIBILE, Sibilske knjige i Sibilska proročanstva

    Hvala svima, koji su uzeli učešća u večerašnjem, prvom delu priprema. Vidimo se sutra, u isto vreme i na istom mestu.

    ОдговориИзбриши
  13. 1. Rafael
    2. Lisip
    3. Džon Don
    4.
    5.
    6. Martinik
    7. Džef Kuns
    8.
    9. Ernesto Sabato
    10. Filip Džonson
    11. Vrt uživanja
    12. Jermenija
    13. Dance macabre
    14. Sezan
    15. Avinjon
    16. Gnosos
    17. Filip Rot
    18.
    19.
    20. Jom kipur
    21. Fernando Pešoa
    22.
    23.
    24.
    25.
    26. Nemeze
    27. Island
    28. Hofburg
    29. Torino
    30.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)