FILMSKI SET, autora Vladimira Nikolića

Dragi prijatelji, pred vama je set od 30 pitanja iz sveta kinematografije, kog je priredio Vladimir Nikolić, jedan od najvrsnijih poznavalaca ove oblasti na našim prostorima. Uživajte u rešavanju!

1.                  Kada se u u obe reči naslova prvog filma braće Koen (srpski prevod naslova), promeni po jedan samoglasnik, dobija se naslov kog filma Akira Kurosave?

2.                  Koji glumac povezuje sledeće filmove:
-                      Suđenje u Nirnbergu (Judgement at Nuremberg, Stanley Kramer, 1961.)
-                      Gepard (Il Gatopardo, Luchino Visconti, 1963.)
-                      Kum (The Godfather, Francis Ford Coppola, 1972.)
-                      Dobro došli, gospodine Čens (Being There, Hal Ashby, 1979.),
i to tako što je odbio (glavne) uloge u ovim filmovima?

3.                  Poznato je da se na sajtu imdb (Internet Movie Data Base) svi filmovi ocenjuju na skali 1 do 10. Koji je jedini film koji se na imdb ocenjuje na skali 1 do 11?

4.                  Kako se zove kubanski animirani film Huana Padrona (Juan Padron) iz 1985. godine koji govori o sukobu dva klana vampira – američkog (čikaški gangsteri)  i istočnoevropskog (tradicionalni vampiri)? Osim po originalnom crnom humoru, film se pamti i po muzičkim deonicama čuvenog džez trubača Artura Sandovala.
5.                   Pod kojim imenom je poznat britanski pisac češko-jevrejskog prekla Tomaš Strosler, koji je radio na scenarijima za filmove Carstvo sunca (Empire of the Sun), Indijana Džons 3 (Indiana Jones and the Last Crusade), Ruska kuća (The Russia House, po Le Careu), Zaljubljeni Šekspir (Shakespeare in Love), Enigma (Enigma), Zlatni kompas (The Golden Compass), a sam je režirao filmsku verziju svog pozorišnog komada Rozenkranc i Gildernstern su mrtvi (Rosencrantz & Guildernstern are Dead)?

6.                   Kojim oružjem je originalni Django – Franko Nero (Franco Nero) u istoimenom filmu Serđa Korbučija (Sergio Corbucci) iz 1966. godine pobio najviše svojih neprijatelja?

7.                  Kako se zove jedna od najpoznatijih kineskih glumica, zvezda epskih filmova Pritajeni tigar, skriveni zmaj (Crouching Tiger, Hidden Dragon), Heroj (Hero), Kuća letećih bodeža (House of Flying Daggers), Veliki majstor (The Grandmaster) ali i filmova poput Gas do daske 2 (Rush Hour 2) i Memoari jedne gejše (Memoirs of Geisha), koju su neki kineski mediji optužili za bavljenje elitnom prostitucijom, da bi ih ona tužila zbog klevete, a potom i dobila na sudu?

8.                  Dan revolveraša (Hour of the Gun) Džona Stardžisa (John Sturgess) iz 1967. godine je nezvanični nastavak poznatijeg filma istog reditelja, ali sa potpuno izmijenjenom glumačkom postavom koja tumači iste likove (što je vrlo rijedak, ako ne i jedinstven slučaj). Koji originalni film je u pitanju?

9.                  Koji italijanski reditelj je najpoznatiji po svojim politički angažovanim filmovima Kapo (Kapo, 1960.), Bitka za Alžir (La Battaglia di Algeri – The Battle of Algiers, 1966.) i Keimada, ostrvo u plamenu (Queimada – Burn!, 1969.)?

10.              U koja 2 filma, dobitnika Oskara za najbolji film u uzastopne 2 godine nastupaju čak 3 ista glumca – Jan Čarlson (Ian Charleson), Džon Gilgud (John Gielgud) i Ričard Grifits (Richard Griffiths), što je i jedinstven slučaj u istoriji dodeljivanja ove nagrade?

11.              Kako glasi originalni češki naziv, ili njegov doslovni srpski prevod, komedije Miloša Formana iz 1967. godine, poznate i pod nazivom Bal vatrogasaca (The Firemen's Ball), koja je ujedno i njegov poslednji film snimljen u Češkoj, pre emigracije?

12.              U filmu Bitka u Ardenima (Battle of the Bulge) Kena Anakina (Ken Annakin) je prikazan istinit događaj iz II svjetskog rata u kome su Nemci na prevaru zarobili, a potom i likvidirali 84 američka vojnika u belgijskom mestu Malmedi. Ovim događajima se bavi i nešto noviji ratni filmi Sveci i vojnici (Saints and Soldiers) Rajana Litla (Ryan Little). U ovim filmovima je prikazano da je samo par američkih vojnika uspelo da pobegne i tako se spasilo sigurne smrti. Jedan od tih preživelih, navodno (prema nepotvrđenim informacijama), je i poznati glumac, dva puta nominovan za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu, dobitnik Zlatnog globusa u istoj kategoriji (uz više nominacija), i nosilac nezvanične titule ''kralj karakternih glumaca''. O kom glumcu se radi?

13.              U kom filmu Luisa Bunjuela se u glavnoj ženskoj ulozi (Končita) naizmenično pojavljuju 2 glumice?

14.              Najpoznatiji kanadski animator i pionir u više tehnika animacije, inače rodom Škot(lanđanin) sa filmom Komšije (Neighbours) osvojio je Oskara za najbolji dokumentarni film 1952. godine, sa  Ritmetik (Rytmetic) osvojio je Srbernog medveda u Berlinu za najbolji kratki dokumentarni film 1956. godine, a sa filmom Duo (Pas de deux) osvojio je BAFTA nagradu za najbolji animirani film 1969. godine. Kako se on zvao?

15.              Taj dan, 10.10.1985. godine, bio je posebno tužan za ljubitelje filma širom sveta, jer su nas tog dana napustile dve velike filmske legende – dva čuvena glumca, od kojih je jedan bio izrazito uspešan i kao reditelj. Bio je tužan i za ljubitelje filma u našoj (tadašnjoj) zemlji, u kojoj su snimili svoj jedini zajednički film. O koja dva filmska velikana je reč?

16.             Tri slavna reditelja – Rože Vadim (Roger Vadim), Luj Mal (Louis Malle) i Federiko Felini zajedno su režirali omnibus Neverovatne priče (Spirits of the Dead -  Histoires extraordinaires - Tre passi nel delirio), koji se sastoji iz 3 segmenta (priče) – Mecengerštajn (Metzengerstein), Vilijem Vilson (William Wilson) i Tobi Demit (Toby Dammit). Koji čuveni pisac je autor kratkih priča na kojima su bazirane ove filmske priče?

17.              U našim krajevima, kao i u još nekim zemljama Evrope, veliku popularnost uživali su italijanski stripovi poput Zagora ili Komandanta Marka. U kojoj zemlji su snimljene filmske verzije avantura ova dva strip junaka?

18.             Stradanje Jovanke Orleanke (La Passion de Jeanne d'Arc – The Passion of Joan of Arc) Karla Teodora Drajera (Carl Theodor Dreyer) jedno je od najznačajnijih dela iz epohe nemog filma. Kako se zvala glumica koja je tumačila naslovnu ulogu u ovom filmu, a koja se i do današnjeg dana smatra jednom od najboljih ženskih uloga u istoriji sedme umetnosti?

19.              Koji je naslov filma Elema Klimova iz 1985. godine, poznatog po brutalnim scenama rata, a kojeg danas mnogi smatraju jednim od najboljih ikad snimljenih filmova na temu II svjetskog rata?

20.              Koliko uloga, odnosno članova porodice D'Eskojn (D'Ascoyne), je tumačio Alek Ginis (Alec Guiness) u crnoj komediji Nežno srce (Nežna srca i grofovske krune – Kind hearts and Coronets), u režiji Roberta Hamera (Robert Hamer) iz 1949. godine?

21.             Kako se zvao američki džez muzičar – trubač, aranžer i kompozitor, autor glavne muzičke teme za TV seriju Betmen (Batman)? U poznatije fimove na kojima je radio spadaju Čudan par (Odd Couple) i Harlou (Harlow), a naročito mu je zapažena muzička tema iz vesterna Dvoboj u Diablu (Duel at Diablo)?

22.             Na slici je ugledni britanski glumac, koji je nastupao u velikom broju antologijskih filmova. Najčešće je tumačio autoritativne i stroge likove, ali  vrlo retko klasične negativce. Kako se on zvao?

23.             Kako se zove izraelski film iz 2008. godine, reditelja Ari Folmana, koji bio neobičan spoj animiranog i dokumentarnog filma koji govori o autorovim traumatičnim sjećanjima iz 1982. godine, kada je kao 19-godišnjak služio izraelsku vojsku u Bejrutu?

24.             Debitovao je kod Elije Kazana (Elia Kazan) 1960. godine, i na početku karijere glumio je kod Roberta Oldriča (Robert Aldrich), Rodžera Kormana (Roger Corman), ali i kod Alfreda Hičkoka (Alfred Hitchcock), kod koga je igrao glavnu ulogu u njegovom poslednjem filmu. Tokom dalje karijere sarađivao je sa uglednim američkim rediteljima kao što su Sidni Polak (Sydney Pollack), Bob Rafelson (Bob Rafelson), Sem Pekinpo (Sam Peckinpah), Džek Klejton (Jack Clayton), Džo Dante (Joe Dante), Frensis Ford Kopola (Francis Ford Coppola), ali i Klod Šabrol (Claude Chabrol).  Naročito zapažene uloge je ostvario kod Voltera Hila (Walter Hill), Džona Frankenhajmera (John Frankenheimer) i Hola Ešbija (Hall Ashby) (nominacija za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu). U centru pažnje ponovo se našao nakon saradnje Sa Aleksandrom Pejnom (Alexander Payne) (nominacija za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu), ali i nastupima u vesternima Kventina Tarantina (Quentin Tarantino). O kom glumcu je reč?

25.             Kako se zove kontroverzni lažni dokumentarac Ruđera Deodata (Ruggero Deodato) iz 1980. godine, rađen u found footage (pronađeni snimci) stilu, sniman u Amazoniji? Film je bio zabranjen u više zemalja zbog izrazito nasilnih scena, za koje su mnogi mislili da su dokumentarne, a i sada je na lošem glasu zbog eksplicitnog nasilja nad životinjama.

26.             Jedna od najtežih tragedija na filmskom setu desila se 1982. godine na snimanju omnibusa Zona sumraka (Twilight Zone: The Movie), kojeg su režirali Džon Lendis (John Landis), Stiven Spilberg (Steven Spielberg), Džo Dante (Joe Dante) i Džordž Miler (George Miller). Tada se na snimanju Lendisovog (u filmu prvog) segmenta srušio helikopter i usmrtio dvoje dece (koji su glumili male Vijetnamce), ali i glavnog glumca te priče Vika Moroua (Vic Morrow) koji je bezuspešno pokušao da ih zaštiti. Morou je bio poznat uglavnom po ulogama grubijana i negativaca, a njegova kćerka je kasnije postala jedna od najuglednijih američkih glumica koju su uporno zaobilazile nominacije za Oskare, sve do 2015. godine. Kako se zove ova glumica, kćerka glumca Vika Moroua?

27.               Kako se zove jedno od najpoznatijih čudovišta japanske kinematografije – džinovski moljac (ili leptir-guseničar) koje lepetom svojih krila stvara razorne vetrove?

28.              I na filmu postoje ''one hit wonderersi'' – oni koji naprave jedan uspješan film i ništa značajno posle toga. Jedan od takvih sigurno je i Robin Hardi (Robin Hardy, 1929.-2016.), koji je 1973. godine snimio film koji se često nalazi na listama najboljih britanskih filmova, ali i najboljih horora svih vremena, a posle toga nije snimio ništa značajno (tu mu nije pomogao ni mnogo slabiji nezvanični nastavak njegovog najpoznatijeg filma). Koji je taj najpoznatiji film Robina Hardija?

29.              Koji slavni reditelj je tumačeći sebe odigrao jednu od glavnih uloga u filmu Prezir (La Mepris – Contempt) reditelja Žan Lik Godara (Jean-Luc Godard) iz 1963. godine?


30.              Bio je jedna od najvećih dečijih filmskih zvezda. Na vrhuncu karijere bio je 30-tih godina prošlog veka. Najpoznatiji filmovi su mu Dejvid Koperfild (David Copperfield), Ana Karenjina (Ana Karenina), Mali lord Fontleroj (Little Lord Fauntleroy) i Kapetan Hrabrost (Captains Courageous). Kako se zvao?

Коментари

  1. Damir Durakovic31. мај 2017. 20:16

    02. Piter O'Tul
    07. ... (nije Gong Li :-) )
    08. Obracun kod OK korala
    11. Hori ma panenko
    15. Jul Briner i Zoran Radmilovic
    16. Edgar Alan Po
    17. Nemacka
    19. Dodji i vidi
    23. Valcer sa Basirom
    24. Brus Dern
    25. Canibal Holocaust
    26. Dzenifer Dzejson Li
    28. Last house on the left
    29. Vitorio De Sika

    Odlican set, posle kojeg vidim koliko sam jos uvek tanak kad je u pitanju film.

    ОдговориИзбриши
  2. 3. This Is Spinal Tap
    7. Žang Ziji
    9. Điljo Pontekorvo
    15. Jul Briner i Ričard Barton
    18. Žana Falkoneti
    19. Come and See
    20. osmoro (vrlo interesantan film)
    23. Waltz with Bashir
    24. Brus Dern
    25. Cannibal Holocaust

    ОдговориИзбриши
  3. 1.Krvavi presto
    5. Tim Stopard
    8. Obračun kod OK Korala
    9. Pontekarvo
    10. Vatrene kočije i Gandi ?
    11. Gori gori moja gospođice
    13. Taj mračni predmet želja
    15. Orson Vels i Jul Briner
    16. Edgar Alan Po
    22. Trevor Hauard
    24. Brjus Dern
    29. Fric Lang

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 21. Hajde da probam i za džez trubača. Ne znam za ovo, ali pošto je svirao trubu u filmu Majkla Kertiza "Mladić sa trubom", a i najpoznatiji je beli trubač u džezu - neka bude Harry James.

      Избриши
  4. 3. Bekstvo iz Šošenka
    8. Sedmorica veličanstvenih
    16. Edgar Alan Po
    17. Turska
    18. Teda Bar
    23. Valcer sa Baširom
    25. Cannibal holocaust



    ОдговориИзбриши
  5. 1. Krvavi presto
    5. Tom Stopard
    6. gatling
    7. Džang C Ji
    8. Sedmorica veličanstvenih
    11. Gori, gori gospođice moja
    16. Edgar Alan Po
    17. Turska
    20. 7
    23. Valcer s Baširom
    25. Cannibal holocaust
    26. Dženifer Džejson Li

    ОдговориИзбриши
  6. Sjajan set, težak ali poučan. Bravo za Vladimira. Ovoliko od mene:
    5. Tom Stopard
    6. Nož?
    7. Zang Ziyi
    11. Gori, gori, moja gospodjice
    13. Viridijana?
    15. Jul Briner i Orson vels
    16. Edgar Alan Po
    17. Indija?
    23. Valcer sa Baširom
    25 Cannibal holocaust
    28 Omen - predskazanje?
    29. Luj Mal?

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo su tačni odgovori:

    1. (Krvavi presto (Krvavo prosto))
    2. (Lorens Olivije – Laurence Olivier)
    3. (Ovo je Spinal Tap - This Is Spinal Tap)
    4. (Vampiri u Havani - Vampires in Havana - Vampiros en La Habana)
    5. (Tom Stopard – Sir Tom Stoppard)
    6. (Mitraljezom)
    7. (Džang Ciji – Zhang Ziyi)
    8. (Obračun kod O.K. korala – Gunfight at the O.K. Corral)
    9. (Đilo Pontekorvo – Gillo Pontecorvo)
    10. (Vatrene kočije i Gandi – Chariots of Fire i Gandhi)
    11. (Gori, moja gospođice – Hori, ma panenko)
    12. (Čarls Darning – Charles Durning)
    13. (Taj mračni predmet želje – Cet obscur objet de desir - That Obscure Object of Desire )
    14. (Norman Meklaren – Norman McLaren)
    15. (Orson Vels i Jul Briner – Orson Welles i Yul Brynner)
    16. (Edgar Alan Po – Edgar Allan Poe)
    17. (Turska)
    18. (Marija Falkoneti – (Renee Jeanne) Maria Falconetti)
    19. (Idi i vidi - Idi i smotri – Come and See)
    20. (8 – osam)
    21. (Nil Hefti – Neal Hefti)
    22. (Trevor Hauard – Trevor Howard)
    23. (Valcer sa Baširom – Waltz with Bashir)
    24. (Brus Dern – Bruce Dern)
    25. (Kanibal Holokaust – Cannibal Holocaust)
    26. (Dženifer Džejson Li – Jennifer Jason Leigh)
    27. (Motra – Mothra)
    28. (Čovek od pruća – The Wicker Man)
    29. (Fric Lang – Fritz Lang)
    30. (Fredi Bartolomju – Freddie Bartholomew, Frederick Cecil Bartholomew)

    ОдговориИзбриши
  8. Sa pola godine zakašnjenja, evo mojih 15 tačnih odgovora (pitanje broj 3 ne bih znao pre pola godine, ostalo mislim da bih). Sa istim zakašnjenjem upućujem velike pohvale Vladimiru za odabir i kvalitet pitanja.

    1. Krvavi presto
    3. This Is Spinal Tap
    4. Vampiros en La Habana
    7. Zhang Ziyi
    11. Hori Ma Panenko
    13. Taj mračni predmet želja
    15. Jul Briner i Orson Vels
    16. Edgar Alan Po
    19. Come and See
    20. 8
    23. Valcer sa Baširom
    24. Bruce Dern
    25. Cannibal Holocaust
    28. Wicker Man
    29. Fric Lang

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)