PRIPREME ZA WQC 2017. Aleksandar Divović: ŽIVOTNI STIL

1. Ako se poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenta uz upotrebu neke farmakološki neutralne supstance, a na bazi pozitivne autosugestije naziva placebo efekat, kako se zove efekat kod koga negativna očekivanja u pogledu ishoda lečenja aktivno doprinose i uzrokuju da se stanje pacijenta pogoršava više nego inače?

2. Danas najuočljivija kao stilizovana odežda Kipa slobode u Njujorku, kako se zvala tradicionalna odeća Rimljanki, kojoj je među muškarcima pandan bila toga?

3. Dobijena selekcijom odgovarajućih osobina nemačkih špiceva, kako se zove popularna rasa patuljastih, dugodlakih pasa živahnog temperamenta, kojoj pripada i internet senzacija, psić Boo? (slika)

4. Najpoznatija iz pesama Sezarije Evore i fado muzike, koja neprevodiva reč iz portugalskog jezika označava osećaj nostalgije i melanholične čežnje za nečim ili nekim koga neizmerno volimo, a ko je bespovratno izgubljen?

5. Zbog specifičnih geografskih odlika, kao i upliva različitih kultura, indonežanska kuhinja jedna je od najegzotičnijih u svetu, a pikantna govedina u kokosovom mleku sa čilijem i drugim začinima, poreklom iz etničke grupe Minangkabau, jedan je od internacionalno najpoznatijih gurmanluka. Kako se zove ovaj specijalitet indonežanske i maležanske kuhinje, koji se po običaju služi u svečanim prilikama i posebno cenjenim gostima?

6. Kada je stric čuvenog Crvenog barona iz Prvog svetskog rata, Ferdinand fon Rihthofen, prvi put upotrebio ovaj termin za transkontinentalnu mrežu trgovačkih puteva sigurno nije slutio da će se po njemu nazvati i prvo onlajn crno tržište za ilegalnu prodaju narkotika. Koji termin darkneta je u pitanju?

7. Uprkos činjenici da se slični sirevi proizvode i na drugim mestima, prema pozitivnim propisima Evropske unije samo oni sirevi sazreli u pećinama planine Kombalu u eponimnom francuskom mestašcetu u departmanu Avejron mogu nositi ovo ime.  Kako se zove čuveni francuski plavi sir od ovčijeg mleka, zaštićenog geografskog porekla?

8. Široko primenjivan u slikarstvu antičkog Rima, u iluminiranim rukopisima srednjega veka i u izradi lakovanog posuđa u Kini, zbog čega se odomaćio i naziv "kinesko crvena", kako se još, po vrsti insekta iz roda Kermes, naziva crveni pigment dobijen od minerala cinabarita?

9. Kako se, prema popularnoj teoriji zavere, naziva trag koji mlazni avioni ostavljaju za sobom, a koji sadrži hemijske ili biološke agense namerno raspršene po nebu u subverzivne svrhe, po direktivama svetskih centara moći? (slika)

10. Koja internet aplikacija, razvijena od strane istoimene transportne kompanije sa sedištem u San Francisku u Kaliforniji, povezuje korisnike kojima je potreban prevoz sa vlasnicima privatnih automobila koji su spremni da ih prevezu? Zakazivanje vožnje se obavlja 'pametnim telefonom', isto kao i plaćanje (novac se automatski skida sa bankovnog računa), pri čemu korisnik unapred dobija procenu koliko bi vožnja mogla da košta.

11. Prema magazinu Forbs ubedljivo najbogatiji Evropljanin i trenutno drugi najbogatiji čovek na svetu posle Bila Gejsta, sa bogatstvom od preko 83 milijarde dolara, kako se zove Španac, osnivač kompanije Inditeks u čijem vlasništvu su brendovi Zara, Pull and Bear, Bershka i Stradivarius?

12. Kako se zove tip 'Borsalino' šešira koji je kroz istoimeni pozorišni komad promovisala Sara Bernar krajem 19. veka, da bi pred kraj 20. veka najprepoznatljiviji bio kao neizostavni deo scenskog imidža Majkla Džeksona?

13. Američki biznismen i filantrop Ezra Kornel je pored eponimnog univerziteta Ajvi lige u Itaci, u državi Njujork, 1851. godine osnovao i uglednu kompaniju koja je u najvećem delu svoje istorije bila najpoznatija kao posrednik u razmeni telegrama, ali je s tom praksom prekinula još 2006. godine. Koja poznata kompanija, sa filijalama u preko 200 država i teritorija širom sveta je u pitanju?

14. Regionalno poznat kao kineski ili tajlandski grejpfrut, u kineskoj kulturi je simbol  prosperiteta i sreće i tradicionalno se konzumira za kinesku Novu godinu kao simbol porodičnog jedinstva. Pod kojim imenom, posredno izvedenim iz tamilskog  jezika, je kod nas poznat najveći plod iz roda citrusa, najsličniji grejpfrutu, poreklom iz Jugoistočne Azije? (slika)

15. Nazvana po latinskom nazivu za 'Jupiterovu krv', kako se zove  najuzgajivanija sorta crnog grožđa u Italiji, na koju otpada oko 10 % svih vinogradarskih zasada u zemlji, a od koje se dobijaju najpoznatija crvena vina Italije - kjanti (chianti), brunelo di Montalćino (Brunello di Montalcino) i vino nobile di Montepulćana (Nobile di Montepulciano)?

16. U kojoj afričkoj državi raste endemsko drvo argan, među lokalnim meštanima poznato i kao 'drvo života' zbog svoje otpornosti na sušu i visoke temperature, od koga se dobija istoimeno, skupoceno ulje sa širokom upotrebom u narodnoj medicini, kozmetici i kulinarstvu?

17. Zbog svoje sličnosti sa Eskulapovim štapom oko koga je obmotana jedna zmija, često je pogrešno smatran simbolom medicine. Kako se u grčkoj mitologiji zove štap boga Hermesa oko koga su obmotane dve zmije, sa krilima na vrhu, koji je u poznoj antici bio prepoznatljiv kao astrološki i alhemijski simbol? (slika)

18. Čija je nacionalna kuhinja u velikoj CNN-ovoj onlajn anketi iz 2011. godine, u kojoj je 35 hiljada učesnika biralo 50 najukusnijih jela iz celog sveta, jedina bila zastupljena sa maksimalnih 7 jela, među kojima su supa tom jam gung, pirinčane nudle pad, začinjena salata od papaje som tam, masaman kari i začinjena svinjetina nam tok mu?

19. Koji nepopularni društveni fenomen je Emil Dirkem u svojoj knjizi iz 1897. godine prvi put sistematski proučavao kao društvenu činejnicu u kontekstu različitih društvenih zajednica, iako se na njega do tada gledalo isključivo kao na pojedinačni i privatni akt?

20. Osnovana od strane bangladeškog ekonomiste Muhameda Junusa, koji je za njen projekat dobio Nobelovu nagradu za mir 2006. godine, kako se zove mikrofinansijska i razvojna banka sa sedištem u Daki, koja siromašnim ljudima daje male zajmove ili mikrokredite za koje nisu potrebni žiranti i zaloge?

21. Pod kojim imenom nam je poznatiji poglavica Otava Indijanaca iz 18. veka Obvandijag  po kome je američka kompanija 'General Motors' iz Detroita nazvala svoj brend putničkih automobila, koji je ugašen 2010. godine?

22. Kako se jednim imenom nazivaju bolesti prouzrokovane neodgovarajućim medicinskim tretmanom ili propustom bilo kog zdravstvenog radnika u procesu lečenja bolesnika? Jedan od najpoznatijih primera kroz istoriju bila je često fatalna porodiljska groznica koja je izazivala visokog mortalitet trudnica prenosom patogenih bakterija u porodilišta.

23. Označen kao "najmoćnija organizacija za krijumčarenje droge u svetu", kako se, po saveznoj državi u Meksiku, zove međunarodni, kriminalni kartel kojim je više godina upravljao čuveni narkobos Hoakin Guzman Loera, poznatiji kao El Čapo?

24. Za razliku od standardnog kineskog pisma koje je logografsko (u kome svaki znak predstavlja reč ili deo reči), kako se zove poseban tip kineskog fonetskog pisma, koje su u provinciji Hunan koristile isključivo žene?

25. Zbog svog sjaja, izdržljivosti i elstičnosti poznata i kao 'dijamantsko vlakno', kako se zove svilenolika dlaka angorske koze, koja je jedan od najstarijih i najcenjenijih tekstilnih materijala? (slika)

26. Šta u nazivu multinacionalnog konglomerata LVMH, u čijem vlasništvu su brendovi poput Dom Perignona, Hennessya, Diora, Bulgaria, Hublota i  Guerlaina, označava LV?

27. U kultnom filmu Aleksandra Pejna "Sideways" iz 2004. godine Pol Džijamati tumači lik Majlsa Remonda, melanholičnog ljubitelja i poznavaoca vina, koji kroz ceo film slatko francusko vino pino noar hvali na račun drugog, poznatog francuskog vina od crnog grožđa tamnoplave boje, koje je nazvano po francuskoj reči za pticu kos. Zahvaljujući ovakvoj (anti)reklami, posle projekcije filma, prodaja vina pino noar na zapadu SAD skočila je 16%, a njegovog filmskog rivala opala za 2%. Kako se zove vino koje je u ovom slučaju lošije prošlo na tržištu?

28. Međunarodnu slavu stekla je kada se 1976. godine u jednodelnom, crvenom bikiniju slikala za poster, koji je sa preko 20 miliona prodatih primeraka postao najprodavaniji pin-up poster u istoriji, i ulogom detektivke Džil Munro u prvoj sezoni serije "Čarlijevi anđeli". Kako se zvala ova američka glumica i starleta, čija je ikonična frizura bila dominirajući modni trend među Amerikankama 1980-ih? (slika)

29. Kako se zove memoarska knjiga američkog neurologa Olivera Saksa iz 1973. godine koja je adaptirana u istoimenu, hvaljenu dramu sa Robinom Vilijamsom i Robertom de Nirom u glavnim ulogama, a govori o buđenju pacijenata koji su preležali atipični oblik encefalitisa iz višegodišnje katatonije?


30. Senbazuru je u japanskoj kulturi grupa od hiljadu kojih ptica izrađenih u origami tehnici i povezanih jednom niti, koja se tradicionalno predaje kao svadbeni dar, od strance oca, koji mladom paru želi hiljadu godina sreće i prosperiteta? Senbazuru svoju globalnu popularnost duguje priči o Sadako Sasaki, devojčici koja nije uspela da napravi svih hiljadu ptica pre prerane smrti, ubrzane posledicama radioaktivnog zračenja iz Hirošime. 


Коментари

  1. 2. tunika
    4. uber
    11. Ortega
    12. fedora
    18. Tajland
    21. Pontijak
    23. Sinaloa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prije svega, zahvaljujući Dr. Agbazara što mi je vratio ljubavnika u roku od 48 sati. Nemam šta da kažem nego da vam zahvalim i da vam kažem da sam srećna .. Moj ljubavnik me tretira bolje i provodi većinu svog vremena sa mnom i sada mi govori koliko me voli nego ikada ranije .. Ako imate bilo kakve probleme sa vašim ljubavnikom kontaktirajte Dr. Agbazara putem e-pošte: ( agbazara@gmail.com ) poziv / WhatsApp ( +2348104102662 ), jer on je rešenje za sve probleme vezane za njegove duhovne moći.

      Избриши
  2. 2. pela
    4. saudade
    10. uber
    12. fedora
    17. kaducej
    21. Pontiak
    28. Fara Foset
    29. Buđenja

    ОдговориИзбриши
  3. 1. nocebo efekat
    5. seksou?
    6. „Put svile”
    7. rokfor
    11. Ortega
    12. fedora
    14. pomelo
    19. samoubistva?
    20. Gramin banka
    21. Pontijak
    23. Sinaloa
    24. bopomofo
    25. moher
    27. božole?
    28. Fara Fosit
    30. ždralovi

    ОдговориИзбриши
  4. 1. nocebo
    2. peplos
    3. pinč
    4. saudade (zelenortska verzija je sodade)
    5. nasi lemak
    6. Put svile (Silk road)
    7. bri
    8. cinober
    9. chemtrail
    10. Uber
    11. Amansio Ortega
    12. fedora
    13. TNT
    14. pomelo
    15. trebijano
    16. Madagaskar
    17. kaducej
    18. vijetnamska
    19. konformizam
    20. Gramin
    21. Pontijak
    22. humanopatologije
    23. Sinaloa
    24. pinyao
    25. moher
    26. Luj Viton
    27. (I’m not drinking fucking) Merlot
    28. Fara Fosit
    29. Awakenings
    30. ždral

    ОдговориИзбриши
  5. 1. Nocebo
    2. Tunika
    3. Pomeranski špic
    4. Saudade
    5. Rendang
    6. Put Svile
    7. Rokfor
    8. cinober
    9. chemtrails
    10. Pej Pal
    11. Amansio Ortega
    12. Fedora
    13. Morze
    14. Papaja
    15. Sangue Iovi
    16. Maroko (koristim arganove preparate za kosu)
    17. Kaducej
    18. Tajland
    19. kanibalizam
    20. Gramin
    21. Pontijak
    22. omisione
    23. Sinaloa
    24. Pin Đin
    25. kašmir
    26. Luj Viton
    27. Merlot
    28. Smit
    29. memento mori
    30. Ždral (umem da napravim origami ždrala :)

    ОдговориИзбриши
  6. 1. nocebo
    3. pomeranac
    5. rendang?
    6. silk road
    8. cinaber
    10. uber
    11. ortega
    18. tajland
    19. samoubistvo?
    23. sinaloa
    25. moher
    30. zdralovi

    ОдговориИзбриши
  7. 1. nocebo
    2. stole
    4. saudade
    6. Put svile
    7. rokfor
    9. chemtrail(s)
    11. Ortega Amansio
    12. fedora
    15. sanđoveze
    16. Maroko
    17. kaducej
    18. Tajland
    20. Gramin banka
    21. Pontijak
    22. jatrogena oboljenja
    23. Sinaloa kartel
    25. moher
    27. merlo?
    30. ždralovi

    ОдговориИзбриши
  8. 2. stola
    3. patuljasti špic?
    5. sate?
    7. rokfor?
    8. vermilion?
    11. Ortega
    14. pomelo
    16. Maroko
    18. Tajland
    19. razvod braka?
    20. Gramin
    21. Pontijak?
    23. Sinaloa
    24. nu š?
    30. ždral

    ОдговориИзбриши
  9. 1. Nocebo
    2.
    3.
    4. Saudade
    5. Nasi goreng
    6.
    7. Rošfor
    8. Cinober
    9. Chemtrails
    10. Uber
    11. Ortega
    12. Fedora
    13. Kornel
    14.
    15.
    16. Etiopija
    17.
    18. Tajland
    19. Razvod?
    20. Gramin banka
    21. Pontijak
    22.
    23. Sinaloa kartel
    24
    25. Moher
    26. Luj Viton
    27. Merlo
    28. Fara Fosit
    29. Budjenja
    30. Ždralovi

    ОдговориИзбриши
  10. 1. nocebo
    4. saudade
    5. nasi goreng
    7. camembert
    10. uber
    12. fedora
    16. Nigerija
    17. kaducej
    18. vijetnamska
    19. samoubistvo
    21. Pontijak
    23. Sinaloa
    26. Luj Viton
    29. Awakenings

    ОдговориИзбриши
  11. Nasi goreng je dobar pokušaj, ali netačan.
    U istoj anketi koja se pominje u 18. pitanju, jelo iz pitanja 5 izglasano je kao najukusnije svetsko jelo.

    ОдговориИзбриши
  12. 1. Nocebo
    2. Vesta
    3. Pomeranac
    4. Saudade
    7. Bri
    8. Cinober
    9. Kemtrejls
    10. Uber
    13. Vestern junion
    14. Pomelo
    15. Sandjoveze
    16. Maroko
    18. Tajlandska
    19. Kanibalizam
    21. Pontijak
    22. Jatrogene bolesti
    23. Oaksaka
    24. Pindjin
    26. Luj Vuiton
    27. Merlo
    28. Fara Fosit
    29. Budjenje
    30. zdral

    ОдговориИзбриши
  13. Evo tačnih odgovora:

    1. NOCEBO efekat
    2. STOLA
    3. POMERANSKI ŠPIC, POMERANAC ili PATULJASTI ŠPIC
    4. SAUDADE, SODAD
    5. RENDANG
    6. SILK ROAD, PUT SVILE
    7. ROKFOR
    8. VERMILION
    9. KEMTREJL, CHEMTRAIL
    10. UBER
    11. Amansio ORTEGA
    12. FEDORA
    13. WESTERN UNION
    14. POMELO
    15. SANĐOVEZE
    16. MAROKO
    17. KADUCEJ
    18. TAJLANDSKA
    19. SAMOUBISTVO
    20. GRAMIN banka
    21. PONTIJAK
    22. JATROGENE bolesti, JATROGENIJE
    23. SINALOA
    24. NUŠU ili NUIŠU pismo
    25. MOHER
    26. LUJ VITON, LOUIS VUITTON
    27. MERLOT
    28. FARA FOSET
    29. BUĐENJA, AWAKENINGS
    30. 1000 ŽDRALOVA

    ОдговориИзбриши
  14. Život je dobar kada imate svoje ljubavi oko sebe, ovo kažem zato što kad sam imao problema sa mojim ljubavnikom, nikada nisam video život kao dobru stvar, ali zahvaljujući dr. AGBAZARI od AGBAZARA TEMPLE, što mi je pomogao da bacim čaroliju Vratio me je moj ljubavnik u roku od 48 sati. Moj muž ostavio me je za drugu ženu posle sedam godina braka, ali Dr.GBAZARA mi je pomogao da bacim čarobnjak koji mi ga je vratio u roku od 48 sati. Neću vam ispričati više detalja o sebi, već ću samo savjetovati one koji imaju probleme u vezi s brakom ili brakovima da se kroz te podatke kontaktiraju Dr.GBAZARA TEMPLE; ( agbazara@gmail.com ) ili ga pozovite, WHATSAPP: ( +2348104102662 ).

    ОдговориИзбриши
  15. Za cijeli svoj život ja nikada nisam vidio ništa što je radio bilo tako brzo, kao da je čarolija dr. Агбазары. Nakon kontakta s dr. Агбазарой sam počeo vjerovati u prièe da svaki novčić ima dvije strane. Kad je moj ljubavnik me napustio, ona se zakleo da nikada se ne vrate ko mi opet, ali, hvala Bogu, da uz pomoć Dr. Agbazara od mene moj ljubavnik natrag k meni u roku od 48 sati, i želim da i drugi ljudi, koji su slomljena srca, da se povežu s dr. Agbazara kroz te detalje ispod putem e-maila: ( agbazara@gmail.com ) ili preko WhatsApp na +2348104102662, onda možete vidjeti čudesa dr. Agbazara

    ОдговориИзбриши
  16. Prije nekoliko tjedana vidio sam ovdje komentar o dr. Agbazari i odlučio sam ga kontaktirati prema uputama, zahvaljujući ovom čovjeku što mi je pružio radost kako sam želio. Slijedio sam upute koje je on dao da vrati mog ljubavnika koji me je napustio i djecu već 3 godine, ali zahvaljujući dr. Agbazari jer su mi se vratili zauvijek i sretni smo zajedno. molimo vas da ga kontaktirate za pomoć ako imate problema u vezi putem e-pošte na: (agbazara@gmail.com) ILI putem WhatsAppa na: (+2348104102662). I svjedočite sami.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)