ŠTIMOVANJE FORME, Veselin Sekulić: KULTURA

1.                   Ovaj karakteristični stil španske arhitekture pojavio se u Aragonu  nakon rekonkiste spajanjem mavarskih umetničkih elemenate sa evropskim stilovima romanike i gotike naročito u primeni bogate arhitektonske dekoracije. Odlikuje ga  inventivna  upotreba opeke i staklaste keramike (azuleho). Kako se zove ovaj arhitektonski stil  čiji naziv potiče od španskog naziva za Mavre koji su nakon rekonkiste ostali u Španiji?

2.                   Bio je jedan od najznačajnijih umetnika visoke renesanse u Veneciji poznat po mistično poetskom kvalitetu svojih dela. Danas mu se sa sigurnošću može pripisati samo šest slika, a najpoznatija slika mu je Oluja.  Zbog oskudnog opusa i manjka podataka o njegovom identitetu i životu jedna od najmisterioznijih figura u istoriji evropske umetnosti. Kako se zvao ovaj renesansni slikar ?


3.                   Americki pop art umetnik Robert Indiana je  sezdestih godina proslog veka poznat kao autor skulpture LOVE s nakrivljenim slovom O – verovatno najpoznatijoj pop skulpturi uopste. Pola veka kasnije ovaj umetnik je na sličan način opredmetio još jednu reč. Koju?

4.                   Osnova je tradicionalne kineske kulture i uglavnom se definiše kao „vazduh“ ili „dah“ i predstavlja „životnu silu“ ili „duhovnu energiju“ koja je deo svega što postoji. U filozofiji se pominje još od najranijih zabeleženih vremena u Kini. Pod kojim imenom je poznata?

5.                   Rimski grad Herkulanum je zatrpan vulkanskim pepelom  prilikom erupcije Vezuva 79. godine. Nakon iskopavanja  jedna vila je nazvana Vilom  papirusa pošto je u njoj otkrivena  velika zbirka  drevnih spisa na papirusu . Kopija ove vile izgrađena je u okviru kompleksa jednog muzeja u SAD i u  njoj se  nalazi kolekcija antičkih umetnina. U  kom  muzeju se nalazi kopija ove vile?

6.                   Dva od mnogih mostova koji spajaju obale reke Lifi u Dablinu nose imena najpoznatijih irskih književnika, Samjuela Beketa i Džemsa Džojsa, sagrađeni su u prvoj deceniji XXI veka. Koji poznati arhitekta je autor ovih mostova?

7.                   Iako su srodni verski pokreti su postojali u Evropi i Americi još u XVIII veku današnji oblik ove religije nastao je početkom XX veka. Smatra se se da ju je zasnovao Čarls Foks Param 1901. u Topiki u američkoj državi Kanzas iz koje se kasnije raširila po celom svetu. Važan deo crkvenog obreda su pevanje i molitve u slavu božju u slobodnoj formi i sa uzdignutim rukama. Posebno naglašavaju značaj krštenja u Svetom duhu. Pod kojim imenom je poznata ova verska zajednica?

8.                   Snežna žena, drevno božanstvo ili duh iz japanskih predanja, često se prikazuje kao prelepa devojka blede, gotovo prozračne, kože i duge crne kose. Obučena je u beli kimono i kreće se noću tokom snežnih padavina Kako se zove ovaj lik popularan u japanskoj literaturi, filmu i stripovima?

9.                   U psihologiji i društvenim naukama  uopšte postoji teorija  prema kojoj živo biće ili društvo predstavljaju  jednu celinu koja je nešto više od običnog zbira njenih sastavnih delova. Prema ovoj teoriji  složene pojave se ne  mogu  objasniti samo analizom pojedinih delova već se mora proučavati celina. Pod kojim imenom je poznata?

10.               Ova neobična građevina je komercijalni kompleks  u kojoj se nalazi sedište veoma popularnog TV serijala  “Ripley’s believe it or not". Pored toga što izgledom pleni jer je drugačija i krajnje čudna, ova građevina je posebna i zbog toga što je nadahnuta stvarnim istorijskim događajem. Zgrada simbolizuje posledice  jakog zemljotresa koji se desio 1812. godine. U kom gradu, u kanadskoj državi Ontario, se nalazi ova zgrada?  Sa druge strane granične reke sa SAD nalazi se istoimeni grad koji pripada  državi Njujork.


11.               Zbog vere u spasenje i vaskrsenje srednjovekovni hrišćanin se nije bunio protiv smrti nego ju je prihvatao  pripremljen i pomiren sa ljubavlju i nadom u zagrobni život. Dva latinska teksta iz XV veka donose  pravila i uputstva koji treba da omoguće “dobru smrt”  vernicima prema tadašnjim shvatanjima. Pod kojim imenom su ovi tekstovi poznati?

12.               Njegovi likovi su izobličeni i deformisani, degenerični, što je posledica slikarevog teškog života. Na portretima prikazuje usamljene i depresivne ljude koje život nije štedeo. Najpoznatija dela su mu: „Dečak iz hora“, „Zaklani vo“, „Pejzaž“, „Žena u crvenom“. Kako se zove ovaj francuski slikar, belorusko-jevrejskog porekla?

13.               U  islamu džinovi su nevidljiva duhovna bića stvorena  iz bezdimne vatre. Kada je otac džinova odbio da se pokloni Ademu, čoveku stvorenom  od gline,  Alah ga je zbog neposlušnosti prokleo  i pretvorio u šejtana. Kako  se zvao otac džinova?

14.               Po hrišćanskom predanju  Sveti Petar  se smatra  osnivačem  rimske crkve, odnosno prvim  rimskim episkopom. Koji apostol  se smatra osnivačem episkopije u Vizantionu iz koje  je kasnije nastala Carigradska patrijaršija?

15.               Mit o velikom potopu se nalazi u predanjima mnogih naroda, između ostalog u sumerskom Epu o Gilgamešu, jevrejskom predanju o Nojevoj barci a pominje se i u indijskom spisu Mahabharata. Kako se u grčkoj mitologiji zvao Prometejev sin koji je sa ženom preziveo veliki potop?

16.               To je duhovni i ritualni simbol složene geometrijske strukture kojim se u indijskim religijama predstavlja  univerzum. Njegov tipičan oblik je  spoljni krug u kojem se nalazi kvadrat, sa vratima na svakoj stranici,  u kome se nalazi segmentirani unutrašnji krug. Koji pojam tražimo?

17.               Silbo Gomero je  jezik koji  koriste stanovnici kanarskog ostrva La Gomera kako bi se sporazumevali preko dubokih klanaca i uskih dolina  koji preovlađuju ovim ostrvom. Uči se u školama od 1999. godine i razumeju ga gotovo svi ostrvljani a praktikuje ga velika većina, naročito najstariji i mladi. Upisan je na UNESCO-v popis nematerijalne baštine. Sta ga čini izuzetnim?

18.               Bio je prvi veliki filozof srednjovekovne hrišćanske sholastike. Jedan je od retkih hrišćanskih filozofa koji filozofiju nije podredio teologiji. Branio je slobodnu volju i ostao poznat po ustrajavanju na izmirenju razuma i hrišćanske dogme, pri čemu je davao prednost razumu nad autoritetom. Njegovo glavno delo De divisione naturae  je zabranjeno od strane crkve a on proglašen jeretikom.  Kako se zvao ovaj irski filozof Iz  IX veka?

19.               Prema Popol Vuhu svetom tekstu Maja na početku je postojala samo voda. Kada su bogovi Gukumak  i Hurakan izgovorili rec "zemlja" vode su se povukle otkrivajući svet. Ko je autor dela "Stvaranje zemlje " na kojom je prikazana ova legenda Maja?


20.               U maorskoj mitologiji tako se zove prvi čovek . Takodje, tako se zove izrezbarena čovekolika figura od drveta ili kamena ne samo kod kod Maora već i kod drugih Polinežana. Često se koristi za obeležavanje granice sakralnih mesta. Koji pojam trazimo?

21.               Medju najskuplje fotografije na svetu spada i jedna fotografija iz 1880 godine nepoznatog autora prodata na aukciji za 2.3 miliona dolara. Na njoj je jedan američki odmetnik iz tog vremena. Ko je on ?


22.               Godine 1904. otkrivena je njegova ikona  Gostoprimstvo Avramovo koja prikazuje scenu iz Biblije kada su anđeli posetili Saru i Avrama. To je jedino delo koje mu se sa sigurnošću može pripisati. Danas je ova ikona izložena u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi. Koji je mnogo poznatiji naziv  ove ikone Andreja Rubljova?


23.               Jedna od najznačajnijih izložbi savremene umetnosti  u svetu  organizuje se svake pete godine u trajanju od 100 dana u Kaselu u Nemačkoj. Četrnaesta po redu izloŽba na kojoj se prezentuju najnovija dostignuća u savremenoj umetnosti odrzaće se ove godine pored Kasela i u Atini. Pod kojim imenom je poznata?

24.               Poslednji ostatak zidina drevnog Vavilona je kapija sagrađena od kamena i plavih emajliranih pločica ukrašena plitkim reljefima sa likovima bikova i zmajeva  koja se nalazi u berlinskom muzeju Pergam. Kako je nazvana ova kapija, glavni ulaz u drevni grad?

25.               Ko je autor autor slike Mašina koja cvrkuće nastale 1922. godine?


26.               Pored toga sto je bio plodan slikar bio je i uspešan diplomata. Španija ga je 1630. godine poslala u Englesku u diplomatsku misiju da osigura mir izmedju ove dve zemlje. Na kraju uspešno obavljenih pregovora poklonio je engleskom kralju  Čarlsu I svoju sliku Alegorija mira i rata. Ko je bio slikar – diplomata?



27.               Osam ranohriršćanskih spomenika upisanih na listu svetske baštine u Evropi  medju kojima su najpoznatiji : Mauzolej Gale Placidije, Bazilika San Apolinare Nuovo, Teodorihov mauzolej, Bazilika San Vitale i Bazilika San Apolinare u Clasi  se  nalazi u jednom italijanskom gradu. U kom gradu?

28.               Veličanstvena avenija koja  povezuje staroegipatske hramove u Karnaku i Luksoru korištena  je  jednom godišnje za vreme festival  Opet  u vreme poplava Nila  kada je statua bog Amona svečano prenošena u petnaestodnevnu posetu svojoj ženi Mut na simbolično ponovno venčanje. Ova velicanstvena avenija nazvana je po 1350 skulptura koje  su je ukrašavale. Kako je nazvana?

29.               Na glavnom trgu Merdeka nalazi se nacionalni spomenik  Monas u vidu obeliska sa zlatnim vrhom koji sija noću. U kojoj azijskoj prestonici se nalazi?



30.               Njegove  ogromne skulpture ptica, životinja i ljudi koje kao da su punjene helijumom  nalaze se sirom sveta: Adam i Eva u Njujorku, Čovek na konju u Jerusalimu, Konj u Barseloni, Ptica u Singapuru. Poznat je i po seriji slika o zlostavljanju zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Graib. Kako se zove ovaj kolumbijski umetnik koga su prozvali Pikaso Južne Amerike?


Коментари

  1. 3. Peace
    4. či
    17. sporazumevaju se zviždanjem
    21. Bili Kid
    27. Ravena

    ОдговориИзбриши
  2. 2. Belini
    4. či
    5. Metropoliten
    6. Norman Foster
    10. Niagara Falls
    14. Matej
    15. Deukalion
    16. mandala
    17. zviždi se
    20. moai
    21. Billy the Kid
    24. kapija boginje Ištar
    26. Rubens
    29. Džakarta
    30. Botero

    ОдговориИзбриши
  3. 1. murahedo, murahado, tako nekako?
    2. Đorđone
    3. Hate?
    5. MOMA?
    6. Kalatrava
    7. Pentekostalci
    9. strukturalizam
    14. Pavle?
    16. mandala
    17. zvizdanje
    19. Dijego Rivera
    21. Billy the Kid
    30. Botero?

    ОдговориИзбриши
  4. 7. Pentekostalci
    8. Juki-Ona
    10. London?
    15. Deukalion
    17. zviždanje
    21. Bili Kid
    24. Kapija boginje Ištar
    26. Rubens
    29. Džakarta
    30. Fernando Botero

    ОдговориИзбриши
  5. 1. Moriska
    2. Belini
    3. Peace
    4. Či
    5. Gugenhajm
    6. Dzonson
    7. Baptisti
    8. Midori
    9. Strukturalizam
    10. London
    11. Hagiografije
    12. Šagal
    13. Ifrit
    14. Matej
    15. Deukalion
    16. Mandala
    17. Zviždanje
    18. Skot Eriugena
    19. Dijego Rivera
    20. Moai
    21. Divlji Bil Hikok
    22. Rođenje lsakovo
    23. Bijenale
    24. Kapija boginje lštar
    25. Hokusai
    26. Rubens
    27. Ravena
    28. Abu Simbel
    29. Dzakarta
    30. Botero

    ОдговориИзбриши
  6. 1. Moriska
    2. Belini
    3. Peace
    4. Či
    5. Gugenhajm
    6. Dzonson
    7. Baptisti
    8. Midori
    9. Strukturalizam
    10. London
    11. Hagiografije
    12. Šagal
    13. Ifrit
    14. Matej
    15. Deukalion
    16. Mandala
    17. Zviždanje
    18. Skot Eriugena
    19. Dijego Rivera
    20. Moai
    21. Divlji Bil Hikok
    22. Rođenje lsakovo
    23. Bijenale
    24. Kapija boginje lštar
    25. Hokusai
    26. Rubens
    27. Ravena
    28. Abu Simbel
    29. Dzakarta
    30. Botero

    ОдговориИзбриши
  7. 1.Mudehar
    2. Djordjone
    3. Hate
    4. Či
    5. Metropolitan muzej
    6. Norman Foster
    7. Baptisti
    10. Bafalo
    12. Mark Šagal
    14. Andrej
    15. Noje
    16. Mandala
    17. Zviždi se
    19. Dali
    20. Moai
    21. Billy the kid
    22. Tri andjela
    23. Kvintinale
    24. Kapija boginje Ištar
    25. Pol Kle
    26. Zurbaran
    27. Ravena
    28. Avenija sfingi
    29. Taškent
    30. Botero

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)