ИСТОРИЈСКИ "ТАЈ-БРЕЈК"

1. Бежећи пред претњом извршења смртне казне због неуспеле побуне у Савоји, Ђузепе Гарибалди се обрео у Јужној Америци, где је убрзо након 1834. године повео борбу за независност новоустројене републике Рио Гранде до Сул, од тадашњег Бразилског царства. У којој држави је овај „херој два света“ основао чувену Италијанску легију, која се истакла у рату против аргентинске војске?

2. Сем храбрости, красила су га и висока морална начела, а заједно са својим родитељима важио је за истакнутог чувара Светог грала. Како се звао легендарни витез Округлог стола, ванбрачни син Елене Корбенске и Сер Ланселота?

3. Који владалац је 14 година након своје смрти, на дан 50. годишњице независности своје домовине (1. децембра 2010. године), рехабилитован указом председника Франсоа Боазија?



4. Који узвик је у јавност пустио луцкасти учењак, откривши да су златари покушали да преваре краља Хијерона II?

5. Ако индијском војском командује Акбар Велики из своје престонице – Њу Делхија, ако његову пешадију чине Сепојси, Гурке и Раџпути, а коњаници јашу камиле и слонове, те ако брамански монаси имају моћ да читавој армији Индије исцељују смртне ране, коју видео игру управо играмо?



6. Један од најеклатантнијих облика масовних медија први пут је представљен у постимперијалној Русији, када је путујуће позориште по градовима и селима изводило представе, алудирајући глумом на актуелна политичка збивања у земљи и свету. Заједно са постерима и сликовницама, глумци су чинили „свето тројство“ у информисању неписмених, а читав овај медијски систем је познат, под којим акронимским називом?

7. Сматрајући да су у овој књизи садржане све идеје за коју се и сам бори, генерал Роберт Ли ју је „прописао“ као обавезну лектиру не само својим официрима, већ и војницима. О ком класику француске књижевности су најчешће у својим рововима расправљали припадници армије конфедералних снага?

8. Последњи примерак берберског лава у природи, убијен је у подножју мароканског дела планине Атлас, 1922. године. У заточеништву (зоо-паркови и циркуси) још се може пронаћи неколико десетина примерака ове врсте, коју су још Римљани користили за сурове борбе у аренама. Како се зове област између Асуана и Картума, по којој је свој познатији, „златасти“ назив носио страшни берберски лав?



9. Према изворима руске владе, број је 1803. Према изворима пољске владе, број је 21768. Лицитирање броја жртава овог масакра над пољским грађанима, који се одиграо 5. марта 1940. године и даље није завршено... Како се зове место на 19. километру западно од Смоленска, где је извршена ова гнусна егзекуција?

10. Ко је рекао: „Пронаћи ћемо пут, или ћемо га сами направити“ – као одговор на примедбу да је слоновима неизводљив прелазак преко Алпа?

11. Рођен је као Франсис Нвиа Кофи-Нгонлома, али је широкој јавности познатији под именом Кваме Нкрумах. Овај утицајни заговорник панафриканизма, један је од оснивача Организације афричког јединства. Којом државом је управљао овај умерени марксиста, свргнут 1966. године војним пучем у организацији ЦИА-е?

12. Индијска влада ограничава приступ Никобарским острвима. За долазак је потребна специјална пропусница, а онима који нису Индијци забрањује се приступ Никобарима. Верује се да су Никобари насељени хиљадама година, а на острвима се говори шест различитих домородачких језика. У периоду колнизације, острва су припадала Аустрији и Британској империји, али су је први, још 1754. године колонизовали трговци из једне скандинавске земље. Која земља је у питању?

13. Током француског колонијалног периода у Индокини, данашњи Вијетнам је био подељен на три области: средишњу област или Анам, јужну област или Кохинхину и северну област, са центром у граду Ханоју. Под којим називом је функционисао овај француски протекторат?

14. Који град се данас налази на месту, где је 9. августа 378. године, у бици између римске војске предвођене царом Валенсом и војске готских побуњеника под заповедништвом Фритигерна, започео процес убрзане и скоре пропасти Западног римског царства?


15. Молекулска формула KNO3 директно упућује на оружани сукоб, који се између 1879. и 1883. године одиграо на обалама (али и у залеђу) Пацифика. Које три државе су водиле овај рат?

Коментари

  1. 1. Уругвај
    2. Галахад
    3. Бокаса
    4. Еурека!
    5. Ејџ оф Емпајерс
    6. -
    7. Три мускетара
    8. Нубија
    9. Катин
    10. Ханибал
    11. Гана
    12. Данска
    13. Тонкин
    14. Цирих
    15. Чиле, Перу, Боливија

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Urugvaj
    2. Galahad
    3. Bokasa
    4.
    5. Civilisation
    6.
    7. Kandid
    8. Nubija
    9. Katin
    10. Hanibal
    11. Gana
    12. Danska
    13. Tonkin
    14. Jedrene
    15. Čile i Bolivija

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Urugavaj
    2. Galahad
    3. Žan Bedel Bokasa
    8. Nubija
    9. Katin
    10. Hanibal Barka
    11. Gana
    12. Danska
    13. na vrh mi jezika

    ОдговориИзбриши
  4. Тачни одговори:

    1. Уругвај
    2. Галахад
    3. Жан Бедел Бокаса
    4. "Еурека!"
    5. "Ејџ оф Емпајерс"
    6. АГИТПРОП
    7. "Јадници", Виктора Игоа
    8. Нубија
    9. Катинска шума
    10. Ханибал Барка
    11. Гана
    12. Данска
    13. Тонкин
    14. Једрене (Битка код Хадријанапоља)
    15. Чиле, Боливија и Перу

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)