Жарко Стевановић: ПРИПРЕМЕ за Светски квизинг шампионат 2015. ЖИВОТНИ СТИЛ

1. Немачки хемичар Ерих фон Волф је 1870. године, очигледно случајно, ставио запету на погрешно место, па је тако поврће које је проучавао имало 35 уместо 3,5 милиграма гвожћа на 100 грама. Иако је грешка много година касније исправљена, нама је као последица тога остала прича о суперснажном, једнооком хероју. О ком цртаном јунаку је реч?        

2. Ову компанију су основала браћа Алфијери, Биндо, Карло, Еторе и Ернесто. У почетку су правили тркачке аутомобиле, да би данас, са седиштем у Болоњи и трозупцем на грбу, производили луксузне градске аутомобиле. О којој компанији је реч?

3. Иако подсећа на житарице, ова биљка је сродник биљака богатим протеинима попут спанаћа и репе. Већ двадесет година је НАСА користи као идеалну ужину за астронауте у свемиру будући да је веома богата минералима, без глутена и садржи све есенцијалне амино-киселине. Уједињене Нације су 2013. годину прогласили „њеном“ годином, а будући да некима од вас питање изгледа познато однекуд, сетите се о којој је биљци реч!

4. Ово египатско јело се састоји из пиринча, макарона и сочива, преко којих се прелива парадајз сос. По жељи се додају шпагете, леблебије, пржени црни лук, сос од белог лука или било који љути сос генерално. Популарно је међу египатском радничком класом, а сам назив подсећа на јеврејску кухињу. О ком јелу је реч?

5. Ова црна магматска стена садржи 70-75% силицијум-диоксида и представља најоштрији природни објекат. Веома је коришћен још од најранијих времена, палеолита и неолита. Због своје оштрине, астечки јагуар-ратници су га користили на својим палицама као најубојитије оружје, а данас се најчешће користи у кардиохирургији као скалпел. О ком типу вулканског стакла је реч?               

6. Овај тип персијског врта је инспирисао многе блискоисточне и индијске типове попут врта испред Таџ Махала, а дословно се преводи као „четири баште“. Четвороугаоног је облика и подељен је на четвртине раздвојене стазом, а свака стаза иде ка центру врта у ком се налази фонтана. Прву забележену овакву башту је имао Кир Велики. О ком типу баште се ради?

7. Овај метал се користи најчешће у изради накита и медицинске опреме. Накиту даје тамноплаву боју, а у легури са хромом даје боју белог злата или платине. У медицини се користи за зубне импланте и може да издржи деценијама. О ком металу, који иначе не може да се нађе у чистом стању у природи, је реч?

8. Ова грађевина се најчешће јавља у крајевима где је доминантан ислам под персијским утицајем (Иран, централна Азија, јужна Азија), и често се налази уз џамије и медресе, а традиционално су место окупљања суфијских муслимана. Иранци је зову канка или рибат, Арапи завија, а како се ова грађевина зове код нас ако знамо да дели име са селом које је тешко страдало у поплавама у септембру прошле године?

9. Овај програм вежбања, осмишљен од стране физиотерапеута из Менхенгладбаха, се концентрише на повећање еластичности, снаге, енергије и побољшање менталне концентрације. Ако је други назив овог метода вежбања контрологија, како гласи познатије име овог система вежби, названо према његовом творцу?

10. Постоји око 30 врста ових грам-позитивних бактерија лоптастог облика, од којих је само неколико патогених. Део су нормалне бактеријске флоре, али могу изазвати болничке инфекције код људи са слабим имунитетом. Такође могу изазвати упалу лојних жлезда, синузитис, инфекције рана, упалу средњег уха, остеомијелитис итд. Како се зове овај тип бактерија?              

11. Овај синдром је стање у којем ниска температура или емоције изазивају спазме који блокирају проток крви у прстима, ногама, ушним шкољкама или носу. Специфични симптоми су промена боје коже прстију, појава бола у ногама и прстима на ниским температурама или појава пецкања након њиховог загревања. Лечење може да траје дуго али је најчешће делотворно. О ком синдрому је реч?

12. Рецепт за овај познати ликер се појавио почетком 16. века, а најважнију улогу у ширењу светске славе овог пића има млетачки трговац Франческо Дриоли. Меша се са разним пићима, нарочито џином и румом, а користи се и као арома за сладоледе. Како се зове овај ликер од вишње, пореклом из Задра?

13. Овај ензим производи једна врста бактерије клостридије. Спада у групу биолошки најјачих отрова јер је његова средња смртна доза свега 30 пикограма по килограму. Међутим, у још мањим дозама се користи као лек за опуштање мишића, као и за затезање бора. О ком средству је реч?

14. Како се зове хормон који се лучи у Лајдиговим ћелијама, а регулише либидо, мишићну масу, густину и раст костију, као и примарне и секундарне полне карактеристике?

15. Овај модни дизајнер је првобитно био на челу компаније Живанши, да би након тога дошао на чело куће Кристијан Диор, а има и своју робну марку. Иако је по националности Британац и носилац многих почасних одликовања, ухапшен је у Паризу 2012. због антисемитизма, након чега му је одузет чувени француски орден Легије части. О ком гибралтарском дизајнеру је реч?

16. Која велика мултинационална компанија за производњу пива, вина и жестоких пића са седиштем у Лондону производи неке од највећих брендова у овој области као што су вино Блосом Хил, Џони Вокер, Смирнов вотка, коњак Хенеси, Гинис, Дом Перињон итд?

17. Која болест се у медицинској литератури може наћи и под именима гушавост, Грејвсова, Бегбијева, Флајнова, Маршанова и Перијева болест, један од узрока је прекомерна употреба јода а напада штитну жлезду?

18. Деца ову биљку, која расте поред путева и насеља, често зову боца, а у народу је позната и као госпин трн и осљебад. Припада фамилији чичака и, ако се спреми као чај, веома је лековита. Има регенеришуће дејство на јетру, повећава крвни притисак, ублажава нападе жучи итд. О којој биљци је реч?

19. Који поступак је измислио италијански гинеколог Ђорђо Фишер, а данас је тај захват веома значајан у свету шоу-бизниса и умногоме олакшава и убрзава процес мршављења?

20. По којој историјској личности је названа фризура коју су прославиле иконе попут Елвиса Преслија, Литл Ричарда, Бет Дејвис, Џејмса Дина, Дејвида Бекама, Бруна Марса итд, а коју видимо на слици?

21. Након 11. септембра 2001. године, интернетом је кружио ланчани имејл у којем је писало да, уколико у одређеном фонту у Word-у укуцамо Q33 NY, да ћемо видети симбол авиона како се закуцава у две зграде, знак лобање са костима и Давидову звезду. Ипак, ово се испоставило као неистина, а овај фонт је достигао славу. О ком фонту је реч?

22. Основана је 1865. у Хонг Конгу од стране Томаса Сатерленда, а од 1991. године седиште јој је у Лондону. Данас поседује преко 6000 пословница у преко 80 земаља на свим континентима, једна је од највећих банки и јавних компанија уопште. Како се зове ова британска банка, чији лого видимо на слици?

23. Први његов сачуван опис оставио нам је Хесиод у 9. веку пре нове ере, па се сматра за најстарије вино које се и данас производи. Током Трећег крсташког рата је добио своје садашње име, а енглески краљ Ричард Лавље срце га је назвао „вино краљева и краљ вина“. Како се зове ово кипарско вино, некада најважнији извозни артикал тог медитеранског острва?

24. Дјудеизам је најмлађа светска „религија“, основана 2005. године од стране новинара Оливера Бенџамина. Иако није званично прихваћена као религија, данас има око 250,000 свештеника и верника широм света. Своју животну филозофију представљају као модерну форму Лао Цеове и Епикурове филозофије, а угледају се и на америчке трансценденталисте попут Ралфа Валда Емерсона и Волта Витмена. На основу главног јунака из ког култног филма је настала ова „религија“?

25. Како се зове капа коју строго ортодоксни јевреји носе непрекидно док су будни, а остали јевреји њоме покривају главу када се моле или изучавају верске текстове?

26. Спада под ширу категорију нео-паганизма, темељи се на обожавању природе а врховно божанство је Богиња. Има много варијанти и традиција, па данас постоје британска традиционална, келтска, саксонска, дијаничка, вилењачка итд. Под којим именом је позната ова вештичја духовна пракса?

27. Овај швајцарски сир се прави од непастеризованог крављег млека. Поред ементалера, најчешће се користи за фонди, а његова сорта Премијер кри је четири пута проглашен за најбољи сир на свету на Светским наградама за сир у Лондону. Који сир, светло-смеђе коре, је у питању?

28. Како се зове варијанта бикинија чији горњи део покрива груди и стомак?

29. Шта то, по наруџбини, украшавају Даф Голдман и Бади Валастро, што им је донело светску славу и емисије на познатим ТВ каналима?


30. Којој држави припада острво Свете Тројице, познато по бизарном религијском обреду и туристичкој атракцији нангол из којег се развио банџи-џампинг?

Коментари

  1. 1. Попај
    2. Бугати
    3. киноа
    4. баба гануш
    5. опсидијан
    6. -
    7. кобалт
    8. -
    9. -
    10. стафилококе
    11. Туретов синдром
    12. мараскино
    13. хијалурон
    14. тестостерон
    15. Том Форд
    16. -
    17. гихт
    18. жалфија
    19. бајпас желуца
    20. Јулије Цезар
    21. калибри
    22. -
    23. -
    24. Велики Лебовски
    25. -
    26. -
    27. бри
    28. монокини
    29. моторе
    30. Великој Британији

    ОдговориИзбриши
  2. 1. popaj
    2. maserati
    5. opsidijan
    7. olovo
    8. tekija
    9. pilates
    10. stafilokoke
    12. maraskino
    13. botulinum toksin
    14. testosteron
    16. dijagio
    18. palamida
    19. liposukciju
    22. hsbc
    24. veliki lebovski (dud-dudeizam)
    26. vika
    30. vanuatu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. tačno: 1, 2, 5, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 16 (Dijadžio), 19, 22, 24, 26, 30

      Избриши
  3. 1. Popaj
    2. Maserati
    3. kinoa
    4. košer
    5. opsidijan
    6. Salimar
    7. rodijum
    8. tekija
    9. pilates
    10. eserihija
    11.
    12. amareto
    13.
    14. oksitocin
    15. Džon Galijani
    16.
    17. Bazedovljeva bolest
    18.
    19. liposukcija
    20.
    21.
    22.
    23. recina
    24. Veliki Lebovski
    25.
    26. vika
    27.
    28.
    29. vencanja
    30. Vanuatu

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Popaj
    2. Maserati
    3.
    4.
    5. Opsidijan
    6.
    7.
    8. Tekija
    9. Pilates
    10. Koke
    11.
    12. Maraskino
    13. Botoks
    14. Testosteron
    15. Džon Galijano
    16.
    17. Beri-beri
    18.
    19. Liposukcija
    20. Aleksandar veliki
    21. Arabic
    22. HSBC
    23.
    24. Veliki Lebovski
    25. Jarmulka
    26.
    27. Bri
    28.
    29.
    30. Vanuatu

    ОдговориИзбриши
  5. 1.Popaj
    3.kinoa
    4.košer
    5.opsidijan
    6.persijski tip?
    9.pilates
    10.ešerihija?
    11.sindrom hladnih udova?
    13.botoks?
    14.testosteron?
    15.Galijano
    19.smanjivanje želuca?
    20.Pompadur?
    24.Veliki Lebovski
    25.kipu?
    26,Vika
    30.Papua Nova Gvineja?

    ОдговориИзбриши
  6. 1.Popaj
    2. Maserati
    4.Košari
    9.Pilates
    12. Maraskino
    14.Testosteron
    15. Džon Galijano
    16. Dijadžio
    17. Struma
    18. sikavica
    20. Pompadur
    21. Lucida
    22. Hong KOng i Šangaj Banking Kompani
    23. KOmandarija
    24. Veliki Lobovski
    25. KIpa
    26. Vika
    27. Grijer
    28. monokini
    29. Kolači i torte

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. tačno: 1, 2, 4, 9, 12, 14, 15, 16, 20, 22 (kraće HSBC), 23, 24, 25, 26, 27, 29

      Избриши
  7. http://www.psss.rs/e107_images/kg1.jpg

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. za pitanje 18 sam bio poprilicno siguran da je palamida

      Избриши
    2. Na više izvora sam video da palamida ima dosta svetliji cvet, a ni stablo nije previše slično, dok je na toj slici tražena biljka, čini mi se da su pogrešnu sliku stavili kao opis.

      Избриши
  8. Evo i svih odgovora:
    1. Попај
    2. Масерати
    3. Киноа
    4. Кошар
    5. Опсидијан
    6. Шарбаг или Шахар Баг
    7. Кобалт
    8. Текија
    9. Пилатес
    10. Стафилококе
    11. Рејноов синдром
    12. Мараскино
    13. Ботокс
    14. Тестостерон
    15. Џон Галијано
    16. Дијаџио
    17. Базедовљева болест
    18. Чкаљ или стричак
    19. Липосукција
    20. Мадам Помпадур
    21. Wingdings
    22. HSBC
    23. Командарија
    24. Велики Лебовски
    25. Кипа или Јармулке
    26. Вика
    27. Гријер
    28. Тенкини
    29. Торте
    30. Вануату

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)