Жарко Стевановић: ПРИПРЕМЕ за Светски квизинг шампионат 2015. ЗАБАВА

1. И поред тога што не постоји лик доктора Дрејка Ремореа, то није спречило Џоија Трибијанија да га игра у овој, једној од најдужих играних ТВ серија свих времена. Како се зове ова серија, која се непрекидно приказује од 1965. године и тренутно има преко 12000 епизода?

2. Часопис „Rolling Stone“ га је 2011. године ставио на шесто место највећих гитариста у историји. Примљен је у Рокенрол кућу славних 1987. године а, уз Алберта и Фредија Кинга, убраја се у „Три краља блуз гитаре“. Како се зове овај блуз гитариста и певач, који je готово 70 година крстариo САД-ом и светом са вољеном Лусил и наступаo више од 100 пута годишње?

3. Ког немачког касноромантичарског композитора повезују Заратустра, Тил Ојленшпигел, Аријадна, Електра и Салома?

4. Један од најизвођенијих балета у историји се темељи на љубави Франца и Сванхилде. Базиран је на причи Е.Т.А. Хофмана, а аутори су Артур Сент-Леон (кореографија) и Лео Делиб (музика). Како се зове лутка, насловни лик овог балета?

5. За овај филм, вишеструко награђеног Оскарима и Златним глобусима, музику је компоновао Морис Жар, а најпознатија нумера из филма је доживела поновни велики успех након 25 година у извођењу групе „The Righteous Brothers“. О ком чувеном филму је реч?          

6. Овај амерички џез тенор-саксофониста и кларинетиста је био идејни покретач хипстерске субкултуре током 40-тих година. Како се звао овај уметник, познат и по надимку През?

7. Вишеструки освајач Греми награда, хип-хоп музичар Вајклиф Жан је, заједно са Карлосом Сантаном, Авићијем и Александром Пиресом, наступио на церемонији затварања Светског првенства у фудбалу 2014. У својој земљи се кандидовао 2010. за председника, али није испунио све критеријуме па се није нашао на листама на крају. Из које земље је овај познати музичар и глумац?

8. Иако никад нису стигли до првог места на Билбордовој топ-листи, данас се убрајају међу најзначајније и најутицајније бендове свих времена. Како се зове овај бенд чији су састав чинили Џон и Том Фогерти, Стју Кук и Даг Клифорд?

9. Након Битлса и Елвиса Преслија, једини су извођачи који су сами себе заменили на челу Билбордове топ-листе. Како се зове овај R&B бенд, који је заједно са Марајом Кери снимио песму „One Sweet Day“, која и данас држи рекорд са чак 16 недеља на првом месту топ-листе?

10. За који мјузикл је Јул Бринер, тумачећи улогу сијамског краља, освојио Оскара за најбољу главну мушку улогу 1956. године, као и Тонија за најбољег главног глумца у позоришном мјузиклу?

11. Прва је женска особа која је истовремено држала прва три места на Билбордовој топ-листи, а то је постигла 2002. године са песмама „Foolish“, „Whats Luv?“ и „Always on Time“. Како се зове ова R&B певачица?

12. Иако нису ни у каквом сродству, ова два славна ствараоца деле исто презиме. Ако знамо да је Елмер познат по музици за филмове „Седам величанствених“ и „Убити птицу ругалицу“, а Ленард по музици за „На доковима Њујорка“, како се презивају ови композитори?

13. Један је од петорице џез музичара који су доспели на насловну страну „Тајм“ магазина, а у сарадњи са саксофонистом Полом Дезмондом написао је чувену нумеру „Take Five“, која је, у извођењу његовог чувеног квартета, постала једна од најпознатијих џез композиција. О ком чувеном белом пијанисти је реч?

14. Члан је „Велике петорке“, а далеко је познатији као музички критичар него као композитор иако је написао десетак опера и велики број соло песама. Како се звао овај руски официр, француско-литванског порекла?

15. О ком чувеном младом одметнику је амерички композитор Арон Коупленд написао свој најизвођенији и најпознатији балет?

16. Други батаљон 506. падобранског пука 101. ваздушне дивизије у јеку Другог светског рата најпре се искрцава у Нормандији током Дана Д, затим учествује у операцији Маркет Гарден, ослобађа концентрациони логор и први стиже до Хитлерове виле у Берхтесгадену. Ово је укратко радња које ратне минисерије?

17. Кири Те Канава је била једна од водећих оперских певачица света током 70-тих и 80-тих година прошлог века. Веома добро је својим сопраном изводила улоге принцеза и племкиња, а питање је из које океанијске државе долази ова врсна уметница?

18. Средином осамдесетих година двадесетог века жарили су и палили немачком и европском поп-сценом са песмама „Brother Louie“, „Cheri, Cheri Lady“, „You’re My Heart, You’re My Soul“. Ипак, веома брзо су се распали да би се поново ујединили 1998. и потрајали до 2003. године. Како се звао овај немачки синт-поп дуо који су чинили Дитер Болен и Томас Андерс?

19. Његову по многим критичарима најбољу песму је три године пре него што је настала на школској приредби извео Марти Мекфлај. Како се звао овај блуз певач и гитариста, који је дао немерљив допринос и веома утицао на будућу рок музику певајући између осталих и легендарне „Maybellene“ и „Roll Over Beethoven“?

20. За разлику од британске и америчке рок сцене на које је највише утицао блуз, у Западној Немачкој се крајем 1960-тих појавио нови правац који је много допринео развоју електронске, амбијенталне и њу-ејџ музике, као и алтернативног рока. Како се зове овај жанр рок музике чији су најпопуларнији представници између осталих Kraftwerk, Tangerine Dream, Neu! и Faust, а буквално би се превео као „травнати рок“?

21. System of a Down је америчка хард-рок и метал група коју чине четири музичара пореклом из које азијске земље?

22. Дана 28. фебруара 1983. године око 23:00 велики део Њујорка је имао проблема са канализацијом јер је истовремено пуштена вода у готово 77% тоалета широм града. За то је заслужан крај серије чија је последња епизода процентуално и дан-данас најгледанија емисија у историји америчке телевизије са око 60% домаћинстава са регистрованим ТВ уређајима. Како се зове ова комична серија са ратном тематиком?

23. Италијански композитор Гаетано Доницети је остао највише упамћен по операма „Дон Пасквале“ и „Љубавни напитак“, а како је назвао насловну јунакињу опере коју је написао према роману Волтера Скота „Невеста од Ламермура“?

24. Познат као „Краљ R&B“ и као прва музичка звезда која је професионално играла кошарку, овај певач и текстописац је продуцирао и писао песме, како за себе, тако и за друге звезде попут Мајкла Џексона, Џеј Зија, Наса и своју прву супругу Алију. Како се зове овај уметник, познат по музици за филм „Бетмен и Робин“, чувеном хиту „I Believe I Can Fly“ (три Гремија) и реп-опери „Trapped In the Closet“?

25. Номинован је за бројне награде, а радио је музику за веома успешне филмове међу којима су „Арго“, „Краљев говор“, „Хари Потер и реликвије смрти (оба дела)“ и „Необични случај Бенџамина Батона“. Како се зове француски композитор, последњи добитник Оскара за најбољу музику, који је ове године био номинован за чак два филма?

26. Овај музички стил, заснован на блузу, постао је популаран у 30-тим и 40-тим годинама 20. века а постоје његове варијанте на једном, три клавира, гитари, уз кантри и госпел итд. Сестре Ендрјуз, Фатс Домино и Ајк Тарнер су само неки од познатих представника овог правца, а Пит Мондријан је једну од својих најпознатијих слика назвао по тој музици. Како се зове ова варијанта блуза?

27. Овај чувени музичар је каријеру започео 1964. године у бенду Them, за који је написао један од највећих класика гаражног рока "Gloria", песму коју су касније обрађивали и Дорси, Пети Смит и Џими Хендрикс. Након разлаза са овим бендом започео је 1967. више него успешну соло каријеру у којој је на разним албумима мешао рок, поп, блуз и џез са традиционалном келтском музиком и госпелом. Како се он зове, ако знамо да је освојио шест Гремија, члан је Рокенрол куће славних и долази из Северне Ирске?

28.  Као и велики број других композитора симфоничара, написао је девет симфонија и оставио десету недовршену. Његове најизвођеније композиције су симфоније „Титан“, „Песма ноћи“, „Трагична симфонија“ и свакако најпознатија „Симфонија хиљаде“, за коју је предвидео хиљаду извођача. Како се звао овај велики аустријски композитор који је својим компоновањем направио спој између романтизма и модерне музике?

29. Како се зове гитариста америчког бенда Тото, познат и по гостовањима на преко 1500 албума разних певача и група, као што су Мајкл Џексон, Earth, Wind and Fire, Ринго Стар итд?


30. Који добитник Оскара за главну мушку улогу је извео песму „White Christmas“, која је доживела да и данас, након више од 70 година, буде најпродаванија песма свих времена, са око 50 милиона синглова?

Коментари

  1. 01. Prijatelji
    02. B.B. King
    03. Richard Štraus
    04. Kopelija
    05. Duh
    06. Lester Young
    07.
    08. Creedence Clearwater Revival
    09.
    10.Kralj i ja
    11.
    12. Bernstin
    13. Dave Brubeck
    14. Cezar Kjuj
    15. Billy the Kid ?
    17. Nju Zeland
    18.
    19. Chuck Berry
    20. Kraut rok (mada smo mi to zvali "krompir rok")
    21.
    22. M.A.S.H.
    23. Lučija
    24.
    25.
    26. bugi vugi
    27. Van Morrison
    28. Gustav Maler
    29. Stiv Lukater
    30. Bing Crosby

    ОдговориИзбриши
  2. Promaklo mi je
    18. Modern Talking
    11. možda Ašanti ?

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Dani naših života?
    7. Haiti
    9. Boys II Men
    16. Braća po oružju
    21. Jermenija
    24. R. Kelly

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  5. 1.Days of Our Lives
    2.BB King
    3.Vagner?
    4.Kopelija
    5.Doktor Živago
    7.Haiti
    8.Kridensi
    9.Boyz II Man
    10.Ana i kralj
    11.Ašanti
    12.Bernštajn
    13.Brubek
    14.Kjui
    15.Billy the kid
    16.Band of Brothers?
    17.N.Zeland
    18.Modern Talking
    19.Čak Beri
    20.elektro?
    21.Jermenija
    22.M.A.S.H.
    24.R.Kelly
    26.bui vugi
    27.Van Morison
    28.Maler

    ОдговориИзбриши
  6. 1. Дани наших живота
    2. Б. Б. Кинг (Р.И.П.)
    3. Рихард Вагнер
    4. -
    5. Кад јагањци утихну
    6. Лестер Јанг
    7. Хаити
    8. Џетро Тал
    9. New Edition
    10. Краљ и ја
    11. Мери Џеј Блајџ
    12. Џонсон
    13. Дејв Брубек
    14. Цезар Кјуи
    15. Зоро
    16. Blood Brothers
    17. Самоа
    18. Modern Talking
    19. Чак Бери
    20. електро-поп
    21. Јерменија
    22. M.A.S.H.
    23. –
    24. Р. Кели
    25. Александар Депла
    26. регтајм
    27. Ван Морисон
    28. Франц Шуберт
    29. Џонсон
    30. Бинг Крозби

    ОдговориИзбриши
  7. Brzo je odgovoreno sve, evo i svih odgovora na jednom mestu:
    1. Days of Our Lives
    2. Б. Б. Кинг
    3. Рихард Штраус
    4. Копелија
    5. Ghost
    6. Лестер Јанг
    7. Хаити
    8. Creedence Clearwater Revival
    9. Boyz II Men
    10. The King and I
    11. Ашанти
    12. Бернштајн
    13. Дејв Брубек
    14. Цезар Кјуи
    15. Били Д Кид
    16. Band of Brothers
    17. Нови Зеланд
    18. Modern Talking
    19. Чак Бери
    20. Краутрок
    21. Јерменија
    22. MASH
    23. Лучија
    24. Р. Кели
    25. Александар Деспла
    26. Буги-вуги
    27. Ван Морисон
    28. Густав Малер
    29. Стив Лукатер
    30. Бинг Крозби

    ОдговориИзбриши
  8. 20. SITNA ISPRAVKA ŽARETU , KRAUT JE KUPUS NA NEMAČKOM... TE JE
    " KUPUSROK " POZZ

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kupus je zapravo Kohl, a Kraut je trava. Sauerkraut je kiseli kupus.

      Избриши
    2. USTVARI , POŠTO JE KRAUT POSPRDAN NAZIV ZA NEMAČKOG VOJNIKA U II SVETSKOM RATU ( od braće engleza ) ja bih taj pravac krstio " ŠVABAROK " ...KOLEGA , PITANJA SU BILA ODLIČNA , ALI ZA MENE LAGANA ( SAMO 9 NISAM ZNAO..) POZZ

      Избриши
  9. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  10. Meni su se pitanja veoma dopala, čestitke Žaretu jer se potrudio oko pitanja koja zadiru u daleko vreme pre njegovog rođenja. Jedino bih dao primedbu na pitanje br 26 (bugi vugi), jer da nije Pit Mondrijana odvelo bi me na daleke stramputice. Naime, ni jedan od navedenih muzičara nisu predstavnici bugi vugija - Ike Turner baš nikako (izraziti predstavnik r&b dok je svirao sa grupom Kings of Rhythm, kasnije 60ih začinio r&b soulom), Andrews Sisters su većinu svojih stvari snimili u sving maniru (jedino što nekoliko njihovih pesama imaju bugi vugi u nazivu, ali samo u nazivu), dok, da se Fats Domino zadržao na svoja prva dva snimljena singla iz 1949. godine ("The fat man" i "Hey la bas") mogao bi da bude bugi vugi predstavnik. ali pošto se vremenom opredelio za saradnju sa Dave Bartolomhewom tu je i došlo do skretanja sa bugija u druge vode. Da su kao predstavnici navedeni Meade Lux Lewis ili Pete Johnson, kao najizrazitiji predstavnici, to bi odmah asociralo na bugi vugi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za komentar, mada sam ja naveo samo one za koje sam čuo, nisam hteo toliko da se upuštam u nepoznato...

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)