Жарко Стевановић: ПРИПРЕМЕ за Светски квизинг шампионат 2015. МЕДИЈИ

1. Дипломирао је на Сорбони, а крајем 50-тих година био је амбасадор у Уједињеном Краљевству. Добитник је Нобелове награде за књижевност, а међу номинованима те године су били будући победници Семјуел Бекет и Пабло Неруда. Како се звао овај први грчки нобеловац, модерниста познат по збиркама песама „Цистерна“, „Дрозд“ и „Прекретница“?

2. Глумачке величине, попут Ентонија Хопкинса, Алека Гиниса, Дирка Богарда и др. нису добили улогу због инсистирања Харолда Пинтера да ову упечатљиву личност одигра Бен Кингсли. Због физичке сличности, многи су у његовој родној земљи сматрали да је на земљу заправо сишао дух тог лика, а ви реците о ком лику се ради!

3. Ако се у крчми нађу, између осталих и свештеник, витез, штитоноша, млинар, трговац, лекар, морнар и адвокат који причају приче да би добили бесплатну вечеру, о ком се легендарном књижевном делу Џефрија Чосера ради?

4. Алфабет овог народа, иако латинични, не користи слова C, Q, V, W и Y осим за писање позајмљеница. О ком се западноевропском језику ради?

5. Познати адвокат Мартин Вејл се понудио да бесплатно брани младића Арона, оптуженог за убиство католичког свештеника. Вејл брзо увиђа да неће бити нимало лако добити овај случај, будући да у Арону постоје две различите особе, мирољубива и агресивна. Ако адвоката глуми Ричард Гир, а окривљеног дебитант на великом платну Едвард Нортон, о ком филму Грегорија Хоблита се ради?


6. Панини је био граматичар и лингвиста који је живео у 4. веку пре нове ере. Веома је утицао на будуће лингвисте, нарочито на Фердинанда де Сосира и Ленарда Блумфилда, а саставио је листу од 3996 правила морфологије, синтаксе и семантике свог матерњег језика. Који индијски језик је у питању?

7. Иако се не зна много о њеном животу, данас се сматра за најзрелију и најплоднију америчку песникињу. Како се звала ова велика књижевница, која је за живота објавила мање од десет песама, а најчешће је писала на тему смрти и бесмртности?     

8. Шта повезује следећу екипу режисера: Крис Коламбус, Алфонсо Куарон, Мајк Њуел и Дејвид Јејтс?

9. У који округ је Роберт Џејмс Волер сместио причу о усамљеној Италоамериканки која, иако удата, улеће у љубавну везу са фотографом часописа „National Geographic“? Иначе, у филму направљеном према овом бестселеру је 1995. снимљен филм са Мерил Стрип и Клинтом Иствудом у главним улогама.

10. Хестер Прин је затруднела у ванбрачној вези у пуританском Бостону средином 17. века, па покушава да створи нови, достојанствени живот. Уколико сте читали, препознали сте да се ради о роману „Скерлетно слово“, а ко је аутор тог дела?

11. Ко је несумњиво најпознатији говорник вештачког језика надсат, комбинације енглеског књижевног са примесама руског језика?

12. Аустралијанац Мајкл Данди на позив америчке новинарке долази у Њујорк и открива потпуно другачији живот од оног на који је навикао. Данди је пре тога преживео напад једне животиње по којој је добио надимак, па је и назив филма управо тај. О којој животињи се ради?


13. Мартина Скорсезеа је пратило тзв. проклетство Оскара, односно првог Оскара за режију је добио тек из шестог покушаја за римејк хонконшког филма „Infernal Affairs. О ком америчком филму се ради ако знамо да главне улоге тумаче Леонардо Ди Каприо и Мет Дејмон?

14. Написан у стилу филм-ноара, овај популарни француски стрип шпанских аутора је преведен на већину европских језика а прати пут детектива Џона и полиције који решавају разне злочине током 50-тих година прошлог века. Стрип изузетно реално приказује свет, а једино што је фантастика је то што су сви јунаци антропоморфне животиње, па је тако главни јунак мачка, полицајци су пси и лисице, а криминалци су углавном водоземци. О ком вишеструко награђиваном стрипу се ради?


15. Филмска верзија опере „Мадам Батерфлај“ је снимљена 1922. године и први је холивудски филм у боји. У њему је главну улогу одиграла 17-годишња америчка глумица кинеског порекла, која је касније постала светски позната, што у глуми, што у свету моде, а данас се њена статуа заједно са статуама Долорес дел Рио, Дороти Дендриџ и Ме Вест, налази на крају стазе славних у Холивуду. Како се звала ова врсна глумица?

16. Уз Молијера и свог великог ривала Пјера Корнеја, сматра се за највећег француског драматурга 17. века. Углавном трагичар, овај мајстор стиха александринца, аутор „Андромахе“ и „Федре“ је један од пионира психолошке драме и веома је утицао на Чехова касније. О ком великом писцу је реч?     

17. Према Аристотелу, еволуирала је из дитирамба, а у буквалном преводу значи „јарчева песма“. О ком жанру драме се ради ако знамо да је њен први представник био легендарни Теспис, старогрчки глумац?

18. Итан Хоук и дружина у последњој сцени чувеног филма „Друштво мртвих песника“ дозивају професора Џона Китинга (Робин Вилијамс) речима „O Captain! My Captain!“, што је био омиљени професоров стих. Који велики амерички песник је аутор овог стиха и истоимене песме?

19.  Како се звао белгијски писац кратких прича, творац лика и дела инспектора Жила Мегреа?

20. Данас на западу постоји култ који прати овог контроверзног јапанског режисера. Филмом је почео да се бави током деведесетих, а снимао је, како породичне, тако и крајње бизарне филмове. Како се зове овај великан јапанског филма, аутор романтичног хорора „Audition, адаптације манге „Ichi the Killer“ и бројних других фестивалских филмова?

21. Након што је изашао „Краљ лавова“, велики број јапанских аутора цртаних филмова се побунио јер су сматрали да су Американци украли идеју од јапанског цртаног филма „Кимба, бели лав“. Иако нису претерано слични, оба филма су на својствен начин адаптација Шекспировог „Хамлета“. Како се зове јапанска адаптација „Краља Лира“, чији је аутор Акира Куросава?    

22. Том Круз, Бред Пит, Антонио Бандерас, Кристијан Слејтер и Кирстен Данст су главни глумци у филму „Интервју са вампиром“ из 1994. године. Овај филм је снимљен према роману написаном 18 година раније, а који је само први у низу дела циклуса „Вампирске хронике“. Како се зове ауторка овог дела?

23. Са којим бразилским фудбалером име дели познати амерички песник, есејиста и филозоф трансценденталиста, аутор књига „Енглеске значајке“, „Угледни људи“ и „Друштво и осама“?

24. Иако је покупио бројне „Златне малине“, као и специјалну награду за најгори филм осамдесетих, постао је култни филм, понајвише захваљујући главној глумици Феј Данавеј. Коју познату глумицу она игра у овом остварењу под називом „Mommie Dearest“?

25. Који отров се појављује у наслову веб-стрипа и анимиране веб-серија аутора Криса Вилсона и Роба Денблејкера, познате по оштром црном хумору и сатири?


26. Како се зове индијска списатељица, добитница Букер награде за роман „Бог малих ствари“ 1998. године, а управо ова књига је постала најпродаваније дело неког  индијског аутора?

27. Како се звао утицајни руско-амерички семиолог, лингвиста и књижевни теоретичар, зачетник структуралистичке анализе језика, поезије и уметности под утицајем Фердинанда де Сосира и Николаја Трубецкоја, као и фонологије као научне дисциплине?

28.  У који град је путује стари брачни пар да посети своју децу и унуке који им не посвећују готово нимало пажње, ако знамо да је аутор филма са овом тематиком јапански редитељ Јасуђиро Озу?

29. Ако су га на великом платну овековечили Мел Гибсон, Кенет Брана, Итан Хоук и Ијан Мекелен, о ком чувеном лику се говори?


30.  Ко је једина особа која је номинована на последњим трима доделама Оскара у глумачким категоријама?

Коментари

  1. 1. Јоргос Сеферис
    2. Ганди
    3. Кантерберијске приче
    4. баскијски
    5. Исконски страх
    6. санскрит
    7. Силвија Плат
    8. Гравитација
    9. (Мостови округа) Медисон
    10. Нора Робертс
    11. Кен Фолет
    12. Крокодил (Данди)
    13. Дипартед
    14. Људи-мачке
    15. Ана Меј Вонг
    16. -
    17. трагедија
    18. Волт Витмен
    19. Жорж Сименон
    20. Такаши Миике
    21. Ран
    22. Стефани Мајер
    23. Нејмар
    24. Џуди Гарланд
    25. Цијанид (и Хепинес)
    26. Киран Десаи
    27. -
    28. Токио (стори)
    29. Шекспир
    30. Мерил Стрип

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман30. мај 2015. 21:41

    16. Rasin . Pozz, Sofija Ikonić

    ОдговориИзбриши
  3. 2.Gandi
    3.Kanterberijske priče
    4.baski?
    6.kanada jezik?
    7.Emili Dikinson
    9.Medison
    10.Hotorn
    11.Burdžis?
    12.krokodil
    13.Departed
    14.Blacksad
    16.Rasin?
    17.tragedija
    18.Vitmen
    19.Simenon
    20.Takaši Miike
    21.Ran
    22.En Rajs
    25.cijanid
    26.Arundati Roj
    28.Tokio

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Jorgos Seferis
    2. Gandi
    3. Kenterberijske priče
    4. Baskijski
    5. Iskonski strah
    6. Sanskrt
    7. Silvija Plat
    8. Hari Poter
    9. Medison
    10. Vašington Irving
    11.
    12. Krokodil
    13. "The departed"-Dvostruka igra
    14.
    15.
    16. Rasin
    17. Tragedija
    18. Volt Vitmen
    19. Žorž Simenon
    20. Takaši Mike
    21. Ran
    22.
    23. Ziko
    24. Greta Garbo
    25. Sarin
    26. Arundati Roj
    27.
    28. Osaka
    29. Hamlet
    30. Leonardo di Kaprio

    ОдговориИзбриши
  5. 1. Jorgos Seferis
    2. Gandi
    3. Kenterberijske price
    4. finski
    5. Primal Fear
    6. sanskrit
    7. Silvija Plat
    8.
    9. Mostovi okruga Medison
    10.
    11. protagonisti Paklene pomorandze
    12. krokodil
    13. Departed, Dvostruka igra
    14.
    15.
    16.
    17. tragedija
    18. Volt Vitmen
    19. Simenon
    20.
    21.
    22.
    23. Emerson
    24.
    25.
    26.
    27
    28. Tokio
    29. Hamlet
    30. Leonardo di Kaprio

    ОдговориИзбриши
  6. 1. Jorgos Seferis
    2. Mahatma Gandi
    3. Kenterberijske priče
    4. Baskijski
    5. Primal Fear
    6. Sanskrit
    7. Emili Dikinskon
    8. Gravitacija
    9. Medisin
    10. Natanijel Hotorn
    11. Antoni Burges
    12. Krokodil
    13. Diparted
    14. Bleksed
    15. Ana Mej Vong
    16. Žan Rasin
    17. Tragedija
    18. Volt Vitmen
    19. Žorž Simeon
    20. Takaži Majk
    21. Ran
    22. En Rajs
    23. Emerson
    24. Džoan Kraford
    25. Cijanid
    26. Arundati Roj
    27. Roman Jakobson
    28. Tokio
    29. Hamlet
    30. Meril Strip

    ОдговориИзбриши
  7. Ako je sve ostalo tačno, fali još samo Bredli Kuper pod 30, rekao mi Gugl.

    ОдговориИзбриши
  8. Evo svih odgovora:
    1. Јоргос Сеферис
    2. Ганди
    3. Кентерберијске приче
    4. баскијски
    5. Primal Fear
    6. санскрт
    7. Емили Дикинсон
    8. серијал Хари Потер
    9. Медисон
    10. Натанијел Хоторн
    11. Алекс ДеЛарџ
    12. Крокодил
    13. The Departed
    14. Блексад
    15. Ана Меј Вонг
    16. Жан Расин
    17. трагедија
    18. Волт Витмен
    19. Жорж Сименон
    20. Такаши Мике
    21. Ран
    22. Ен Рајс
    23. Емерсон
    24. Џоен Крофорд
    25. Цијанид
    26. Арундати Рој
    27. Роман Јакобсон
    28. Токио
    29. Хамлет
    30. Бредли Купер

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)