Жарко Стевановић: ПРИПРЕМЕ за Светски квизинг шампионат 2015. КУЛТУРА


1. Ђамболоња (Жан де Булоњ), фламанско-италијански вајар, је свакако једно од највећих имена маниризма. У бронзи или мермеру је веома верно обликовао митолошке и религијске сцене, а његова вероватно најпознатија мермерна статуа (на слици) се данас чува у Фиренци. Ком народу припада жена на овој скулптури?

2. У државама Гуџарат и Раџастан њихов назив је дерасар. На југу Индије се зову басади, а у осталим деловима државе мандир. То су називи за храмове у којима се практикује једна древна религија. Која?

3. Води порекло од Океана, отац јој је Таумант, мајка нимфа Електра а супруг јој је бог западног ветра Зефир. Представља оличење дуге и дугиних боја, крилато је божанство, обучена у ваздушасти вео а дужност јој је да, као и Хермес, преноси поруке и заповести богова. Како се зове ова богиња?

4. Ког британског сликара романтичара, великог мајстора светлости и пејзажа, је 2014. године на великом платну овековечио Тимоти Спол у насловној улози?

5. Добитник је Прицкерове награде 2008. године за рад на више од двеста пројеката, од којих су најпознатији зграда Светског арапског института у Паризу, кула Агбар у Барселони (на слици) и позориште Гатри у Минеаполису. Који француски архитекта може да се похвали овим достигнућима?

6. Којој религији новијег датума припадају или су припадали између осталих и музичар Дизи Гилеспи, глумица Керол Ломбард као и  атлетичари Кети Фримен и Нелсон Евора?

7. Свака религија и митологија има своје креаторе, па тако и јапанска митологија. Како се зову први бог и богиња, творци првог копна, преци великог броја богова међу којима су и богиња Сунца Аматерасу, бог Месеца Цуки-јоми и бог мора и олуја Сузано-о?

8. Уз Казимира Маљевича важи за најзначајнијег представника руске авангардне уметности. Прославио се највише захваљујући дизајну никад изграђеног Споменика Трећој интернационали. Како се зове овај познати архитекта, најзначајнији представник конструктивизма?

9. Како се зове бог правде у сумерској митологији који је предао Хамурабију законе, што је приказано на стели где су они написани?

10. Како се зове париски музеј основан 1947. године, у којем се чувају дела модерне и савремене уметности, што укључује дела Анрија Матиса, Андреа Дерена, Марсела Дишана, Марка Шагала, Амадеа Модиљанија, Џексона Полока, Ендија Ворхола и многих других? 2013. године се нашао на деветом месту листе најпосећенијих музеја на свету.

11. Прва је жена која је примљена у Академију лепих уметности у Фиренци, а данас се уз Каравађа сматра за најпознатијег барокног сликара у Италији. Најчешће теме биле су јој библијске жене, а на њеној несумњиво најпознатијој слици приказана је Јудита како убија Холоферна. Како се зове ова велика сликарка?

12. Израелски архитекта и визионар Давид Фишер је дизајнирао једну од првих покретних зграда. Ова грађевина мења положај у односу на Сунце и ветар, а сваки спрат може да се покреће независно од осталих. Иако се очекује да се изгради у року од 22 месеца од почетка градње, она још увек није почела, па је овај пројекат за сад жив само на папиру. У ком азијском граду ће се по плану налазити ова кула?

13. Који немачко-амерички сликар и дизајнер је, након затварања Баухауса, у САД усавршио свој стил апстрактне уметности, који је укључивао наношење боја у облику квадрата једне поред других наизменично и који је приказао кроз многе слике од којих је најпознатија “Одавање поште квадрату”?

14. На Музејском острву у Берлину се налази комплекс од пет музеја. Како се зове најпосећенији међу њима ако знамо да је подељен у три дела: античку збирку, Блискоисточни музеј и Музеј исламске уметности, а једна од главних атракција му је капија богиње Иштар?

15. Највише их има у Ираку, Јерменији и Сирији, а велики број њих је емигрирао у Немачку, Холандију и Шведску. Како се зове овај блискоисточни народ, јединствен по својој монотеистичкој религији у којој поштују бившег палог анђела Мелека Тауса (Анђела Пауна) који се помирио са Богом, због чега су их припадници осталих религија прогањали јер су Мелека Тауса поистовећивали са Сатаном?

16. Након архаичног и класичног периода, како се зове најмлађи период античке грчке уметности, чија су најпознатија дела Лаокон и његови синови, Ника са Самотраке, Милоска Венера и Колос са Родоса?

17. Основао ју је Џон Весли као обновљену Енглеску цркву у САД, а након његове смрти постала је засебна црква. Припаднике ове цркве карактерише помагање сиромашнима, па су познати по оснивању великог броја болница, универзитета, сиротишта, народних кухиња и школа, а услед енергичног мисионарства данас броји око 80 милиона следбеника и у хришћанским и у нехришћанским земљама. Како се зове ова црква?

18. Ако континенталци Рене Декарт, Барух де Спиноза и Готфрид Лајбниц бране рационализам, шта у исто време бране острвљани Џон Лок, Томас Хобс, Дејвид Хјум и Џорџ Баркли?

19. У ком граду се налази ово архитектонско чудо Канађанина Френка Герија?

20. Оно што је код Сумера краљ Зиусудра, код античких Грка Деукалион, код Индијаца Ману а код Вавилоњана Утнапиштим, то је код јевреја и хришћана ко?

21. У античком Египту то је била просторија у храму где је била смештена скулптура одређеног бога, у старом Риму је то био назив за продавницу а у православљу се тај назив користи за део цркве где се током обреда налазе верници који је одвојен иконостасом од олтара. Који архитектонски појам тражимо?

22. У хиндуизму главни богови су Брама, Вишну и Шива. Како се зове бог који је, иако има титулу краља богова и господара неба, у данашње време инфериоран према овом тројству?

23. Када је архиепископ Константинопоља Нестор рекао да Марија није Мајка Божја, односно да Исус није имао божанску нарав од рођења, успротивио му Евтихије рекавши да је Христ спој људске и божанске природе. Након тога Евтихије је прогнан као јеретик, а данас се сматра зачетником учења да је Исус имао само божанску природу. Како се зове то христолошко учење?

24. Беспоговорно се сматрало да је космос заснован на нечему објективном и изван људског утицаја, док један филозоф није рекао да је „човек мерило свих ствари, оних које јесу да јесу, а оних које нису да нису“, што је Платон протумачио као да не постоји апсолутна истина. Тај филозоф се сматра и првим софистом. Ко је он?

25. Конза Техно Сити је назив града који тренутно постоји само у плановима, а рок изградње је 2030. година. Његова сврха је да буде „афричка силиконска долина“, чвор афричке науке и технологије. У којој источноафричкој земљи ће се изградити овај билионски пројекат?

26. Јован је посветио готово цело треће поглавље свог јеванђеља њему и његовом разговору са Исусом. Како се звао јудејски кнез који је приликом Исусовог говора у јерусалимском храму и осуда фарисеја након тога подсетио врховне свештенике да не закључују и не осуђују га прерано, а након распећа је помогао Јосифу из Ариматеје приликом Христовог балсамовања и сахране?

27. Француско-америчка уметница Луиза Буржоа је извајала велики број дела инспирисаних једном животињом по којој је и добила надимак. Ако се њено најпознатије такво дело зове Мајка, која животиња је представља?

28. На Оксфорду је учио латински језик и Аристотелову физику, дао је велики допринос у математици, физици, геометрији и анатомији, али је остао најпознатији као архитекта. Како се звао овај Енглез (касније Британац), који је након Великог пожара 1666. обновио Лондон и саградио нову катедралу Светог Павла, основао Краљевско друштво и инспирисао велики број научника, међу којима су Ајзак Њутн и Блез Паскал?

29. На ком афричком острву су доминантни ибади као исламска деноминација?


30. Према једној легенди био је син бога творца Виракоче, а према другој син бога сунца Интија. Како се звао овај полумитски оснивач града Куска и цивилизације Инка?

Коментари

  1. 1. Sibinjanka
    2. Zoroaster
    3.
    4. Tarner
    5. Žan Nuvel
    6. Sajentolozi
    7.
    8. Vladimir Tatljin
    9. Šamaš
    10. Pompidu
    11.
    12. Šangaj
    13. Mark Rotko
    14. Pergamski muzej
    15. Jazidi
    16. Helenistički
    17. Prezbiterijanci
    18. Empirizam
    19. Los Andjeles
    20. Noje
    21. Naos
    22. Krišna
    23. Monofizitizam
    24. Tales
    25. Mozambik
    26.
    27. Pauk
    28. Kristofer Ren
    29. Zanzibar
    30. Kon-tiki

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. tačno: 1 (SAbinjanka), 4, 5, 8, 9, 10, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 23, 27, 28, 29

      Избриши
  2. 1. Тројанци
    2. будизам
    3. -
    4. Тарнер
    5. Жан Нувел
    6. бахаи
    7. -
    8. Владимир Татљин
    9. -
    10. Орсеј
    11. Артемизија Ђентилески
    12. Бангкок
    13. Паул Кле
    14. Пергамон
    15. Јазиди
    16. модерни период
    17. пентекостална црква
    18. -
    19. Билбао
    20. Мојсије
    21. капела
    22. Ганеш
    23. филиокве
    24. Анаксимен
    25. Кенија
    26. -
    27. паук
    28. Џонсон
    29. Занзибар
    30. Кон Тики

    ОдговориИзбриши
  3. Neodgovoreno za sad: 2, 7, 12, 13, 17, 22, 24, 26, 30.

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Sabinjanke
    2. dzainizam
    3. Iris, Irida
    4. Tarner
    5. Norman Foster
    6. Vika
    7. Izanagi i Izanami
    8. Tatljin
    9. Marduk
    10. Zorz Pompidu
    11. postavljao, mislim, Ivan, ali ne mogu sad da se setim
    12. Doha
    13.
    14. Pergamski muzej
    15. Jazidi
    16. helenisticki period
    17. metodizam
    18. empirizam
    19. Bilbao
    20. Noje
    21.
    22.
    23. monofizitizam
    24. Protagora
    25. Etiopija
    26. Nikodem
    27. pauk
    28.
    29.
    30. Kon Tiki

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. tačno: 1, 2, 3, 4, 7, 8, 10, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 23, 24, 26, 27
      još uvek neodgovoreno: 12, 13, 22, 30

      Избриши
  5. 22. Brama (Bog stvaranja), kasnije se stapa sa Surijom (Bog sunca)

    ОдговориИзбриши
  6. 12. DUBAI
    13. JOSEF ALBERS
    22. INDRA
    30. MANCO CAPAC

    ОдговориИзбриши
  7. 12. DUBAI
    13. JOSEF ALBERS
    22. INDRA
    30. MANCO CAPAC

    ОдговориИзбриши
  8. evo i svih odgovora na jednom mestu:
    1. Сабињанима
    2. ђаинизам
    3. Ирида
    4. Џозеф Тарнер
    5. Жан Нувел
    6. бахаизам
    7. Изанаги и Изанами
    8. Владимир Татлин
    9. Шамаш
    10. Помпиду
    11. Артемизија Ђентилески
    12. Дубаи
    13. Јозеф Алберс
    14. Пергамон
    15. Јазиди
    16. хеленистички период
    17. методистичка
    18. емпиризам
    19. Лос Анђелес
    20. Ноје
    21. наос
    22. Индра
    23. монофизитизам
    24. Протагора
    25. Кенија
    26. Никодим
    27. паук
    28. Кристофер Рен
    29. Занзибар
    30. Манко Капак

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)