Жарко Стевановић: ПРИПРЕМЕ за Светски квизинг шампионат 2015. ИСТОРИЈА

1. Ова цивилизација је настала настала у долини Оаксака на југу Мексика у трећем миленијуму пре нове ере. Престоница им је био Монте Албан, а захваљујући мирољубивој политици свог краља Косихоезе најдуже су одолели шпанским освајачима. О ком народу је реч?

2. Године 1930, овај Вијетнамац је био један од оснивача Индокинеске комунистичке партије и борио се против француске колонијалне власти, а након рата против Француске, био је члан Политбироа и Секретаријата Комунистичке партије Вијетнама. Одбио је да прими Нобелову награду са Хенријем Кисинџером 1973. године, а као разлог томе навео је да још није успостављен мир у Вијетнаму. Како се зове овај државник?

3. Папа Гргур VII је 1073. објавио програм Dictatus Papae, којим је истакао да је папа изнад свих владара. Свети римски цар Хајнрих V је искључен из цркве 1077, па је тражио папин опроштај и исте године је враћен. Сукоб између папе и немачког цара се и поред тога наставио и трајао је све до 1122. године, када је одлучено да световни владари више неће постављати бискупе, али да могу да пресуде у случају једнаког броја гласова на изборима. У ком граду је донет овај конкордат?

4. Након Првог светског рата и мировних уговора у Версају, Сен Жермен-ен-Лају, Неју и Тријанону, једна од савезница није ратификовала ниједан мир осим оног у Неју са Бугарском, па је две године касније потписала сепаратне мирове са осталим Централним силама појединачно. Која је то земља?

5. Деда се винуо балоном на висину од 23,000 метара, отац се спустио на дубину од 11,000 метара, а син је командовао првим путом око света балоном. Које презиме носи ова занимљива породица истраживача?

6. Овај политичар, по професији бродски капетан из Мурфатлара, је био опозван са функције председника Румуније од стране парламента али су на референдуму грађани гласали да остане шеф државе. Још једном је био опозван са те функције у свом другом мандату, али је референдум пропао због малог броја изашлих грађана, иако је за оставку гласало 80% људи. Како се зове овај, од новембра прошле године бивши председник Румуније?

7. Пигмејска племена из данашње ДР Конго су били организовани у конфедерацију од 16. до краја 19. века. Толико дуго је та „држава“ опстала зато што није била погођена трговином робовима, чак ни у периоду белгијске владавине. Номинално и данас постоји. Како се зове ова конфедерација племена која дели име са једним карипским острвом?

8. Које познато античко књижевно-научно дело се завршило описом опсаде града Сеста 478. пре нове ере?

9.  Један је од првих пет маршала Совјетског Савеза, а само је један од двојице који су преживели Стаљинову велику чистку. Иако је имао катастрофалне резултате у Првом светском и у Совјетско-финском рату, постављен је за главног команданта на Југозападном фронту у Другом светском рату. Ту је СССР доживео највећи војни дебакл у историји, са око 1,5 милиона жртава. Након тога разрешен је дужности и посветио се узгајању коња, па данас постоји и раса названа по њему. Ко је он?

10.  Ако је Бела постојала у периоду 1378-1501 са престоницом у Дијарбакиру а Црна у периоду 1375-1468 са престоницом у Табризу, која животиња се налази на грбовима ових држава, што је, у комбинацији са наведеним придевима, и њихов назив?

11. Иако није стигао до свог зацртаног циља, светог града Ласа на Тибету, овај истраживач и географ је пропутовао и описао до тад непознатим регионима Зунгаријом и Ћингхајем, као и северним Тибетом. Постоји чак и легенда да је Стаљин његов ванбрачни син, а открио је и једину неистребљену врсту азијских дивљих коња која је по њему и добила име. Како се зове овај руски пустолов?

12. У поморској бици у пролазу Мјеонгјанг 1597. године, надмоћнију и далеко бројнију јапанску флоту од 133 брода је поразила корејска флота од свега 13 бродова-корњача. Како се зове корејски адмирал који се прославио том приликом, а који је један од ретких адмирала без пораза у каријери?

13. Године 345. п.н.е, Махападма, звани „уништитељ кшатрија“, је основао прво царство на територији Индије, које се простирало од Бенгала на истоку, Белуџистана на западу до планина Виндја на југу. Царство није дуго поживела и већ 321. п.н.е. га је освојио Чандрагупта Маурја и на његовом темељу изградио царство Маурја. Како се звала ова кратковека царевина?        

14. Које медитеранско острво је тешко страдало у бомбардовањима у периоду 1940-1942, да би, почетком фебруара 1945. на њему био одржан састанак Черчила и Рузвелта, на којем су се договорили да не желе да СССР напредује у средњу Европу?

15.  Које средњовековно царство је овладало цивилизацијом Чиму 1470. године?

16. Која острвска територија је објавила највише референдума за независност, чак четири, и ниједном је грађани нису изгласали?

17. Половецке игре су део чувене опере Александра Бородина Кнез Игор. Сама опера је инспирисана борбом руског кнеза Игора Свјатославича против половецких племена. Међутим, мало је познато да је Катарина, супруга краља Драгутина Немањића, припадница овог народа по мајчиној линији, као и да Половци имају другачији назив код нас. Који македонски град је по њима добио име?

18. Који француски град повезује битку у којој је Карло Мартел 732. године однео веома значајну победу над војском Омејадског калифата са битком у којој је енглески војсковођа Едвард Црни Принц разбио француску војску у Стогодишњем рату 1356. године?

19. Које године је велики број европских земаља захватио револуционарни талас, укључујући и Фебруарску револуцију у Француској, Мађарску револуцију под вођством Лајоша Кошута као и проглашење Српске Војводине на Мајској скупштини у Сремским Карловцима?

20. У ком граду је 425. н.е. цар Источног римског царства Теодосије II основао универзитет под именом Пандидактерион, на којем су се слушала предавања из медицине, филозофије и права?

21. Након смрти свог господара Оде Нобунаге, сукобио се са будућим шогуном Токугава Иејасуом. Победивши Токугаву у бици, започео је уједињење Јапана под царем Казухитом, а период његове „владавине“ је остао познат као период Момојама. И поред тога што је један од најзначајнијих личности у историји Јапана, никад није постао шогун. О коме се ради?

22. За време Седмогодишњег рата борио се у Канади против Велике Британије, а за време Америчке револуције се борио на страни САД, опет против Британаца. У међувремену, постао је први Француз који је опловио свет, започео је колонизацију Фолклендских острва и обишао Пацифик, па данас једно од најважнијих острва у архипелагу Соломонских острва носи име по њему. О ком великом истраживачу, научнику и адмиралу се ради?

23. Угледни часопис „Форбс“ ју је 2014. прогласио најмоћнијом женом Африке. Као председница, владала је две године а њени претходник и наследник су рођена браћа. И поред истог презимена, није ни у каквом сродству са оснивачем и првим председником те земље. Како се зове ова политичарка из Малавија?

24. Црнкиња Клодет Колвин је била прва особа која је ухапшена због одбијања да уступи место белој жени у аутобусу у Монтгомерију у Алабами 1955. године. Седам месеци касније, исте године, једна друга црнкиња је одбила да устане белцу у аутобусу након чега су избили велики протести због расне сегрегације, што је касније довело до потпуног укидања насилног одвајања белаца од црнаца у САД. Како се звала ова активисткиња за људска права?

25. Ради заштите од Персије, Атина је 477. године п.н.е. формирала савез са Хиосом, Самосом и Лезбосом, да би им се касније придружила многа острва и јонски градови. Још током грчко-персијских ратова је било сукоба са Спартом и њеним Пелопонеским савезом, да би, након што се рат са Персијанцима завршио, ова два савеза склопила мир који ће трајати све до избијања Пелопонеског рата 431. године. Како се зове овај савез грчких полиса под атинским вођством, назван према острву на којем се налазила његова благајна?

26. У којој земљи је почетком 2009. године избила велика политичка криза, која је кулминирала у марту те године збацивањем дотадашњег председника Марка Раваломанане, на чије место је дошао Јандри Раџоел?

27. Овај германски народ са Балтичког мора је током Велике сеобе народа, почетком петог века, дошло на просторе данашње северне Шпаније и покрајине Галиције. Готово 150 година су одолевали спољним утицајима, да би их коначно, 586. године покорили Визиготи. Како се звао овај народ са престоницом у данашњој Браги?

28. Као један од првих реформатора римокатоличке цркве, овај доминикански монах је, уз помоћ француског краља Шарла VIII, збацио породицу Медичи и завладао Фиренцом. Јавно је говорио о неморалу унутар цркве, продавању индулгенција и другим греховима, услед чега га је злогласни папа Александар VI екскомуницирао, а затим и осудио на смрт. Како се звао овај монах, претеча Мартина Лутера?

29. Дукљански кнез Стефан Војислав је настојао да збаци врховну власт Византије, па је цар Константин IX Мономах 1042. године послао огромну војску да смири Дукљу. Знајући да нема никакве шансе на отвореном пољу да победи Византинце, Војислав је запосео врхове зетских кланаца и оданде их изненадио ноћним нападом у којем је погинуло више десетина хиљада византијских војника, као и седам стратега. Након ове победе, остале српске земље су признале врховну власт Дукље. Под којим називом је позната ова битка?


30. Уз Роалда Амундсена и Роберта Скота важи за најцењенијег истраживача Антарктика у раном двадесетом веку. Као вођа експедиције Нимрод, постао је прва особа која је прешла трансантарктичке планине и стигла до антарктичке висоравни, успут се попевши на врх Еребус. Водио је потом још неколико неуспешних експедиција, а на Јужном полу је и умро 1921. године. Како се зове овај енглеско-ирски истраживач? На слици је његова статуа испред Краљевског географског удружења у Лондону.

Коментари

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Олмеци
    2. Ле Дук То
    3. Клермон-Феран
    4. Француска
    5. Кусто
    6. Трајан Басеску
    7. Аруба
    8. -
    9. Толбухин
    10. мачка
    11. -
    12. –
    13. –
    14. Крит
    15. царство Инка
    16. Гренланд
    17. Скопље
    18. Тур/Поатје
    19. 1848.
    20. Александрија
    21. Шинген Такеда
    22. Мајот
    23. Џојс Банда
    24. Роза Паркс
    25. -
    26. Мадагаскар
    27. Ливи
    28. Фрањо Асишки
    29. –
    30. Џонсон

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. tačno: 2, 6, 15, 18. Poatje je odgovor, 19, 23, 24, 26
      preostala pitanja: 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 20, 21, 22, 25, 27, 28, 29, 30

      Избриши
  3. 1. Zapoteci
    2. Ho Si Min
    3. zaboravilo se
    4. Italija
    5. Pikar
    8. Vitruvijeva Arhitektura?
    10. ovca
    11. Przevaljski
    15. Inke
    17. Kumanovo
    18. Tur
    19. 1848.
    20. Konstantinopolj
    21. Meidzi
    22. Bugenvil
    24. Roza Parks
    25. Delsi savez
    26. Tajland
    27. Vandali
    28. Savonarola
    30. Ernest Seklton



    ОдговориИзбриши
  4. tačno: 1, 5, 10, 11, 15, 17, 19, 20, 22, 24, 25, 28, 30
    za sad neodgovoreno: 3, 4, 7, 8, 9, 12, 13, 16, 21, 26, 27, 29

    ОдговориИзбриши
  5. 1. Tihuanako?
    2.Le Duk To
    5.Pikar
    7.Tobago?
    8. O prirodi?
    10.konj?
    11.Perževaljski?
    13.Dravidsko?
    15.Inke
    16.Grenland?
    18.Poatje
    19.1848.
    20.Istanbul?
    22.Kartije?
    23.Banda
    24.Roza Parks
    25.Delski?
    26.Madagaskar?
    27.Baski?
    28.Savonarola
    30.Šeklton

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. tačno: 2, 5, 11, 15, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 28, 30
      neodgovoreni: 3, 4, 7, 8, 9, 12, 13, 16, 21, 27, 29

      Избриши
  6. Daću sebi slobodu da ponovo pokušam 4 sa odgovorom na koji sam prvo pomislio, pa sam rekao sebi da ne budalim - Kraljevina SHS?

    ОдговориИзбриши
  7. 4. USA ( a na njih sam prvo pomislio gledajući potpisnice tog mira..)

    ОдговориИзбриши
  8. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  9. 12. YU SUN-SIN ( NISAM VIDEO 14 VEĆ TAČNO ODGOVORENO , NE NOSIM DŽABE NAOČALE..)

    ОдговориИзбриши
  10. 13. NANDA CARSTVO
    8. ISTORIJA od HERODOTA

    FUCK THE PIGMEIS ...AND GOOD NIGHT

    ОдговориИзбриши
  11. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  12. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  13. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  14. 8. ISTORIJA odHERODOTA
    13.NANDA CARSTVO

    G O O D N I G H T !

    ОдговориИзбриши
  15. Evo i kompletnih odgovora:
    1. Запотек
    2. Ле Дук То
    3. Вормс
    4. САД
    5. Пикар
    6. Трајан Басеску
    7. Куба
    8. Историја (Херодот)
    9. Семјон Михаилович Буђони
    10. Овца
    11. Николај Пржевалски
    12. Ји Сун Шин
    13. Нанда
    14. Малта
    15. Инке
    16. Порторико
    17. Куманово
    18. Поатје
    19. 1848.
    20. Константинопољ
    21. Тојотоми Хидејоши
    22. Луј Антоан де Бугенвил
    23. Џојс Банда
    24. Роза Паркс
    25. Делски савез
    26. Мадагаскар
    27. Свеви
    28. Ђироламо Савонарола
    29. Битка код Бара
    30. Ернест Шеклтон

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)