Veselin Sekulić: Treći pripremni test za WQC 2015. (KULTURA)

1.    Inspirisan rimskom arhitekturom, Andrea Paladio je u XVI veku u okolini Vićence izgradio renesansnu vilu namenjenu pre svega za odmor i uživanje u prirodi. Građevina je centralna, kvadratnog tlocrta, s kupolom nad središnjom prostorijom i tremom na svakoj strani kako bi omogućio stanarima da što više uživaju u pejzažu. Pod kojim imenom je poznata vila koja je poslužila kao uzor mnogim kasnije podignutim vilama?

2.    Karakteristični primer megalitskih civilizacija iz neolita su kameni spomenici, obično  monoliti,  koji se najčešće nalaze u izdvojenim položajima  ili ređe u redovima ili krugovima. Jedan od najimpresivnijih  po veličini se nalazi u Bretanji  u Francuskoj. Glavni megaliti su organizovani  u tri grupe pod imenima "Menek", "Karmario“ i "Kerleskan i imaju ukupno preko 2.500 menhira  raspoređenih u redovima. Kako se zove ovo svetilište koje nosi isto ime kao i mesto u Egiptu na Nilu poznato po antičkim  hramovima?
3.    Najpoznatija slika austrijskog slikara Gustava Klimta iz njegove “zlatne” faze, Rodenova antologijska skulptura  čija je senzualnost  šokirala savremenike i  poznata skulptura od kamena jednostavne forme koju je u više verzija uradio Konstantin Brankuzi dele  isto ime. Ovim delima mogu se grupno pridružiti i muzičari poznati kao Starchild, Demon, Catman i Spaceman. Šta tražimo?
4.    Najveća srednjoamerička piramida po zapremini se nalazi u centralnom Meksiku i bila je posvećena bogu Kvecalkoatlu. Danas piramida odaje utisak prirodnog uzvišenja. Na njegovom vrhu se nalazi Bogorodičina crkva. Crkvu su podigli Španci 1594. na mestu gde se nalazio indijanski hram. Zbog važnosti ove crkve, koja je postala hodočasničko mesto, piramida je samo manjim delom iskopana i restaurirana. Pored kog mesta se nalazi ?
5.    Američka umetnica, francuskog porekla  Luiza Buržoa poznata je po skulpturama kojima je istraživala najdublja osećanja u vezi sa rođenjem, seksualnošću i smrću. Za svoje skulpture i instalacije koristila je različite materijale predstavljajući ljudska tela i stanja u kojima se ona nalaze prožimajući  ih inspiracijama  koje su  posledica preživljenih trauma. U  njenim delima često se pojavljuju motivi oca i majke. Ako je otac predstavljen kao falus kako je predstavljena majka?
6.    Ibn Rušd  je bio andaluzijski-arapski filozof iz XII veka  najpoznatiji po svojim prevodima i komentarima Aristotelovih dela i smatra se najznačajnijim aristotelovskim filozofom u islamskom svetu. Isticao je da filozofija nije za široke mase jer one nisu sposobne za takav način mišljenja. Povezivao je filozofiju sa religijom, pa je proglašen nevernikom i bio prognan u Maroko gde je i umro. Pod kojim imenom je nama poznat?
7.    U ovoj staroj kolekciji slika čuva se jedna od najznačajnijih svetskih kolekcija zapadnoevropskog slikarstva od srednjeg veka do sredine XVIII veka. Najviše je zastupljeno slikarstvo Nemačke, Italije i Holandije a od slikara Albreht Direr, Albreht Altdorfer, TicijanPeter Paul Rubens. U kom gradu se nalazi muzej?

8.   Indijski vođa Mahatma Gandi bio je poznat po životnom stilu kojim je odbacivao posedovanje materijalnih dobara, ali imao je jedan izuzetak  - imao je mali  kip kojim je vizuelno predstavljeno načelo  „ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne govorim zlo". Danas, uvećani prikaz kipa se nalazi u sklopu Sabarmati Ašrama u kojem je Gandi živeo i iz kojeg je započeo Marš soli a takođe je kip inspirisao postmodernu statuu Suboda Gupte koja se nalazi u Dohi u Kataru. Šta čini Gandijev kip koji  predstavlja ovo staro istočnjačko načelo?
9.    Legendarni ruski mitski junak, pravoslavni kijevopečerski monah i svetitelj  opevan je u brojnim narodnim epskim pesama i smatran je najvećim srednjovekovnim vitezom i pustolovom. Dobio je nadljudsku snagu od viteza na samrti Svetogora, pa je sam branio gradove od invazije Tatara, a ubio je čudovište, Slavuj – razbojnika, koji je ubijao putnike svojim moćnim zviždukom. Kako mu je ime?
10.   Zlatni lav na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2014. dodeljen je Šveđaninu Roju Andersonu za film "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju". U svojim beleškama režiser je objasnio da je inspiracija za film dobio posmatrajući  poznatu sliku Pitera Brojgela starijeg. Koja slika ga je inspirisala za  film?

11.   Pod kojim imenom je poznata najstarija duhovna tradicija na Tibetu koja je u ranom srednjem veku praktično  bila zvanična religija Tibeta a kasnije je potisnuta budizmom?  Ona obuhvata učenje i praksu koji se odnosi na  sve delove života  uključujući  etički i moralni kodeks ponašanja i odnos sa prirodom. Danas je prisutna u nekim provincijama Tibeta, Sikimu i Butanu.
12.   Mitska morska životinja  se prvi put spominje u nordijskim legendama iz vremena Vikinga i tamo je opisivana kao zastrašujuće morsko čudovište od kojega su svi strepili. Moreplovci su se plašili ove nemani jer je prema legendi  potapala brodove. Prema mornarskim pričama  to je bila džinovska lignja ili ogromna hobotnica. Pojavljuje u mnogim romanima  i filmovima s pomorskom tematikom. Kako je nazvana  ova morska neman?
13.   U stara vremena  Japanci su darovali žive konje svetlištima da bi odobrovoljili bogove. Tokom vremena, ova tradicija se transformisala u ritualne ponude pločicama sa slikom konja. Danas su  crteži i natpisi na pločicama raznovrsniji. Kako se zovu šintoističke male drvene pločice na kojima vernici pišu molbe za pomoć  i želje upućene Kamijima koje kače  u hramovima i svetilištima u Japanu?
14.   Na području današnjeg Sudana u antičko vreme vladalo je moćno Kušitsko kraljevstvo. Pod  kulturnim uticajem Egipta i oni su gradili i piramide koje su zbog jedinstvenih proporcija i načina gradnje nazvane  nubijske piramide. U njima su sahranjivana mumificirana tela vladara bogato ukrašena nakitom od zlata. Na mestu poslednje prestonice izgradjeno  ih je više od dve stotine.  Danas su na UNESCO-voj listi mesta svetske baštine. Pored kog mesta se nalaze ove piramide?
15.   Pikasovo stvaralaštvo podeljeno je na periode  u zavisnosti od stila ili  boja  koje je su preovladavali u njegovom radu u određenom  razdoblju. Pod kojim imenom je poznat period na početku njegovog umetničkog stvaralaštva za koji je karakterističan tonalitet kojim izražava bedu i glad siromašnih beskućnika u svojim radovima? Najpoznatija dela  iz tog perioda su slike : „Stari gitarista“, „Obrok slepca“ i grafika „Skroman obrok“.
16.   Američka fotografkinja i fimska režiserka, jedna od najuticajnijih umetnica, svojim konceptualnim portretima  je redefinisala fotografiju i njenu recepciju u savremenoj vizuelnoj kulturi. Uvek stavlja sebe u središte svojih fotografija koje izgledaju poput kadrova iz popularnih američkih filmova iz pedesetih, ili kao portreti slavnih žena iz prošlosti. Kako se zove ova umetnica čija se dela nalaze na listi najskuplje prodatih  fotografija na svetu?
17.   Monumentalnu plafonsku fresku od 677 m2 koja se nalazi se na svodu ulaznog hola,  iznad velelepnog stepeništa dvorca u Vircburgu, u južnoj Nemačkoj  oslikao je italijanski slikar  Đanbatista Tijepolo. Tema freske  je alegorična priča o Apolonu, bogu sunca i njegovom nebeskom putu  pri kojem obilazi svet. Svet je simbolično predstavljen  na  krajevima zakrivljenog plafona, na obodu freske  iznad zidova.  Šta na fresci predstavlja svet?
18.   Ceremonijalni ples  koji  se održava noću i kojeg igraju samo muškarci  obeležavajući  važne događaje  u životu plemena sastavni  je deo aboridžinske kulture. Po tradiciji tela igrača su obojena različitim bojama  i  ukrašena  perjem i raznim ukrasima  a  ples  prati  pesma i ritmički otkucaji palica o bumerang.  Aboridžini  veruju da kroz ples komuniciraju sa svojim precima i bogovima. Pod kojim imenom je poznat ovaj ritual?
19.   Praznik koliba ili Praznik senica je starozavetni jevrejski hodočasnički  praznik koji se obeležava u jesen, petnaestog dana meseca tišrija (septembar ili oktobar) koji se održava pet dana posle Jom Kipura i traje osam dana. Tokom praznika Jevreji se podsećaju na vremena spašavanja iz egipatskog ropstva i lutanja pustinjom kada je izraelski narod zaklon nalazio samo u kolibicama načinjenim od pustinjskog šiblja. Kako ga Jevreji nazivaju?
20.   Njihova religija se smatra posebnom monoteističkom religijom a u njihovom verskom učenju mešaju se elementi mazdeizma - zoroastrizma, hrišćanstva, judaizma i islama. Imaju dve svete knjige: "Knjigu otkrovenja" i "Crnu knjigu". Veruju u jednog Boga, kao stvaraoca sveta, koji je poslao sedam uzvišenih bića ili anđela da ga čuvaju, a njihov vođa je Malak Taus („Paunov anđeo“). Susedni narodi ih nazivaju ih Đavolji poštovaoci i često su meta njihovih napada. Kako se zove ovaj bliskoistočni narod?
21.   Poslednjih nekoliko godina je privukao svetsku medijsku pažnju čestim pojavljivanjima u televizijskim dokumentarnim emisijama posvećenim staroj egipatskoj civilizaciji. Jedan od najpoznatijih Egipćana koji se bore za očuvanje nasleđa te zemlje, poznat i kao egipatski Indijana Džons, predvodi pokret za povratak najpoznatijih predmeta Starog Egipta,  u Egipat iz kolekcija širom sveta gde se trenutno nalaze. Kako se  zove ovaj arheolog?
 
22.   Statueta Zmijske boginje otkrivenih grudi sa zmijama u uzdignutim rukama                        načinjena je od svetlucave staklaste mase koja je dobijena zagrevanjem na vatri mešavine peska i gline. Boginja je prikazana u dugoj haljini naglašenog struka, koja se od bokova zvonasto širi.  Iznad suknje nosi uzak grudnjak kratkih rukava sa potpuno otkrivenim grudima. Za koju antičku kulturu je bio karakterističan ovakav stil odevanja?

23.   Pažnju javnosti skrenuo je svojim karikaturama za satirične časopise La Caricature i Le Charivari. za koje je izradio oko 3.400 litografija i mnogobrojne duboreze kao i društvene satire na račun političkog i malograđanskog života. Njegova zasluga je u tome što je karikaturu uzdigao u rang samostalne umetničke forme. Kako se zvao  ovaj francuski grafičar, slikar i najznačajniji karikaturista 19. veka ?
24.   Hram Vat Rong Kun  poznat  i kao Beli Hram smatraju  najneobičnijim  budističkim hramom na  svetu.  Sav  u beloj boji  sa umetnutim  komadićima stakla koji reflektuju svetlost,  okružen velikim brojem skulptura  mitskih stvorenja, vrtom sa ribnjakom i fontanom  ima izgled kao iz bajke. Unutrašnji zidovi hrama su, pored slika obrednih scena, ukrašeni i slikama filmskih i strip junaka. Cilj ovakvog neobičnog spoja je osavremenjavanje tradicionalne budističke vere. U kojoj zemlji se nalazi ovaj hram?
25.   Poznat  je kao jedan od najsvestranijih konstruktivističkih i produktivističkih umetnika koji su  stvarali nakon Oktobarske revolucije  u Rusiji. Bavio se slikanjem i grafičkim dizajnom pre nego što se okrenuo fotografiji i fotomontaži. U slikarstvu je ostao poznat po svojim apstraktnim slikama „ non-objektivizma“  i motivima  linija koje je primenjivao  u fotografiji. Kako se on zove?
26.   Nedaleko od Rio de Žaneira  na veličanstvenoj litici na samoj obali mora uzdiže se muzej posvećen modernoj umetnosti i dostignućima savremenog sveta. Muzejska zgrada koju je projektovao legendarni brazilski arhitekta Oskar Nimajer svojim izgledom simbolizuje „cvet koji izranja iz vode“. Kako se zove ovaj muzej koji je dobio ime po mestu na kojem je podignut? 
27.   Njegovo najslavnije delo je konjanička skulptura kondotjera Koleonija, koju je uradio za  Mletačku republiku. Još je poznatiji po svojim učenicima, slavnim slikarima: Leonardo da Vinčiju i Sandru Botičeliju. Kako se zvao ovaj  italijanski vajar i slikar koji je radio na dvoru Lorenca Medičija u Firenci?
28.   Među najznačajnijim znamenitostima ovog španskog grada nalazi se remek-delo Santjaga Kalatrave, Muzej nauke i umetnosti. Ovaj veliki kulturni i arhitektonski kompleks, poznat širom sveta, sačinjavaju: Palata umetnosti  u kojoj se nalazi opera, Hemisferik - unikatna bioskopska sala u obliku ljudskog oka, Muzej nauke, Okeanografski muzej sa najvećim akvarijumom u Evropi, Umbrakle-gradski vrt i galerija sa skulpturama savremenih umetnika i Agora mesto gde se održavaju koncerti. U kom gradu se nalazi? 
29.   Barokni žanr u slikarstvu koji se razvio u Flandriji i Holandiji u XVI i XVII veku predstavlja alegorijsku mrtvu prirodu koja podseća na prolaznost života, uzaludnost zadovoljstva i neizbežnost smrti.  Načešći simboli su lobanja, nagnjilo voće, uvelo cveće, ogledalo, časovnici  i dr. Pod kojim imenom je poznat ovaj slikarski žanr čije ime potiče od latinske reči za taštinu?

30.   Lutajući Jevrejin je lik iz srednjovekovne legende  koja se počela širiti Evropom u XIII veku.  Prema toj legendi radi se o Jevrejinu kojeg je Isus prokleo da luta svetom zato što  mu na putu prema Golgoti nije hteo dati vode. Kako je ime ovom večitom lutalici?

Коментари

  1. 1. Rotonda
    2. Luksor
    3. poljubac
    6. Averoes
    9. Ilja Muromec
    11. bon
    12. Kraken
    15. plavi period
    20. Jazidi
    22. minojsku
    23. Onore Domije
    25. Aleksandar Rodčenko
    27. Verokio

    ОдговориИзбриши
  2. 2. Luksor
    3. Poljubac
    6. Averoes
    7. Beč
    8. točak?
    10. Lov?
    11. lamaizam?
    12. Kraken
    13. kakemono?
    14. Nubija?
    15. plava faza?
    16. Lang?
    19. Pesah?
    20. Kurdi?
    23. Onore Domije
    24. Tajland
    27. Verokio

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Vila Rotonda
    2. File
    3. Poljubac
    4. Keretaro
    5.
    6. Averoeš
    7. Minhen
    8.
    9. Petruška
    10. Zimski lov
    11. Djainizam
    12. Nautilus
    13.
    14.
    15. Plava faza
    16. Eni Lebovic
    17.
    18.
    19. Roš hašana
    20. Jazidi
    21. Zahi Havas
    22. Minojska civilizacija
    23. Onore Domije
    24. Kambodža
    25. Laslo Moholji Nadj
    26. Niteroj
    27. Girlandajo
    28. Valensija
    29.
    30.

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Monticelo
    2. Luksor
    3. Poljubac
    4. Cicen Ica
    5. pauk
    6. Averoes
    7. Drezden
    8. tri majmuna
    9. Ilija Muromec
    10. Lovci u snegu
    11. Bon
    12. Kraken
    13. Ukijoe
    14. Kartum
    15. plava faza
    16.
    17.
    18.
    19.
    20. Jazidi
    21.
    22. fenikija
    23. Onore Domije
    24. Nepal
    25. Kazimir maljevic
    26. Glava secera
    27. Verokio
    28. Las Palmas
    29. rokoko
    30. Ahasver

    ОдговориИзбриши
  5. 1. Vila Rotonda
    2. Luksor
    3. Poljubac
    4. Čičen Ica
    5. kao vagina
    6. Averoes
    7. Minhen
    8. slepi miš
    9. -
    10. –
    11. teravada
    12. -
    13. ukijo-e
    14. Kartum
    15. Plava faza
    16. Eni Libovic
    17. -
    18. haka
    19. Purim
    20. Druzi
    21. –
    22. Mikenska kultura
    23. Onore Domije
    24. Kambodža
    25. -
    26. -
    27. Rafael Sancio
    28. Valensija
    29. vanitizam
    30. -

    ОдговориИзбриши
  6. 10. Svraka na vesalima, to mi se vise uklapa kao odgovor nego zicer Lovci u snegu, inace slika sa korica udzbenika iz likovnog davnih devedesetih :-)

    ОдговориИзбриши
  7. Objašnjnje režisera možeš ovde videti
    http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/493677/Upoznajte-osvajaca-Zlatnog-lava-Neobicni-Roj-za-50-godina-snimio-samo-pet-filmova/print
    Inače na slici se ne vidi gornji deo sa pticama koji je i najvažniji.

    ОдговориИзбриши
  8. Ovo su tačni odgovori. Sledeći set je na programu u sredu, 8. aprila, oko 20.00 časova...

    1. Rotonda
    2. Karnak
    3. Poljubac
    4. Čolula
    5. Pauk
    6. Averoes
    7. Minhen(Alte Pinakothek)
    8. Tri mudra majmuna
    9. Ilja Muromec
    10. Povratak lovaca
    11. Bon
    12. Kraken
    13. Ema
    14. Meroe
    15. Plavi period
    16. Sindi Šerman
    17. Kontinenti (Evropa, Azija, Afrika i Amerika)
    18. Korobori
    19. Sukot
    20. Jazidi
    21. Zahi Havas
    22. Minojska kultura
    23. Onore Domije
    24. Tajland
    25. Aleksandar Mihailovič Rodčenko
    26. Niteroj
    27. Andrea del Verokio
    28. Valensija
    29. Vanitas
    30. Ahasver

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)