Veselin Sekulić: Četvrti pripremni test za WQC 2015. (ŽIVOTNI STIL)

1. Tradicionalna duga berberska odeća sa kapuljačom uobičajena je među muškarcima i ženama u arapskim zemljama severne Afrike i Magreba, naročito u Maroku. Odeća je zaštita od sunca  i peska u toploj pustinjskoj  klimi. Izrađuje se od pamuka au planinskim predelima od vune. Pod kojim imenom je ona poznata?
2. Listići čaja se nakon branja  izlažu direktnoj sunčevoj svjetlosti, a potom puštaju da svenu. Tako omekšali listovi tresu se u košarama od bambusa dok im vrhovi ne ispucaju i zatim se suše u hladovini. Popucale ivice  listova usled fermentacije postaju crveni, dok centralni deo listova ostaje zelen. Postupak se ponavlja dok se ne postigne željena faza fermentacije  posle čega se proces zaustavlja prženjem listova na visokoj temperaturi. Čaj se priprema tako što se prelije vodom koja samo što nije proključala. Kako se zove ova vrsta čaja?
3. Ove lampe se sastoje od osvetljene staklene posude ispunjene prozračnom tečnošću u kojoj se nalaze  loptice obojenog voska koje šetaju gore dole. Dekorativni efekat se zasniva na činjenici da je pod normalnim temperaturama vosak nešto teži od rastvarača i nalazi se dole, a kad  je usled zagrevanja  sijalicom koja se nalazi na dnu ispod posude vosak postao lakši on se podiže gore i pluta. Kako se zove ova lampa?
4. Kako se zove refrakciona anomalija oka koja je uslovljena nepravilnom zakrivljenošću rožnjače usled čega dolazi do poremećaja usmeravanja svetla u središte ili indeksa prelamanja svetla? Koriguje se cilindričnim staklima ili kombinacijom cilindričnih i sfernih sočiva.
5. Dve ovalne simetrična strukture sive mase smeštena su između kore velikog mozga i srednjeg mozga i povezuju receptora za osećaje i koru velikog mozga.  Imaju relejnu fuknciju - u njemu se nalaze sinaptičke veze između mozga i receptora;  integrativnu - integriše signale od receptora prema mozgu i modulatorsku - pojačava ili smanjuje primljene informacije  u zavisnosti od značaja.  Kako se naziva ovaj deo tela?
6. Prema podacima koje je objavio „Forčun Global 500” 2014. godine, ova američka multinacionalna korporacija za maloprodaju koja upravlja lancima velikih diskontnih robnih kuća i supermarketa je najveće akcionarsko društvo na svetu, najveći je poslodavac koji zapošljava više od dva miliona radnika širom sveta, te najveća maloprodajna organizacija na svetu u porodičnom vlasništvu, kompanija kojom upravlja  jedna porodica. Kako se zove porodica a kako kompanija?
7. Smatraju ga za jednog od najlepših kratkih žestokih koktela. Priprema od kafe likera( Kahlua) irskog krem likera (Baileis Irish Cream) i likera od narandže (Grand Marnier) tako da se njegovi sastojci ne mešaju, ostaju razdvojeni  u tri izrazito vidljiva sloja. Kao se zove ovaj koktel koji je dobio ime po jednom avionu?
8. U Velikoj Britaniji  drugi dan Božića je tradicionalno dan kada su službenici i zaposleni dobijali poklone, od svojih šefova ili poslodavaca. Danas to je važan dan kada se dešavaju mnogi sportski događaji i dan kada su prodavnice pune kupaca zbog velikih rasprodaja. Pod kojim imenom je poznat ovaj dan?
9. Meksičko jelo  koje se priprema od kuvanog kukuruznog brašna ispunjenpog s pikantnim komadićima mesa, sirevima, voćem ili povrćem koji se zavijaju u osušene ljuske kukuruza i kuvaju na pari. Naziv jela potiče iz Nahuatl jezika  a jelo je bilo poznato i drevnim srednjeameričkim narodima. Kako se zove jelo?
10.  Vrsta frizure podrazumeva nanošenje svetlije boje na donji deo kose, ali za razliku od oštrih prelaza koje se mogu uočiti na ombre kosi, ovo je mnogo elegantniji način da se kosi podari “osunčani” efekat. To se postiže izvlačenjem  pramenova čija je boja najsvetliji na krajevima kose, dok je deo prema temenu nešto tamnije nijanse. Pod kojim iu menom je poznata ova frizura?
11. Multipleks skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koja se karakteriše procesom gubitka bele supstance nervnog tkiva koja obavija nervno vlakno i formira opnu i ima ulogu izolacije i ubrzavanje prenosa nervnih signala kroz centralni nervni sistem.  Destrukcijom opne dolazi do prekida u prenosu nervnih signala, tako da nastaju različite neurološke smetnje. Kako se zove ova supstanca?
12. Za razliku od Visoke mode koju obeležavaju ekstravagancija i raskoš ovu odeću karakteriše  funkcionalnost i ekonomičnost. Za njenu proizvodnju koriste se standardizovani obrasci, industrijska oprema i brze konstrukcijske tehnike kako bi troškovi bili što manji. Njena glavna odlika je masovna produkcija i industrijska prilagodljivost. Za ovu vrstu odeće koristi se francuski izraz koji u prevodu znači „spremna za nošenje“. Koji naziv tražimo?
13. Tradicionalno sibirsko jelo od testa koje se priprema od brašna, jaja i vode.  Nadev je mleveno meso ili riba sa dodatkom različitih začina i  luka. Čuvaju se zamrznuti a pripremaju neposredno pre jela. Stavljaju se u kipuću vodu ili čorbu i kuvaju dok ne isplivaju. Jelo se poslužuje s različitim umacima, pavlakom, senfom ili renom. Kako se zove ovo jelo?
14. Jelo koje je proslavilo kinesku kuhinju u Americi  je u stvari američko jelo na kineski način, pošto praktično  ranije i nije bilo  poznato u Kini. To je slatka, blago začinjena pržena piletina nazvana po vojničkom činu i imenu  jednog carskog činovnika dinastije Ćing. Koji naziv nosi ovo jelo?
15. Oskarom nagrađeni crtani film “Potraga za Nemom” vodi nas u svet morskih životinja u kome je ribica zvana Nemo uhvaćena od strane ronioca.Nemov tata, Marlin, kreće u potragu za sinom, pri čemu upoznaje mnoge zabavne likove koji mu pomažu na ovom teškom putu. Jedna od njih je i plava tang riba koja  voli puno da priča a pri tom je jako zaboravna  pa često ponavlja iste stvari. U nastavku  filma glavnu ulogu će preuzeti ova simpatična plava ribica kojoj će glas ponovno dati  komičarka Elen Dedženeres. Kako se zove  plava ribica?
16. Gljivica koja živi u svakom od nas u normalnim okolnostima je »prijateljska« gljivica koja na određeni način stimuliše i inhibira aktivnost creva. Kada oslabi odbrambeni sistem organizma može se proširiti i u druge delove probavnog sistema i tada počinje da napada i oštećuje sluzokožu i organe za varenje što doprinosi daljem padu  imuniteta. Ova infekcija može biti i simptom teških oboljenja, kao što su kancer i AIDS, za koje je karakterističan nagli pad imuniteta. O kojoj gljivici je ovde reč?
17. Priprema ovog  francuskog jela je veoma surova zbog čega je jelo zabranjeno. Ptica se najpre oslepi i kljuka kako bi dobila na težini, zatim se potapa u konjak u kome se udavi, pa se peče u rerni. Konzumira se cela. U tradiciji je da ljubitelji tokom jela prekrivaju glavu velikom, belom salvetom  da se ne bi videlo kako pljuju kosti i da bi zadržali celovitost arome. Kako se zove ptica?
18. Ovo višenamensko platno karakteristično za ostrva Polinezije dobija se od unutrašnje kore drveća, najčešće od japanskog duda, tradicionalnim tehnikama prerade koje podrazumevaju sušenje kore  na suncu, omekšavanje u vodi, udaranje drvenim  maljevima  dok ne postanu dovoljno tanke i zatim njihovo spajanje i povezivanje.  Platno je ukrašeno geomerijskim šarama ili motivima riba i biljaka. Havajski naziv je isti kao i jedno grčko slovo a najčešće  korišteni naziv se razlikuje od navedenog samo po prvom slovu. Kako se zove ovaj materijal?
19. Aktivna komponenta aspirina, salicilna kiselina, je u obliku praha korištena još u antičko vreme kod starih naroda za lečenje upala, olakšavanje bolova i ublažavanje groznice. Ovaj gorki prah je ekstrahovan iz kore drveta po kojem je i dobio ime. Koje drvo je dalo ime leku?
20. Tridesetih godina prošlog veka Dipon je izbacio na tržište prvu sintetičku gumu masovne proizvodnje za opšte namene. Ova sintetička guma dobijena polimerizacijom hloroprena koristi se za proizvodnju ortopedskih proteza i električnu izolaciju a penasta guma se koristi kao izolacioni materijal i za izradu ronilačkih odela. Pod kojim imenom je poznata?
21. Metoda lečenja koja je poznata od davnina se zasniva na primeni mineralne vode, lekovitih gasova, i blata (peloida). Efekti ove metode se baziraju, pre svega, na hemijskom i mineralnom sastavu sastojaka i njihovoj apsorpciji. Pored terapeutskih učinaka kod raznih bolesti i povreda, ova metoda a pomaže psihofizičkom opuštanju i relaksaciji njenih korisnika. Koju terapiju tražimo?
22. Japanke se ubrajaju u najpopularniju letnju obuću i  bez njih se jednostavno ne može zamisliti leto. Izgled današnjih japanki inspiriran je tradicionalnim sandalama ravnog djona nošenih u Japanu koje su pravljena od pirinčane slame i vlakana biljaka. Za razliku od drugih sandala one su obično nošene uz kimono. Kako Japanci zovu  ovu letnju obuću?
23. Tradicionalni dekorativni motiv koji se koristi od davnina i može se  naći u mnogim kulturama se sastoji od dve zatvorene petlje koji su naizmeničnio povezane. Krajnji delovi petlji koje naizmenično prelaze preko i ispod u četiri pravca mogu imati geometrijske ovalne ili  trouglaste završetke ili biti u slobodnoj formi listovi ili krila i dr. Pod kojim imenom je poznat ovaj dekorativni motiv?

24. Ovaj Švajcarac, u mladosti anarhista i saborac Garibaldija,  je kasnije postao jedno od najvećih imena francuske i svetske gastronomije. Prvi je zagovarao kulinarska takmičenja, higijensko i zdravo kuvanje kao preduslov za dug i kvalitetan život. Napisao je  jedno od temeljnih dela u istoriji gastronomije koje se i danas koristi - Dictionnaire universel de cuisine pratique – u  kojem je pored  kuvanja pisao i o svojstvima namirnica, hemijskom sastavu hrane, higijeni i zdravlju, etimologiji i istoriji hrane. Kako se on zove?
25. Legendarni francuski dizajner industrijskih proizvoda, nameštaja i enterijera postao je svetski poznat  80-tih godina kada je svojim inovativnim i elegantnim dizajnom rešio enterijer prostorija Jelisejske palate u Parizu. Njegovi proizvodi ističu se u masi jer “imaju karakter” i nalaze se mnogim muzejima moderne umetnosti i dizajna. Jedan od njegovih najpoznatijih radova je i čuvena cediljka za limun.  Ko je on ?
26. Orijentalna  vrsta javne  česma s bazenom i obično s više mlazeva vode, obično u dvorištu džamija, medresa, tekija, karavan-saraja, hanova i u javnim kupatilima sa osnovnom svrhom da omogući istovremeno obredno umivanje većem broju ljudi ali i da deluju dekorativno. Potiču iz Persije a preko Turaka su dospeli i na Balkansko poluostrvo. Pod kojim imenom su nam poznate?
27. Logo ove kompanije koja proizvodi sportsku odeću, obuću i opremu je stilizovani insekt bumbar a samo ime kompanije na nemačkom znači bumbar. Osnovana je u Nemačkoj a sada joj je sedište u Danskoj. Dugo godina je bila oficijelni sponzor danske fudbalske reprezentacije. Koju kompaniju tražimo?

28. Najpopularnija turistička atrakcija u Severnoj Irskoj je područje od 40.000 spojenih bazaltnih stubova koji su nastali vulkanskom erupcijom u paleogenu. Nalazi se na listi  mesta svetske baštine kao jedinstven primer brzog hlađenja bazaltne lave kroz krečnjački plato pri čemu su  nastali vertikalno spojeni stubovi. Bazaltni stubovi grade stepenastu liticu koja uranja u Irsko more.  Kako je ime ovom lokalitetu koje potiče iz srednjevekovne irske legende ?
29. Najstarije pravoslavno svetilište Istočnih Slovena osnovano je u  XI veku u Kijevu na dva šumovita brda na obali reke Dnjepar obuhvatalo je  i pećinske manastire  po kojima je svetilište  i dobilo ime. Nalazi se na listi svetske baštine i jedno je od sedam turističkih čuda Ukrajine. Kako se zove ovo svetilište?

30. Ovaj brazilski grad na obali Atlantika na ušću dve reke sa mnogo ostrva i mostova zovu Venecija Amerike. Poznat je po istorijskim objektima i spomenicima iz kolonijalnog doba koje su izgradili Portugalci i Holanđani(koji su jedno vreme njime vladali), Fort Oranžu i Olindi - starom gradskom jezgru  pod zaštitom UNESCO-a, plaži u Boa Viagem,  najvećoj  karnevalskoj paradi  na svetu Galo da Madrugada i frevo muzici. Koji grad tražimo ?

Коментари

 1. 1.
  2. Dardželing
  3. Lava lampa
  4. Astigmatizam
  5.
  6. Wall-mart
  7. B-52
  8. Boxing day
  9.
  10.
  11. Mijelin
  12. Pret-a-porter
  13.
  14.
  15.
  16.
  17. Drozd
  18.
  19.
  20. Latex
  21.
  22.
  23.
  24. Eskofije
  25. Filip Štark
  26. Šedrvan
  27. Hummel
  28.
  29.
  30. Natal

  ОдговориИзбриши
 2. 4. astigmatizam
  5. amigdala
  6. valton, volmart
  7. b52
  8. boksing dej
  9. encalada
  11. mijelin
  12. pretaporte
  13. piroge
  16. kandida
  17. guska
  19. vrba
  20. poliuretan, pur pena
  26. sadrvan
  27. humel
  28. prolaz divova
  29. kijevska lavra
  30. recife, inace je plaza boa viazem najopasnije mesto za kupanje na svetu sto se tice napada ajkula


  ОдговориИзбриши
 3. 3. lava lampa
  4. astigmatizam
  6. Volmart, porodica Volton
  9. tamales
  14. General Tso's Chicken
  15. Dori
  19. vrba
  20. lateks
  24. Ogist Eskofije (ako se ne varam, ovo, ili bar slično, pitanje se pojavilo dva puta na svetskom i jednom na državnom)
  27. Hummel
  28. Staza divova

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nije Eskofije. Sa Eskofijeom i Karemom spada u najpoznatija imena francuske gastronomije.

   Избриши
 4. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Аутор је уклонио коментар.

   Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

   Избриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

   Избриши
 5. mozda negde bude ovo pitanje. na omotu kog albuma koje poznate rok grupe je prolaz (staza) divova?

  ОдговориИзбриши
 6. 1. -
  2. mate
  3. lava lampa
  4. astigmatizam
  5. hipokampus
  6. Rekit-Benkizer
  7. B-52
  8. Boxing Day
  9. enčilada
  10. šat
  11. kolagen
  12. pret-a-porter
  13. pirog
  14. general Vu
  15. Imo
  16. -
  17. fazan
  18. hapa
  19. smokva
  20. azmafon
  21. -
  22. dori
  23. rozeta
  24. Eskofije
  25. -
  26. turbe
  27. Hummel
  28. -
  29. -
  30. Resife

  ОдговориИзбриши
 7. Ovo su tačni odgovori:

  1. galabija, đelaba
  2. Ulong
  3. lava lampa(astro lampa)
  4. astigmatizam
  5. talamus
  6. Volton i "Volmart"
  7. Boksing dej
  8. tamales
  9. sombre
  10. mijelin
  11. B-52 , Bifi
  12. Prêt-à-porter
  13. peljmeni
  14. general Tso(Tao)
  15. Dori
  16. kandida
  17. ortolan
  18. tapa(havajski: kapa)
  19. bela vrba (Salix alba)
  20. Neopren
  21. balneoterapija
  22. zori
  23. Solomonov čvor
  24. Žoze Favr
  25. Filip Stark
  26. Humel
  27. šadrvan
  28. Prolaz divova
  29. Kijevo-pečerska lavra
  30. Resife

  Čini mi se da je ovde nešto ispretumbano, ali su svi odgovori ipak tu. Sledeći set je na programu u ponedeljak, u 20.00.

  ОдговориИзбриши
 8. U pravu si Kosta. Ovako je trebalo biti:
  7. B-52
  8.Boksing dej
  9.tamales
  10.sombre
  11.mijelin
  i još
  26.šadrvan
  27.Humel
  a sve ostalo je onako kako je Kosta naveo.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

FILMSKI SET, autora Vladimira Nikolića

KOMPLET ODGOVORA poslednjih 5 setova

PRIPREME ZA WQC 2017. Aleksandar Divović: KULTURA