Veselin Sekulić: Pripremni test za Svetski šampionat u kvizingu 2015. ZABAVA

1.     Škotski hard rok/hevi metal sastav postao je popularan početkom 1970-ih a  međunarodnu slavu stekao je albumom Hair of the Dog iz 1975. godine. Singl s tog albuma, "Love Hurts" je njihov najveći hit. Kako se zove ova grupa biblijskog imena?
2.     Najuspešniji mjuzikl svih vremena na nemačkom jeziku Elizabeta  je dramatična i dirljiva priča o životu, radu i patnji najatraktivnije austrijske carice Elizabete, od milja zvane Sisi, koja gledaoce vodi u svet Habbzburgovaca. Kompozitor ovog mjuzikla je rođen u Subotici i poznat je po tome što voli crvendaće. Kako se on zove?
 3.     Britanski časopis „DJ magazin„ posvećen elektronskoj dens muzici i di-džejevima  jednom godišnje objavljuje listu Top 100  najboljih svetskih di - džejeva.  Rekorder po  uspešnosti je holandski DJ koji se od 2003. godine nalazi na jednom od prva tri mesta liste od čega  je 5 puta bio na prvom mestu. Kako se zove ovaj holandski  di - džej  poznat i po svojoj popularnoj nedeljnoj radio emisiji  A State of Trance?
4.     „Volite li Bramsa“  je naslov poznatog dela francuske knjževnice Fransoaz Sagan na osnovu koga je snimljen i film sa Ingrid Bergman i Iv Montanom. Koji muzičar je  na postavljeno pitanje u naslovu ovog dela odgovorio pesmom  „Volim Šopena“?    
5.     Pre više od pola veka na televiziji se pojavila prva bolnička serija sa tematikom života i rada medicinskog osoblja. Popularnost koju je ona stekla uticala je na pojavu novih serija: američka „M.A.S.H“,   češka "Bolnica na kraju grada", nemačka „Klinika Švarcvald“. Niz je nastavljen do danas serijama: "Urgentni centar" ,"Doktor Haus", "Uvod u anatomiju", „Doktori“ „Sestra Džeki“ i dr. Kako se zove prva TV serija od koje je praktično sve počelo, a u kojoj se proslavio Ričard Čembrlen?
6.     Pesma Party Rock Anthem je najpoznatija pesma  američkog elektro-dens rep dua iz Los Anđelesa kojom su bili na vrhu top liste u SAD, Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama. Duo su 2006. osnovali rođaci  pevač  i igrač Redfu  i reper Skaj blu. Kako se zove ovaj poznati  duo? 
7.     Jedan od najveći kompozitora opere Rihard Vagner inspiraciju za svoja dela  je najčešće nalazio u mitologiji i legendama severne Evrope a dve njegove opere za temu imaju takmičenje pevača. Ako je jedna od njih Nirberški majstori pevači  kako se zove druga opera?
8.  Pop grupa sastavljena od devojaka koju je osnovao 2005. godine poznati japanski tekstopisac i producent Jasuši Akimoto veoma je popularna u Japanu. Ime je dobila ime po okrugu u Tokiju u kojem imaju sopstveni teatar u kome drže koncerte i broju članica na osnivanju. Ušli su Ginisovu knjigu rekorda kao „najveća pop grupa“ na svetu. Kako glasi naziv grupe?
9.    Na zahtev Sergeja Djagiljeva kompozitor Manuel de Falja je svoj balet-pantomimu za kamerni orkestar „Guverner i mlinareva žena“ prilagodio za izvođenje baletske trupe. Premijera izmenjenog  dela u izvođenju Ruskog baleta Sergeja Djagiljeva (dekor i kostime je osmislio  Pablo Pikaso) je doživela uspeh i od tada se nalazila na stalnom repertoaru ovog čuvenog baletskog ansambla. Kako se zove balet?
10. "Nel blu dipinto di blu" je pesma koju je Domeniko Modunjo  prvi put izveo godine 1958. na Muzičkom festivalu u Sanremu gde je ona osvojila prvo mesto i postala veliki hit. Iste  godine Modunjo je napravio verziju na engleskom jeziku koja je postala veliki hit u SAD zahvaljujući čemu je dobio nagradu Gremi. Sledile su brojne međunarodne verzije i smatra se da ju je do sada obradilo čak 100 izvođača. Pod kojiim nazivom je poznata ova pesma?
11. Brazilski kompozitor i pijanista poznat je kao  tvorac muzičkog stila bosa nova sa Žoao Žilbertom. Njegove najpoznatije kompozicije su "Garrota de Ipanema" "Corcovado", "Desafinado", "One Note Samba", "Insensatez", i mnoge druge, komponovane uglavnom početkom šezdesetih godina postale su standardni  deo džez i pop repertoara. Kako se on zove?
12. Antička grčka mitološka heroina naslovna je junakinja opera Klaudija Monteverdija, Johana Georga Konradija i Riharda Štrausa. Po njoj je nazvana kantata Jozefa Hajdna, a nalazi se i u naslovu baleta  Albera Rusela. Ko je ona?
13. Telenovele  su specijalizovana forma televizijske serije, koja potiče iz Latinske Amerike a krajem XX veka postale su popularne i u drugim delovima sveta. Za najuspešniju telenovelu svih vremena smatra se  Robinja Isaura, koja je izvezena u 95 država sveta. Ona je bila i prva latinoamerička serija prikazana na prostoru bivše Jugoslavije. Iz koje zemlje nam dolazi Robinja Isaura ako je poznato da su i druge popularne telenovele: Zabranjena ljubav, Zemlja nade i Sve za ljubav snimljene u ovoj zemlji?
14. Još jedan veliki kompozitor, pored Betovena,  imao  je tu nesreću da izgubi sluh usled čega je bio prinuđen da napusti  javne nastupe. Napoznatija dela iz njegovog bogatog   stvaralačkog  opusa  su :  Simfonijski ciklus "Moja domovina"  i opera "Prodana nevesta“. Kako se zove ovaj kompozitor?

15. Karmina Burana je zbirka srednjovekovnih pesama  koje je obradio Karl Orf.  Pesma kojom počinje i završava se ovo muzičko delo je jedno od najpopularnijih dela klasične muzike i može se čuti u brojnim filmovima, TV serijama  i reklamama kada se žele dočarati dramatične ili kataklizmične situacije. Kako se zove ova pesma posvećena jednoj rimskoj boginji?
16. Američki rok bend iz Njujorka čiji  su najpoznatiji članovi bili Lu Rid i Džon Kejl nije bio komercijalno uspešan tokom svog postojanja ali se smatra za jednog od najvažnijih i najuticajnijih bendova iz 1960-ih. Menadžer im je neko vreme bio Endi Vorhol, pa je bend imao redovne nastupe u njegovom studiju The Silver Factory. Kako se zvala ova rok grupa?
17. Himna posvećena Bogorodici je jedna je od najpoznatijih sačuvanih srednjovekovnih pesama. Tema himne je  njena žalost za vreme Isusovog raspeća. Himnu su koristili mnogi muzičari za svoja dela : Palestrina, Pergolezi, Vivaldi, Hajdn, Rosini, Verdi i mnogi drugi. Koji naslov nosi himna?
18. Jedan je od najpopularnijih turskih pevača, njegovi albumi su prodati u tiražu od preko 20 miliona primeraka. Muzikom se počeo baviti početkom 90-tih godina prošlog veka a popularnost u Evropi i svetu je stekao posle pesama «All My Life»,  «Moonlight»  «İsyankar» i «Araba». Kod nas je poznat i kao muž Emine Jahović. Kako se on zove ?
19. Himna Lige šampiona izvodi se pre početka svake utakmice UEFA Lige šampiona kao i na početku i na kraju televizijskih prenosa utakmica . Autor himne je engleski  kompozitor Toni Briten, ustvari himna Lige šampiona je adaptacija dela poznatog nemačkog kompozitora „Sveštenik Zadok“. Ko je autor dela „Sveštenik Zadok“?
20. Mulen ruž! je američki film iz 2001. mjuzikl u režiji Baza Lurmana govori o Kristijanu, mladom engleskom piscu-pesniku koji se zaljubljuje u kabare igračicu, glumicu i kurtizanu Saten u noćnom klubu Mulen ruž. U filmu se čuju obrade raznih popularnih hitova kao što su "The Show Must Go On" grupe Kvin, "Nature Boy" Dejvida Bouija, "Smells Like Teen Spirit" Nirvane, "Like a Virgin" Madone, "Lady Marmalade" itd. U filmu se nakratko, u ulozi  “Zelene vile“, pojavljuje jedna poznata pevačica. Ko je ona?
21. Radnja francuska serija Klošemerl  iz 1972. I TV filma iz 2003. po satiričnom romanu Gabrijela Ševalijea dešava se u jednim malom vinogradarskog sela  u unutrašnjosti Francuske  i prati  događaj  podizanja  nesvakidašnjeg spomenika  poginulim u Velikom ratu na seoskom trgu. Tom prilikom dolazi do konfrontacije među meštanima  i farsične svađe u selu  tako da se od tada reč " Clochemerle ' u  francuskom jeziku  koristi kao sinonim za lokalne svađe. Šta je bio predmet svađe u ovom francuskom mestu?
22. Mlada američka je kantautorka, pravo ime  Elizabet Grant u muzičkom svetu je poznata po imenu koje  je kombinacija imena jedne bivše holivudske glumice i Fordovog tipa automobila. Poznata je po svom karakterističnom kontraalt glasu i muzici  iz 1950-ih i 1960-ih godina. Njen treći studijski album Ultraviolence objavljen u junu 2014 je debitovao kao broj jedan na Bilbord top listi. Ko je ona ?
23. „The Harder They Come“ je igrani film snimljen 1972. u režiji Perija Henzela. Glavni junak, čiji lik tumači Džimi Klif, je mladi muzičar koga je siromaštvo nateralo da se bavi kriminalom. Film je doživeo izuzetan međunarodni uspeh a pesme "The Harder They Come," "Sitting in Limbo", "You Can Get It If You Really Want" i "Many Rivers to Cross"  iz filma su imale značajnu ulogu u popularizaciji dotle nepoznate muzike u svetu. Koju muziku je promovisao ovaj film?
24. Američki tenor saksofonista i klarinetista, jedan od najvećih muzičara sving ere, slavu je stekao   nastupajući sa Big Bendom Kaunt Bejzija. Njegov orginalan stil sviranja uticao je na kasnije generacije džez muzičara i zaslužan je za celokupan razvoj džez muzike  posle II svetskog rata. Bio je poznat po no nošenju „pork pie“  šešira na svojim nastupima i  uvođenju hipster žargona u muziku. Ko je on?
25. Jedan od vrhunskih predstavnika afričke moderne muzike  poznat je pod nadimkom „slavuj iz Malija“. Jedinstven je ne samo po reputaciji Zlatnog glasa Afrike već i po svom albinizmu i poreklu koje vodi  do osnivača carstva Mali. Kako se zove ovaj pevač  iz Malija ?
26. Norma je tragična opera u dva čina za koju je muziku komponovao Vinćenco Belini, a radnja je smeštena u Galiji na početku rimske vlasti. Arija iz ove opere u kojoj se naslovna junakinja, galska sveštenica, obraća boginji Meseca tražeći da joj domovinu oslobodi rimske vladavine smatra se jednom od najzahtevnijih operskih arija i jednom od najpopularnijih u XIX veku. Koju ariju tražimo?
27. Miriam Makeba je svoje najpopularnije pesme izvodila na afričkim jezicima: na svahiliju Malaika a na kosa jeziku Qongqothwane(The Click Song). Tokom života, često je govorila da će “pevati do poslednjeg dana života”. Tako je i bilo, srušila se na sceni, pred kraj svog nastupa, pevajući pesmu na kosa jeziku o tradicionalnom južnoafričkom plesu kojom je stekla svetsku slavu. Kako se zove pesma i ples čiji naziv se sastoji iz dve iste reči ?
28. Krajem XIX veka mešavinom, kandombea, argentinske verzije plesa robova iz Afrike, kubanske habanere i evropskih plesova  polke i mazurke nastao je lokalni argentinski ples. Taj ples je bio izrazito erotičan sa karakterističnim pokretima glavom i ramenima i iznenadnim promenama dinamike izvođenja. Kada je početkom XX veka prenet u salone visokog društva, stil mu je donekle promenjen i dobio je novo ime, nazvan je tango. Kako se zove ovaj ples ?
29. Dva manja  bubnja različitih karakteristika, poreklom  iz  severne  Indije  predstavlaju  glavni udaraljke instrument indijske tradicionalne, narodne i popularne  muzike. Tehnika sviranja podrazumeva korišćenje prstiju i dlanova kojima se stvara  širok spektar različitih zvukova  i ritmova koji se  koriste pri izvođenju  vokalne, instrumentalne i muzike za ples. Koji pojam,   tipično školski, se koristi za naziv ovih bubnjeva?

30. Zahvaljujući  izuzetnoj sposobnosti  svog  glasa koji se prostire u tri oktave, od prirodnog tenora do mecosoprana,  repertoar  ovog mladog kineskog  kontratenora se kreće od baroknih arija  do kineske narodne i pop muzike. Svet ga je upoznao na brojnim koncertima  na kojima je kao solista nastupao  sa kineskim  orkestrom „Zabranjeni grad”.  Kako se on zove  ?

Коментари

  1. 1. Nazareth
    2. Bela Bartok
    3. Tiesto
    4. Džoni Keš
    5. -
    6. LMFAO
    7. „Bremenski muzikanti“
    8. Ginza 5
    9. –
    10. „Volare“
    11. Antonio Karlos „Tom“ Žobim
    12. Dafne
    13. Venecuela
    14. Bedžih Smetana
    15. „O fortuna“
    16. Velvet Underground
    17. „Ave Marija“
    18. Mustafa Sandal
    19. Hendl
    20. Fergi
    21. -
    22. Tejlor Svift
    23. rege
    24. Čarli Parker
    25. Salif Keita
    26. –
    27. „Sega Sega“
    28. fandango
    29. tabla
    30. Li

    ОдговориИзбриши
  2. 3. DJ Tiesto
    6. LMFAO
    10. Volare
    11. Antonio Karloš Žobim
    13. Brazil
    14. Bedžih Smetana
    15. O Fortuna
    17. Te Deum
    18. Mustafa Sandal (koban za mene u Putu oko sveta)
    22. Lana del Rej
    25. Amadu Bagajoko

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Nazaret
    3. Armin van Buren
    10. Volare
    11. Žobim?
    13. Venecuela?
    14. Smetana
    15. O Fortuna
    16. Velvet Underground
    17. Ave Marija?
    18. Mustafa Sandal
    19. Hendl
    22. Lana Del Rej
    25. Salif Keita
    26. Casta Diva

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Nazaret
    7. Tanhojzer
    10. Volare
    11. Žobim
    13. Brazil
    14. Smetana
    15. O, Fortuna
    18. Mustafa Sandal
    19. Hendl
    22. Lana Del Rej
    23. Rege
    25. Salif Keita
    26. Casta Diva
    27. pata pata

    ОдговориИзбриши
  5. 1. Judas Priest
    2. Silvester Lavaj
    3. Tiesto
    4.
    5. Dr Kilder
    6. Daftpunk
    7.
    8. Ginza
    9.
    10.
    11. Karlos Žobim
    12. Antigona
    13. Brazil
    14. Bedžih Smetana
    15.
    16. Velvet Underground
    17. Pieta
    18. Mustafa Sandal
    19. Šuman
    20. Kajli Minog
    21.
    22. Lana Del Rej
    23. Rokabili
    24. Beni Gudmen
    25.
    26.
    27.
    28.
    29. Tabla
    30.

    ОдговориИзбриши
  6. 1.NAZARET
    2.SYLVESTER LEVAI
    4.GAZEBO
    5. DR. KILDER
    7. TRISTAN I IZOLDA
    10. VOLARE
    11. CARLOS ANTONIO JOBIM
    12. SALOMA
    13. BRAZIL
    14. BEDŽIH SMETANA
    15. O, FORTUNA !
    16. VELVET UNDERGROUND
    18. MUSTAFA SANDAL
    20. KAJLI MINOG
    21. JAVNI PISOAR
    23. REGGAE
    24. LESTER YOUNG
    26. CASTA DIVA
    28. MILONGA
    29. TABLA

    ОдговориИзбриши
  7. 1. Genesis
    2.
    3. Tiesto
    4.
    5.
    6. LMFAO
    7.
    8.
    9.
    10. Volare
    11.
    12. Euridika
    13. Meksiko
    14. Smetana
    15. Fortuna
    16. Plisano podzemlje, Velvet Underground
    17. Te Deum
    18. Mustafa Sandal
    19. Hendl
    20. Madona
    21.
    22.
    23. pank
    24. Carli Parker
    25.
    26. Kasta diva
    27.
    28.
    29.
    30.

    ОдговориИзбриши
  8. Evo i tačnih odgovora:

    1. Nazaret
    2. Silvester Levai
    3. Armin van Buren
    4. Gazebo
    5. Dr.Kilder
    6. LM FAO
    7. Tanhojzer( i pevačko nadmetanje u Vartburgu )
    8. AKB48
    9. Trorogi šešir
    10. Volare
    11. Antonio „Tom“ Karlos Žobim
    12. Arijadna
    13. Brazil
    14. Bedžih Smetana
    15. O Fortuna
    16. Velvet Andergraund
    17. Stabat Mater Dolorosa
    18. Mustafa Sandal
    19. Georg Fridrih Hendl
    20. Kajli Minog
    21. Javni pisoar
    22. Lana del Rej
    23. Rege
    24. Lester Jang – Prez
    25. Salif Keita
    26. Kasta diva
    27. Pata pata
    28. Milonga
    29. Tabla
    30. Ksiao Ma

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)