Veselin Sekulić: pripreme za WQC 2015. SPORT

1.     Cilj takmičenja u skijaškim skokovima je preskočiti što veću udaljenost, ali  ocenjuje se i stil skakača.  U to vreme malo poznati švedski ski skakač Jan Boklev  prvi  je primenio 1986. godine novi stil i koji mu je omgućio  dalji doskok  nego što je očekivao. U početku novi  stil  nije bio dobro prihvaćen od sudije a kako je samo on skakao tim stilom za razliku od ostalih nazvan je „klovnom na brdu“. Pod kojim imenom je poznat ovaj danas opšteprihvaćen stil koji je dobio ime po karakterističnom položaju skija prilikom skoka?

2.     Ptičica,orao, albatros i kondor su pojmovi  koji se  koriste u golfu i označavaju za koliko je broj udaraca koji je koristio igrač da odigra određenu rupu manji od  para tj. uobičajenog broja udaraca potrebnih igraču da odigra tu istu rupu. U kom sportu se koristi još jedan ptičiji pojam, „ćurka“ kojim se  označava dobar rezultat?
3.     Hokej na travi za žene je prvi put bio na programu olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine. Pobednik je bila zemlja koja je naknadno pozvana usled  odustajanja zapadnih zemalja zbog bojkota igara. To je bila prva medalja za tu zemlju koja je nekoliko meseci pre otvaranja igara postala nezavisna. Koja je to zemlja?
4.     Američka igra kartama igra se posebnim špilom koji se sastoji od 108 karata, po 25 za svaku boju (crvenu, zelenu, plavu i žutu) i 8 karata sa specijalnim akcijama koje čine igru zanimljivijom( obrtanjem smera igre, preskakanjem igrača koji igra ili zahtevom da naredni igrač vuče određeni broj dodatnih karata). Na početku igre svaki igrač dobija po 7 karata a ostale karte se okreću licem na dole i stavljaju na gomilu (gomila za uzimanje karata). Pobednik je onaj koji se reši svih karata. Kako se zove ova igra jednostavnog imena?

5.     Prvi odabrani grad domaćin XII Zimskih olimpijskih igara 1976., Denver (SAD), je zbog protivljenja građana iskazanog na referendumu morao otkazati organizaciju igara. Ni sledeći grad kandidat Visler (Kanada) nije prihvatio organizaciju igara. Uskočio je jedan evropski grad  koji je imao već spremnu gotovo svu potrebnu infrastrukturu jer je već organizovao Zimske olimpijske igre 1964. Koji grad je u roku od 12 godina dva puta bio domaćin Zimskih olimpijskih igara?
6.     Uprkos svojoj visini od samo 1,68 m igrao je na poziciji srednjeg beka za rukometnu reprezentaciju Švedske sa kojom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju, 2000. godine, titulu prvaka sveta 1999. godine i 3 puta titulu prvaka Evrope (1998, 2000, 2002). Kao trener  sa nemačkim klubom Flensburgom osvojio je Ligu šampiona 2014. Kako se zove ovaj bivši švedski rukometaš i rukometni trener srpskog porekla?
7.     Najpoznatije i najstarije takmičenje jedriličara na svetu nastalo je 1851 godine u Engleskoj. Na regati  organizovanoj oko ostrva Vajt jedna američka jedrilica pobedila je 17 engleskih pa je najstariji sportski trofej nazvan po imenu pobedničke jedrilice. Ova je regata je danas merilo najvećih sportskih dostignuća u jedrenju jer zahteva vrhunski jedriličarski tim i značajna finansijska sredstva za izgradnju tehnički najmodernijih jedrilica za takmičenje. U njemu se takmiče po dve ekipe u devet trka, po sistemu kup takmičenja. Pod kojim imenom je poznato ovo takmičenje jedrilica?
8.     Stara turska borbena igra s drvenim palicama presvučenih kožom u osmanlijskoj vojsci  je služila kao vežba za borbu sabljama. Vrhovi palica su okrugli i nešto širi  od tela palice nalik na keglu. Za  odbranu od udaraca palicom borci su koristili manje postavljene štitove. Smatra se da je ovu igru u XVI veku stvorio poznati  turski istoričar, matematičar, ratnik i umetnik bošnjačkog porekla Nasuh efendija koji je po njoj i dobio nadimak. Kako se zove ova stara turska borbena igra koja u prevodu sa turskog znači neprocenjiv ?

9.     Svakog meseca Međunarodna šahovska federacija FIDE objavljuje TOP listu 100  najbolje plasiranih aktivnih igrača. Sistem rangiranja je uveden da bi se uporedila snaga pojedinih igrača a rejting se računava se na osnovu rezultata njihovih međusobnih mečeva. Međunarodna šahovska federacija FIDE primenjuje ovaj sistem rangiranja od 1970. godine a koriste ga i drugi sportovi. Kako je nazvan ovaj rejting sistem koji je dobio ime po izumitelju  američkom  profesoru fizike mađarskog porekla?
10.  Smatra se najboljim gimnastičarem svih vremena, jer je jedini bio svetski prvak u svih 8 gimnastičkih disciplina.Na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, osvojio je šest zlatnih medalja, od čega pet pojedinačno a šestu u ekipnom takmičenju pod zastavom Zajednice Nezavisnih Država. Nijedan gimnastičar ni pre ni posle njega nije osvojio više zlatnih olimpijskih medalja na jednim OI. Ko je on?
11.  Dužina igre u utakmici kriketa koji se igra po klasičnim pravilima može da traje od šest ili više sati pa do nekoliko  dana – uz mnoge pauze za ručak i čaj. U cilju popularizacije kriketa  uvedeni su novi formati kriketa  sa ograničenim trajanjem. Jedan od kraćih formata kriketa odvija  se u toku jednog dana  i sastoji se od  dva ininga od po 20 overa u kojima se izvodi šest bacanja. Utakmicu koja obično traje 3 sata igraju dva tima sastavljena od 11 igrača, koji se smenjuju na udaračkim i bacačkim zadacima. Pod kojim imenom je poznat ova vrsta kriketa?
12.  Na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine za Južnu Koreju osvojio je tri zlatne i jednu bronzanu medalje u brzom klizanju na kratkim stazama. Kasnije, usled povrede, se nije kvalifikovao za Olimijske igre u Vankuveru 2010. Zbog neslaganja s južnokorejskim sportskim savezom prelazi u Rusiju za koju nastupa u Sočiju na ZOI 2014. I na ovim igrama je osvojio 3 zlatne i jednu bronzanu medalju. Pored toga  šest puta je osvajao titulu apsolutnog svetskog šampiona na svetskim prvenstvima  (2003-2007 i 2014) što ga čini najuspešnijim takmičarem u istoriji ovog sporta. Ko je on? 

13.  Škotlandjanka Suzi Volf  je prva žena koja je posle 22 godine pojavila na  trkama Formule 1 vozeći za tim Vilijamsa u prvim trening trkama gran prija Velike Britanije i Nemačke. Do sada je samo pet žena uspelo da učestvuje u trkama od njihovog osnivanja 1950. godine a samo jedna od njih uspela je da osvoji poene plasirajući se u prvih šest  na Gran priju  Španije održanom 1975. na stazi Monžuik park u Barseloni. Ko je ona?
14.  Na Olimpijskim igrama 2016. U Rio de Žaneiru broj olimpijskih sportova ponovo je povećan na 28. Međunarodni olimpijski komitet je odlučio da se ponovo vrate jedan pojedinačni sport koji je poslednji put bio na igrama 1904. U Sent Luisu i jedan kolektivni sport poslednji put bio na Igrama u Parizu 1924. Koja su to dva sporta povratnika na Olimpijske igre?
15.  Da bi se obezbedila ravnopravnost borbe, bokseri se takmiče u težinskim kategorijama. Kategorije u amaterskom boksu za seniore i juniore, poređane po težini boksera, počinju od papir kategorije a završavaju se super teškom kategorijom. Za kadete i žene se koriste nešto drugačije kategorije: nema super teške kategorije a postoji jedna kategorija pre  papir kategorije. Koja kategorija je  lakša od papir kategorije?
16.  Ova igra, izvorno nastala kao igra na tabli sa više igrača, smatra se  začetnikom savremenih igara igranja uloga(RPG -  Role-playing game) u kojoj  igrači, u skladu sa datim pravilima, preuzimaju uloge zamišljenih junaka u izmišljenom svetu. Igra počinje  tako što koordinator igre osmisli avanturu i događaje kojima usmerava delovanje likova kojima upravljaju igrači. Autori Gari Gajgaks i Dejv Arneson su prvi put objavili igru u januaru 1974. i do danas igra je doživela više izdanja i smatra se najpoznatijom i najprodavanijom igrom uloga. Pod kojim imenom je ona poznata ?
17.  Ovo je jedan od ekstremnih sportova na vodi u kojem vozač upravlja zmajem koji mu služi kao jedro kako bi se koristeći snagu vetra  kretao daskom za surfing  po površini vode. Osim vožnje po površini vode moguće je i izvođenje različitih akrobacija u vazduhu.  Smatra se jednim od najopasnijih ekstremnih sportova na vodi kako zbog nepredvidivosti samog vetra tako i zbog veštine potrebne da bi se vetar uspešno savladao. Pod kojim imenom je poznat ovaj ekstremni sport?
18.   Jedna od klasičnih  japanska borilačkih veština je i veština gađanja lukom i strelom čiji naziv u prevodu sa japanskog  bukvalno znači "Put strele".  Japanci koriste drveni luk duži od 2 metra, koji je rukohvatom  podeljen na dva nejednaka dela, manji donji i veći gornji deo. Tokom vekova razvile su se tehnike, forma i ceremonijalnost u ovom sportu koji su pod uticajem Zen budizma povezani sa duhovnošću. Na takmičenjima se pored tačnosti gađanja u metu ocenjuje se i forma stava i izbacivanja strele. Kako se zove japansko streličarstvo?

19. Iako dolazi iz Paragvaja, zemlje koja ne spada u sam vrh južnoameričkog fudbala, njen najstariji i najuspešniji fudbalski klub učesnik je prvog finala Kopa libertadores 1960. godine.  Tada nisu osvojili kup, ali im je to kasnije tri puta uspelo što ih uz  još ukupno četiri  izgubljena finala svrstava u najuspešnije fudbalske klubove Južne Amerike. Koje univerzalno sportsko  ime nosi ovaj klub?
20.  Nastupajući za odbojkašku reprezentaciju SAD  na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine na Igrama u Seulu 1988. godine osvojio je  zlatne medalje. Nakon karijere u klasičnoj odbojci s velikim uspehom prebacio na odbojku na pesku, gde je osvojio olimpijsko zlato na Igrama u Atlanti 1996. godine kada je ovaj sport prvi put uveden u olimpijski program. On je jedini igrač odbojke u istoriji koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u obe olimpijske varijante tog sporta. Kako se  zove ?
21.  Dugo godina je bio u senci Emila Zatopeka. Na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. osvojio je srebrnu medalju na 10.000 m, na Olimpijskim igrama u Helsinkiju  1952. osvojio je takođe srebrne medalje na 5.000 m i na 10.000 m. Bio je drugi iza Zatopeka koji  je osvajao zlatne medalje. Satisfakciju je doživeo na Olimpijskim igrama u Melburnu kada je pobedio u maratonu a Zatopek nije bio ni na pobedničkom postolju. Drugi je tada bio Jugosloven Franjo Mihalić. Kako se zvao ovaj francusku atletičar?
22.  U Open eri u tenisu, koja traje od 1968 jedini koji je osvojio Grend slem u jednoj sezoni je Rod Lejver kojem je to uspelo 1969. Grend slem karijere su osvojili oni teniseri koji su u toku čitave karijere osvojili sva četiri grend slem turnira. To je pošlo za rukom  još uvek aktivnim teniserima  Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadal i još jednom igraču koji više aktivan. Ko je on ?
23.  Tradicionalno indo-pakistanski stil rvanja  na zemljanoj podlozi nastao je za vreme Mogulskog carstva a smatra se i da je osnivač ovog carstva Babur bio dobar rvač. Za same rvače  to nije samo sport – to je način života gde rvači žive i treniraju zajedno,  pridržavajući se strogih pravila ishrane i načina života za vreme trajanja karijere. Fokus je na čistom životu, razvijanju snage i usavršavanju  veštine rvanja. Pod kojim imenom je poznat ovo rvanje?
24.  Potiče iz samoansko-švedske porodice, a odrastao je u Kaliforniji, gde ga je usvojio grčko-američki par. Dominirao je u skokovima sa daske (3 metra) i platforme (10 metara)  na  svetskim prvenstvima  u Gvajakilu 1982.  I Madridu 1986; Olimpiskim  igrama u Los Anđelosu 1984. I Seulu 1988.  Zlatnu medalju u Seulu  osvojio je  nakon što je u kvalifikacijama prilikom skoka i okreta udario glavom u dasku i doživeo lakši potres mozga. Kako se zvao jedan od najvećih skakača u vodu svih vremena ?

25.   Kombinuje elemente fudbala, odbojke, gimnastike i kapoeire, i igra se na terenu  koji se sastoji od dušeka za naduvavanje u čijem centru  je trambolina. Igra se između dva tima, sa tri do pet igrača  koje razdvaja mreža uz zvuke brazilske muzike po kojoj je sport i dobio ime. U igri se koriste se ruke, noge i glava sa ciljem da se  lopta ubaciti u protivničko polje. Pod kojim imenom je poznat ovaj atraktivni sport?


26.  Posle Angry Birds još jedna ptičija igra je napravila veliku senzaciju u svetu igara. Kreator igrice je bio Nguen Ha Dong iz Hanoja(Vjetnam). Igra je bila dostupna korisnicima mobilnih telefona sa Android i iOS operativnim sistemima od  maja 2013 godine  februara 2014. kada je  autor obrisao igru. Kako se zvala ova izuzetno jednostavna ali zarazna igra koja je za kratko vreme doživela veliku popularnost?
27.  Gledaoci na mitingu Dijamantske lige u Njujorku juna prošle godine prisustvovali su uzbudljivom takmičenju  u skoku u vis kada su čak dvojica skakača u vis preskočila 2,42 metra i zatim pokušali da obore  21 godinu star svetski rekord Kubanca Havijera Sotomajora od 2,45 m. Iako nisu uspeli da preskoče 2,46 metara publika je uživala u duelu  između Mutaza Ese Baršima drugoplasiranog na mitingu i pobednika, aktuelnog svetskog šampiona u skoku u vis. Kako se on zove ?
28.  Nastupajući za fudbalsku reprezentaciju  svoje zemlje na utakmici protiv Bugarske 12.10.2014. sa 15 godina i 300 dana mladi ofanzivni igrač norveškog prvoligaša Stromsgodseta postao postao je najmlađi igrač koji je ikada zaigrao za neku reprezentaciju u kvalifikacijama za EURO. Kako se zove ovo fudbalsko čudo od deteta koji je nedavno postao član Reala iz Madrida?
29.  Prošlogodišnji prvaci NBA lige San Antonio Sparsi osvojili su petu titulu otkako ih vodi  trener jugoslovenskog porekla Greg Popović. Tri najbolja igrača njegovog tima koji su učestvovali u osvajanju 4 šampionska prstena nisu rođeni ni u jednoj od 50 saveznih država  SAD. Manu Đinobili je rođen u Argentinia,  Toni Parker  je rođen u Belgiji   a odrastao u Francuskoj. Odakle je treći član velike trojke Tim Dankan ?
30.  Igra veštine u kojoj dva takmičara pokušavaju da balansiraju na brvnu  dok ga vrte nogama je naročito popularna među drvosečama. Nastala je u istočnoj Kanadi i Novoj Engleskoj iz svakodnevnog rada drvoseča koji su upravljali transportima  trupaca rekom nizvodno do pilana sprečavajući  pri tom  njihovo zaglavljivanje na sprudovima i krivinama.  Kako se zove ovaj sport čije prvo svetsko prvenstvo je održano još davne 1898.godine?


Коментари

  1. 1. "V" stil
    2. Bejzbol
    3. Južna Rodezija (kasnije Zimbabve)
    4.
    5. Inzbruk
    6. Ljubo Vraneš
    7. America cup
    8.
    9. Arpad Elo
    10. Vitali Ščerbo
    11. 20-20 test
    12. Kim
    13. Lela Lombardi
    14. Golf i ragbi (za razliku od OI do 1924. sada će se igrati ragbi sa 7 igrača)
    15. Muva
    16. Kluedo
    17. Kajtsurfing
    18.
    19. Olimpija
    20. Karč Kiralji
    21.
    22. Andre Agasi
    23.
    24. Greg Luganis
    25. Sambabol
    26. Fluffy birds
    27. Bogdan Bondarenko
    28. Martin Edegor
    29. Američka Devičanska Ostrva
    30.

    ОдговориИзбриши
  2. 1. V-stil
    2. dizanje tegova
    3. Malezija
    4. skip
    5. Šamoni
    6. Ljubomir Vranješ
    7. –
    8. –
    9. Bergerov sistem
    10. Vitalij Ščerbo
    11. viket
    12. Park
    13. –
    14. baskijska pelota i navlačenje konopca
    15. mini-papir
    16. Dungeons and Dragons
    17. kitesurfing
    18. –
    19. Universidad Catolica
    20. Džonson
    21. –
    22. Andre Agasi
    23. kabadi
    24. Greg Luganis
    25. sambeira
    26. -
    27. Bohdan Bondarenko
    28. -
    29. Devičanska ostrva
    30. -

    ОдговориИзбриши
  3. 2. kuglanje
    3. Zimbabve
    4. Uno
    5. Insbruk
    9. Elo
    10. Vitalij Ščerbo
    14. ragbi i golf
    15. pero
    16. Dungeons and Dragons
    17. kajtsurfing
    18. kjudo
    19. Olimpija
    20. Karč Kirai
    22. Andre Agasi
    24. Greg Luganis
    25. bosabol
    26. Flappy Bird
    27. Ivan Uhov
    28. Martin Edegard
    29. Američka Devičanska Ostrva

    ОдговориИзбриши
  4. 1. v stil
    5. inzbruk
    6. vranes
    7. kup amerike
    10. vitalij serbo
    17. kajtsurfing
    20. karc kiralji
    22. agasi
    24. greg luganis
    27. bondarenko
    29. devicanska ostrva

    ОдговориИзбриши
  5. 1. V tehnika
    2. Bejzbol
    3. Zimbabve
    4. Uno
    5. Insbruk
    6.Ljubo Vraneš
    7. Kup Amerika
    8.Matrak
    9. ELO
    10. Vitalij Ščerbo
    11. T20
    12. Viktor An
    13. Lela Lombardi
    14. Golf i Ragbi
    15. Igla
    16. Lagumi i zmajevi
    17. Kajt surfing
    18. Kjudo
    19. Olimpija
    20. Charles Frederick "Karch" Kiraly
    21. Alan Mimoun
    22. Andre Agasi
    23. Kabadi
    24. Greg Luganis
    25. Bosabal
    26. Flappy Bird
    27. Bohdan Bondarenko
    28. Alen Halilović
    29. Ameriška devičanska ostrva
    30. Log rolling

    ОдговориИзбриши
  6. Odgovori
    1. V stil
    2. Kuglanje
    3. Zimbabve
    4. Uno
    5. Insbruk
    6. Ljubomir Vranješ
    7. Kup Amerika
    8. Matrak
    9. ELO rejting sistem – po Arpadu Elou
    10. Vitalij Ščerbo
    11. T20(Twenty20)
    12. Viktor An (ranije An Hen Su)
    13. Lela Lombardi
    14. Golf i ragbi
    15. Igla (do 46 kg)
    16. Tamnice i zmajevi(Dungeons & Dragons; D&D; DnD)
    17. Kajtsurfing
    18. Kjudo
    19. Olimpija
    20. Karč Kiralji
    21. Alen Mimun
    22. Andre Agasi (Vimbldon 1992, Amerika 1994, Australija 1995, Francuska 1999)
    23. Kušti
    24. Greg Luganis
    25. Bosabal
    26. Flappy Bird
    27. Bogdan Bondarenko
    28. Martin Odegard
    29. Devičanska ostrva
    30. Birling ili logroling

    Sa sportom smo završili svih 8 WQC oblasti. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u rešavanju postavljenih pitanja. Nadam se da im je bilo interesantno i da su došli do novih saznanja. Posebnu se zahvaljujem Kosti na dobroj volji i uloženom trudu da se pitanja pojave na blogu.
    Pozdrav svima!

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala na sjajnoj edukativnoj zabavi, uspeo sam da skupim 70 tačnih odgovora, a najveći propust Džet Li. :) Pozdrav svima!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)