Veselin Sekulić: PRIPREME ZA WQC 2015. - tematska oblast ISTORIJA

1.       Pod hiperinflacijom se podrazumeva inflacija koja je potpuno van kontrole. To je stanje, nama dobro poznato, kada cene veoma brzo rastu dok valuta gubi svoju vrednost. Ekstremno visoke  stope inflacije zabeležene u Evropi su:
-       Nemačka 1926. - cene su se duplirale svakih 49 sati
-       Grčka tokom nacističke okupacije (1941-1944) - cene su se duplirale svakih 28 sati
-          SR Jugoslavija od 1. 10.1993. do 24. 01.1994. - cene su se duplirale svakih 16 sati              Ali SR Jugoslavija ipak nije evropski rekorder. Koja zemlja nas je prevazišla?  
2.       Početkom I veka nove ere  jedno od sarmatskih plemena, se preseljava iz oblasti oko reke Dnjepar i zauzima prostor oko Tise do  Dunava, područje današnje Vojvodine i istočne Mađarske. Na granicama  Rimskog carstva  su živeli  sve do IV veka kada su ih pokorili Huni a konačno ih je potukao vizigotski kralj Teodorik 472. godine  kada nestaju sa istorijske scene. Kako se zvao ovaj narod?
3.       Po legendi rimskom caru Konstantinu se u predvečerje bitke kod Milvijskog mosta u snu prikazao Isus koji mu je pokazao znak u kojem  će pobediti  koji se sastojao od prva dva slova njegovog imena ΧΡΙΣΤΟΣ -  spojena grčka slova Hi - (χ) i Ro - (ρ), u obliku hristograma. Ujutro pred bitku Konstantin je zapovedio da se na štitove svojih vojnika nacrta ovaj znak i da se  se izradi vojna zastava sa vencem i ovim znakom na  vrhu.  Pod kojim imenom je poznata ova vojna zastava koja je postala simbol kasnog Rimskog Carstva?

4.       Najveća pomorska bitka u Drugom svetskom ratu vodila se između Japana i Sjedinjenih Američkih Država u vodama Filipina oktobra 1944 godine. Carska japanska mornarica je mobilizovala skoro sve svoje preostale snage u pokušaju da odbije invaziju saveznika ali nije u tome uspela, poražena je uz velike gubitke. Ovo je bila prva bitka u kojoj su japanski piloti izvodili organizovane kamikaze napade. Pod kojim imenom je poznata ova bitka?

5. Iznenadni susret   engleskog vladara Edvarda III na dvorskom balu 1348. godine , sa jednom od dvorskih dama, lepom engleskom grofici od Solzberija, i neprijatna situacija koja se  tom prilikom desila ušla je u legendu  kao i rečenica  koju  je dotična dvorska dama izgovorila: Honi soit qui mal y pense - Neka se stidi ko nešto loše pomisli! Ova rečenica je i  danas  aktuelna. Na šta se odnosi?

6.     Vrhunac meteorskog uspona reformatorskog guvernera Džakarte, bivšeg tapetara iz malog indonežanskog sela je njegova pobeda na predsedničkim izborima u Indoneziji. Kako se zove sedmi po redu izabrani predsednik Indonezije  poznat i po tome što je prvi javno deklarisani hevimetalac koji je ikada došao na čelo neke države?

7.     1824. godine u srednjem Peruu odigrala se bitka između rojalista i nacionalista. Snage nacionalista predvodio je Antonio Hose de Sukre, pukovnik Simona Bolivara. Armija nacionalista porazila je kolonijalnu  vojsku što je omogućilo samostalnost Perua i osiguralo nezavisnost Latinske Amerike. Pored kog grada se odigrala bitka koji je poznat i po svoje 33 crkve i peruanskim kaubojima moročukos?

8.     Japanom su između 1192. i 1868. godine upravljale  vojne vlade na čelu sa šogunom dok su carevi bili samo nominalni vladari. Meidži restauracija je ugasila autoritet šoguna i vratila političku moć caru. Pod kojim imenom je poznata ova vlade šoguna(poznata i kao šogunat) čiji prevod sa japanskog doslovno znači "šator vlada"?

9.     Krajem XIX veka u  Africi  Britanci pokušavaju da povežu svoje kolonije od  Egipta do Južne Afrike a Fracuzi isto tako od Senegala i zapadne Afrike preko Sahela do Indijskog okeana. Francuska je 1896.  poslali ekspediciju sa ciljem da anektira gornji tok Nila i tako preduhitri Britance koji su u isto vreme napredovali ka toj teritoriji.  Do susreta dveju ekspedicija došlo je u mestu Fašoda gde je oružani sukob izbegnut samo zahvaljujući taktičnosti dvojice komandanata: francuskog Maršana i britanskog Kičenera. Ova kriza je ostala zabeležena u istoriji kao Fašoda incident. U kojoj današnjoj državi se nalazi Fašoda (sada Kodok)?

10. Početkom XIV veka, kada  su ruske zemlje priznavale vrhovnu vlast Mongola, vladar Zlatne horde Uzbek-kan poklonio je pozlaćenu kapu ukrašenu rubinima, smaragdima i biserima moskovskom knezu Ivanu Kaliti. Ova  kapa je postala simbol vlasti  moskovskih knezova i ruskih careva i korištena je 400 godina do krunisanja Petra Velikog. Prema legendi ovu kapu je dobio veliki knez Kijevske rusije Vladimir II na dar od vizantinskog cara Konstantina IX.  Po njihovim nadimcima je i dobila ime. Pod  kojim imenom je poznata?

11. U svojoj jednovekovnoj istoriji Albanija je u periodu od 1928. do 1939. godine bila kraljevina sa kraljem Skenderbegom III na čelu koji je zbačen s prestola kada je Italija okupirala Albaniju. Kako se zvao ovaj albanski kralj pre krunisanja koji je od 1922—1924 bio premijer  Albanije a od  1925—1928 njen  predsednik?

12. Spravica (Gadget), Mališa (Little Boy) Debeljko (Fat Man) su bili  kodni naziv za atomske bombe u II svetskom ratu  od kojih je prva bila ispitana u pustinji Novog Meksika, druga je  bačene na japanski grad Hirošimu a treća na Nagasaki. Koji prototipovi novog oružja su  imali kodne nazive Mali Vili (Little Willie) i Majka (Mother)?

13. Prvi  kineski car iz dinastije Ćin  221. p.n.e  ujedinio je pod svojom vlašću celu današnju Kinu. Vladao je apsolutistički i u vreme njegove vladavine uvedene su jedinstvene merne jedinice i monetarni sistem u celom carstvu i standardizovan kineski jezik i pismo. Započeti su radovi na izgradnji zaštitnog zida od upada neprijateljskih plemena. Njegov mauzolej je najpoznatiji po kolekciji od preko 7.000 realističnih figura terakota vojnika i konja. Kako se zvao „prvi car dinastije Ćin“ čiji prevod imena sa kineskog ima upravo to značenje?

14. Nakon kratkotrajne španske vladavine Portugalijom 1640. godine  zbačena je španska vlast i na presto ustoličena nova portugalska dinastija koja je vladala do 1910 godine kada je uvedeno republikansko uređenje. Pored portugalskih kraljeva dinastija je dala i dva cara Brazila od kojih je jedan proglasio nezavisnot od Portugalije. Kako se zvala ova portugalska dinastija koja je dobila ime po gradu na severoistoku Portugalije?

15. U doba krstaških ratova, bila je značajno utvrđenje, koje je neposredno posle pada Jerusalima 1187. godine, postala prestonica krstaške Jerusalimske kraljevine. Ostala je njihovo poslednje uporište na Bliskom istoku sve do pada  1291. godine. Kako se zove ovaj grad u Izraelu, čije je staro gradsko utvrđenje uvršteno u UNESKO-vu Svetsku baštinu, koji nosi ime kao jedna afrička prestonica?

16. Egipatski faraon Ptolemej II Filadelf je zatražio je od velikog sveštenika Eleazara da mu pošalje poznavaoce jevrejskog i grčkog jezika kako bi preveli Bibliju na grčki. Posle sedamdeset dva dana nezavisnog rada sedamdeset dva prevodioca, po šest iz svakog od dvanaest izraelskih plemena, završeno je prevođenje na grčki jezik. Crkveni oci su ovaj prevod smatrali verodostojnim tako da se on sve do VII veka koristio kako na Istoku tako i na Zapadu. Pod kojim imenom je poznat ovaj prevod Biblije? 

17. Na području današnjih država Zimbabvea i Mozambika između reka Zambezi i Limpopo
od XV do XVIII egzistirala je moćno kraljevstvo  naroda Šona, koja se smatra naslednikom kraljevine koja je izgradila kameni grad Veliki Zimbabve. Prvi Evropljani koji su posetili ovo kraljevstvo bili su šokirani za njih tada nepojmljivim seksualnim slobodama u kome su mogli videti muškarce obučene kao žene, koji se ponašaju kao žene i koji žive u braku sa drugim muškarcem o čemu su ostavili trag u svojim hronikama. Kako se zvalo ovo kraljevstvo?

18. Trojici Poljaka, Marijanu Rejevskom, Jeržiju Rožickom i Henriku Zigalskom, u poljskom gradu Poznanju u centru grada ispred univerziteta  podignut je spomenik – trostrana bronzana prizma  sa njihovim imenima kao priznanje za doprinos pobedi saveznika u II svetskom ratu. U čemu je doprinos ovih Poljaka?

19. U VII veku, u Vizantiji u cilju odbrane carstva od napada Arabljana i Bugara su formirani vojni okruzi kojima je zamenjen dotadašnji  sistem  rimskih provincija koji su bili uspostavili Dioklecijan i Konstantin Veliki. U tim oblastima vlast je bila poverena jednom vojnom starešini, strategu  pod kojim je ostala i građanska administracija ali u podređenom položaju. Ovakvo ustrojstvo trajalo je koliko i samo carstvo. Kako su se zvale ove vojno-upravne jedinice?

20. Sredinom XIX veka turski sultani su  sprovodili  reforme  čiji je cilj bio preobražaj Osmanskog Carstva  u modernu državu. Reforme su obuhvatile razvoj novog sekularnog školskog sistema, reorganizaciju vojske, osnivanje biranih vilajetskih skupština, kao i reformu trgovačkog i kazneneg prava. Provođenje tih zakona, bilo je u ingerenciji novoosnovanih državnih sudova. Pod kojim imenom su bile poznate ove reforme?

21. Nakon grčko-persijskih ratova, kako bi se sprečio mogući ponovni napadi Persijanaca na Grčku  sklopljen  je odbrambeni savez  grčkih gradova. Njega su činili grčki polisi sa ostrva i obala Egejskog mora sa Atinom na čelu. Kako se zvao ovaj savez grčkih gradova nazvan po središtu saveza?
22. Bio je član španske ekspedicije, prve koja je pošla Magelanovim putem oko Južne Amerike do  Ostrva začina koje je trebala kolonizovati. Ali tamo su ih zarobili Portugalci i deportovali u Evropu zaokružujući tako njihovo putovanje oko sveta, drugo u istoriji. Ušao je u anale kao moreplovac koji je pronašao bezbedan povratni put od Filipina do Meksika(po njemu dobio ime)  kojim se od 1565. do 1815. kružnim putovanjem galeona odvijala trgovina između Manile i Akapulka. Kako se zvao ovaj baskijski fratar i moreplovac?

23. Vavilonsko progonstvo ili ropstvo  je naziv koji se obično koristi za deportaciju  Jevreja iz drevnog Kraljevstva Judeje u Vavilon koju je naredio Navukodonosor II  pošto je 586. godine osvojio Judeju i razorio  hram u Jerusalimu. Nakon što je Vavilon osvojilo Persijsko carstvo godine 539. p. n. e., Jevrejima je dozvoljeno da se vrate u svoju domovinu i izgrade novi hram  o čemu govore biblijske priče. Koji kralj im je dozvolio povratak?

24. Katarski krstaški rat ili Albižanski pohod (1209—1229.) predstavljao je rat koji je započela Rimokatolička crkva protiv katara na jugu Francuske. Nemilosrdnu kampanju su u njeno ime vodili francuski kralj i severnofrancuski plemići koji su osvojili katarske gradove  Bezije, Karkason, Albi i na kraju glavno uporište tvrđavu Monsegur sve dok nisu uništili katare. Kako se zvala nekadašnja francuska provincija danas deo regiona, nekada centar  katara, čije ime potiče od od imena lokalnih dijalekata?

25. Sredinom XVII veka u Engleskoj dugotrajna borba kralja Čarlsa II i Parlamenta za vlast prerasta u građanski rat. Jedan od vođa parlamentarne vojske Oliver Kromvel stvorio je novu obučenu vojsku regrutovanu od puritanaca koja je u više bitaka je pobedila vojsku kraljevih pristalica, rojalista ili kavaljera kako su ih nazivali. Vojska koju je predvodio Oliver Kromvel i pristalice Parlamenta popularno su nazivani po frizuri koju su nosili. Koji naziv tražimo?
26.  Uski kopneni pojas dugačak 450 kilometara i širok oko 30 kilometara povezuje Namibiju sa središtem Afrike. Nastao je 1890. sporazumom između Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva kada je nemačkoj koloniji, Jugozapadnoj Africi, omogućen pristup reci Zambezi i ostatku Južne Afrike i Indijskom okeanu. Ovaj pojas, ranije poznat kao Itenge, dobio je ime po tadašnjem nemačkom kancelaru. Kako se zove ovaj pojas?
27. Steg sačinjen od konjskih repova  pričvršćenih na vrhu koplja koji se obično završavao trozupcem bio su tradicionalni simbol  kod Mongola  još za vreme Džingis kana a obnovljena im je upotreba i u današnjoj Mongoliji. Devet belih stegova  kod Mongola  su smatrani za simbol mira dok su se četiri crna stega koristili za vreme rata. Pod kojim imenom je poznat ovaj mongolski steg?

28. El Tajin je bio veliki pretkolumbovski grad indijanskog naroda koji je živeo na obali meksičkog zaliva. Njihova oblast je bila poznata po razvijenoj poljoprivredi i sve do sredine XIX veka bili su glavni proizvođači vanile. Njihovo  bogatstva je privlačilo Asteke pa su često bili predmet njihovih  napada zbog čega su se borili na strani Hernana Kortesa kada je napao Asteke. Kako se zvalo ovo pleme?

29. Prvi i drugi punski rat, sukobe Rimske republike i Kartagine, obeležila je jedna kartaginska  porodica. Njen prvi slavni član je vojskovođa Hamilkar koji se borio protiv Rima na Siciliji i započeo osvajanje Španije. Nasledio ga je zet Hazdrubal Lepi a posle njega sin Hanibal koji je svojim pohodom u Italiju doveo Rim na ivicu propasti. U borbama protiv Rimljana učestvovala su i njegova braća Hazdrubal i Mago. Kako se zvala ova kartaginska porodica, zakleti protivnik Rima?

30. Elizabeta Rosana Gilbert je bila irska plesačica i glumica koja je slavu stekla kao "španska plesačica", a zatim je postala poznata kao ljubavnica bavarskog kralja Ludviga I koji joj je dodelio titulu grofice od Landsfelda. Iako se njenom uticaju pripisuju liberalne reforme u Bavarskoj, na početku revolucija 1848. godine bila je primorana na napusti zemlju. Njen život je postao inspiracija za brojna književna i muzička dela  i igrane filmove. Pod kojim umetničkim pseudonimom je bila poznata?

Коментари

  1. 1. Mađarska (pengo)
    2. -
    3. Simbol vere
    4. Bitka kod Gvadalkanala
    5. na preljubu
    6. -
    7. Arekipa
    8. daimjo vlada
    9. Čad
    10. -
    11. Zog(u)
    12. nuklearne podmornice
    13. Ći Ćin
    14. Koimbra
    15. Akra
    16. -
    17. Šon
    18. u razbijanju kodova/špijunaži
    19. sevastije
    20. –
    21. Atinski savez
    22. Lojola
    23. Darije
    24. Bezanson
    25. -
    26. Bizmarkov pojas
    27. –
    28. Taino
    29. Barka
    30. Sisi

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Mađarska
    4. Okinava
    5. Podvezica (nožna) koju je kralj podigao
    9. Sudan
    11.Zog
    12.Nuklearna podmornica
    14.Braganca
    15.Akraba (Akra)
    16.Razbijanje šifara (kodova) nacista
    21.Atinski savez
    22.Ignjacio de Lojola
    23.Darije
    26.Bizmarkov pojas
    29.Barka
    30.Lola Montez

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Mađarska
    4. Bitka u zalivu Lejte
    6. Joko Vidodo
    11. Zog
    12. tenkovi
    13. Ćin Š Huang Di - Žuti car
    14. Braganca
    16. Septuaginta
    18. razbijali šifrovane kodove
    21. Atinski savez
    23. Kir?
    24. Langdok
    26. Bizmarkov
    29. Barka

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Mađarska
    2. Gepidi
    4. zaliv Lejte
    10. Monomah
    11. Zog I
    12. tenk
    13. negde je Cin Ši Huandi, negde Ši Hoang Ti
    15. Akra
    16. Septaginta
    18. dekodiranje Enigme
    19. teme
    21. Delski savez
    22. Huan Sebastijan Elkano
    23. Kir Veliki
    24. Langdok
    28. Tlakskala
    29. Barka

    ОдговориИзбриши
  5. 1. Madjarska
    2. Gepidi
    3.
    4. Bitka u zalivu Lejte
    5.
    6.
    7.
    8. Tokugava sogunat
    9. Sudan
    10. Monomahova kapa
    11. Ahmed Zogu
    12. tenk
    13.
    14.
    15.
    16. Septuaginta
    17.
    18. desifrovanje Enigme
    19. teme
    20. Tanzimat
    21. Delski savez
    22.
    23. Kir I Veliki
    ...

    ОдговориИзбриши
  6. 1. Madjarska
    2.
    3.
    4.
    5.
    6. Džoko Vidjojo
    7. Arekipa
    8.
    9. Južni Sudan
    10.
    11. Ahmed Zogu
    12. Hidrogenske bombe
    13.
    14. Braganca
    15. Akra
    16. Septuaginta
    17.
    18. Dešifrovanje nemačke "Enigme"
    19. Teme
    20. Tanzimat
    21. Delfski savez
    22.
    23. Kir Veliki
    24. Langdok
    25.
    26. Bizmarkov pojas
    27.
    28. Tolteci
    29. Barka
    30. Vojvodkinja od Albe

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo su tačni odgovori:

    1. Mađarska(po završetka Drugog svetskog rata (1945) cene su se duplirale svakih 15 sati)
    2. Jazigi
    3. Labarum
    4. Bitka u zalivu Lejte
    5. Orden podvezice
    6. Džoko Vidodo
    7. Ajakučo
    8. Bakufu
    9. Južni Sudan
    10. Monomahova kapa
    11. Ahmet Zogu
    12. Tenk
    13. Ćin Ši Huangdi
    14. Braganca
    15. Akra(Ako)
    16. Septuaginta
    17. Mutapa (Monomatapa)
    18. Dešifrovanje Enigme
    19. Teme(temati)
    20. Tanzimat
    21. Delski savez
    22. Andres Urdaneta
    23. Kir Veliki
    24. Langdok
    25. okrugloglavci(roundheads)
    26. Pojas Kaprivi
    27. Tug(sulde)
    28. Totonaci
    29. Barka(Barcidi)
    30. Lola Montez

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)