Veselin Sekulić: Pripreme za WQC 2013. tematska oblast "ZABAVA"


1.   Američki džez kontrabasista, pijanista, vođa benda i kompozitor  hardbop stila poznat je i kao aktivista pokreta koji se borio protiv rasizma. Zbog svog  temperamenta dobio je nadimak „Ljuti čovek džeza“. Kako se on zove?

2.  Naslovnu numeru za treći nastavak filma 'Ljudi  u crnom , nije uradio Vil Smit kao što je to bio slučaj do sada skučaj, već reper Pitbul. Pesma sadrži deo hita iz pedesetih Love is Strange pop dueta „Miki i Silvija", koji se savršeno uklapa u radnju priče, jer se agent Džej (Vil Smit) mora  vratiti kroz vreme u 1969. godinu kako bi se borio protiv vanzemaljaca. Kako se zove ova pesma?
      
3.  U poslednjem dramskom delu koje je Šekspir napisao, tragikomediji  koja prati sudbinu prognanog milanskog vojvode Prospera prvi put je izvedena 1612 godine. Tačno 400 godina kasnije 2012 godine legendarni američki muzičar Bob Dilan, povodom 50-godišnjice karijere, objavio je svoj 35. album pod istim nazivom.  Kako se zove poslednje Šekspirovo delo i ovaj  album Boba Dilana?

4.  U Aziji je otvoren prvi  tematski park Legolend, šesti ovakve vrste u svetu, sa hiljadama lego modela napravljenih od popularnih igrački. Park je podeljen u više delova kao što su ''Lego kraljevstvo'', ''Lego grad'' i ''Lego tehnika'' a nudi i jedinstvenu LEGO zabavu pre svega porodicama sa decom od 2-12 godina ali i ostalim starosnim grupama u ''4D lego studiju''. U kojoj azijskoj zemlji je otvoren prvi LEGOLEND park?
     
5.  Ovaj italijanski barokni kompozitor  je rođen je u Napulju 1685., iste godine kao i Johan Sebastijan Bah i Georg Fridrih Hendl. Veliki deo svog života proveo je u službi portugalske i španske kraljevske porodice. Kao i njegov otac  Aleksandro,  komponovao je različite muzičke forme od kojih su najpoznatije 555 sonata za klavir. Kako se on zove?

6.  Koji poznati svetski muzički hit iz 1982 godine u svom naslovu ima geografski pojam, a pesma počinje tekstom: Well he was Thailand based she was an airforce-wife. He used to fly weekends it was the easy life?

7.  Poznati francuski putujući cirkus iz Pariza nastao je spajanjem čuvenog  francuskog cirkusa Fernando iz XIX veka i putujućeg engleskog cirkusa Robert Austen Brothers. Spajanjem novi cirkus  je dobio  novo ime, koje je isto kao i  ime španskog klovna iz nekadašnjeg cirkusa Fernando.  Koji naziv tražimo?  

8.  Koje muzičko delo sa likovnim asocijacijama se sastoji iz sledećih stavova: Gnom, Stari zamak, Tiljeri, Bidlo, Balet pilića u ljuskama, Dva Jevrejina, Pijaca u Limožu, Katakombe, Koliba na kokošijim nogama – Baba Jaga i Bogatirska vrata u glavnom gradu Kijevu?

9.  Rođena je kao Freda Mekdonald 1906. u Sent Luisu, u siromašnoj porodici. Još kao tinejdžerka pridružila se jednoj plesnoj trupi i otišla u Pariz. Izazvala je pravu senzaciju kada je prvi put zaigrala gola, imajući na sebi samo 'suknjicu' od banana. Zbog svoje egzotične lepote zvali su je Crna Venera. A pod kojim imenom je bila poznata?

10. “ Igra sabljama“ je najpopularnije delo jermenskog kompozitora Arama Hačaturjana. Napisano je za poslednji stav baleta  u kome se opisuje slavlje povodom izgradnje novog skladišta pamuka i trostrukog venčanja. Kako glasi naziv ovog baleta koji je nazvan po  devojci,  glavnom liku ovog dela?

11.  Poznati francuski humorista i komičar stekao je popularnost zbog svoje serije duhovitih skečeva u kojima ismeva ljude i situacije u različitim  okolnostima. Neki od njegovih najpoznatijih su oni gde parodira Super Marija, Pek Mena, puzi preobučen u puža po auto-putu i slično. Kako se on zove?

12.  Najpoznatiji su predstavnici muzičkog pravca zvanog industrijal metal a takođe i verovatno najpoznatiji nemački bend današnjice. Ime su uzeli po zapadno nemačkoj vojnoj avio bazi  koja je bila poprište nesreće pri održavanju avio-mitinga 1988. godine. Kako se zove ova grupa?

13.  Za ulogu u američkom filmu o legendarnom američkom kantri pjevaču  “Hod po ivici” glumica Ris Viderspun,  koja u filmu glumi njegovu suprugu, dobila je Oskara za glavnu žensku ulogu. Kojem muzičaru je posvećen ovaj film?

14.  Kod naroda Zapadne Afrike predstavljaju posebnu grupu tradicionalnih  pesnika, muzičara i pripovedača koji prenose i čuvaju usmenu narodno stvaralaštvo. Kako se nazivaju ovi čuvari tradicije čija se umetnost generacijama prenosi s kolena na koleno a čije ime asocira na vrstu čokoladnih voćnih bombona?

15.  Napisao je opere o poznatim istorijskim ličnostima I događajima (Satjagraha, Ehnaton, Apomatoks) I slavnim naučnicima (Ajnštajn na plaži, Galileo Galilej, Kepler).  Kako se zove ovaj savremeni američki kompozitor  pripadnik minimalizma ili kako on  sebe naziva kompozitorom  „muzike ponavljajućih struktura ?

16. Uzbudljiva kriminalistička serija u kojoj iskusan antropološki forenzičar radi sa timom stručnjaka i agentom FBI-ja u istraživanju ubistava u slučajevima u kojima su standardne metode identifikovanja tela beskorisne. Ostaci na osnovu kojih rekonstruišu zločin i utvrđuju činjenice su skoro uništeni što im dodatno otežava posao da rekonstruišu događaje iz prošlosti.  Koju seriju tražimo?

17.  Pre više od 40 godina Ričard Brenson, Nik Drejper I Nik Pauel osnovali su diskografsku kuću koja je veoma brzo postala muzički fenomen sa platinastim tiražima Majka Oldfilda, Roja Orbisona, Dženesis, Kalčere Klab, Simpl Majnds i drugih. Kompanija je kasnije prodata kompaniji EMI a danas posluje u okviru kompanije Kapitol. Kako je  njen naziv?

18.  Japanska tradicionalna carska muzika smatra se najstarijom orkestarskom muzikom na svetu. Ansambl se danas sastoji se od 3 udaračka instrumenta, 2 žičana i 3 duvačka. Izvodi se  na carskom dvoru i u hramovima i uz ovu muziku može da se peva i da se igra. Kako se zove ova vrsta muzike?

19.  Na početku muzičke karijere u Francuskoj nastupa u grupi Los Karajos i Mano Negra a  kasnije u Španiji u grupi Radio Bemba.  Odlazi u Centralnu Ameriku, gde provodi četiri godine, nastupa i snima autentične zvukova ulica i barova  različitih kultura. Karakterističan je po multikulturnoj muzici i pevanju na više jezika.  Ko je on?
         
20.  Radnje njegovih opera se dešavaju na Cejlonu(Lovci na bisere), u Škotskoj(Devojka iz Perta), Rusiji (Ivan Grozni) I Egiptu(Djamila). A  radnja njegove najpoznatije opere  dešava se u Španiji. Ko je autor ovih opera?

21.     Premijerka kod nas ili Borgen u original,  je atraktivna dramska TV serija o borbi za političku moć i posledicama toga. Četrdesetogodišnja predsednica Umerene stranke koja na opšte iznenađenje pobeđuje na izborima shvata da je najveći izazovi tek očekuju. Iz koje zemlje dolazi ova serija  koja je  u stvarnom životu prvu premijerku dobila tek godinu dana nakon emitovanja serije?

22.   Bio je američki kompozitor, poznat kao autor preko 900 pesama i 43 brodvejska mjuzikla. U saradnji sa tekstopiscem Oskarom Hamerštajnom II  nastali su njegovi najpoznatiji mjuzikli Oklahoma, Karusel, Južni Pacifik, Kralj i ja i Zvuk muzike. On je bio  prva osoba koja je osvojila najprestižnije nagrade na različitim poljima američke zabavne industrije —Emi, Gremi, Oskar i Toni, a pored toga i Pulicerovu nagradu. Kako se zove ovaj američki kompozitor?

23.  Ukrajinski nacionalni žičani muziči instrument iz  familije lauta vodi poreklo iz srednjovekovne kijevske Rusije. Na njemu su izvođene gotovo isključivo epske pjesme. Proslavio ju je ukrajinski pesnik Taras Ševčenko  dajući svojoj zbirci pesama naziv svirača na ovom instrumentu. Koji instrument tražimo?

24.  Američki rok duo iz Detroita 2007.  je odsvirao najkraći koncert u istoriji roka, nazvan One-Note Concert (Koncert od jedne note) odsviravši notu „C“ i zatim napustio binu. Sastav, dobitnik MTV  I Gremi nagrada,  su činili supružnici čije je prezime činilo deo naziva grupe. Kako glasi naziv benda?

25.  Bila je najpoznatija portugalska fado pjevačica i najveći promoter tog muzičkog stila širom sveta, zbog toga su je zvali Rainha do Fado (Kraljica fada). Svetski uspeh postigla je nakon nastupa u Parizu 1950, na svečanoj promociji Maršalovog plana na  kojem je otpevala pesmu koja je postala njen zaštitni znak; Coimbra poznatu i pod nazivom April u Portugalu. Kako je njeno ime?

26.  Sa 13 godina na poziv dirigenta Herberta fon Karajana počela je da nastupa za berlinsku filharmoniju. Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada uključujući I nekoliko Gremija. Iako njen repertoar uključuje mnoga klasična dela posebno je poznata po svojim nastupima savremene muzike. Ova  nemačka umetnica, jedna od najistaknitijih violinistkinja u svetu, poznata je po tome što u okviru fondacije Krug prijatelja promoviše mlade talente na  gudačkim instrumentima. Kako se zove ova umetnica?

27.  "Proud Mary" je rok pesma koju je napisao američki muzičar Džon Fogerti. Pesma, koja je kao inspiraciju imala filmove Vila Rodžersa, govori o čoveku koji je napustio posao u gradu te pronašao zadovoljstvo kao član posade rečnog parobroda. Postala je veliki hit a obrađivali su je brojni izvođači među kojima se najviše ističe verzija Tine Tarner iz 1971.  Ko je bio prvi izvođač ove pesme?

28.  Jedan od najpoznatijih  pevača i perkusionista Afrike, svetsku slavu je stekao izvođenjem svoje pesme  “7 seconds” u duetu s Nene Čeri. Zaslužan je razvoj popularne nacionalne muzike Senegala mbalah i poznati je borac za mir. Od prošle godine je ministar kulture Senegala. Kako se on zove?

29. Mlada kanadska R&B  pevačica, gvajanskog porekla, postala je poznata posle singla "It Kills Me". Za pesmu "Fool for You" u 2012. je dobila 2 Gremi nagrade. Ko je ona?

30. Popularna muzika nastala u Brazilu sredinom prošlog veka odlikuje se laganim samba ritmom, impresionističkim harmonijama i finim melodijama. Osnovali su je brazilski kompozitor Antonio Karlos Žobim i pevač-gitarista Žoao Žilberto. U saradnji sa američkim  džez muzičarima stekla je svetsku popularnost pesmom Devojka sa Ipaneme. Kako se naziva ova vrsta muzike?

Коментари

  1. 4.Singapur
    9.Žezefina Beker
    10.Gajane
    13.Džoni Keš
    20.Bize
    25.Amalija Rodrigez

    ОдговориИзбриши
  2. Nešto znanje, nešto lupanje:

    1. Čarls Mingus
    2. Turn Back Time
    4. Južna Koreja
    8. Vasilisa Prekrasna
    9. Žozefina Bejker
    11. Remi Gajar
    12. Rammstein
    13. Džoni Keš
    16. CSI
    17. Virgin
    19. Manu Chao
    20. Đakomo Pučini
    21. Danska
    22. Kol Porter
    23. balalajka
    25. Amalija Rodrigeš
    27. Litl Ričard
    28. Jusu N'Dur
    29. Azelija Benks
    30. bosanova

    Još par mi na vr' jezika/mozga...

    ОдговориИзбриши
  3. 3. Bura
    4. Juzna Koreja
    6. One night in Bangkok
    10. Gvajana
    12. Rammstein
    13. Dzoni Kes
    14. bajadera
    16. Bouns
    19. Manu Chao
    21. Danska
    24. White Stripes
    25. Tereza Salgeiro
    28. Jusun N'Dur
    30. bosanova

    ОдговориИзбриши
  4. 3. Bura
    4. Malezija
    11. Remi Galjard
    12. Ramstajn
    13. Dzoni Kes
    19. Manu Cao
    20. Zorz Bize
    30. bosanova

    ОдговориИзбриши
  5. 4. Singapur
    6. Kambodza
    12. Ramstajn
    13. Dzoni Kes
    14. Pralane
    19. Manu Cao
    20. Zorz Bize
    21. Slovenija
    22. Dzordz Gersvin
    23. Balalajka
    24. Vajt Strajp
    25. Sezarija Evora
    28. Jusun Ndur
    30. Bosa Nova





    ОдговориИзбриши
  6. 7. Fernandel

    Dosta lupanja, čekam odgovore...

    ОдговориИзбриши
  7. Rekao bih odličan set pitanja, ni pretežak ni prelak, nego nekako... taman.

    ОдговориИзбриши
  8. Iznenadjenje niotkud, jos ce ovo biti najbolja oblast do sada (Sport najmanje 20 :D ):

    3. Bura
    6. Cambodia, Kim Wild
    8. Slike sa izlozbe
    9. Dzozefina Bejker
    10. Gajana
    11. Remi Galar
    12. Ramstajn
    15.Filip Glas
    16. Bouns
    19. Manu Chao
    20. Zorz Bize, ova najpoznatija bi mogla biti karmen, sve ostalo manje poznato
    21. Island
    27. meni je najpoznatija po Creedencima, prema tome CCR
    30. Bosa Nova


    ОдговориИзбриши
  9. 9 Džozefina Bejker
    10 Gajane
    12 Ramštajn
    13 Džoni Keš
    14 grioti
    23 balalajka
    25 Amalija Rodrigez
    28 Jusu n dur
    30 Bossa Nova

    ОдговориИзбриши
  10. Večerašnji odgovori:

    1. Čarli Mingus (1922 – 1979)
    2. Back in time
    3. Bura (Tempest)
    4. Malezija
    5. Domeniko Skarlati
    6. Kambodža
    7. Medrano
    8. Slike sa izložbe( Modest Musorgski)
    9. Džozefina Bejker
    10. Gajane
    11. Remi Gajar
    12. Ramštajn
    13. Džoni Keš
    14. Grioti
    15. Filip Glas
    16. Bouns
    17. Virdžin rikords(Virgin Records)
    18. Gagaku
    19. Manu Čao (pravo ime Hose-Manuel Tomas Artur )
    20. Žorž Bize
    21. Danska
    22. Ričard Rodžers(1902-1979)
    23. Kobza
    24. Vajt strips
    25. Amalija Rodrigeš
    26. Ana-Sofija Muter
    27. Kridensi – CCR (Creedence Clearwater Revival)
    28. Jusu n’Dur
    29. Melani Fiona
    30. Bosa nova

    Sutra u isto vreme - nova tematska oblast!

    ОдговориИзбриши
  11. Ja imam 12 ako bi mi Slavka priznala što sam napisao "Turn back time" umesto "Back in time". :) Ako ne, onda 11.

    Napokon solidan učinak, standardno imam najviše poena iz zabave, ali nadajmo se da ću negde premašiti. Samo sigurno ne u nauci. :)

    ОдговориИзбриши
  12. 12 tamo gde sam se malo nadao ucinku boljem od 'Sveta', na primer, uz ovako postavljene standarde tezine. Ipak, ne mogu da ne primetim da sam propustio dva zicera, Skarlatija i Dzonija Kesa, iskljucivo zbog toga sto mi je predstava o Skarlatijevom veku rodjenja odstupala jedno dva stoleca (s cim obicno nemam problem), a film iz ne znam kog razloga jos nisam pogledao, mada mi vec godinama bode oci na raznim memorijama.

    9 + 9 + 12

    ОдговориИзбриши
  13. U stvari je 13 :/ Zanimljivo je da su od tih 13 samo 2, eventualno 3 odgovora podaci koje sam naucio od proslog Svetskog, sve ostalo je staro znanje. A mislim da ima cak 8 ili 9 odgovora za koje prvi put cujem. Sto sve govori da je ovo onaj jedan od deset setova Zabave u kome bih ostvario bolji ucinak od Andonova :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadajmo se da je tako, inače sam nadrljao na svetskom. :)
      Uzdam se u to što mi obično više procentualno legnu pitanja koja postave stranci, tipa Ramštajn ljudi znaju, ali Nine Inch Nails je već teže.
      Meni zabavu uvek pokvari opera, tu sam slab. Mada, da sam se pomučio, skontao bih Bizea možda. White Stripes sad zvuči lako, ali se ne bih setio. Možda bih Bones iscedio.
      Takođe, danas sam naučio da je Melani Fiona crnkinja, to nisam znao, a baš volim njen hitić "Monday Morning".

      Избриши
    2. Jedina Fiona za koju ja znam je ona iz Sreka :) moj adut na zabavi je klasika i te neke stvari koje su postale evergreen, skoro knjiske. Vidis i gore, odgovorio sam 4 pitanja iz klasicne muzike, plus dva evergreena CCR i Cambodia. Ramstajna mislim da sam pokupio bas od tebe, Slike s izlozbe spremne bile za sledeci ali u kombinaciji s Viktorom Hartmanom (izlozba njegovih radova je inspirisala Musorgskog na to delo), Dzozefina Bejker se isto pominjala vise puta... Za FIlipa Glasa sam nekad pitao - Ako je u operi FG Ajnstajn na plazi, gde je Kafka u naslovu knjige Harukija Murakamija, itd. Ti si mnogo jaci na stvarima od 1980-ih pa ovamo, sto bi nekako trebalo da je normalno i za mene, ali eto... Prosto me manje zanimaju te stvari pa cekam da se drugi, pozvaniji i posveceniji, izjasne o njima pa ja onda proberem sta tu ima za mene...

      Избриши
    3. Upravo tako. :) Evo, za Proud Mary nit sam znao koja je to pesma niti ko je izvodi, a kad sam posle pustio da čujem, shvatio sam zašto nisam znao - meni je ta pesma jedna od najiritantnijih iz tog vremena, verovatno ima veze i s tim što su je izvodili na 3K Duru (koji sam dosta gledao) u svakoj drugoj emisiji.
      A pored skorije muzike obično znam i nešto teža džez pitanja poput Čarlsa Mingusa i Telonijusa Monka jer sam godinama titlovao emisije o džezu i bluzu iz kojih sam izvukao neprocenjivo znanje o toj materiji.
      Volim ova razglabanja, mogao bi još neko da nam se pridruži. :)

      Избриши
  14. U svakom slučaju za sada 4+6+12. Pre par godina bih rekao zadovoljavajuće, sad više nije. Porasli apetiti posle prošlog svetskog.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)