Veselin Sekulić: pripreme za WQC 2013. Tematska oblast KULTURA


1.       Đene je stari grad poznat po svojoj drevnoj arhitekturi,  građevinama od opeke i blata, od kojih je najpoznatija Velika džamija koju mnogi smatraju najvećim dostignućem sudano-sahelske arhitekture. U kojoj zemlji se  nalazi ovaj grad koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine?

2.       Najstarija do danas sačuvana škola budizma čiji naziv doslovno znači „učenje starih“ je nastala u Indiji i njeno učenje se smatra najbližim Budinom izvornom učenju. Tokom  vekova bila je dominantna religija na Šri Lanki i najvećim delom kontinentalne jugoistočne Azije. Kako se naziva ova škola  budizma ?

3.       Francuski slikar Pol Sezan predstavlja prelaz između impresionizma s kraja 19. veka i kubizma s početka 20. veka. Bio je jedna od najznačajnijih ličnosti francuskog i evropskog slikarstva, sa presudnim uticajem na njegov dalji razvoj. Za života neshvaćen povukao se rodno mesto na jugu Francuske gde se posvetio radu i stvaranju novog  slikarstva. Kako se zove to mesto? 

4.       Statua karakteristična za arhajski period grčke kulture predstavlja  nagog mladića sa iskoračenom desnom nogom i rukama u položaju kao da nešto nudi. Od kraja 19. veka ovaj pojam se koristi za  skulpturu nagog čoveka. Koji pojam tražimo?

5.       Simetrična kompozicija horizontalnih linija u dve boje, na kojoj je prikazana obala reke Rajne, fotografija "Rajna II “ postala je najskuplja prodata fotografija u svetu za 4.3 miliona dolara. Pre toga fotografija istog autora “ 99 centi “  je takođe jedno vreme bila najskuplja fotografija. Ko je autor ovih fotografija?

6.       Prvi je bio Abu-Bakr, a poslednji 101. po redu je bio Abdul Medžid II. Koju titulu poglavara muslimana su oni nosili?

7.       Najveći događaj u indijskom kalendaru je festival koji predstavlja početak indijske Nove godine i slavi se širom Indije. Zove se i festival svetlosti, jer se slavi pobeda dobrog nad zlom. Divali se proslavlja uz vatromete, obojen pesak i posebne sveće i svetla. Pod kojim imenom je poznat ovaj festival?

8.       Kamene skulpture ljudskih figura na Uskršnjem ostrvu, napravljene tokom perioda od 1250. do 1500., njegov su svojevrsni zaštitni znak. To su kamene, visoke statue, veoma velike glave, koji čine tri-petine njihovih tela sa izduženim licima, dugim i pljosnatim nosevima i ušima. Pod kojim imenom su poznate ove statue za koje nije razjašnjeno zašto su napravljene i koje su značenje imale za stanovnike?

9.       Sinkretička spiritualistička religija nastala u Brazilu 30-tih godina prošlog veka objedinjava elemente nekoliko religija: katolicizma, animizma i šamanizma i praktikuje prilikom obreda korišćenje napitka ajahuaske sa psihoaktivnim dejstvom za postizanje emocionalnog i psihičkog pročišćenja. Kako se naziva ovaj religijski pokret?

10.     Pre nekoliko godina u centru Pariza na obali Sene u neposrednoj blizini Ajfelove kule otvoren je novi muzej. Muzej posvećen  umetnostima i civilizacijama Afrike, Azije, Okeanije i Amerike nazvan je po imenu obale i ulice u kojoj se nalazi. Kako glasi njegovo ime?

11.     Građevine od menhira, pojedinačnih uspravnih kamenova i trilita koji se sastoje od dva uspravna kamena koji nose polegnut treći, poređani  u krug označavaju sveta mesta, hramove megalitskih kultura. Pod kojim imenom su poznate ove građevine čiji naziv potiče od bretonskog izraza za “zakrivljene ploče”?

12.     Tradicionalni japanski svitak od svile ili papira s letvicom na gornjoj i donjoj ivici  postavlja se obično na zidu sobe dizajniranom za izlaganje umetničkih dela. Sadržaj svitka može biti slika, kaligrafiski ili poetski zapis. Koji naziv nosi  svitak?

13.     Jedan je od glavnih likova u indijskom epu Ramajaṇa kao pomoćnik glavnog junaka Rame u njegovoj potrazi za Sitom.Ovaj omiljeni hinduistički bog najčešće je prikazan u liku čoveka s majmunskom glavom.Kako se on zove?

14.     Jevrejski praznik, kojim se obeležava izbavljenje jevrejskog naroda u vreme progonstva u Persiji, održava se u rano proleće a propraćen je  karnevalom. Po predanju se vezuje za Jevrejku Jestiru koja je kod persijkog cara uspela da spase Jevreje od pogubljenja. Pod kojim imenom je poznat ovaj praznik?

15.     Starogrčki filozofi, koji su pripadali jednoj od Sokratovih škola su učili da svaki čovek može postići blaženstvo ako živi tako da ima što manje potreba. Na području etike po ovom učenju vrlina je dovoljna za blaženstvo (eudaimonia), može se naučiti (didakte) i ne može se izgubiti (anapobletos). Osnivač škole je Antisten a najpoznatiji je bio je Diogen iz Sinope.Kako se zovu pripadnici ove filozofske škole? 

16.     Sin divova Farbatija i Laufej smatran Odinovim polubratom, opisan je kao počinitelj svih laži i spletki. Bio je pametan i lep, ali rđavog karaktera, tvrdoglav, prepreden i varalica. Imao je sposobnost menjanja oblika i pola. U stvari on je poznat kao div i stoga je neprijatelj nordijskim bogovima i čak ih je nekoliko ubio. Kako se zove?

17.     Umetnik koji kombinuje uzbekistanske i kineske stilove slikarstva sa evropskim bojama autor je mega slike “Hiljadu anđela i jedna slika”, inspirisane čuvenom pričom Hiljadu i jedna noć  sastavljene od 1.000 posebnih radova. Svaka slika predstavlja anđela može i nezavisno da stoji ali kada se sve one uklope čine jednu sliku zasnovanu na čuvenoj priči. Ko je  autor  ?

18.     Smatraju ga živom legendom dizajna s više od 3500 realiziranih dizajna i dobitnik preko 300 značajnih nagrada Među njegovim nagradama našle su se i one za enterijer čuvenog “Miromoto” restorana, hotele “Filadelfia” i “Semiramis”, kao i izložbe za Audi i Nemačku banku. U njegov dizajnerski opus spada sve, od cipela i odevnih predmeta do nameštaja i detalja za kuću. Ko je on?

19.     Nakon pokrštavanja Vikinga, u periodu između XI i XIV veka,  izgrađeno je oko 1200 crkava od drveta  širom Skandinavije. Crkve su u potpunosti urađene od drveta, katkad na osnovi od kamena, sa vrlo detaljnom dekoracijom. Crkve su ime  dobile po stubovima, glavnim osloncima koji drže krovnu konstrukciju. Danas ih ima još oko 30. Pod kojim imenom su poznate?

20. U Pekingu je prošle godine svečano otvorena nova zgrada Centralne kineske televizije (Si-Si-Ti-Vi) zapanjujuće zgrade od čelika, betona i stakla koja  dominira centrom poslovnog dela Pekinga. Sa svoja 44 sprata i 234 metra visine, ona nije najviša, ali je arhitektonski najzanimljivija zgrada pošto dva kriva tornja, spojena izlomljenom pasarelom u svakom trenutku izgledaju kao da nemaju stabilan oslonac i da će pasti. Koji poznati arhitekta je projektovao ovu zgradu?

21. U grčkoj mitologiji ova nimfa pratilja boginje Artemide je bila kći Geje i rečnog boga Peneja i živela je u Tesaliji. Da bi je zaštitio od proganjanja boga Apolona otac ju je pretvorio u lovor. Ožalošćeni Apolon je odlučio da venac lovorovog lišća kao krunu nose pobednici Pitijskih igara koje se organizuju njemu u čast. Koji mitološki lik je u pitanju?

22.  Italijanski vajar, zlatar i pisac bio je  jedan od najslavnijih zlatara svih vremena. Radio je skulpture i reljefe velikih formata od kojih je najpoznatije delo  „Persej sa glavom meduze“. Takođe je bio i dvorski zlatar Kozima Medičija, rimskih papa i francuskog kralja Fransoa I. Svoj burni život je opisao u autobiografiji "Moj život". Ko je on?

23.  Poznat je po svojim privremenim instalacijama kojima publici pruža mogućnost da iz nove perspektive i poznate istorijske spomenike. U Singapuru je u okviru hotela izložio ogromnu mitsku životinju sa glavom lava i telom ribe a u Njujorku je oko spomenika Kolumbu izgradio pravi stan tako da se u njegovom središtu nalazi statua ovog čuvenog španskog moreplovca. Kako se zove ovaj savremeni japanski umetnik?

24. Tri velike monoteističke religije Avrama smatraju praocem svoje vere.  Avramov obećani sin Isak se smatra praocem Jevreja. Kako se zvao stariji sin, praotac Arapa?

25.  Kamene ili drvene ploča raznovrsnog oblika sa dekoracijama i natpisima pogrebnog ili spomeničkog karaktera koje su postavljali vladari starog sveta imale su obaveštajnu i promotivnu funkciju. Najpoznatija je ona na kojoj je na vrhu prikazan vavilonski kralj Hamurabi na tronu sa podanikom ispod nogu sa tekstom zakona upisan klinastim pismom. Pod kojim nazivom su poznate ove ploče?

26.  Prema hindu I budističkoj mitologiji ovo božanstva u obliku ljudi-ptica se najčešće se predstavljaju u obliku orla sa zlatnim perima, raširenih krila i često sa ljudskim trupom i/ili glavom. Nacionalni simbol je  Tajlanda i nalazi se u grbu Indonezije. Kako se naziva ovo božanstvo?

27.  U prevodu s arapskog pojam označava mali bojeni kamen, ali je zapravo riječ o oslikanoj glaziranoj keramičkoj pločici. U Evropi se počela se upotrebljavati od XV veka, naročito u Portugaliji koja se izdvaja tradicijom i bogatstvom ukrašavanja zgrada. Kako se nazivaju ove pločice?

28.  U islamu, praktično od nastanka,  postoje  mističi pokreti koji se odlikuju insistiranjem na asketizmu i spoznaji duhovne istine kroz molitvu i meditaciju. Pripadnici pokreta su bili organizovani u različita bratstva koja su uključivala derviške redove i fakirski pokret. Termin potiče od arapskog naziva za  beli vuneni ogrtač koju su nosili muslimanski asketi.  Koji termin tražimo?

29. Njegov opus čine portreti uglednih građana Harlema, grupni portreti streljačkih udruženja, nekovencionalni portreti pijanaca, komedijaša, ciganki, žena u svakodnevnom poslu  i mnogobrojni dečji motivi. Kako se zove ovaj slikar iz holandskog zlatnog veka slikarstva koga zbog tehnike slikanja smatraju jednim od preteča impresionista?

30.  Jedan od razloga zbog kojeg je ovaj oblakoder poznat kao Turning Torso, najviši u Skandinaviji, podignut bila je želja gradske uprave da građani imaju simbol grada umesto uklonjenog Kockumskog krana koji je služio za gradnju brodova a koji je dugo bio zaštitni znak ovog grada.U kom gradu je podignut ovaj oblakoder koji je dizajnirao  španski arhitekta Kalatrava? 

Коментари

 1. 7. Festival boja
  8. moai
  14.Purim
  16. Loki
  21. Dafne

  ОдговориИзбриши
 2. 1. Mali?
  2.teravada?
  4.puto?
  6.kalif
  7.Holi?
  8.moai
  10Orsej?
  13.Hanuman
  14.Purim
  15.cinička škola
  16.Lpki
  21.Dafne
  22.Kanova?
  24.Ismail?
  25.stela
  26.garuda
  27.vitraž?
  29.Hals?
  30.Malme?

  ОдговориИзбриши
 3. 1 mali?
  2 teravada
  3 tuluza?
  4 kuros
  5 ?
  6 kalif?
  7 holi
  8 rapa nui
  9 bahai
  10?
  11 stounhendž?
  12?
  13?
  14 Jom Kipur?
  15 peripatetici?
  16 Loki?
  17?
  18?
  19?
  20?
  21 Dafne
  22?
  23?
  24 Ismail
  25 Stela
  26?
  27 majolika
  28 sufi, pitala ja sinoć na KLJK
  29?
  30 malme?

  ОдговориИзбриши
 4. Uz par provizornih pokusaja, vec sada mogu da kazem da je ova oblast ispunila moja ocekivanja:

  1. Cad
  2. teravada
  3. slikao je onu planinu Sent Viktoar, recimo da se tako i mesto zove
  4. kuros
  5. Andreas Gurski
  6. kalifi
  7. Divali
  8. moai skulpture, ahui postamenti
  9. Makumba
  11. kromlesi
  13. Hanuman
  14. Purim
  15. Kinici, kinicka skola
  16. Loki
  19. stavekirke
  20. Kalatrava, recimo
  21. Dafne
  22. Benevnuto Celini
  24. Ismail
  25. stele
  26. Garuda mozda
  28. sufizam

  ОдговориИзбриши
 5. Ovaj put sam rešio da lupim samo određen broj, da ne preterujem. Inače, biće da je greškom u pitanju 7 dat odgovor.

  1. Eritreja
  2. bramanizam
  3. Mont-de-Marsan
  4. akt
  6. atabeg
  7. divali
  8. Moai
  10. Ke Deloaz
  13. Govinda
  14. Hanuka
  16. Loki
  20. Rem Kolhas
  23. Mijamoto
  24. Izev
  28. sufizam
  29. Brojgel
  30. Malme

  ОдговориИзбриши
 6. 1. Mali
  3. Arl
  4. Kuros
  6. Imam
  8. Moai
  14. Pesha
  28. Sufi
  29. Van Ajk
  30. Malme

  ОдговориИзбриши
 7. VEČERAŠNJI ODGOVORI:

  1. Mali
  2. Teravada
  3. Eks an Provans
  4. Kuros
  5. Andreas Gurski
  6. Kalif
  7. Divali
  8. Moai
  9. Santo Daime
  10. Branli
  11. Kromleh (bretonski: crom-llech)
  12. Kakemonon - Kakedžiku
  13. Hanuman
  14. Purim
  15. Kinici
  16. Loki
  17. Lekim Ibragimov
  18. Karim Rašid
  19. Stavkirke
  20. Rem Kulhas
  21. Dafne
  22. Benvenuto Čelini
  23. Tacu Niši
  24. Ismail
  25. Stele
  26. Garuda
  27. Azuleho
  28. Sufizam ili tasavuf
  29. Frans Hals
  30. Malme

  ОдговориИзбриши
 8. Prvi put dvocifren učinak, 10 od 30. Za Hanumana se još lupam po čelu, hiljadu puta sam čula za njega. Kvalitetan set.

  ОдговориИзбриши
 9. Oblast u kojoj sam tradicionalno najbolji opet me nije izneverila - 18.

  Kultura mi najvise odgovara jer je sinteticka oblast koja zahvata materiju iz vecine drustveno-humanistickih oblasti. Primecujem da je nekoliko ljudi odgovorilo 1. Mali i 30. Malme, sto bih mogao da upisem u svoje propuste, tj. stvari koje nisam a trebalo je da znam. Vecina ostalog neodgovorenog uglavnom mi nije poznata. Kod 26. je pomoglo sto od ranije znam da se indonezanska nacionalna avio-kompanija naziva po mitskoj ptici Garuda.

  9 + 9 + 13 + 9 + 10 + 18

  ОдговориИзбриши
 10. Opet skromnih 6, uz jedan poklonjen poen i dva teška propusta.

  Poklon - kao što napisah, u pitanju za divali je greškom ostavljen odgovor, koji inače nisam znao.

  Propusti - najveći je azuleho. Setim se da se tako kaže pločica za kupatilo na španskom i ne stavim ništa. Kao, neću previše javno da se glupiram, računajte da bih sigurno to napisao na WQC. No dobro. Sličan slučaj je Karim Rašid, koji mi je proleteo kroz glavu i onda ispario. Osim ova dva, kalif je glupa greška.

  Priznajem da za bar trećinu ovih odgovora nikad nisam čuo.

  Uzdam se u medije, strepim od nauke, i nadam se da ću biti naspavan za razliku od danas i prekjuče. :)

  4 6 12 6 18 6

  ОдговориИзбриши
 11. I naravno, kad god imam malo poena, tešim se time da sam znao bar jedno pitanje koje niko drugi nije. U ovom slučaju Rem Kolhas. :)

  ОдговориИзбриши
 12. Kod 25. mi je promaklo sinoc... Na steli u stvari nisu prikazani car Hamurabi i njegov podanik, vec vavilonski bog Samas i car Hamurabi u naklonu pred bogom, sto je ukazivalo na bozansko poreklo zakonika...

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

FILMSKI SET, autora Vladimira Nikolića

KOMPLET ODGOVORA poslednjih 5 setova

PRIPREME ZA WQC 2017. Aleksandar Divović: KULTURA