Veselin Sekulić - pripreme za WQC 2013. Tematska oblast: MEDIJI


1.       Akademija naučne fantastike, fantastike i horor filmova od 1972. dodeljuje godišnje nagrade  najvećim ostvarenjima na filmu i televiziji. U prvim godinama dodeljivanja nagrada je bila poznata kao Zlatni svitak. Kako se sada zove ova nagrada?

2.       Najranija zapisana verzija o Don Huanu, legendarnom literarnom razvratniku, se prvi put  se pojavila u Španiji oko 1630. Pored toga što je zavodnik, Don Huan, je pre svega  prevarant i rugalica pa ga je njegov književni otac  nazivao El Burlador.Ko se smatra književnim ocem Don Huana?

3.       Odbacivši sve što je bilo suvišno i šablonski na dotadašnjoj pozornici, u prvome redu stari način glume i teatralnost, Konstantin Sergejevič Stanislavski i ruski reditelj Vladimir Ivanovič Nemirovič-Dančenko su 1898 godine osnovali novo pozorište i postavili na pozornicu tadašnju rusku realističnu književnost približivši je širokom krugu gledalaca. Pod kojoim imenom je poznato ovo pozorište?

4.       Ruski filolog, japanolog i književni kritičar, najpoznatiji je po detektivskim romanima iz vremena carske Rusije koje objavljuje pod  pseudonimom Boris Akunjin. U poslednjih 5 godina napisao je nekoliko romana pod imenima Ana Borisova i Anatolij Brusnikin. Pod svojim pravim imenom je objavio knjigu "Pisac i samoubistvo", o fenomenu samoubistva, posvećena sudbinama pisaca-samoubica . Koje je pravo ime ovog pisca?

5.       Čarobnu  zemlja iza vrata ormana zarobljenu zlom kletvom Bele Veštice  u velikoj pustolovini  oslobađaju Piter, Suzan, Edmund i Lusi, braća i sestre Pivensi i  stari mudri lav Aslan. Kako se zove  zemlje iz mašte severnoirskoga pisca Klajva S. Luisa?

6.       Po epistolarnom romanu Šoderloa de Lakloa iz 1782.snimljena su dva filma, prvi 1959. u režija Rože Vadima u kojima glavne  uloge igraju Žana Moro i Žerar Filip i drugi, film iz 1988 u režiji Stivena Frirsa u glavim ulogama Glen Klouz i Džon Malkovič. Književno delo i filmovi i  imaju isti naziv.Koji?

7.       Film Građanin Kejn prvenac Orsona Velsa iz 1941, koji se danas smatra jednim od najboljih svetskih      filmova, je priča o Čarlsu Fosteru Kejnu novinskom magnatu čija se borba za moć odražava na sve u njegovoj okolini. Film počinje rečima koje Kejn izgovora na samrti a završava se istim rečima napisanim na sankama. Koje su to ključne reči za film?

8.       Školovao se u poljoprivrednoj školi, radio u fabrici i pet godina proveo u vojsci. Nakon vojne službe bio je sveštenik, zatim  studirao slikarstvo, pisao  filmske scenarije a 1996. počinje režirati filmove.  Nagradu "Zlatni lav" za najbolji film na Venecijanskom filmskom festivalu 2012. dobio je za jedan od svojih najsurovijih i najbrutalnijih filmova, suptilnog i nežnog naziva „Pieta”. Ko je on?

9.       Pravo ime je Džejms Haulet, a je najpoznatiji po nadimku Logan. Radi se o mutantu izoštrenih čula, izuzetno snažnom, sa ojačanim skeletom kao i sa sposobnošću ubrzanog isceljenja, liku iz stripova izdavačke kuće Marvel komiks. U filmskoj trilogiji o Iks ljudima glumio ga je australijski glumac Hju Džekmen. Ko je on?

10.     Pripada grupi austronezijskih jezika i najrasprostranjeniji je  jezik na Filipinima a u svojoj standardizovanoj formi koristi se kao zvanični jezik Filipina – pilipino. Pod kojim imenom je poznat ovaj jezik?

11.     Danijel dej Luis poznat je kao jedan od najizbirljivijih glumaca u filmskoj industriji  i po konstantnoj posvećenosti svojim ulogama i istraživanjima u pripremi istih. Jedini je do sada glumac koji je dobio 3 Oskara za glavne muške uloge. Za ulogu u kom filmu je dobio prvog Oskara? 

12.     Po struci je neurolog, radila po bolnicama u Australiji, Velikoj Britaniji, a posle predavala na Jejlu. Od njenog književnog opusa najpoznatiji je roman Ptice umiru pjevajući, koji je adaptiran u mini-seriju, jednu od najgledanijih u istoriji američke televizije. Osim tog romana, veliku popularnost je stekla serijom istorijskih romana Prvi čovek Rima, koji opisuju pad rimske republike. Kako se zove ova  australijska spisateljica?

13.     U svom najvažnijem delu Vlati trave, zbirci pesama u slobodnom stihu, slavi individualizam Amerike, demokratiju i bratstvo među ljudima. Delo je proglašeno nemoralnim zbog slobodne obrade polnog života i pesnik biva neshvaćen od savremenika. Međutim, moderna kritika ga smatra jednim od najvažnijih stvaralaca u istoriji američke književnosti. Ko je on?

14.     Tokom snimanja filma u Pireju na njega je prilikom prelaska ulice naleteo motocikl i naneo mu teške telesne povrede od kojih je preminuo. U bogatoj karijeri koja je trajala četrdeset godina snimio je veliki broj filmova: Predeli u magli, Pogled Odiseja, Večnost i jedan dan i dr. Smatran je za jednog od najvećih svetskih režisera današnjice. Kako se zvao ovaj grčki režiser?

15.     Poznati scenarist, režiser i producent, autor crtanih serija na kanalu "Cartoon Network, Gendi Tartakovski,   snimio je svoj prvi dugometražni animirani film. Kako glasi naziv filma?

16.     Legendarnog  umetnik rusko-jevrejskog porekla rođenog u Čileu smatraju najvećim autoritetom među strip scenaristima jer je stvorio „Inkala“, „Tehnopape“, „Oružje metabarona“. Osim toga, on je poznat I po neobičnim filmovima iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka( „El Topo“, „Santa Sangre“) i zbirkama poezije. Njegovo ime  je …?

17.Poznata italijanska filmska i pozorišna glumica, dobitnica Oskara, odlikovala se netipičom lepotom. Oskara je dobila 1955. za ulogu u filmu Tetovirana ruža. Pred kraj karijere izjavila je da je frustrira tipiziranje nje kao glasne,histerične žene iz radničke klase. Kako je njeno ime?

18.     Ni  uragan Sendi  koji je u to vreme pustošio Njujork 29.10.2012 ga nije sprečio da održi svoj Kasni večernji šou, iako je ovaj put održan bez publike uz prisustvo malog broja  pozvanih gostiju. Kao se zove voditelj ovog  televizijskog tok šou programa na kanalu CBS?

19.     Britanski dokumentarni film o žongleru, pantomimičaru i akrobati Filipu Petiju  govori o organizovanju jedne ilegalne, atraktivne I opasne, akcije posle koje je bio uhapšen. Film je dobio Oskara za najbolji dokumentarni film 2008. godinu. Koja  akrobatska tačka je tema filma?

20.     Internacionalno je postao poznat  po saradnji sa američkim filmskim režiserom Kventinom Tarantinom. Za uloge Hansa Lande I Dr. Kinga Šulca dobio je 2 Oskara za sporedne muške ulogu. Kako se zove ovaj austrijski glumac?

21.     Francuski glumac Luj de Fin se smatra jednim od velikana filmske komedije 20. veka. Bio je poznat po energičnom glumačkom stilu i izrazitoj mimici. Zvezda  je postao zahvaljujući filmu Žandar iz St. Tropea koji je imao pet nastavaka. Kako se zvao lik inspektora kojeg je tumačio u tom serijalu?

22.     Koji filmski negativac izgovara čuvenu rečenicu tada mladom glavnom junaku jednog filmskog serijala :  Jesi li  plesao sa đavolom po  mesečini?

23.     Ova vrsta pisama je silabičkog (slogovnog) tipa i  uglavnom se koristi u Južnoj I jugoistočnoj Aziji. Ime su  dobilo po nazivu prva 4 slova u etiopskom gez pismu. Pod kojim imenom su poznata ova silabička  pisma?

24.     2009. dobila je književnu nagradu Buker za "Vučje leglo", istorijski roman o usponu političara Tomasa Kromvela na dvoru Henrija Osmog, a isto priznanje joj je 2012. godine dodeljeno za njegov nastavak “Leševe na videlo" što  je prvi nastavak nekog romana koji je dobio Bukerovu nagradu. Ko je ona?

25.     Film Stradanje Hristovo iz 2004. koji je režirao Mel Gibson govori o poslednja 24 sata Isusa Hrista i njegovom stradanju urađen je po scenariju  zasnovanom na kanonskim jevanđeljima.  Za film je karakteristično da svi likovi  u njemu govore jezicima kojima su se govorilo u ono vreme. Kojim jezikom je govorio Isus u ovom filmu?

26.     Za njega je vino jedno od najmoćnijih simbola samog života. Vino ima boju, ukus i miris, a njegovo pijenje i uživanje u njemu analogno je samom postojanju, dok je ono što dolazi posle uživanja i pijenja vina predstavlja vrhunski doživljaj života. Ko u  svojoj Filozofiji vina „molitveniku za ateiste“ poručuje„Pij, ostalo će srediti vino"?

27.     Glavni likovi crtani serijala koji se prikazivao MTV I jednog animiranog filma su dva americka tinejdzera koji zive u fiktivnom gradu Hajlend, autora Majkla DŽadža. Njihova glavna preokupacija je gledanje televizije, posebno muzickih spotova. Nikako ne uklapaju u drustvo, ali su uglavnom ipak zadovoljni svojim zivotom. Kako se oni zovu?

28.     „Mnogo godina kasnije, pred strojem za streljanje, pukovnik Aurelijano Buendija setiće se onog davnog popodneva kada ga je otac poveo da prvi put vidi led.”  Ovim rečima počinje jedan već legendaran roman  u analima svetske knjiżevnosti. Kako glasi naziv romana?

29.Poema iz 12. veka autora Šote Rustavelija  opisuje podvige viteza Tarijela koji putuje po jugozapadnoj Aziji, Kini i Indiji u potrazi za svojom dragom. Ovo delo Gruzini  smatraju za svojim nacionalnim epom. Kako glasi naziv tog epa ?     

30.Nakon izbora za Mis sveta 1994.godine počela je da radi kao profesionalna manekenka a nešto kasnije postala je i filmska glumica u Indiji. Za ulogu u filmu Devdas dobila je indijsku filmsku nagradu za najbolju glavnu glumicu. Film je imao uspeha i na zapadu što joj je kasnije otvorilo vrata za snimanje holivudskih filmova. Kako se zove ova indijska glumica?

Коментари

  1. Večeras je na programu poslednja tematska oblast iz seta, koji je u sklopu priprema za WQC priredio Veselin Sekulić. Nadamo se da ste zadovoljni pitanjima i da ste kroz pronalaženje odgovora značajno dopunili svoju bazu znanja.

    ОдговориИзбриши
  2. 5. Narnija
    6. Opasne veze
    9. Volverin
    10. tagalog
    11. Moje levo stopalo
    13. Volt Vitmen
    14. Teo Angelopulos
    16. Hodorovski
    19. Hod po zici
    20. Kristof Volc
    27. Beavis and Butt-Head
    28. Sto godina samoce

    ОдговориИзбриши
  3. Omiljena oblast :)

    1.saturn
    4.Grigorij Čartišvili
    5.Narnija
    6.Opasne veze
    8.Kim Ki Duk
    9.Volverin
    10.tagalog
    11.Moje levo stopalo?
    13.Volt Vitmen
    14.Teo Angelopulos
    15.Brave?
    16.Jodorovski
    19.bacanje noževa?
    20.Kristof Volc
    21.Ludovik Krušo
    22.Džoker
    25.aramejski
    27.Bivis i Bathed
    30.Rai Ašveraji

    ОдговориИзбриши
  4. 2. Lope de Vega
    5. Narnija
    6. Opasne veze
    9. Volverin, Zderavac
    11. Moje levo stopalo
    13. Volt Vitmen
    14. Teo Angelopulos
    17. Ana Manjani
    18. Dejvid Leterman
    19. hod po zici
    20. Kristof Volc
    25. aramejski
    27. Bivis i Bathed
    28. Pukovniku nema ko da pise, Markes
    29. Sakartvelo

    Mislim da bi to bilo to, sumiranje i konacni bilans kasno nocas ili sutra.

    ОдговориИзбриши
  5. 10. tagalog, videh kod Slavise odgovor, opet preskoceno pitanje

    ОдговориИзбриши
  6. 3. Hudožestveni teatar
    5. Narnija
    6. Opasne veze
    7. Rosebutt
    8. Kim Ki Duk
    9. Vulverin
    11. Moje levo stopalo
    13. Vortsvort
    14. Teo Angelopulos
    17. Ana Manjani
    18. Dejvid Leterman
    20. Kristofer Volc
    25. Aramejski
    27. Bivis i Bathed
    28. Sto godina samoće
    30. Ašvarija Rai

    ОдговориИзбриши
  7. 3. Bajsoj teatar
    6. Opasne veze
    11. U ime oca
    14. Teo Angelopulos
    17. Ana Manjani
    18. Dejvid Leterman
    19. Hod po zici
    21. Ludovik
    25. Aramejskim
    27. Bivis i Bathed
    28. Pukovniku nema ko da pise
    Dobra pitanja. Pozdrav za Veselina.





    ОдговориИзбриши
  8. 4 gruzijsko prezime kog ne mogu da se setim
    5 Narnija
    12 moja omiljena Kolin Mekalou
    13 Vordsvort?
    14 Kosta Gavras?
    17 Ana Manjani?
    20 Kristof Volc
    21 Krušo
    25 aramejski
    27 Bivis i Bathed
    28 moj omiljeni roman 100 godina samoće
    30 Aišvarja Rai

    ОдговориИзбриши
  9. Za Luj de Fina da se ubijem ne mogu da se setim. Sigurno ću da budem dvocifren. Ostajem veran svom prezimenu Džonson kad ne znam odgovor, ovaj put sam ga stavio triput, možda upali. :)

    1. Hugo
    2. Lope de Vega
    3. Baljšoj
    5. Narnija
    6. Opasne veze
    7. Ne zaboravi Ksanadu...
    8. Kim Ki Duk
    9. Vulverin
    10. tagalog
    11. Moje levo stopalo
    12. Džonson
    13. Volt Vitmen
    14. Teo Angelopulos
    16. Ralf Bakši
    17. Đulijeta Masina
    18. Džimi Kimel
    19. pretrčavanje staze usred trke
    20. Kristof Valc
    22. Džoker
    24. Džonson
    25. aramejski
    26. Džonson
    27. Bivis i Bathed
    28. Sto godina samoće
    30. Frida Pinto

    ОдговориИзбриши
  10. Evo konačno i večerašnjih odgovora:

    1. Nagrada Saturn
    2. Tirso de Molina
    3. MHAT, Moskovski hudožestveni akademski teatar
    4. Grigorij Čhartišvili
    5. Narnija
    6. Opasne veze (Les liaisons dangereuses),
    7. Rosebud- (ružin)pupoljak
    8. Kim Ki-duk
    9. Wolverine (Volverin, Žderavac)
    10. Tagalog
    11. Moje levo stopalo
    12. Kolin Mek Kalou
    13. Volt Vitmen
    14. Teo(doros) Angelopulos
    15. Hotel Transilvanija
    16. Alehandro Žodorovski
    17. Ana Manjani
    18. Dejvid Leterman
    19. Hodanje po žici
    20. Kristof Valc
    21. Inspektor Krušo
    22. DŽoker
    23. abugida pismo
    24. Hilari Mantel
    25. aramejski jezik
    26. Bela Hamvaši
    27. Bivis (Beavis) i Bathed (Butt - head)
    28. Sto godina samoće (Gabrijel Garsija Markes)
    29. Vitez u lavljoj koži
    30. Ajšvarija Raj

    ОдговориИзбриши
  11. Uz veliku zahvalnost autoru kompletnog testa, zahvaljujem se i svim čitaocima LINKA i odgonetačima.

    ОдговориИзбриши
  12. Solidnih 13 za kraj. Moglo se do 17 da sam bolje rasuđivao kod nekih pitanja, ali to je izgleda neminovnost. Ta 4 slučaja su: Tirso de Molina (dvoumljenje između njega i Vege), Hotel Transilvanija (prošlo kroz glavu, ali sam mislio da je to Tim Barton, pa ne napisah), Leterman (eci peci pec između 3-4 hosta, čak sam mislio da mi je tačno jer me je gugl zbunio) i hodanje po žici (odmah to pomislih, ali me zbunila reč "ilegalno", toliko je česta pojava da sam zaključio da je to legalno). Krušo mi zapravo nije poznato prezime, taj podatak mi se baš zatro negde, iako sam gledao seriju kao dete. Kejna gledao, ali se nikad ne bih setio "Rosebud"-a.

    Zadovoljan sam krajnjim učinkom, ali nezadovoljan velikim razlikama između oblasti. Pre svega SVET mi baš nije legao, tu sam očekivao više, i eventualno ISTORIJA.

    Čestitke Coachenku na očigledno sjajnom rezultatu i Milici što je zamalo bila bolja od mene. :)

    Ne znam da li je još neko rešavao svih 8 dana, da sabere svoje poene.

    Hvala Veselinu na trudu i lepim pitanjima i naravno Kosti što nas sve drži na okupu.

    4 6 12 6 18 6 2 13
    Ukupno: 67

    ОдговориИзбриши
  13. Inače, sad guglam, za pitanje 29 sam našao varijante "Vitez u tigrovoj koži" (uključujući i rusku vikipediju koja bi trebalo da je merodavna za područje Gruzije) i "Vitez u panterovoj koži", nisam nigde naišao na lavlju.

    ОдговориИзбриши
  14. Rezime finalne oblasti - skromna devetka. Gruzijsko prezime sam čula hiljadu puta, ali nikako da ga upamtim, a Volta Vitmena sam pomešala s Vilijemom Vordsvortom. Za korejanskog reditelja nikad nisam čula.Sve u svemu, moglo je biti i bolje.

    Čestitke Coachenku na ukupnoj pobedi, Veselinu i Kosti na organizaciji i svim divnim ljudima koji su učestvovali: Ivanu, dublu Milovanović, Darku, Žaretu, Bojanu i svima ostalima.

    4 + 9 + 8 + 6 + 6 + 10 + 9 + 9
    Suma sumarum 61 poen.

    Do skorog susreta na WQC...

    ОдговориИзбриши
  15. Pre svega, da se zahvalim Veselinu na zanimljivim pitanjima; teškim, ali odličnim za pripremu svetskog prvenstva!
    Takodje i našem domaćinu Kosti.

    Osim ovog poslednjeg seta, pitanja sam rešavao ujutro sledećeg dana, jer oko 8-9 uveče uvek hranimo i kupamo ćerkicu. (možda je to bila i prednost, bio sam odmorniji :) )

    Što se tiče rezultata po oblastima oni su :
    Životni stil - 8
    Svet - 10
    Zabava - 14
    Istorija - 10
    Sport - 15
    Kultura - 14
    Nauka - 5
    Mediji - 14 , ukupno 90

    Veoma sam zadovoljan sa ovim rezultatom.
    Nauka, očekivano, najslabije. Sport, takodje očekivano, najbolje, mada je bilo nekoliko glupih grešaka. Sve u svemu, odlično!

    Veliki pozdrav svima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svaka čast, Bojane. Šta da ti kažem, ovakvi rezultati se sad već od tebe očekuju. :)

      Inače, mogao sam da se hvalim da sam jedini znao Rema Kolhasa, ali sad sam već siguran da je znao još neko. ;)

      Избриши
    2. Hvala, Ivane!

      Da, Rem Kolhas je bio zicer. :) Jedan od mojih omiljenih arhitekata. Sećam se, kad je održao predavanje kod nas, nisam uspeo da se probijem do amfiteatra od gužve na faksu.

      Pozdrav!

      Избриши
    3. Videćemo kako će biti na svetskom. 240 pitanja za 2 sata, mora da će biti pakleno ! :)

      Избриши
    4. Bravo Boki,ovo ide preko 100 sigurno na svetskom.

      Избриши
    5. Hvala, Filipe! :)

      Nadam se da će biti tako!

      Избриши
  16. Sjajna Vesina pitanja,nisam radio sve oblasti (mada sam se trudio da sve bar preletim pogledom),al ovo što sam radio sam prilično zadovoljan s obzirom da su pitanja bila izuzetno zahtevna.Sa 16 poena iz sporta sam prezadovoljan (sa tendencijom da bude preko 20,pošto sam za minimum 4 pitanja zapucao),ali sa 3 iz istorije nisam (bez tendencije da bude više :( ).Daleko je jun,tako da se ja nadam još nekim zaniljivim pripremama da tamo kad se pojavimo razvalimo ostatak sveta :)

    ОдговориИзбриши
  17. Ovako, hvala Mici, Ivanu i ako sam jos nekoga zaboravio na cestitkama. Nije nemoguce, niti nerealno da bi u nekom drugom 8x30 testu poredak bio sasvim drugaciji. Bojanu cestitam na odlicnom rezultatu!

    Vecerasnji bilans 13, u sta uracunavam previdjeni tagalog. Razlog, to pitanje nije iziskivalo bilo kakav napor, niti je postojala bilo kakava dilema, prosto je iz prvog puta bilo preskoceno kao da ne postoji. Mislim da bi ga uz prazno polje na testu bilo nemoguce prevideti iz drugog puta. Izvorno naziv oruzja, a danas popularne igracke, jo-jo, potice iz tagalog jezika. U velike propuste u ovom setu mogu uracunati Saturn, Krusoa i Belu Hamvasa.

    Sve u svemu, 9 + 9 + 13 + 9 + 10 + 18 + 10 + 13, ukupno 91.

    Hvala Veselinu na odlicnim pitanjima i ulozenom trudu Od mene u maju mozete ocekivati jos jedan standardni set od 30 pitanja, cime bih sa oko 350 probranih pitanja zaokruzio sezonu na Kviz linku. Sveukupno, mislim da bi uz rezultat sa ovog testa, postojece iskustvo i steceno znanje svaki rezultat ispod 100 ove godine bio neuspeh. Do sledeceg seta i WQC-a, kvizujte i prkosite tehnokratskoj-fahidiotskoj svakodnevici!

    ОдговориИзбриши
  18. 9 11 8 5 6 5 13 8 ukupno 65. Hvala Veselinu na lepim pitanjima. Vidimo se na svetskom.

    ОдговориИзбриши
  19. Sveukupno 80 poena, blago sam razočaran jer očekujem od sebe bar 105-110 poena na svetskom.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)