Veselin Sekulić: Pripreme za WQC 2013. tematska oblast - SPORT


1. Pored fenomenalne trke na 200 m u kojoj  su tri Jamajčanina osvojili  sve medalje u još jednoj atletskoj disciplini na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.  sve tri medalje osvojili su  takmičari sa karipskih ostrva. U kojoj disciplini?

2. Na svim Zimskim Olimpijskim igrama od Insbruka 1964 do poslednje u Vankuveru 2010, sovjetski  I kasnije ruski  parovi osvajali su zlato u umetničkom klizanju, što se smatra najdužom uzastopnom pobedom jedne države u modernoj istoriji svetskog sporta. U Vankuveru 2010 ne samo da nisu osvojili  zlatnu medalju, nego ih uopšte nije bilo na pobedničkom postolju. Iz koje zemlje su bili pobednici?

3. Fenomenalni  francuski reli vozač dve trke pre kraja Svetskog reli šampionata 2012 obezbedio je svoju devetu uzastopnu titulu. Sve svoje pobede je ostvario vozeći Sitroen modele. Kako se zove ovaj francuski vozač?

4. Osvojila je sedam zlatnih sedam medalja na svetskim prvenstvima u alpskom skijanju: 2001. (slalom), 2003. (veleslaom), 2005. (veleslalom, superveleslalom) i 2007. (superveleslalom, komninacija, spust). Njenom pobedom u spustu 2007. godine, postala je prva skijašica u istoriji koja je osvojila zlato u svim disciplinama na Svetskim prvenstvima. Ko je ona?

5. Ova drevna igra nastala u u Indiji pod dinastijom Gupta oko VI veka. Preko Persije i Arapa , pod imenom šatrandž, igra je došla do Evrope u kasnom srednjem veku. Razvojem ove igre nastao je šah, a kako se zvala indijska igra za koju se smatra da je preteča  šaha?

6. Za ovu popularna  kartašku igru nastalu  u XV-om veku u Italiji koristi se  špil od 52 karte. Igraju je 3 igrača od kojih jedan preuzima ulogu “bankara” I igra protiv dvojice protivnika, zvanih “ ponti“. Osnovni cilj igre je dobiti zbir 9. Kako se zove ova igra koja se nalazi na repertoaru većine kazina u svetu?

7. Ključni trenutak meča Đoković-Marej u Šangaju 2012 je bio onaj spektakularni poen kada je Novak  vratio loptu kroz noge sa osnovne linije  i kasnije osvojio poen  u gemu u kojem je Endi servirao za meč. Kako se zove argentinski teniser koji je pre četrdesetak godina prvi izveo ovaj atraktivan udarac (poznat i kao hot dog) a  koji je po njemu nazvan  Grejt  Vili ?

8. Dva puta, jednom sa portugalskim a drugi put sa španskim klubom  je osvajao UEFA ligu Evrope i istovremeno je bio najbolji strelac ovog takmičenja. Mnogi ga smatraju najboljim klasičnim centarform na svetu. Kako se zove ovaj kolumbijski fudbaler poznat po nadimku El Tigre?

9. Jedan od najboljih fudbalera Evrope i sveta Johan Krojf ,  predstavnik totalnog  fudbala  sedmdesetih godina prošlog veka, bio je igrač Ajaksa  sa kojim je osvojio tri titule evropskog prvaka. U spomen na te slavne igre u crveno belom  dresu,  njemu u čast, Ajaks je povukao broj koji je Krojf kao fudbaler nosio. Koji  broj je ovom prilikom otišao u zasluženu penziju?

10. Svet Vorkrafta (engl. World of Warcraft; poznata kao i WoW) video igra kompanije Blizard, je najpopularnija MMORPG  igra u svetu sa milionima igrača. U Igri  učestvuju dve 2 zaraćene strane, Alijansa i Horde. Kako se zove svet u kome se igra odvija ?

11. Naziv ovog sporta potiče od tibetanske reči za loptu, nastao je  još pre nove ere u Persiji a sada je popularan u Argentini, Pakistanu, Engleskoj i SAD gde postoje i profesionalne lige. Početkom XX veka jedno vreme bio je i olimpijski sport. Koji sport tražimo?

12. U finalu olimpijskog turnira u Londonu 2012. u odbojci Brazil je vodio protiv Rusije 2:0 i bio na dobrom putu da osvoji titulu. Preokret je nastao kada je u trećem setu trener  Rusije prebacio srednjeg blokera na mesto korektora. Rusija je dobila utakmicu 3:2 i osvojila zlatnu medalju a taj igrač je proglašen za igrača utakmice. Kako se on zove ?  

13. Igra nastala u Kini koju igraju najčešće 4 igrača I koja sadrži elemente igre domino i kartaške igre remi  popularna je u istočnoj i jugoistočnoj Aziji.  Igra se sa setom od 136 pločica sa kineskim znakovima i simbolima od kojih na početku igre svaki igrač dobija 13 pločica. To je igra veštine, strategije i proračuna a podrazumeva i izvestan stepen sreće. Kako se zove ova igra ?

14. Sudirman kup je takmičenje reprezentacija zemalja koje se održava svake druge godine a pobednik je zemlja koja ostvari najbolje rezultate u pet disciplina: muški singl i dubl, ženski singl i dubl i miks dubl. U ovom takmičenju nema novčanih nagrada, takmičari se bore za bodove na rang  listi i prestiž. U kom sportu se održavaju ova takmičenja?

15. Iako je još uvek najveće stadionsko zdanje na svetu stadion Strahov iz Praga se više ne koristi za odigravanje utakmica . Tako je na prvo mesto najvećih stadiona došao Rungnado May First  Stadium koji se koristi za sletove i sportske događaje, fudbalska i atletska takmičenja i koji može da primi 150.000 gledalaca.U kojoj zemlji se nalazi ovaj stadion?

16. U sportskom veslanju postoje dve vrste čamaca koji predstavljaju dve veslačke discipline. U jednoj disciplini koja se zove skul, svaki veslač vesla sa dva vesla (svako dužine oko 3 m) . Kao se zove druga veslačka disciplina u kojoj svaki veslač  vesla jednim veslom, (dužine oko 3.8 m) ?

17. Japanska kompanija Nintendo 1996 godine je izbacila na tržište crvenu i plavu verziju ove igre za konzolu Gejm boj. U medjuvremenu je izašlo nekoliko novih verzija, a poslednja crna i bela verzija  ove igre izašle su 2012.  za konzolu DS. Igra je dobila ime po skraćenici za “džepna čudovišta”  a osnovni cilj igre je da se što više njih sakupi. Kako se zove ova video  igra?

18. Postao je prvi Britanac koji je osvojio Tur d Frans a zatim je  doneo je Britaniji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, trijumfujući  u trci na hronometar, njegovoj ukupno sedmoj olimpijskoj medalji  čime je oborio  dotadašnji rekord  veslača Stiva Redgrejva. Ko je on?

19. Filipinska borilački sport obuhvata veštinu borenja štapom, oštrim oružjem I golim rukama pri čemu je ova poslednja tehnika izvedena iz tehnike borenja nožem i štapom. Pod kojim imenom je ona poznata?

20. Svoju sportsku karijeru počeo je kao bacač diska, ali se vrlo brzo prebacio na skok u vis i postao reprezentativac Rusije. ”Proslavio” ga je ”skok s votkom” na  mitingu u Lozani a u finalu Olimpijski igara u Londonu osvojio je prvo mesto i zlatnu medalju  s rezultatom 2.38 metara. Kako se zove ovaj atletičar?

21. Na startu  finalne trke na 1500 m slobodno na OI u Londonu krenuo je prerano pa se trka morala ponoviti a njemu je pretila diskvalifikacija. Sudije su mu zbog velike buke publike progledale kroz prste i dozvolile novi start. U toj trci on je osvojio prvo mesto i popravio  sopstveni svetski rekord. Kako se zove ovaj kineski plivač pobednik i na 400 m slobodno na ovim OI?

22. Osvajanjem drugog mesta na pretposlednjoj trci  Moto GP šampionatu u 2012 godini, Velikoj nagradi Australije, na stazi u Melburnu španski motociklista , vozač Jamahe, praktično je osvojio svoju drugu titulu svetskog šampiona u kraljevskoj klasi dvotočkaša. Kako se on zove?

23. U najvećoj utakmici američkog fudbala, ove godine Baltimor Rejvensi pobedili su San Francisko Fortinajnerse sa 34:31 čime su osvojili 47. Superboul. Po prvi put su rodjena braća kao treneri vodili protivničke klubove u finalu, pri cemu je stariji brat Džon nadmudrio dve godine mlađeg brata Džima I osvojio  titulu. Kako je njihovo prezime?

24. Za ovaj sport sa loptom važnu ulogu ima voda, odnosno kap vode i slovo T  a vrhunskim  igračima odgovara samo žuta boja  i broj 11. Kako se zove ovaj sport nastao u Engleskoj u XIX veku?

25. Sakupljanje i proučavanje ordena i medalja u smislu odlikovanja se  razvilo izdvajanjem iz heraldike i numizmnatike sredinom XX veka. Naziv  dolazi od latinske reči  koja je označavala odlikovanje u obliku medaljona koje su zaslužni rimski vojnici nosili na grudima. Pod kojim imenom je poznat ovaj hobi?

26. Krajem 2012. najbolji indijski igrač kriketa objavio je da se povlači iz aktivnog bavljenja sportom. Tokom svoje dugogodišnje karijere  postavio je mnoge rekorde u međunarodnom kriketu i važi za jednog od najboljih udarača u istoriji ove igre, a  sa reprezentacijom Indije osvojio  je Svetsko prvenstvo 2011. Na osnovu izvanrednih sportskih dostignuća  2012 je postao prvi sportista koji je izabran u Gornji dom indijskog parlamenta. Kako mu je ime?

27. Italijanski vozac, nekadasnji vozač Formule 1 koji je nastupao za Beneton i Vilijams, nastradao  je tokom "Čemp kar" trke u Nemačkoj 2001. godine kada  je ostao bez obe noge. Ta nesreća ga je učinila još većim borcem tako da je baveći se drugim sportom 11 godina kasnije  osvojio dve zlatne medalje na na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012 u trci bicikala na ručni pogon. Kako se on zove?

28. Oklahoma Siti tander je klub u NBA ligi osnovan 2008. godine koji se takmiči u diviziji Severozapad, Zapadne konferencije. U stvari klub je naslednik kluba koji se zbog finansijske krize i svađe s gradskim vlastima morao ugasiti. Koji klub je nasledio Oklahoma Siti tander?

29. Austrijski padobranac i BASE skakač Feliks Baumgartner je 14. oktobra 2012. postavio novi svetski rekord skočivši sa visine od 39 km iznad zemlje čime je nadmašio 52 godine star rekord. Kako  se zove američki pilot član tima Feliksa Baumgartnera koji je 1960 godine u okviru projekta Ekselzior,  eksperimentalnih padobranskih skokova sa ekstremno velikih visina,  postavio  rekord   skokom sa visine od  31 km?

30. Bio je svetski  bokserski šampion u WBA asosijacij (2005-2007,2007 -2009)   pri čemu je imao 53 profesionalne borbe od kojih je samo dve izgubio. Imponovao je svojom  visinom od 213 cm I težinom preko 140 kg pa je dobio naziv  Ruski gigant. Kako se on zove? 

Коментари

  1. 4 Anja Person
    5 čaturanga
    14 badminton?
    20 Ivan Uhov
    21 Sun Jang

    Toliko od mene,dosta za ženu,ostatak prepuštam kvizašima s testosteronom ;)

    ОдговориИзбриши
  2. 1. stafeta 4x100
    2. Kanada
    3. Sebastijan Loeb
    4. Lindzi Von
    6. remi
    8. Falkao
    9. 14
    11. polo
    13. mahjong
    14. badminton
    15. Severna Koreja
    17. pokemoni
    28. Sijetl Supersoniks
    29. Dzon Kitindzer

    Nesto mi se javlja da ce opet biti bolje nego tamo gde sam ocekivao... 18. ne mogu da se setim ni uz par minuta razmisljanja, a bio sam ga zapamtio bas za ovu rabotu...

    ОдговориИзбриши
  3. 7 Giljermo Viljas, kako se nisam ranije setila...

    ОдговориИзбриши
  4. Au, koliko pitanja na vrh jezika. No, biće poena...

    1. 400 metara
    2. Kina
    3. Sebastijan Leb
    4. Janica Kostelić
    5. čaterdži
    6. bakara
    7. Giljermo Vilas
    8. Radamel Falkao
    9. 7
    10. Dota
    11. polo
    12. Kazakov
    13. madžong
    14. badminton
    15. Severna Koreja
    16. skif
    17. Pokemoni
    18. Bredli Vigins
    19. ...
    20. Ivan Uhov
    21. Sun Jang
    22. Horhe Lorenso
    23. Majer
    24. vaterpolo
    25. ordenika :)))
    26. Sing
    27. Zanardi
    28. Sijetl (Super)Soniks
    29. Kitindžer
    30. Medvedev :)

    ОдговориИзбриши
  5. 1. 4x100 muskarci
    2. Japan
    3. Sebastijan Loeb
    4. Anja Person
    11. Polo
    14. Badminton
    15. Severna Koreja
    27. Aleks Zenardi

    ОдговориИзбриши
  6. 1. stafeta 4x100
    3. Sebastijen Leb
    4. Janica Kostelic
    5. caturanga
    7. Giljermo Vilas
    8. Radamel Falkao
    11. polo
    12. Sergej Tetjuhin
    13. mahjong
    14. badminton
    15. Severna Koreja
    16. rimen (kao dugogodisnji veslac)
    17. pokemoni
    18. Bredli Vigins
    20. Ivan Uhov
    26. Sasin Tendulkar
    28. Sijetl Supersonikse
    29. Dzon Kitindzer
    30. Nikolaj Valujev

    ОдговориИзбриши
  7. ODGOVORI:

    1. 400 m (Kirani Džejms iz Grenade, Lagelin Santos iz Dominikanske Republike i Lalond Gordon iz Trinidada i Tobaga)
    2. Kina
    3. Sebastijan Leb
    4. Anja Person
    5. Čaturanga
    6. Bakara
    7. Giljermo Vilas
    8. Radamel Falkao
    9. 14
    10. Azerot
    11. Polo (od tibetanskog pulu - lopta)
    12. Dmitrij Muzerski
    13. Madžong
    14. Badminton
    15. Pjongjang - Severna Koreja
    16. Rimen
    17. Pokemon - skr. od Pocket Monsters
    18. Bredli Vigins
    19. Arnis poznat kao Eskrima ili Kali
    20. Ivan Uhov
    21. Sun Jang
    22. Horhe Lorenco
    23. braća Harbou
    24. Skvoš( Loptica je gumena i šuplja iznutra u kojoj se nalazi kap vode.Linije na terenu su u obliku slova T. Profesionalci koriste loptice sa 2 tačke žute boje i igraju gem do 11 poena.)
    25. faleristika (od lat. Phalera)
    26. Sačin Tendulkar
    27. Alesandro (Aleks) Zanardi,
    28. Sijetl Supersoniks
    29. Džozef (Džo) Kitindžer
    30. Nikolaj Valujev

    ОдговориИзбриши
  8. 18 tačnih, superzadovoljavajuće! Naravno, moglo je još par - Krojfov broj se može podvesti pod kikseve, a eskrimu sam imao negde u mozgu jer se na španskom mačevanje kaže "esgrima", ali nisam uspeo da je izbunarim. Odlično pitanje za braću Harbou, vrlo realno za WQC, gledao prilog, ali nikad se ne bih setio prezimena.

    4 6 12 6 18

    ОдговориИзбриши
  9. Zadovoljavajucih 10 (isto kao i Istorija, ako zanemarimo previd pitanja za Orijentalnu republiku (!))

    Za catarungu cuo, ali se ne bih nikad setio, Bredlija Viginsa isto nisam mogao da dozovem u secanje, a ono sto se lako moglo odgovoriti je Nikolaj Valujev. Ne znam zasto, pomesao sam ga s Kareljinom pa sam odustao od odgovora misleci da je rvac (lapsus memoriae), a inace je to jedno od laksih pitanja. Sve ostalo nikad nisam morao ni da saznam :)

    9 + 9 + 13 + 9 + 10

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)