Veselin Sekulić - Pripreme za WQC 2013. (SVET)


1.       Kompanija "Britiš petroleum" (BP) u redovnom godišnjem izveštaju "Statističkom pregledu energije u svetu za 2012" navela je spisak zemalja sa najvećim  dokazanim rezervama nafte u svetu. Koja zemlja se nalazi na prvom mestu u svetu sa  rezervama nafte  od 296,5 milijardi barela, koje čine 18 odsto poznatih raspoloživih količina tog energenta u svetu?

2.       Jedna od  najvećih močvara u svetu nalazi se u Sibiru, između reka Ob i Irtiš, zauzima više od 50. 000 kilometara kvadratnih i njena površina se postepeno povećava. Ona sadrži 11 metara debeo treset, koji vezuje ugljenik iz vazduha i tako umanjuje efekat staklene bašte. Pod kojim imenom je poznata ova močvara?

3.       Ime ovog jezera koje se nalazi na jugu Kanade vodi poreklo od indijanskog plemena Kri i u prevodu znači tamna, maglovita voda. Jezero je ostatak praistorijkog ledničkog jezera Agasiz. U jezero se ulivaju dve glavne pritoke — Saskačevan i Red river, a iz jezera ističe reka Nelson, koja se uliva u Hadsonov zaliv. Kako se zove ovo jezero, najveće od svih kanadskih jezera koje imaju indijanska imena?

4.       Kompanija "SpejsX" dobila je ugovor za snabdevanje međunarodne svemirske stanice MKS, nakon što je NASA penzionisala svoju flotu svemirskih šatlova. Teretni brod lansiran 8. oktobra iz Kejp Kanaverala, na Floridi je na MKS isporučio hranu i odeću za posadu od šest astronauta, materijala za eksperimente i rezervne delove. K0je ime nosi  ovaj brod?

5.       Svake godine na ovom mestu među prvima u svetu stanovnici proslavljaju doček Nove godine veličanstvenim vatrometom u čijem je središtu lučki most popularno nazvan „Vešalica za kaput“. Vatromet se najbolje može videti iz zaliva čije obale most spaja. Kako se zove zaliv? 

6.       Glavni grad indijske države Karnataka nalazi se na visoravni Dekan i sa preko  8  miliona stanovnika predstavlja treći grad u Indiji po broju stanovnika. Zbog svoje vodeće uloge u oblasti informacionih tehnologija nazivan  je   „Silicijumskom dolinom Indije“. Spada među 10 najpoželjnijih preduzetnčkih lokacija u svetu. Kako se zove ovaj grad?

7.       Brazilska kompanija koja proizvodi komercijalne, vojne, korporacijske i poljoprivredne avione smatra se trećim najvećim komercijalnim proizvođačem aviona u svetu. Kako se zove ova brazilska kompanija?

8.       Krećući se eliptičnom putanjom Zemlja je svake godine početkom januara najbliža Suncu. Kako se naziva taj položaj Zemlje u odnosu na Sunce?

9.       Najveći  postojeći međunarodni projekat u oblasti astronomskih istraživanja  se realizuje u Čileu. U pustinji Atakama na platou Čajnantor u severnom Čileu na nadmorskoj visini  od 5000 m gradi se jedinstveni radio teleskop revolucionarnog dizajna, sa 66 antena visoke preciznost koji će biti najmoćniji teleskop ikada izgrađen. Pod kojim imenom je poznat ovaj projekat?

10.     Najveće veštačko akumulaciono jezero na svetu se nalazi u Gani i  prostire se na 8.502 km². Jezero je izduženog oblika, dugačko oko 400 kilometara. Nastalo je 1965. godine podizanjem brane Akosombo, nedaleko od ušća reke u Gvinejski zaliv. Na kojoj reci se nalazi ova akumulacija?

11.     Francuska pokrajina Provansa od početka juna do kraja avgusta je preplavljena bojama i mirisima. Beskrajna polja biljke ljubičasto-plave  boje i opojnoga mirisa, koja tu i tamo presecaju polja žita i suncokreta, simbol su  ove francuske pokrajine. Koja biljka je u pitanju?
12.     Folksvagen je razvio mali automobila koji na minimalnoj površini  nudi maksimalno prostora. Zajedno sa modelom razvijena je i nova generacija 3-cilindarskih benzinskih motora sa malom potrošnjom goriva i niskom emisijom CO2.  Proglašen je za najbolji  Svetski automobil u 2012 godin. Kako je njegovo ime?

13.     Prva operativna železnica koja koristi posebnu vrstu brzih vozova čiji je princip rada zasnovan na dejstvu elektromagnetne sile tako da voz tokom vožnje lebdi nad posebnom vrstom šina nalazi se u Šangaju i povezuje grad sa aerodromom Pudong u dužini od 30 km na kojoj je najveća zabeležena brzina 501 km/h. Kako se naziva ova vrsta vozova koja je ime dobila po pojavi na kojoj se zasniva njihov rad?

14.     U 2012. po prvi put neko je osuđen zato što nije predvideo zemljotres.  Italijanski sud osudio je na po šest godina zatvora sedam naučnika i stručnjaka zato što nisu adekvatno upozorili građane na opasnost od zemljotresa aprila 2009. godine koji je u srednjoj Italiji izazvao velika razaranja i  pogibiju više od 300 ljudi. U kom gradu se desio ovaj zemljotres?

15.     Ova planinski  venac vulkanskog porekla je najviši  i najveći u Sahari sa najvišim vrhom Emi Kusi sa 3.415 metara visine. Nalazi se u severnom delu Čada. Kako se zove ova planina?

16.     Arhipelag koji pripada državi Papau Nova Gvineja čine grupa ostrva u jugozapadnom delu Tihog okeana. Najznačajnija ostrva  iz ove grupe ostrva su: Nova Britanija, Nova Irska,Vojvoda od Jorka, Novi Hanover i Admiralska ostrva. Po kom evropskom političaru je ovaj arhipelag dobio ime?

17.     Univerzitet koji je nosi ime hanoverskog izbornog  kneza i kasnijeg britanskog kralja Džordž II koji ga je osnovao početkom XVIII veka u početku je bio poznat po pravnim naukama a kasnije je svoju reputaciju razvijao i u prirodnim naukama.  Poznat je po velikom broju nobelovca, a na njemu su studirali i Napoleon, Humbolt, Gaus i dr. U kom nemačkom gradu se nalazi ovaj univerzitet?

18.     Internet kompanija koja posluje kao najveći pretraživač u Rusiji sa oko 60 % tržišnog udela rangirana je  kao 5. najveći pretraživač u svetu. Kako se zove ova kompanija?

19.     Spaja jezera Iri i Ontario zaobilazeći Nijagarine vodopade. Kako se zove ovaj kanal koji pripada Kanadi pušten u rad 1932 godine kao  deo  važnog plovnog puta (Saint Lawrence Seaway) koji povezuje gradove na obalama Velikih jezera sa lukama na Atlantiku?

20.     Na poslednjim parlamentarnim izborima u Italiji  njegov Pokret pet zvezdica osvoji je  25 odsto glasova i time postao treća stranačka sila Italije. Za vođu ovog pokreta je karakteristično da priča masne viceve, viče i psuje i poručuje da je politika trula u korenu. Kako se zove ovaj  popularni italijanski  satiričar i politički aktivista koga mnogi nisu ozbiljno shvatali sve do poslednjih izbora?

21.     Hladna morska struja koja kreće iz voda južnog Atlantika, od Rta dobre nade teče prema severu uz zapadnu obalu Afrike do ekvatora kada skreće prema zapadu i prelazi u Atlantsku južnu ekvatorsku struju. Zajedno sa stalnim jugozapadnim vetrovima doprinosi nastanku pustinjske klime u Namibiji. Istovremeno struja je bogata kiseonikom i planktonom, što privlači veliku količinu riba pa gradi vrlo bogat morski ekosistem. Koji naziv nosi  ova morska struja?

22.     Izraz hašteg je izglasana za reč godine u Americi. To je reč ili fraza koja daje dodatno značenje grupi poruka i omogućava zainteresovanim da lakše dođu do željenog sadržaja. Inicijalno je postao popularan na Tviteru, a potom se proširio i na Fejsbuk. Ove godine postao je najviše korišćen fenomen u onlajn razgovorima. Koji  simbol  se koristi za hašteg?

23.     Evropska komisija odredila je rekordnih 1,47 milijardi evra novčanih kazni proizvođačima katodnih cevi za televizore i monitore, uključujući Philips, LG Electronics i Samsung, zbog nezakonitog dogovaranja cena. Jedna tajvanska kompanija je izbegla plaćanje kazne time što je priznala učešće u ovom nezakonitom kartelskom udruživanju i otkrila učesnike. Koju  kompaniju tražimo?

24.     Robotsko vozilo "Kjurioziti" američke svemirske agencije NASA sa površine Marsa je poslalo sliku  kompozicije stena sastavljenih od kamenja i peska.Naučnici iz kontrole misije smatraju da veličina i zaobljeni izgled kamenčića u steni ukazuju da ih je pomerala i oblikovala voda,tj. da je u prošlosti površinom planete tekla voda. Prema ovome, italijanski astronom  koji  je 1877  godine video kanale na Marsu je možda bio u pravu. Kako se on zvao?

25.     Zastava Tajlanda ima pet horizontalnih pruga crvene, bele i plave boje. Središnja plava pruga je dvostruke širine. Koja srednjeamerička zemlja ima zastavu sa istim rasporedom polja stim što su kod nje crvena i plava zamenila mesta? Zbog sličnosti zastava  ova zemlja zbog toga često koristi verziju zastave sa grbom.

26.     Projekat pejzažne arhitekture "Vrt pokraj zaliva" sastoji iz više delova od kojih je svaki deo posebna atrakcija.  Grupa veštačkog "super-drveća"  na vrhovima krošnji ima postavljene solarne ploče, „Cvetna kupola“ je staklena bašta sa zbirkom biljaka aridnih
predela a "Šuma oblaka" obuhvata biljke vlažnih ekosistema, dok se u „Vrtu nasleđa“ nalaze sve autohtone biljne ovog kraja. Koji grad se može podičiti ovim vrtom?

27.     2006.godine osnovan je Tviter, društvena mreža i mikro-blog alat koji omogućava svojim korisnicima da čitaju tuđe i šalju svoje mikro-tekstualne unose, tvitove, ne duže od 140 karaktera. Ko je osnivač Tvitera?

28.     U raskošnom ritualu ispunjenom molitvom, vernicima i tamjanom, dečak s povezom preko očiju,  iz staklene činije izvukao je ime 60-godišnjeg episkopa Tavadrosa. Izabrani Tavadros je zamenio umrlog episkopa Šenudu III. Koja crkva je dobila novog poglavara? 

29.     Ukrajinski društveni i feministički pokret  koji je osnovala  2008. godine mlada ukrajinska studentkinja Ana Hukol,  postao je brzo poznat zbog svojih poprilično provokativnih akcija. Za pripadnice ovog pokreta se može slobodno reći da se golim grudima bore za svoje ideje. Kako glasi naziv ovog pokreta?

30.     Jedno od 88 modernih i 48 originalnih Ptolemejevih sazvežđa  severne hemisfere, nazvano je po liku iz grčke mitologije, kralju Etiopije čija je žena bila Kasiopeja a ćerka Andromeda.  Usled precesije zemljine ose  nebeski severni pol će u periodu između 3000. i 5200. godine biti blizu γ zvezde ovog sazvežđa(poznate i kao  Er rai) , pa će ona tada imati  ulogu zvezde Severnjače. Kako se zove ove sazvežđe?

Коментари

  1. 11. pretpostavljam da je u pitanju Lavanda?

    ОдговориИзбриши
  2. 1 Rusija?
    3 Vinipeg
    6 Hajderabad
    8 perihel
    10 volta
    11 lavanda
    15 tibesti
    16 Bizmark
    21 Benguelska po gradu u Angoli
    25 Kostarika
    28. koptska?

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Katar
    6. Cenaj
    8. perihel
    9. Seti
    11. lavanda
    14. Asizi
    15. Ahagar
    16. Bizmark
    17. Hajdelberg
    21. Humbolt
    23. HTC
    24. Pjaci
    27. Dorsi
    28. Kopti

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Rusija
    6. Bangalor
    8. perihel
    10. Volta
    13. maglev
    15. Tibesti
    17. Jena
    20. Dario Fo
    22. #
    25. Kostarika
    28. koptska
    29. Femen
    30. Cefej

    ОдговориИзбриши
  5. Opet prilicno tesko, ali evo nekih koje smatram siguricama:

    1. Kanada
    6. Bangalor
    8. perihel
    9. ALMA projekat
    10. Volta
    13 MAGLEV, magnetna levitacija
    16. Bizmark
    17. Hajdelberg
    18. Yandex
    24. Djovani Skjapareli
    28. Koptska u Egiptu

    14-og i 20-og kao za inat ne mogu da se setim i to oba iz italijanskih aktuelnosti :/

    ОдговориИзбриши
  6. 23. bi mogao da bude HTC i skoro sve ostalo bi se svelo na tesko lupetanje

    ОдговориИзбриши
  7. 5. Port Dzekson
    6. Bangalor
    8. Perihel
    11.Lavanda
    25. Kostarika
    28. Koptska
    29. Femen

    ОдговориИзбриши
  8. 17. ah, sad vidim, univerzitet iz 18. veka nikako ne moze biti Hajdelberg posto je on najstariji u Nemackoj, tako da je to vidjen promasaj

    ОдговориИзбриши
  9. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  10. 1. Saudi Arabija;
    3. Vinipeg;
    5. Sidnejski zaliv;
    6. Čenej;
    8. perihel;
    10. Volta;
    11. lavanda;
    13. maglev (MAGnetna LEVitacija);
    15. Ahagar,
    17. Hajdelberg;
    21. Benguelska struja;
    24. Đovani Skjapareli...
    toliko od mene.

    ОдговориИзбриши
  11. ODGOVORI:

    1. Venecuela
    2. Vasjuganska močvara
    3. Vinipeg
    4. Dragon
    5. Port Džekson
    6. Bangalor
    7. Embraer ( Empresa Brasileira de Aeronáutica S.A.)
    8. Perihel
    9. ALMA (The Atacama Large Millimeter/submillimeter Array)
    10. Volta
    11. Lavanda(lavandin)
    12. up!
    13. MAGLEV (skr. magnetska levitacija)
    14. L'Akvila
    15. Tibesti
    16. Oto fon Bizmark
    17. Getingen
    18. Jandeks
    19. Velandov kanal
    20. Bepo Grilo
    21. Benguelska struja
    22. # (taraba)
    23. Čungva - Chunghwa Picture Tubes
    24. Kostarika
    25. Đovani Skjapareli
    26. Singapur
    27. Džek Dorsi
    28. Koptska crkva
    29. FEMEN
    30. Kefej (Cefej)

    ОдговориИзбриши
  12. 17. je ipak Getingen, konsultovao sam enciklopediju.

    ОдговориИзбриши
  13. Opet 9, valjda ce biti neki dvocifren :) Bepa Grila se ne bih setio, trenutno senzacionalan, ali nebitan lik (bar jos uvek), dok bih Akvilu pre izbunario uz malo napora.

    Za sad 9 + 9.

    Favoriti iz ovog seta - 1, 6, 9, 24, 25, mada su 22. i 29. jako bliska wqc senzibilitetu.

    Bez kojih bih def. mogao - 4, 7, 17 i 23.

    ОдговориИзбриши
  14. Evo rešavah sad. Čitavih 6, i to:

    6. Bangalor
    8. perihel
    14. L'Akvila
    16. Bizmark
    25. Kostarika
    28. Koptska crkva

    ОдговориИзбриши
  15. Mislim da je za 22. ipak trebalo da stoji hashtag, jer ovakvi termini zvuče prosto besmisleno kada se "prevedu". Sumnjam da bismo pisali na primer Vindouz, kada bi se pominjao u pitanju.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)