Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

Dragi prijatelji, večeras je pred Vama prva osmina testa, kog je po uzoru na WQC test sastavio naš dragi prijatelj i kolega, proslavljeni kviz takmičar, Veselin Sekulić. Kao što ćete imati prilike da vidite, pitanja su izvanredna, po svim parametrima kompatibilna globalnom takmičenju, ali primetno iznad zadatih kriterijuma IQA, što je odlična okolnost, jer nas tera da studioznije prionemo na lično širenje baze znanja.

Svoje odgovore postujte u komentarima, kao i dosad, a ja ću sutra, u isto vreme postovati kompletnu listu odgovora iz prve oblasti. I poštedeću Vas sopstvenih komentara... ;) Večeras je to "ŽIVOTNI STIL", a već sutra - puštam novu temu. Uživajte!




1.       Pored fondua to je  jedno od švajcarskih nacionalnih jela, koja se prave od otopljenog sira u koji se uglavnom dodaju još i krompir, kiseli krastavci i luk i drugo povrće.  Prvi put se pominje u srednjovekovnim manastirskim zapisima. U njima se izveštava o „siru za prženje“, koji ima izuzetnu prehrambenu vrednost. Kako se zove ovo švajcarsko jelo i sir?

2.       Tradicionalno maorsko tetoviranje, najčešće na licu, predstavlja način identifikacije i plemensku pripadnost ratnika, njegovu  dokazanu hrabrost steknutu na bojnom polju kao i status u društvu. Tetovaža je bila urezana u kožu i sastojala  se od zakrivljenih oblika i spirala u vrlo komplikovanom  dizajnu. Kako se naziva ovo tradicionalno maorsko tetoviranje?

3.       Bergamot je zimzeleno citrusno drvo sa plodovima kruškolikog oblika. Bergamot osvežava i povećava produktivnost i podiže raspoloženje i blagotvorno deluje na ljudski organizam. Ulje koje se dobija iz kore plodova mladih izdanaka i listova koristi se za aromatizovanje čaja . Kako se zove poznati crni čaj kome ulje bergamota daje specifičnu aromu?

4.       Počev od 1868. godine vlasnik ove kompanije među prvima koristi zaštitni znak. Jednoj ptici u gnezdu, koja je inače krasila porodični grb, dodao je tri ptića, pa je tako dečiju hranu koju je pravio i slikom povezao sa svojim prezimenom. Pre  25 godina logo  je izmenjen tako da su sada u gnezdu dva ptića umesto ranijiih tri. Koja velika kompanija ima ovakav logotip?

5.       Glatki parni mišić glave, koji se nalazi unutar očne jabučice sačinjavaju  dve grupe vlakana: uzdužna (fibrae meridionales) i kružna (fibrae circulares). Dejstvo mišića dolazi do izražaja u toku akomodacije oka, odnosno tokom prilagođavanja jačine prelamanja svetlosti u zavisnosti od blizine posmatranog objekta. Kako se naziva ovaj očni mišić?

6.       Vrsta obrađene ovčje, jagnjeće ili kozje kože posle postupka štavljenja koji se vrši solima hroma ili aluminijum sulfata dobija karakterističnu mekoću i izdržljivost.Koristi se za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda kao što su rukavice, torbe cipele, odeća, nameštaj i vozila. Ime je dobila po američkom gradu u kome je proizvedena. Kako je ime grada i vrste kože?

7.       Prvi kuvar ponikao i zapisan na tlu Evrope  predstavlja pravu riznicu kulinarskih i kulturoloških postignuća antičkog sveta u kome se nalaze  maštoviti recepti za spremanje jela sa bogate trpeze antičkog Rima. Iako se smatra da ga je sastavila grupa autora poznatiji je po imenu rimskog gurmana i ljubitelja rafiniranog luksuza koji je živeo u I veku u vreme cara Tiberija. Kako se  zvao Rimljanin po kojem je antički kuvar dobio ime?

8.       Jedno od  najpoznatijih tradicionalnih jelo žitelja Luizijane sastoji se   od mesa, povrća i pirinča i začina. Jelo je mešavina različitih kuhinja, pre svega evropsko – karipsko – afričkog porekla.Po nazivu ovog jela američki kantri pevač Henk Vilijams je snimio popularnu pesmu   1952 godine. Kako glasi naziv jela i pesme?

9.       Kao reper i producent stekao je zavidno bogatstvo, ali ono što ga je učinilo multimilionerom jesu slušalice. Naime, muzičar je tokom pretprošle godine samo na osnovu prodaje slušalica zaradio čak 110 miliona dolara. Slušalice  postale su toliko popularne da ih mladi ljudi širom sveta smatraju modnim dodatkom koji se mora imati. Prepoznatljivo slovo B postalo je statusni simbol.  Kako se zove ovaj bogati muzičar?

10.     Umetnost rezbarenja voća i povrća u prelepe oblike je nastao u Aziji, odnosno Kini pre 2000 godina a  najviše se razvio u Tajlandu odakle se raširio po celom svetu. U rukama vrhunskih majstora brzo i lako, voće i povrće, pretvaraju se u istorijske ličnosti, znamenita arhitektonska zdanja, prekrasne ptice i božanstvene cvetove. Istim imenom se nazivaju i vrste skija oblika kao peščani sat. Kojim pojam tražimo?

11.     Bruksizam je pojava koja  se često dovodi u vezu sa emocionalnim stresovima, napetošću, strahom ili zamorom pri čemu dolazi do njenog nesvesnog ispoljavanja. Veoma je česta pojava, pogotovo kod osoba starijih od 25 godina i karakteristično je da se obično javlja noću. Šta se podrazumeva pod ovom pojavom?

12.     Tendencija da se pojedinac doživljava isuviše pozitivno ili negativno na osnovu prethodnih generalizacija ili predrasuda, tj. predstavlja jednu od grešaka pri opažanju osoba. U marketingu, to je efekat izazvan osobinama jednog proizvoda koji utiče na rejting čitavog brenda, kompanije ili vrste proizvoda. Pod kojim imenom je poznata ova pojava?

13.     Klasični simptomi ove groznice koja se prenosi ubodom zaražene ženke prvenstveno azijskog tigrastog  komarca naglo počinje sa  glavoboljom, osipom i bolovi u mišićima i zglobovima. Poznata je pod nazivom „groznica koja lomi kosti“, jer izaziva toliko snažne bolove da oboleli imaju osećaj da im neko lomi kosti. Sam naziv bolesti izveden je iz fraze koja na jeziku svahili znači nagli nastup grčevitih napada uzrokovanih „zlim duhovima". Kako se naziva ova groznica?

14.     Kako se naziva sindrom kod kojeg osoba ima psihičku i/ili fiziološku zavisnost o izlaganju UV zracima bilo sunčevim ili onim iz solarijuma. Osoba preterano često odlazi u solarijum (ili na plažu) u želji da postigne što tamniji ten. Najčešće je opterećena mišlju da je prebleda i stalno pokušava još potamneti pošto smatraju da nikad nisu dovoljno tamne.Pod kojim imenom je poznat ovaj poremećaj?

15.     Najkarakterističnije afro peruansko jelo nastalo je mešanjem domaćih peruanskih i jela koje su sa sobom doneli robovi koji su radili na primorskim plantažama u Peruu  i prvobitno je pripreman od ostataka jela od pasulja i pirinča. Danas se priprema na više načina, klasični način je da  se pasulji i pirinač pripremaju sa prženi jajima i bananama. Kako se zove ovo jelo od dve istovetne reči?

16.     Japanski proizvođač sportske odeće i opreme, jedna od najpoznatijih svetskih brendova, potpisao je petogodišnji sponzorski ugovor sa Novakom Đokovićem. Naziv kompanije znači jedinstven i potpuno se uklapa u Ðokovićevu ličnu filozofiju koja glasi “Budi jedinstven”. Koju sportsku odeću  nosi Đoković?

17.     Smatra se da je ova vrsta frizure nastala za vreme II svetskog rada u SAD kada su žene skratile svoje frizure radeći u fabrikama umesto muškaraca koji su se borili na frontovima.  Sa dužinom kose od uha do ramena, to je jedna od najpopularnijih frizura na svetu jer je veoma laka za oblikovanje i pristaje velikoj većini tipova kose i oblika lica. Kako se naziva ova frizura?

18.     Ova dijeta uvek počinje proteinskim danom, zatim slede skrobni, ugljenohidratni dan, voćni dan, pa ponovo proteinski i traje 90 dana, stim što se raspored dana ne sme menjati. Kako se zova ova dijeta za koju se misli da je dobila ime po jednoj međunarodnoj organizaciji a u stvari, po imenu, i nije dijeta?

19.     Grad u podnožju planine Atlas se  jedan je od 4 kraljevska grada ove zemlje. Na berberskom jeziku naziv grada znači „zemlja bogova“ a iz tog  naziva   grada izvedeno je i ime zemlje u kojoj se nalazi. Nazivaju ga i  Al Hamra, odnosno “crveni grad”, zbog građevina koje s uizgrađene od crvene opeke. Koji grad tražimo?

20.     Bitka modnih imperijalista Iv Sen Lorana i Kristijana Lubutina oko jednog modnog detalja dobila je svoj epilog na sudu. Povodom toga sud je doneo odluku kojom su, na naki način, obe strane bile zadovoljne.  Šta je bio predmet sporenja?

21.     Sredstvo za žvakanje koje koristi većina stanovnika jugoistočne Azije se priprema od semenke areke, srcolikog lista biljke iz familije bibera po kojoj je dobio ime i  od  kreča. Često se dodaje još i đumbir ili neki drugi začin ili miris. Kako se zove ova mešavina koja deluje kao blagi opijat I popravlja raspoloženje?

22.     Kupasti šešir izrađen od slame smatra se delom nacionalne nošnje Lesotoa. Ovaj šeši poznat i kao Basoto/Soto šešir izrađuje se u karakterističnom obliku planine Kuiloane u Lesotou. Šešir je nacionalni simbol i nalazi se na zastavi  ove zemlje. Pod kojim imenom je poznat ovaj šešir?

23.     Bolest oka koja se manifestuje kao zamućenje očnog sočiva dovodi do slabljenja vida. Smatra se da nastaje usled poremećaja metabolizma sočiva i može dovesti do potpunog gubitak vida. Naziv potiče od grčke reči koja znači vodopad. Predeo zenice kod ove bolesti je beo kao vodopad pa otuda i ime. Kako se zove ova bolest oka?

24.     Pod kojim nazivom je poznat proces pribavljanja i prikupljanja dobrovoljnih priloga,  novca ili drugih sredstava, traženje donacija od pojedinaca , preduzeća, dobrotvornih fondacija ili vladinih agencija? Prikupljanje sredstava se obično odnosi na  prikupljanje novca za neprofitne organizacije  ali  ponekad se koristi i za traženje investitora ili obezbeđenje drugih izvora kapitala za profitna preduzeća. Pored tradicionalnih načina sve više se koristi i na internetu.

25.     Kažu da je to najfinija i najpotpunija vrsta zrna kafe koja postoji. Uspeva u tropskim krajevima,  sa puno vlage, magle i rastinja. Veliki, teški, crveni plodovi beru se samo jednom u šest meseci. Na plantaži je svako drvo kafe zaštićeno od previše sunca palmom ili nekim drugim drvetom. Kako se zove ova vrsta kafe sa Jamajke čije zrno se smatra najskupljim na svetu?

26.     Naziv etičke i humanističke filozofije fokusirane na oslanjanje i odnos među ljudima potiče iz Zulu-Bantu jezika južne Afrike.  Predstavlja originalni afrički koncept koji podrazumeva poštovanje drugih ljudi, otvorenost prema drugima  i svesnost pripadanja većoj celini. Pod istim imenom postoji i operativni program u Linuksu.Koji pojam tražimo?

27.     Vrsta fino tkane pamučne tkanine iz Indije je preko bliskog istoka stigla u Evropu u XVII veku. Često se koristi za izradu haljina i zavesa a pošto je prozračna pogodna je za toplu i suvu klimu. Ime je dobila po jednom bliskoistočnom gradu. Pod kojim imenom je poznata ova tkanina,  ako se zna da je i jedan bivši igrač Crvene Zvezde imao identično prezime?

28.     Esplanada je zvaničan naziv zgrade izgrađene na obali zaliva u Singapuru predviđene da bude centar umetničkih  zbivanja pošto se u okviru nje nalaze pozorište, koncertna hala, biblioteka i drugi sadržaji. Zbog svog autentičnog dizajna i krova  koji podseća na koru ploda tropskog voća karakterističnog za ovaj deo sveta zgrada  je po njemu i nazvana. Kako meštani zovu zgradu?
   
29.     Tradicionalna muška i ženska odeća naroda jugoistočne Azije i Okeanije sastoji se od pamučne tkanine obmotane oko struka koje pokriva donji deo tela do gležnjeva. Tkanina je najčešće jarkih boja, karirana ili kockasta, a a savremeni dizajn podrazumeva i prikaz životinja i biljaka. Kako se naziva ova vrsta nošnje koja na malajskom i indonežanskom jeziku znači plašt?

30.     Čuveni italijanski dizajner automobila koji je doneo revoluciju u izgled običnih automobila preminuo je prošle godine. Dizajnu automobila se posvetio  pošto je diplomirao mašinstvo, a ubrzo se uključio u sve aspekte auto-industrije, od dizajna, do inženjeringa i proizvodnje.Dizajnirao je mnoge modele Alfa Romea, Lančie,Fiata, Ferarija  uključujući i čuveni Ferari Testarosa. Kako se on zvao ?

Коментари

  1. Samo navalite! Ja neću komentarisati odgovore, a vi slobodno komentarišite pitanja i odgovore.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Predlažem da pustiš listu odgovora čim se ustanovi da su dati svi odgovori, ne znam da li se slažeš i šta misle kolege rešavači.

      Избриши
  2. 16. Uniqlo
    17. paž
    19. Marakeš
    23. katarakta
    26. ubuntu
    29. batik

    ОдговориИзбриши
  3. 4. Nestle
    9. Dr Dre
    14. tanoreksija
    16. Uniklo
    17. paž
    19. Marakeš
    23. katarakta
    27. Muslin

    ОдговориИзбриши
  4. 27. damast (ako je bio neki takav u Zvezdi) :)

    ОдговориИзбриши
  5. Prilicno tesko, mada mi ni sama oblast nije medju omiljenima. Ono u sta sam prilicno siguran bez Googla:

    3. erl grej caj
    11. skrgutanje zubima
    13. denga groznica
    19. Marakes
    21. lici na betel plamu
    23. katarkata
    24. fandrejzing
    27. muslin

    ОдговориИзбриши
  6. 26. ubuntu, ne procitah do kraja, jedno od laksih

    ОдговориИзбриши
  7. 4. Nestle
    6. Napa
    8. Dzambolaja
    13. Denga
    14. Melanizam
    17. Bubi
    19. Fez (s)
    23. Katarakta
    25. Blu mauntin
    27. Muslin
    28. Mango
    30. Pini Farina


    ОдговориИзбриши
  8. I malo teškog lupanja:

    1. ementaler
    8. foie gras

    ОдговориИзбриши
  9. 1 kamamber?
    3 mate?
    Ovo je po meni teže nego WQC.

    ОдговориИзбриши
  10. 28. Možda ono voće durjan, koje neprijatno miriše, bilo na putopisu iz Indonezije?

    ОдговориИзбриши
  11. 18. UN dijeta, ali raspored koji je naveden nije dobar. Dijeta ne traje 90 dana, vec tri ciklusa od po 28 dana, plus jos dva dana pauze izmedju prvog i drugog, odnosno drugog i treceg ciklusa. U ta dva dana ne jede se apsolutno nista.

    ОдговориИзбриши
  12. 06. Astragan;
    11. škrgutanje zubima;
    12. asocijacija - deja vu;
    13. denga groznica;
    16. uniklo;
    23. katarakta (operisao sam je pre 6 god);
    25. plave planine (blue mauntins);
    30. Pinifarina

    ОдговориИзбриши
  13. OK! Pošto ste bili veoma orni, evo odgovora na večerašnja pitanja:

    1. Raklet
    2. Moko(ta moko – koža)
    3. Erl Grej
    4. Nestle
    5. Cilijarni mišić
    6. Napa
    7. Apicije Marko Gavije
    8. džambalaja
    9. Dr Dre(Andre Jang)
    10. Karving
    11. Škripanje zubima
    12. Halo efekat
    13. Denga groznica
    14. Tanoreksija
    15. Taku-taku(tacu-tacu)
    16. Uniqlo
    17. Bob frizura
    18. UN dijeta
    19. Marakeš
    20. Crveni đon
    21. Betel (Kunja je u Mijanmaru, u ostalim delovima Dalekog istoka „paan“.)
    22. Mokorotlo
    23. Katarakta/siva mrena
    24. Fandrejzing
    25. Plava planina
    26. Ubuntu
    27. Muslin
    28. durijan
    29. Sarong
    30. Serđo Pininfarina

    Komentarišite...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Ja samo 4 tačna, a posvetio sam 10-ak minuta setu. Uz dodatno razmišljanje verovatno bih izvukao još koji, tipa verovatno bih stavio Erl Grej, možda bih se logički setio Muslina, a iz malog mozga iskopao halo efekat i fandrejzing. Nekad i to naprezanje upali, bukvalno kao kad cediš poslednji miligram paste za zube pre nego što baciš tubu. Tako sam u Pančevu iskopao radler, bukvalno sam ga cedio iz mozga. Škrgutanja bih se s druge strane teško setio, mada sam imao devojku koja je to radila. :)

      Избриши
    2. Mene cudi da ti ovaj fandrejzing nisi odmah ispalio, to mi je nekako bas u tvom stilu. Ja sam to zapamtio dok sam bio u grupi na FB, neko je imao ispod imena upisano Bog Fandrejzinga (Mladen Milanovic, cini mi se), tada sam proverio sta je to i zapamtio :) Realno je ocekivati na Svetskom 20-30% laksi set, sto bi moglo, ali ne i moralo, da znaci na ovih 9, jos 3-4 odgovora, sto je zadovoljavajuci bilans od nekih 12-13 tacnih iz trece najneomiljenije oblasti (posle Sporta i Zabave).

      Избриши
    3. Možda umor, možda se ne bih setio ni odmoran, nikad nećemo saznati. :) Btw, imamo dijametralno suprotne omiljene i neomiljene oblasti, a lifestyle je taj nedefinisani centar na kome se susrećemo. :)

      Избриши
  14. 9 tacnih s moje strane, nije lose pod uslovom da ne podbacim na adutima (kultura, istorija, nauka...)... bilans na kraju.

    za sada - 9

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)