Жарко Стевановић & Филип Стевановић: ПРИПРЕМЕ за Светски квизинг шампионат 2015. СПОРТ

1. Како се зове такмичење које представља својеврсни пандан Олимпијским играма на којима се такмичари надмећу искључиво у неолимпијским спортовима, попут каратеа, корфбола, сквоша, надвлачења конопца, оријентиринга, скијања на води, параглајдинга, куглања итд? Последње такмичење је одржано 2013. у колумбијском Калију. 

2. Јамајка није, као ни остале карипске земље, уобичајени учесник на Зимским олимпијским играма, међутим 1988. у Калгарију је учествовала екипа по чијој причи је снимљен филм „Cool Runnings“. У ком спорту се такмичио овај тим?

3. Како се зове прелепа плавокоса алтетичарка и манекенка из Русије, двострука европска шампионка у скоку удаљ, једна од највећих конкуренткиња Иване Шпановић?


4. Како се зове награда која се додељује најбољем голману у сезони НХЛ лиге?

5. Не постоје универзална правила ове карташке игре тако да она варирају од места или друштва где се игра. Оно што је увек сигурно је да је она за четири играча и да се садржи од 8-10 различитих мини-игара као и да сваки играч мора да одговори на боју оног који окреће игру и да највећа карта у тој боји увек носи руку. Циљ је скупити што мање поена након великог броја дељења и мини-игара. О којој игри се ради?

6.  У ком граду су одржане Олимпијске игре где је први пут упаљен олимпијски пламен, Грчка отворила параду нација а атлетске трке су се први пут одржале на стази дугој 400 метара?

7. Легендарни штопер, који је остао упамћен по својој висини и обријаној глави, представљао је једну од окосница одбране руске репрезентације чак 109 пута, чиме је рекордер по броју наступа. У репрезентативној каријери је забележио два учешћа на Светском првенству (1994. и 2002.), играо за Заједницу независних држава на ЕП 1992, а исто такмичење 2004. је пропустио због повреде. У клупској каријери није забележио значајне успехе ни у руској, ни у шпанској лиги у којима је играо, али је веома допринео освајању Спартакових титула 1992-94 године. Како се зове овај  фудбалер и вишеструки добитник награде за најбољег фудбалера Русије?

8. У каријери је на великим такмичењима освојио 36 медаља, од чега чак 29 златних. У Атини и Пекингу је на Олимпијским играма доминирао у тркама леђним стилом, а и данас држи рекорде на 100 и 200 метара. О ком великом америчком пливачу је реч?

9. Wii Sports је друга најпродаванија видео-игра у историји (након Тетриса). Као што и само име каже, тема ове игре су разни спортови где играч контролише лика на екрану држећи даљински управљач, па њиме замахује као палицом за бејзбол или рекетом, боксује или се кугла. Која компанија је развила ову игру и технологију?

10. Овај спорт је био показни на Олимпијским играма 1900, 1924, 1968. и 1992. Игра се тако што се лоптица удара голом руком, тениским или дрвеним рекетом или корпом званом сеста, а веома подсећа на сквош. Како се зове овај традиционални баскијски спорт?

11. Како су се звала међународна спортска такмичења која су представљала идеолошку супротност са олимпијским играма која су се организовала до 1952. године, а од 1956. СССР их је организовао као олимпијске игре Совјетског савеза, и као такве биле су најмасовније такмичење на свету са више милиона учесника по такмичењу?

12. Не знајући, многи од нас су више пута у животу, нарочито током лета, играли бирибол. Пробајте укратко, у три речи, да објасните шта је то!

13. Три пута је водио репрезентацију Јерменије до титуле олимпијских шампиона, као и једном до титуле светског првака. Уз неколико других индивидуалних трофеја, постао је национални херој, а 2005. је проглашен и за најбољег спортисту Јерменије. Како се зове овај шаховски велемајстор?

14. Чешка атлетичарка Хелена Фибингерова је 1977. у дворани поставила светски рекорд који до дана данашњег није оборен. На отвореном је актуелни рекорд постављен десет година касније. О којој дисциплини је реч?

15. На првом је месту листе најуспешнијих крос-кантри скијашица са 75 победа на светским куповима. Такође, најуспешнија је и спринтерка у историји спорта са 29 победа. На Олимпијским играма у Ванкуверу 2010. освојила је чак пет медаља (три златне), чиме је постала најуспешнији спортиста на поменутим играма. Са освојена три златна одличја у Сочију постала је најбоља такмичарка на ЗОИ свих времена. Како се зове ова норвешка скијашица?

16. Како се зове најпопуларнија варијанта шаха у Јапану, која поред стандардних шаховских фигура садржи и копљаника, змаја, златног генерала итд?


17.  Који кошаркаш је играо главне улоге у филмовима катастрофално означеним од стране критике „Kazaam“, о духу који испуњава три жеље и „Steel“, о суперхероју из стрипова о Супермену?

18. Овај возач Формуле 1 је каријеру и почео и завршио на Великој награди САД. Иако је једне године био чак и шампион, остао је много више упамћен по бројним сударима, због чега се доводило у питање и његово преживљавање. Његов најпознатији судар је био онај са тадашњим прваком Емерсоном Фитипалдијем, који је за овог изјавио да је „лудак који је претња и за себе и за друге“. О ком возачу се ради?

19. Како се зове спорт у којем тркаче на скијама вуку коњи, пси или, ређе, моторно возило, ако његово име у преводу са норвешког значи скијашка вожња?

20. Иако никада није у синглу догурала даље од четвртфинала на Гренд слем турнирима, како се зове најбоља тенисерка у историји Израела, чији је највиши пласман на WTA листи био 11. место?

21. Два пута је осуђен на затворску казну, први пут због рањавања ножем а други пут због напада на своју жену. То нимало не приличи никоме, а камоли спортисти, троструком олимпијском и вишеструком светском шампиону, једином ски-скакачу који је освојио сва велика такмичења у том спорту. О ком „летећем“ Финцу је реч?

22. Како се звала норвешка клизачица и глумица, и дан-данас најтрофејнија такмичарка у историји спорта, а на врхунцу глумачке каријере била је једна од најплаћенијих глумица у Холивуду?


23. Веома је популарна на индијском потконтиненту, па најбољи светски играчи долазе управо из Индије, Бангладеша и Пакистана. Циљ ове игре је да мали дрвени или пластични дискови ударени прстима погоде противнички диск и убаце у било коју рупу у ћошку табле. Прво треба убацити све необојене дискове, да би се гађала црвена фигура краљица. Победник је онај играч који први убаци противничку краљицу у рупу. Како се зове ова игра која неодољиво подсећа на билијар?


24. Читаву каријеру је провео у Индијана Пејсерсима где је и данас најбољи стрелац у историји франшизе. Тренутно је други по највећем броју постигнутих тројки у каријери, а као репрезентативац САД освојио је златну медаљу на ОИ 1996. и предводио је екипу на Светском првенству 2002. у „свом“ Индијанаполису. Како се зове овај кошаркаш?


25. Иако је пореклом Нигеријац, овај фудбалер држи рекорд као најмлађи играч који је заиграо за репрезентацију Аустрије. Како се зове овај леви бек који је читаву досадашњу професионалну каријеру провео у минхенском Бајерну?

26. Конструкторски тим Мекларен-Хонда се у Формули 1 такмичи од 1966. године. Четири године касније је његов оснивач Брус Мекларен погинуо на стази Гудвуд у Уједињеном Краљевству, тестирајући нови ауто. Под заставом које земље се Брус Мекларен такмичио у Формули 1 као возач?

27. Који бивши фудбалски репрезентативац Енглеске и данашњи члан Астон Виле је 2007. прешао из Чарлтона у Тотенхем за 16,5 милиона фунти, што је, на опште изненађење јавности, била већа сума него што је Барселона платила у истом прелазном року за Тијерија Анрија?


28. Које француско име носе санке које се користе на Олимпијским играма и другим великим такмичењима у спорту код нас названом просто санкање?

29. Ко је, што као омладинац, што као играч, што као тренер, провео преко 40 година у Вердеру из Бремена, да би данас водио Ајнтрахт Франкфурт?


30. Како се зове италијански планинар из Јужног Тирола, прва особа која се попела на Монт Еверест без резерви кисеоника и прва особа која се попела на свих 14 врхова виших од 8000 метара?

Коментари

  1. Mala greška kod petog pitanja, umesto okreće treba pokreće.

    ОдговориИзбриши
  2. 2. bob
    3. daria klisina
    4. dominik hasek
    6. amsterdam
    9. nintendo
    10. pelota
    17. cembrlen
    20. per
    21. mati nikenen
    24. redzi miler
    28. luz
    30. rainthold mesner

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Alternativne olimpijske igre?
    2. Bob
    3. Darija Klišina
    4. Jaroslav Hašek
    5. Vist
    6. Berlin 1936
    7.
    8. Aron Pirsol
    9. Nintendo
    10. Pelota
    11. Spartakijada
    12. Džepni bilijar?
    13. Aronijan
    14. Bacanje kugle
    15. Marit Bjergen
    16.
    17. Šejkil O Nil
    18. Mario Andreti
    19.
    20. Šahar Per
    21. Mati Nikenen
    22. Sonja Heni
    23.
    24. Redži Miler
    25. David Alaba
    26. Novi Zeland
    27. Daren Bent
    28. Luž (Luge)
    29. Tomas Šaf
    30.

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Неолимпијске игре
    2. боб четворосед
    3. Клишина
    4. Доминик Хашек
    5. лора
    6. Антверпен
    7. Сергеј Горлукович
    8. Рајан Лохти
    9. Wii
    10. баскијска пелота
    11. Соколске игре
    12. одбојка у води
    13. Левон Аронијан
    14. бацање кугле
    15. -
    16. шоги
    17. Шекил О'Нил
    18. Џоди Шектер
    19. -
    20. Шахар Пер
    21. Мати Никенен
    22. Соња Хени
    23. –
    24. Реџи Милер
    25. Одонкор
    26. Аустралија
    27. Ешли Јанг
    28. -
    29. Хуб Стевенс
    30. Рајнхолд Меснер

    ОдговориИзбриши
  5. Evo i odgovora:
    1. Светске игре
    2. боб
    3. Дарја Клишина
    4. Везина трофеј
    5. Лора
    6. Амстердам
    7. Виктор Онопко
    8. Арон Пирсол
    9. Нинтендо
    10. пелота
    11. Спартакијаде
    12. одбојка у води
    13. Левон Аронијан
    14. бацање кугле
    15. Марит Бјерген
    16. шоги
    17. Шекил О’Нил
    18. Џоди Шектер
    19. скишерин (скијоринг)
    20. Шахар Пер
    21. Мати Никенен
    22. Соња Хени
    23. каром
    24. Реџи Милер
    25. Давид Алаба
    26. Нови Зеланд
    27. Дарен Бент
    28. луж
    29. Томас Шаф
    30. Рајнхолд Меснер

    ОдговориИзбриши
  6. Ukupno 86 poena, 16 više nego kod Veselina. Hvala Žaretu i Filipu i svima ostalima i vidimo se sutra na crti!

    ОдговориИзбриши
  7. Čestitke i zahvalnost Veselinu i Žarku i Filipu na trudu i sjajnim setovima pitanja. Ukupan broj bodova na kraju odličan-kod Veselina 96, kod Žareta 120. Uobičajeno najbolji sport, najslabija nauka. Pozdrav svima do sutra u Pazovi!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)