Veselin Sekulić: Peti pripremni test (MEDIJI)

1.    Poznate ličnosti se  mogu na kratko pojaviti  u filmovima, video-igrama,  predstavama ili na TV-u. Obično su to sami režiseri, sportisti, političari ili drugi poznate ličnosti. U većini slučajeva njihovi nastupi u tim sporednim ulogama nisu navedeni na špici.Najpoznatiji  režiser poznat po ovim ulogama je svakako  Alfred Hičkok  sa 42 nastupa u svojim filmovima. Pod kojim imenom su poznate ove uloge?

2.   Korejsko pismo je nastalo sredinom 15. veka i osmišljeno je tako da ga svi mogu lako naučiti. Znakovi ovog pisma  kojih ima 51 se zovu jamo i 24 od njih su ekvivalentna slovima latiničnog pisma dok su  ostali spoj dva ili više slova. Lingvisti hvale hangul zbog dizajna znakova  jer je njihov oblik  u skladu sa fonemima koje predstavljaju. Oblik suglasnika je nastao na osnovu oblika usta i jezika dok se izgovara to slovo, a samoglasnici se sastoje od vodoravnih i uspravnih crta i lako se razlikuju od suglasnika. Kako se zove ovo pismo?

3.  Francuska glumica Marion Kotijar je najpoznatija po ulozi Edit Pjaf u filmu "Život u ružičastom" za koju je 2008. nagrađena Oskarom za glavnu ulogu.  Ona je druga osoba sa imenom Marion koja je osvojila Oskara za najbolju glavnu ulogu u nekom filmu. Ko je bila prva osoba sa tim imenom  koja je 1969 godine osvojila Oskara, a koja je nama poznata pod drugim, umetničkim  imenom?

4.    Ulogom u filmu Mračni vitez Hit Ledžer  je postao jedan od najznačajnijih interpretatora Džokera u istoriji serijala o Betmenu.  Za ulogu negativca u ovom filmu posmrtno je dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu. U ovom filmu Džoker  predstavlja oličenje anarhije i haosa.Kako je i sam režiser priznao inspiracija za kreiranje lika Džokera poslužio je filmski negativac iz 20-tih godina prošlog veka, sumanuti zločinac neograničenih  moći. Kako se on zove?


5.   Radnja ovog  filma smeštena  je nedaleko od grada koji su osvojili džihadisti. U gradu meštani pate, nemoćni pod režimom terora koji im je nametnut. Glavni junak sa porodicom živi nedaleko od grada u pustinji i naizgled je pošteđen ovakvog života sve dok igrom slučaja ne dospe udar  novih zakona islamskih fundamentalista. Film  Abderahmana Sisokoa o  aktuelnoj temi,  islamskom  fundamentalizmu, bio je u konkurenciji za Zlatnu palmu u Kanu a nominovan je i za Oskara, za najbolji strani film. Koji  film tražimo?

6.   Njegove drame su bile među prvima koje su u američki teatar unele realizam i replike izgovorene u žargonu običnog sveta. Junaci ovih drama su marginalci koji se bore za svoje ideale ali koji završavaju u razočaranju i očaju. Bio je tast Čarli Čaplina, ali taj brak njegove ćerke Une sa poznatim glumcem nikada nije prihvatio. Kako se zove ovaj američki pozorišni pisac dobitnik Nobelove nagrade za književnost čija su najpoznatija dela Dugo putovanje u noć i Čežnja pod brestovima?

7.   Pre nego što je ustanovljena nagrada Oskar za najbolji crtani film ovi filmovi nisu bili u zvaničnoj konkurenciji, tako da su samo nekoliko filmova dobili specijalne Oskare. Kako se zvao prvi crtani film koji je 1991 godine nominovan za najbolji film i  iste godine  kao prvi crtani film osvojio Zlatni Globus u kategoriji najbolji film - mjuzikl ili komedija?

8.  Iako je prisutan na SF sceni od početka pedesetih godina prošlog veka, poznat  je prvenstveno po svojim nežanrovskim delima među kojima je svakako najpopularniji roman Most na reci Kvaj  po kome je snimljen Oskarom nagrađeni film. Svetski  SF ugled stekao je romanom Planeta majmuna, po čijim je motivima snimljen istoimeni film. Kako se zove ovaj francuski pisac?

9.    Starosedeoci Brazila koji su  najpre naseljavali amazonske prašume a kasnije se  raširili po celoj brazilskoj obali Atlantika govorili su  jezikom koji je na svom vrhuncu u 18. veku bio dominantni govorni jezik širom Brazila i korišćen je  kao lingua franca za sporazumevanje Indijanaca, misionara i doseljenika iz Evrope. Kasnije je potisnut gotovo do istrebljenja, ostavljajući samo jedan savremeni  jezik, Neengatu. Kako se zove ovaj jezik iz porodice izvornih  južnoameričkih  jezika ?

10. Putujući Krimom Puškin je bio očaran lepotom poluostrva i bivše prestonice krimskog kanata koja je sačuvala istočnjački duh. Kanova palata sa svojim znamenitostima i predanjem o nesrećnoj ljubavi jednog od poslednjih kanova i robinje iz harema  koja je mlada preminula inspirisala ga je da napiše poemu. Kako glasi naziv ovog poznatog Puškinovog  dela u čijem naslovu se pominje ime grada?

11. Kroz izuzetno uzbudljivu avanturu i dirljivu istorijsku dramu, američki pisac Majkl Kertis Ford je opisao istinitu priču iz stare Grčke – Ksenofontov pohod vojske sačinjene od grčkih najamnika i boraca željnih slave koji su 401. pre nove ere u Persiji, na strani princa Kira, učestvovali u  borbi za carski tron. Koji broj se nalazi u naslovu ovog dela?

12. Za svoj prvi  scenario koji je napisao samostalno režiser Spajka Džounz je  osvojio  Oskara  za najbolji originalni scenario.  Radnja filma odvija se 2025. godine i prati  usamljenog  pisca Teodora koji živi od pisanja dirljivih i ličnih pisama za druge i koji se zaljubljuje u svoj novi operativni sistem  „Samanta” sa  privlačnim ženskim glasom.  „Samanti“je poznata glumica pozajmila glas. Ko je ona?

13. Njegova  vizija izražene u filmu Boni i Klajd u kojem  kombinuje humor, nasilje i okrutni realizam donela je nešto sasvim novo i probudila uspavanu američku filmsku industriju tako da ga smatraju prethodnikom generacije Novog Holivuda.  Jedina je osoba uz Orsona Velsa koja je iste godine dobiila nominacije Oskara za glumu, režiju, scenario i produkciju, a on je to ostvario dvaput, 1978. i 1981. kada je i osvojio nagradu za najboljeg režisera. Kako se zove ovaj producent, režiser i glumac?

14. Američki filmski glumac i režiser austrijskog porekla  stekao je zavidnu reputaciju u Holivudu 1920-ih ali je isto tako bio poznat i po svojoj aroganciji i megalomaniji, nalik na likove nemačkih aristokrata i oficira koje je često tumačio. Njegova jedinstva glumačka harizma i specifičan izgled doneli su mu nadimak "čovek koga volite da mrzite", a preciznost i insistiranje na detaljima učinili su da ga pamtimo kao jednog od najvećih stilista klasičnog perioda holivudskog filma. Ko je on ?

15. Ona je druga žena koja je dobila nominaciju za Oskara za najboljeg režisera, a nominaciju je dobila za režiju fima Klavir. Ovu nagradu nije osvojila ali Oskara za najbolji scenario za taj film   jeste. Ona je  jedina žena koja je dobila i glavnu kansku nagradu - Zlatnu palmu, takođe za taj film. Kako  se zove ova scenaristkinja, producentkinja i režiserka ?

16. Tumačio je lik zločestog Goluma u serijalu "Gospodar prstenova" za koji je dobio priznanja publike i kritike ali njegova nominacija za Oskar nije prihvaćena s obrazloženjem da je to kompjuterski generisana kreacija. I u filmu "Planeta majmuna: Početak"  u kojoj  igra ulogu  šimpanze Cezara čitav performans je snimljen ranije a kasnije je preko toga dodata kompjuterska animacija. Koji glumac je pretplaćen na uspešne uloge „digitalizovanih“  likova?

17. Kada je 70-tih godina prošlog veka u SAD propala muzička karijera Siksta Rodrigeza on se vratio svakodnevnim poslovima. Na drugom drugom kraju sveta u Južnoj Africi njegove pesme su doživele ogromnu popularnost  dok se o njemu ništa nije znalo a niti je on znao o svom tamošnjem uspehu. Priča o potrazi za njim  je tema dokumentarnog  filma koji dobio Oskara za 2012. godinu.  Sudeći po nazivu filma ko je bio meta potrage?

18. Da Paskal Rabate  jednog dana na buvljoj pijaci nije greškom kupio Tolstojev roman nepoznatog  naslova  ko zna da li bi danas važio za jednog od najvećih savremenih autora francuskog stripa. Zaboravljeni roman Alekseja Tolstoja pretočio je u  grafički roman za koji je dobio velika priznanja i nagrade. Roman Doživljaji  Njevzorova  prati život sitnog službenika, malograđanina, koji ne preza ni od čega kako bi se popeo na društvenoj lestvici i utolio svoju glad za uspehom, ženama, drogom i bogatstvom. Koji naslov nosi ovaj grafički roman?

19. Smatra se jednim od prvih savremenih arapskih pisaca.  Njegova dela pokrivaju širok spektar tema: egzistencijalizam, socijalizam, homoseksualizam i verovanje u boga. Opisao je tazvoj svoje zemlje u 20. veku i međusobne intelektualne i kulturne uticaje istok i zapada. Njegovi likovi su uglavnom obični ljudi koji pokušavaju da se izbore sa modernizacijom društva i iskušenjima zapadnih vrednosti. "Kairska trilogija" je njegovo najpoznatije delo a "Sinovi naše mahale" su zbog bogohulnosti bili zabranjeni u Egiptu. Kako se on zove?

20. Roman Marija Vargasa Ljose   „Raj na drugom ćošku“  je biografski roman o Polu Gogenu i Flori Tristan. Još jedan  njegov roman objavljen  u godini kada je dobio Nobelovu nagradu je  biografski roman o Ircu, britanskom diplomati, Rodžeru Kejsmentu.  Kejsment osuđen na smrt  u zatvoru čeka pomilovanje prisećajući se vlastitog života. Koji naslov nosi ovo poznato Ljosino delo?

21. Film  „Taksista“ je posebno značajan za De Nirovu karijeru; mitska uloga Trevisa Bikla, rastrojenog vijetnamskog veterana koji noću taksira u Njujorku izbacila ga je u zvezde.  Čuven je njegov monolog u sceni dok se gleda u ogledalo, koji je potpuna improvizacija  De Nira. Koju poznatu rečenicu je tom prilikom izgovorio glavni junak u ovoj sceni?

22. Crno-beli film iz 2005. režisera  Džordža Klunija  je drama o sukobu  koji je nastao kada je popularni američki novinar Edvard R. Marou napao Džozefa Makartija, senatora iz Viskonsina i njegovu antikomunističku politiku"lova na vještice". To je i priča o tome sa kakvim se problemima suočavaju mediji kada se suprotstave vladajućem režimu. Film je nominovan za šest Oskara, između ostalih i za Oskar za najbolji film 2005. Kako se zove  film čiji je  naslov uzet iz rečenice  kojom je Marou obično završavao svoja emitovanja?

23. Ovaj lik se prvi put pojavio 1966. godine u stripu Fantastična četvorka. Prvobitno  je bio mladi astronom po imenu Norin Rad sa planete Zen-La koji, da bi zaštitio svoju planetu, sklapa pakt sa kosmičkim bićem po imenu Galaktus. Galaktus mu  daje   veliku moć i nov fizički izgled  koje koristi da bi lutao svemirom i za uzvrat pronalazio nove planete za Galaktusa koje bi on proždirao. Na svom putu dolazi i do planete Zemlje. Kako je ime ovom strip junaku?

24. Luis de Gongora i Argote je bio španski pesnik i dramaturg Zlatnog veka, najznačajniji predstavnik pesničkog pravca kultizam ili gongorizam koji se odlikovao preteranošću,  izveštačenošću, upotrebom neobičnih kovanica, zamršenim metaforama i mitološkim aluzijama. Bio je bio u direktnoj suprotnosti sa konseptizmom, pravcem  kojeg karakterišu brz ritam, neposrednost, igra reči  i jednostavan rečnik. Najupečatljiviji predstavnik ovog stila  je bio ogorčeni Gongorin neprijatelj, poznat po kratkovidost i nošenju naočara. Pošto je u to vreme kao retko ko uvek nosio naočare, njegovo  prezime u množini ušlo je u španski jezik pod značenjem "naočare“. Kako se on zvao?

25. Filmska komedija reditelja Džoela Zvika je priča o mladoj Grkinji koja se zaljubljuje u mladića koji nije Grk. Bori se da ga njena porodica prihvati i pokušava da prevaziđe sukob između porodičnog nasleđa i tradicije i ljubavi koju oseća prema mladiću. Pored filmova „Mrtav ugao“i „Đavo nosi Pradu“ film  „Moja velika mrsna pravoslavna svadba“ je jedan od komercijalno najuspešnijih filmova sa glavnim ženskim likom. Kako se zove kanadsko-američka glumica koja igra glavni lik a koja je i scenaristkinja ovog filma?

26. Isticao je ideju o duhovnom jedinstvu sveta, jedinstvu u različitosti; jedna od dominantnih crta njegove poezije je ljubav, od najintimnije pa sve do kosmičke. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1913. godine  za zbirku pesama koja je kod nas prevedena kao Pevačeva žrtva. Kako se zove ovaj veliki književnik, filozof i humanista koji je 1926 godine posetio Beograd?

27. U svet književnosti ušao je romanom Škrge i zbirkom priča Blato. Svetski upeh dostigao je romanom Dolazim po tebe i vodim te sa sobom.  Po njegovim romanima Ne bojim se i Na raskrsnici italijanski reditelj Gabrijele Salvatores je snimio filmove. Za roman  Kako Bog zapoveda ovenčan je najprestižnijom italijanskom književnom nagradom Strega. Kako se zove ovaj savremeni italijanski književnik?       
28. Autor je mnogih popularnih anima filmova i manga  stripova. Za film Začarani grad osvojio je Oskara za najbolji animirani film a isti je s najvećom zaradom svih vremena u Japanu; Filmovi Princeza Mononoki i Pokretni zamak su takođe jednako uspešni. Njegovi filmovi istražuju temu ljudske povezanosti s prirodom i tehnologijom i suživotom između ljudske ambicije i pohlepe. Kako se on zove?
29. Nedavno  je Švedska uvela novi test  ocenjivanje podobnosti filmova za prikazivanje, uvodeći kriterijum “feminističke ispravnosti” filma koji je baziran na sledećim pretpostavkama :
 (a) film mora imati barem dva ženska lika,
 (b) oni moraju međusobno razgovarati,
 (c) i to o nečemu što nisu muškarci.
Test je kreirala  američka strip autorka i književnica u svom stripu iz 1985. "Dykes to Watch Out For". Pod kojim imenom je poznat ovaj test?

30. Majstor je kineskih  borilačkih veština, prvak vušua, a u sedamnaestoj  godini  je postao glumac.  U početku je glumio narodne junake u filmovima iz kineske istorije pokazujući svoju borilačku veštinu a kasnije prelazi na akcione filmove i komedije, postižući veliki uspeh. „Romeo mora umreti“  američki film borilačkih veština iz 2000. godine je prvi film u kojem je igrao glavnu ulogu u holivudskoj produkciji. Kako se on zove?

Коментари

  1. 1. kameo
    2.
    3. Džon Vejn
    4. Doktor Mabuze
    5. Timbuktu
    6. Judžin O'Nil
    7. Lepotica i zver
    8.
    9.
    10.
    11.
    12. Skarlet Johanson
    13. Vudi Alen
    14.
    15. Džejn Kempion
    16. Endi Serkis
    17.
    18.
    19. Nagib Mahfuz
    20.
    21. You talkin' to me?
    22. Good Night and Good Luck
    23.
    24.
    25. Nia Vardalos
    26. Rabindranat Tagore
    27.
    28. Hajao Mijazaki
    29.
    30. Džet Li

    ОдговориИзбриши

  2. Dalibor Tesic
    13. април 20:47
    3 MEGI SMIT,4 TOM VEJTS,5 TIMBUKTU,6 HENRI MILER,7 LJEPOTICA I ZVIJER,8 BUL PJER,13 ARTUR PEN,14 ERIH FON STROHAJM,15 DZEJN KAMPION,16 GOLUM,19 NAGIB MAHFUZ,20 KELTOV SAN,22 SIRIJANA,24 FRANSISKO DE KEVEDE,25 NIJA VARDALOS,26 RABINDRANAT TAGORE,27 NIKOLO AMANITI,29 BEKDEL TEST,30 DZET LI

    ОдговориИзбриши
  3. 1.CAMEO
    3. JOHN WAYNE
    4. DR. MABUSE
    6. EUGENE O'NEIL
    8. PJER BUL
    13. ARTUR PEN
    15. DŽEJN KEMPION
    16. ENDI SERKIS
    19. NAGIB MAHFUZ
    21. ME ? ARE YOU TALKING TO ME ?
    23. SILVER SURFER
    25. NIA VARDALOS
    26. RABINDRANAT TAGORE
    30. JET LI

    ОдговориИзбриши
  4. 1. kameo
    2. hangul
    3. Doris Dej
    4. Doktor Mabuze
    5. Timbuktu
    6. Judžin O’Nil
    7. Mačke iz visokog društva
    8. Andre Moroa
    9. tupi
    10. -
    11. 300
    12. Skarlet Johanson
    13. Voren Biti
    14. Oto Preminger
    15. Džejn Kempion
    16. Piter Dinkledž
    17. (Searching for) Sugar Man
    18. -
    19. Halil Džubran
    20. Diskretni heroj
    21. Are you talking to me?
    22. Good Night and Good Luck
    23. Hellboy
    24. Gafas
    25. Demi Lovato
    26. Rabindranat Tagore
    27. -
    28. Hajao Mijazaki
    29. Batler test
    30. Ma

    ОдговориИзбриши
  5. 1. kameo uloge
    2. hangul
    3. Marion Morison, Dzon Vejn
    4. doktor Mabuze
    5.
    6. Judzin O'Nil
    7. Lepotica i zver
    8. Pjer Bule
    9. Janomame
    10. Evgenije Onjegin
    11. 10 000, odred besmrtnih
    12. Andjelina Dzoli
    13. Voren Biti
    14. Erih fon Strohajm
    15.
    16.
    17.
    18.
    19. Nagib Mahfuz
    20.
    21. Are you talking to me?
    22.
    23. Srebrni letac
    24. procitao kad sam pitao za Gongoru i Generaciju 27, ali bez ponudjenih odg nista
    25.
    26. Rabindranat Tagore
    27.
    28. Mijazaki
    29.
    30. Dzet Li


    ZIVOTNI STIL bio je 7 (Volmart, pret a poter, kandida, vrba, humel, sadrvan, Staza divova), ali me mrzelo da pisem.

    ОдговориИзбриши
  6. 1. Kameo
    2. Hangul
    3.
    4. Dr Kaligari
    5.
    6. Judžin O'Nil
    7. Lepotica i zver
    8.
    9.
    10.
    11.
    12. Skarlet Johanson
    13. Sem Šepard
    14.
    15. Džejn Kempion
    16. Endi Serkis
    17. Šugarmen
    18.
    19. Nagib Mahfuz
    20.
    21. Are you talking to me?
    22. Laku noć i srećno
    23. Srebrni letač
    24. Tirso de Molina
    25. Gia Karedes
    26. Tagore
    27. Nikolo Amaniti
    28.
    29.
    30. Džet Li

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo su tačni odgovori. Sledeći set je NAUKA, a na programu je u subotu, u 20.00 časova.

    1. Kameo uloga
    2. Hangul
    3. Džon Vejn (pravo ime Marion Majkl Morison)
    4. Dr. Mabuze
    5. Timbuktu
    6. Judžin O'Nil
    7. Lepotica i zver
    8. Pjer Bul
    9. Tupi
    10. Bahčisarajska česma(fontana)
    11. Deset hiljada
    12. Skarlet Johanson
    13. Voren Biti
    14. Erih fon Štrohajm
    15. Elizabet Džejn Kempion
    16. Endi Serkis
    17. Čovek od šećera (Shugar man) - U potrazi za čovekom od šećera
    18. Ibikus
    19. Nagib Mafhuz
    20. Keltov san
    21. „Meni kažeš?“( "You talkin' to me?")
    22. Laku noć i srećno
    23. Srebrni letač
    24. Fransisko de Kevedo
    25. Nija Vardalos
    26. Rabindranat Tagore
    27. Nikolo Amaniti
    28. Hajao Mijazaki
    29. Bekdel test (po Alison Bekdel)
    30. Džet Li

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)