NOVI ZIMSKI SET by AKI KAURISMAKI


1. Kako se zvao holandski umetnik, najčuveniji po apstraktnim grafikama i geometrijskim paradoksima, čija se litografija 'Relativnost' smatra remek-delom neintuitivnog uprizorenja 3D prostora u dvodimenzionalnoj projekciji?

2. Koje ime dele spomen park i muzej na otvorenom u Budimpešti, čiju glavnu atrakciju predstavljaju džinovske statue iz komunističkog perioda Mađarske, i višestruko nagrađivani psihološki triler Kristofera Nolana iz 2000. godine?

3. Pulčinela je klasični lik iz italijanske commedia dell'arte, potekao iz napolitanskog folklora, koji je kasnije dobio svoje lutkarske varijante širom Evrope. Prema ovom grotesknom liku Igor Stravinski je napisao istoimeni balet 1920. godine. Kako se zove tradicionalna ruska verzija Pulčinela lutke, po kojoj je Stravinski takođe komponovao eponimni balet u zimu 1910/1911. godine?

4. Proveo je deset godina (1505-15.) pišući svoje kapitalno delo, a još šesnaest doterujući ga; svaki čas bi dodavao novo pevanje, sve dok epska celina nije iznosila gotovo 39 000 stihova, što je jednako dužini 'Ilijade' i 'Odiseje' zajedno. Koji renesansni pesnik i u kom delu je ispevao romantizovanu srednjovekovnu legendu o Bici u Rosenvalskom klancu 778. godine?

5. Kako se, prema paraboli iz Jevanđelja po Luki o bogatašu i siromašnom gubavcu, naziva vrsta karantina u kojima su od poznog Srednjeg veka izolovani oboleli od lepre i bubonske kuge?

6. Još u vreme Johana Keplera, astronomima je bilo jasno da bismo, ako je svemir ujednačen i beskonačan, videli svetlost od beskonačno mnogo zvezda gde god da pogledamo i da bi noćno nebo trebalo da šljašti poput Sunca. Naizgled banalno pitanje - Zašto je noćno nebo tamno? - u istoriji astronomije je poznato kao Olbersov paradoks. Koji slavni pesnik je u svojoj filozofskoj poemi u prozi Eureka iz 1848. godine prvi ispravno rešio Olbersov problem, zaključivši da je udaljenost zvezda od tamnih praznina na noćnom nebu toliko golema da nijedan zrak svetlosti odatle još uvek nije stigao do nas?

7. Koji viktorijanski polimat i rođak Čarlsa Darvina je skovao termin eugenika, otkrio meteorološku pojavu anticiklona i prvi statistički pokazao da je verovatnoća da dve osobe imaju iste otiske prstiju 1 prema 64 milijarde?

8. Iznerviran zbog stalnog otkrivanja objekata koji su mogli ličiti na komete, ali to nisu bili, ovaj francuski astronom pokušao je 1771. godine da popiše sve zamagljene i difuzne objekte, koji se na noćnom nebu vide kao komete. Plod njegove potrage je katalog sa preko 100 kometolikih objekata, koje astronomi amateri širom sveta jednom godišnje (krajem marta ili početkom aprila kada je u jednoj noći moguće videti sve objekte) pronalaze u tzv. ____________ maratonu. Kako se zvao francuski kometolovac po kome su i katalog i tradicionalni astronomski maraton dobili ime?

9. U srednjovekovnoj Evropi poznat i kao Ptolomej drugi, kako se zvao arapski polihistor i najcenjeniji naučnik iz Zlatnog doba islama, čija se Knjiga o optici zajedno sa Njutnovom Principia Mathematica navodi kao najvažnija knjiga u istoriji fizike? U njoj je napravio kopernikanski zaokret u poimanju vida, jer je ispravno zaključio da uzrok vida leži u svetlosti koja dolazi do oka, a ne, kako su verovali Euklid i Ptolomej, u svetlosti koja se emituje iz oka.

10. Uvođenjem tetrarhije u Rimsko carstvo krajem 3. veka, Sremska Mitrovica, odnosno Sirmijum postao je jedna od četiri prestonice Rimskog carstva i sedište tetrarha i budućeg cara Galerija. Međutim, u 6. veku Sirmijum je na kratko bio prestonica i varvarske države jednog germanskog naroda i sedište njihovog kralja Kunimunda. Koje germansko pleme je u pitanju, najpoznatije po tome što su porazili Hune posle Atiline smrti?

11. Kako se u periodu između slabljenja i pada Kijevske Rusije u 12. veku i uspona Velike moskovske kneževine u 15. veku zvala velika ruska država od Baltika do Urala, koja je predstavljala najistočnije tržište Hanzeatskog trgovačkog saveza?

12. Koje ime dele kralj Arga, koga Homer u 'Ilijadi' opisuje, uz Ajanta, kao drugog najboljeg ahejskog ratnika nakon Ahila, trački kralj čije ljudožderske konje je zauzdao Heraklo i hrišćanski svetac iz 4. veka po kome su nazvana dva ostrva u Beringovom moreuzu?

13. ___________, ___________, Češka, Moravska, Šleska, Galicija, Transilvanija, Banat, Hrvatska-Slavonija, Bosna, Hercegovina, Dalmacija, Kranjska, Tirol. Dopunite na prazninama nazive dveju teritorija koje u datom nizu tvore istorijski, multietnički entitet koji više ne postoji.

14. U kojoj državi, uprkos tome što na nju otpada svega 0,1% svetskog kopna, je sadržano 5% ukupnog svetskog biodiverziteta, a 25% državne teritorije ima status nacionalnih parkova i zaštićenih oblasti, što je uverljivo najveći postotak teritorije pod zaštitom jedne države na svetu?

15. Prema islamskoj tradiciji, ime ovog grada potiče od arapske reči za babu, jer je po narodnom verovanju u njemu smešten grob pramajke svih ljudi Eve. Do 2019. godine u njemu bi trebalo da bude izgrađena i 'Kraljevska kula', najviši neboder na svetu visine 1 km. Koji grad i najveća arapska luka na obali Crvenog mora je u pitanju?

16. Ako je pinjin službeni fonetski sistem za transkripciju mandarinskog pisma u latinični alfabet u Kini, kako se u Japanu naziva način zapisivanja japanskog jezika latiničnim pismom, kao alternativa kandžiju i dvama kana pismima?

17. Kako se zove prostrana nizija u basenu Rio de la Plate, po kojoj je nazvan najkrvaviji rat u Južnoj Americi u 20. veku, vođen između Bolivije i Paragvaja od 1932 do 1935. godine, zbog kontrole nad severnim delom nizije, za koju se smatralo da je bogata naftom?

18. Koja multinacionalna kompanija je još od 1959. godine najveći japanski proizvođač motocikala, najveći svetski proizvođač motora sa unutrašnjim sagorevanjem i tvorac prvog luksuznog brenda japanskih automobila akjura?

19. Metod kuvanja sous-vide podrazumeva vakuum pakovanje hrane u plastične kese, a zatim potapanje kesa sa hranom u vrelu vodu ili odlaganje u parnu pećnicu, gde se na precizno određenoj temperaturi (od 55 do 60°C), zavisno od vrste hrane i veličine komada, hrana kuva do željenog stepena gotovosti. Metod je prvi patentirao američko-britanski izumitelj, inženjer i osnivač Kraljevskog instituta Velike Britanije Bendžamin Tompson u 18. veku. Pod kojim titularnim imenom je poznatiji Bendžamin Tompson, ako je po njemu nazvana i vrsta kamina koja će docnije postati standard za sve naredne, moderne verzije tih grejnih tela?

20. Kumari Devi je budističko-hinduistička tradicija poštovanja polno nezrele devojčice kao žive boginje i otelovljenja hindu boginje Durge. Devojčica se poštuje kao božanstvo do prve mesečnice, kada se vraća normalnom životu, a njeno mesto se strogim, ritualnim odabirom popunjava mlađom naslednicom. U kojoj azijskoj državi se upražnjava ova egzotična tradicija?

21. Kako se zove portugalski sprinter nigerijskog porekla i osvajač srebrne medalje na 100 m na OI u Atini 2004. godine, koji s vremenom 9,86 s drži evropski rekord u trkama na 100 m?

22. Koji legendarni teniser, osvajač 5 uzastopnih turnira u Vimbldonu i 6 turnira na Rolan Garosu, je sa rekordnih 89,81% pobeda u grend slem singl mečevima postao prvi teniser u Open eri koji je osvojio više od 10 grend slem titula?

23. Osvojivši Kup pobednika kupova 1981. godine, koji sovjetski klub je uz FK Dinamo Kijev (šampion Kupa pobednika kupova 1975. i 1986. i pobednik UEFA superkupa 1975.) postao jedini fudbalski klub iz SSSR koji se okitio nekim evropskim trofejom?

24. Koji je jedini košarkaš u istoriji NBA lige, igrajući za Sinsinati rojals, jednu sezonu (1961-62.) okončao sa prosečnim tripl-dabl učinkom, beležeći 30,8 poena, 11,4 asistencija i 12,5 skokova po meču?

25. Radnjom smeštena u Zabranjeni grad u Pekingu, kako se zove nedovršena opera Đakoma Pučinija koju je kompletirao Franko Alfano, a na njenoj premijeri u milanskoj Skali 1926. godine dirigovao čuveni Arturo Toskanini?

26. Najčuveniji po svojoj saradnji sa rediteljem Dejvidom Linom, kako se zvao francuski kompozitor i dobitnik tri Oskara za najbolju originalnu muziku za Linove filmove 'Lorens od Arabije', 'Doktor Živago' i 'Put za Indiju'?

27. Kako se zvao američki kralj soula čija je pesma (Sittin' On) The Dock of the Bay, posle avionske nesreće u kojoj je tragično izgubio život 1967. godine, postala prvi posthumno objavljeni No 1 hit na američkim top listama?

28. Originalno objavljen 1915. godine i najpoznatiji kao prvi iz serije o pustolovu Ričardu Haneju, kako se zove roman škotskog pisca Džona Bakena, koji je poslužio kao predložak za više radijskih i filmskih adaptacija, od kojih je svakako najslavnija ona Hičkokova iz 1935. godine?

29. Zbog scena u kojima je očigledna bliskost Adolfa Hitlera i u to vreme drugog čoveka Nacionalsocijalističke partije, Ernsta Rema, pionirski film Leni Rifenštal o dešavanjima na petom nacionalnom mitingu nacističke partije 1933. godine u Nirnbergu će posle Noći dugih noževa, u kojoj je Rem svirepo ubijen, biti povučen iz distribucije. Kako se zove ovaj dokumentarno-propagandni film kroz koji je Leni Rifenštal isprobala tehnike snimanja koje će godinu dana kasnije, na sledećem mitingu, iskoristiti za svoj daleko poznatiji film 'Trijumf volje'?


30. Prvi film iz Leoneove 'dolarske trilogije', 'Za šaku dolara' (1964.), je u stvari nezvanični rimejk filma Akira Kurosave o usamljenom roninu (Toširo Mifune), koji dolazi u mali grad u kome se dva sukobljena gangstera bore za njegovu naklonost. Kako se zove Kurosavin klasik iz 1961. godine?

Коментари

  1. 1. Moris Ešer
    2. Memento
    3. Petruška
    4. Rolan
    5. lazaret
    6. E.A.Po
    8. Šarl Mesije
    11. Novgorod
    12. Diomed
    14. Kostarika
    15. Džeda
    16. hiragana?
    17. Gran Čako
    18. Honda?
    19. Grof od Ramforda
    20. Nepal
    22. Bjern Borg
    24. Oskar Robertson?
    25. Turandot
    26. Moris Žar
    27. Otis Reding
    28. "39 koraka"
    29. "Pobeda volje"
    30. Jođimbo-"Telohranitelj"

    ОдговориИзбриши
  2. Dalibor Tesic
    7. фебруар 20:58
    1.M.C.ESER,2 MEMENTO.3 ZAR PTICA,6 EDGAR ALAN PO,7 FRENSIS GALTON,8 CARLS MESIJE,9 IBN AL-HAITAM,10 AVARI,11 MOSKOVSKA KNEZEVINA,12 DIOMED,15 DZEDA,17 CAKO,18 HONDA,19 SER,20 NEPAL,21 FRENSIS OBIKVELU,22 ROD LAVER,23 DINAMO TBILISI,25 TURANDOT,26 MORIS ZAR,27 DZEJMS BRAUN,28 39 STEPENICA,29 POBJEDA VJERE,30 TJELESNA STRAZA

    ОдговориИзбриши
  3. 4. Ludoviko Ariosto
    10. Gepidi
    13. Austrija i Ugarska
    16. romađi

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Moric Kornelis Ešer
    2. Memento
    3. Baba Jaga
    4. –
    5. -
    6. Bajron
    7. -
    8. postavljao i ne mogu da se setim
    9. Avicena
    10. Ostrogoti
    11. Vladimirska Rusija
    12. –
    13. Austrija i Ugarska
    14. Surinam
    15. Medina
    16. -
    17. –
    18. Jamaha
    19. –
    20. Nepal
    21. Frensis Obikvelu
    22. Bjern Borg
    23. Dinamo Minsk
    24. Oskar Robertson
    25. –
    26. –
    27. Otis Reding
    28. -
    29. –
    30. Jodžimbo

    ОдговориИзбриши
  5. Tačni odgovori:

    1. Moris Kornelis ESHER
    2. MEMENTO, Memento park
    3. PETRUŠKA
    4. Lodoviko ARIOSTO, BESNI ORLANDO (radnja i likovi francuskog EPA O ROLANU proističu iz istog predanja)
    5. LAZARET (Priča o bogatašu i siromašnom Lazaru)
    6. Edgar Alan PO
    7. Frensis GALTON
    8. Šarl MESJE, MESJEOV KATALOG, MESJEOV MARATON (Mesjeov maraton se u Srbiji svake godine održava na Fruškoj gori)
    9. ALHAZEN ili IBN el HAITAM
    10. GEPIDI
    11. NOVGORODSKA REPUBLIKA
    12. DIOMED
    13. AUSTRIJA i UGARSKA ili MAĐARSKA (Austrougarska)
    14. KOSTARIKA
    15. DŽEDA
    16. ROMADŽI, priznaje se, ali je nepravilno romandži
    17. GRAN ČAKO, Rat za ČAKO
    18. HONDA
    19. Grof RUMFORD, Rumford kamini
    20. NEPAL
    21. Frensis OBIKVELU
    22. Bjorn BORG
    23. DINAMO TBILISI
    24. Oskar ROBERTSON, BIG O
    25. TURANDOT
    26. Moris ŽAR
    27. Otis REDING
    28. 39 STEPENICA
    29. POBEDA VERE
    30. TELESNA STRAŽA, TELOHRANITELJ ili JODŽIMBO

    ОдговориИзбриши
  6. O visokom kvalitetu seta dovoljno govori činjenica da imam 9 tačnih, a da mi je samo 6-7 odgovora potpuno nepoznato. Inače, nisam postavljao Mesjea, već Drejera, na njega sam mislio.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)