Novi set pitanja by Aki Kaurismaki

Dragi ljubitelji kvizinga, naš prijatelj Aki je ponovo pripremio set od 30 fantastičnih pitanja, a na vama je da ih rešite. Svoje odgovore možete postovati u komentarima. Uživajte u subotnjoj potrazi za novim znanjem, a tačne odgovore ćete videti iza ponoći. 

1. Zbog svog najpoznatijeg dela, 'Gozba u kući Levijevoj', morao je da odgovara pred Rimskom inkvizicijom, jer je na slici prikazao Isusa u društvu dvorskih luda, pijanih Nemaca, patuljaka i drugih skarednosti. Po ovoj slici Pajtonovci su snimili svoj skeč '28 učenika' ili 'Tajna večera' u kome se kao razlog zašto Mikelanđelo nije naslikao 'Tajnu večeru' navodi ova slika. Koji slavni slikar venecijanskog činkvečenta je autor neobične slike?

2. Izveden iz španske reči za 'prost, siromašan, lukav, prepreden, prevarant, bez časti i srama' i utemeljen kroz roman 'Život Lazarčića sa Tormesa', pod kojim imenom je poznat prelazni literarni žanr između renesanse i baroka, koji nastaje kao parodija na idealistička pripovedanja iz epohe renesanse?

3. Najpoznatiji po Zimskom i Peterhof dvorcu u Sankt Peterburgu i Katarininom dvorcu u Carskom Selu (u Puškinu), kako se zvao rusko-italijanski arhitekta francuskog porekla koji je prefinjenim delima poznobaroknog stila ostavio neizbrisiv trag u arhitekturi Sankt Peterburga i cele carske Rusije u 18. veku?

4. Koje ime dele prenosivi šator u kome su, po starozavetnoj tradiciji, Jevreji posle egzodusa iz Egipta čuvali Zavetni kovčeg tokom svojih lutanja do obećane zemlje i samostojeće ostave u rimokatoličkim crkvama u kojima se čuvaju posvećene hostije?

5. Razmislite: Po kom slavnom slikaru 'svetog imena' je nazvan detektiv LAPD-a, Hari, u dosadašnjih 17 romana savremenog američkog pisca krimi žanra Majkla Konelija?

6. Dok se danas pominje kao 'prestonica Al Kaide u Jemenu', u antičkoj prošlosti bio je prestonica Sabejskog kraljevstva i, po verovanju, stolno mesto basnoslovno bogate kraljice od Sabe. Verujući i sam u tu priču, rimski car Avgust je 25. godine p.n.e. poslao ekspediciju sa Elijem Galom na čelu da ga pokori i potčini rimskoj upravi. Koji grad je u pitanju, smešten na oko 120 km istočno od jemenske prestonice Sane?

7. Kako su se u starogrčkoj religiji i mitologiji jednim imenom zvali bogovi vetra, od kojih je svaki u svojoj nadležnosti imao po jednu glavnu stranu sveta: Borej – sever, Zefir – zapad, Not – jug i Evr – istok?

8. Kako se zvao čuveni vojskovođa, državnik i omiljeni ministar Katarine II Velike, koji je u njenoj službi miroljubivo anektirao Krim 1783. godine, osnovao gradove Sevastopolj i Dnjepropetrovsk i uspešno okončao drugi Rusko-turski rat (1787–1792.)?

9. Po kom poznojesenjem datumu je nosila naziv levičarska oružana formacija iz Grčke i jedna od najdugovečnijih urbanih gerila u Evropi, koja je u periodu između 1975. i 2002. godine, kada je raspuštena, u 103 teroristička napada na američke, britanske, turske i grčke mete likvidirala 23 osobe?

10. Japanski teorijski fizičar i prvi Japanac dobitnik Nobelove nagrade, Hideki Jukava, slavu je stekao teorijom elementarnih čestica, koja je objasnila interakciju između protona i neutrona. Jukava je ove čestice nazvao po grčkoj reči za 'srednji', jer je teorija predviđala da je njihova masa negde između mase elektrona i oko 1836 puta veće mase protona. O kojim subatomskim česticama je reč?

11. Svojom knjigom o kvadratnim brojevima (Liber quadratorum, 1225) učinio je prvi napredak zapadne civilizacije u aritmetici još od vremena Diofanta. Smatran za najtalentovanijeg zapadnog matematičara u Srednjem veku i najzaslužniji za širenje indo-arapskih brojeva u Evropi, pod kojim imenom nam je poznatiji Leonardo Pizano?

12. Kako se zove jak i dugačak molekul, karakterističan za životinje, koji čini od 25% do 35% ukupnog proteinskog sadržaja kod sisara? Kao osnovni gradivni sastojak vezivnog tkiva omogućava zategnutost kože i krvnih sudova i jako je je važan u hrskavici, ligamentima, tetivama, kostima i zubima.

13. Do dodeljivanja Nobelove nagrade za mir 17-ogodišnjoj Malali Jusufzai 2014. godine, bio je najmlađi Nobelov laureat od ustanovljenja nagrade 1901. Kako se zvao britanski fizičar australijskog porekla koji je sa svega 25 godina 1915. podelio Nobelovu nagradu za fiziku sa svojim ocem 'za njihov rad na analizi strukture kristala pomoću X-zraka'?

14. Sa u to vreme rekordnim budžetom od 44 miliona dolara, epski vestern Majkla Ćimina iz 1980. godine doživeo je finansijsku propast u Americi i skoro doveo do propasti studija United Artists, ali je kod evropske publike stekao kultni status. Film govori o klasnom sukobu imigranata-kolonista i krupnih zemljoposednika iz Udruženja uzgajivača stoke, koji su, uz blagoslov predsednika i Vlade SAD, pravili liste za odstrel na kojima su se nalazili siromašni kolonisti. Uprkos činjenici da je važio za jednog od najuticajnijih reditelja u Holivudu, ponajviše zbog filma 'Lovac na jelene' iz 1978. godine s kojim je osvojio Oskara  za najbolji film i režiju, film je definitivno uništio Ćiminovu reputaciju zbog direktnog udara na savest nacije. Koji film je u pitanju?

15. Kako se, po italijanskoj reči za 'žuto', naziva žanr krimi-trilera ili triler-horora čijim se najvećim majstorima smatraju italijanski reditelji Dario Arđento i Mario Bava?

16. Road to ... serijal od sedam komičnh filmova, snimljenih između 1940. i 1962. godine, obeležio je glumački trio koji si činili Bing Krozbi, Doroti Lamur i koji još glumac, poznat i po tome što je rekordnih 14 puta vodio ceremoniju dodele Oskara?

17. Mada je rođen u Palermu na Siciliji, po njegovom prezimenu moglo bi se zaključiti da potiče s najvećeg ostrva Pelagijskog arhipelaga, koje je od ranih 2000-ih glavni ulazni punkt za afričke migrante u Evropu. Najpoznatiji je po svom jedinom romanu 'Il Gattopardo' (Leopard), po kome je Lukino Viskonti 1963. snimio svoj verovatno najuspešniji film. O kom italijanskom piscu je reč?

18. Frazom tri B nemački dirigent i pijanista Hans fon Bilou označio je nedodirljivo trojstvo nemačke klasične muzike – Bah, Betoven i Brams. Međutim, frazu tri B još ranije je skovao nemački kompozitor Peter Kornelius, a umesto Bramsa treće B izvorno se odnosilo na kog klasičnog kompozitora?

19. Naziv a cappella singla Bobija MekFerina Don't Worry, Be Happy, nagrađenog Gremijem za najbolju pesmu 1988. godine, u stvari je popularni citat iz filozofije kog indijskog mistika i duhovnog učitelja, kome je prvi gitarista benda The Who, Pit Tauzend, posvetio čuvenu rok operu Tomi?

20. Ako se u standardnom programu nadmetanja u sportskom plesanju od pet predviđenih kategorija plesa engleski valcer kao najsporiji pleše prvi, koji ples se kao najbrži pleše poslednji?

21. U kojoj američkoj saveznoj državi u gradu Luivilu se svake godine, prve subote u maju održava tradicionalna konjička trka u dužini od 2 km, koja se još naziva i 'dva najbrža minuta u sportu'?

22. Apsolutna dominacija 'najvećeg atlete na svetu' Džima Torpa u petoboju i desetoboju, peto mesto budućeg generala u Drugom svetskom ratu Džordža Patona u modernom petoboju i kolabiranje sa smrtnim ishodom portugalskog maratonca Fransiska Lazara zbog premazivanja kože voskom tokom trke su najupečatljivija memorabilija kojih olimpijskih igara?

23. Koji južnoamerički fudbalski klub je sa još uvek rekordnih 7 trofeja za Kopa libertadores ono što je Real Madrid za evropski Kup/Ligu šampiona?

24. Po kojoj nepostojećoj državi se naziva tamnoplavi pigment hemijske formule Fe7(CN)18, jer je dobijen iz cijanovodonične ili 'plave' kiseline (grč. kyanos – plav), kako su je oni zvali? U medicini se ovo jedinjenje koristi kao protivotrov kod trovanja nekim teškim metalima, a Hokusajev 'Veliki talas kod Kangave' ili Van Gogova 'Zvezdana noć' su najslavniji primeri upotrebe ovog pigmenta u umetnosti.

25. Leblouh ili tovljenje devojčica je nehumani običaj raširen u jednom delu Afrike, kojim se devojčice uzrasta od 5 godina do tinejdžerske dobi prisiljavaju da dnevno unose nepojmljivo velike količine hrane kako bi zadovoljile mušku predstavu gojazne žene kao lepotice i dobro se udale. Koja afrička država se zbog omasovljenosti ovog običaja često navodi kao ekstremni primer leblouha?

26. Koje ime dele mali sisar iz porodice kuna i srednjovekovni viteški red kome je pripadao i Lodoviko Sforca, ljubavnik Sesilije Galerani, koje ćete se setiti sa čuvenog portreta Leonarda da Vinčija na kome je njihova veza simbolično naglašena?

27. Pod kojim imenom je poznata bledunjava smola žbunolikog zimzelenog drveta tršlje, koje raste na širokom području Sredozemlja, ali je bespogovorno najcenjenija ona sa grčkog ostrva Hiosa? Dragocena smola je bila glavni ekonomski interes svih osvajača Hiosa od Rimljana do Turaka (u sultanovom haremu posebno je bila cenjena kao osveživač daha i kozmetički preparat), a njena raznovrsna upotreba u kulinarstvu i medicini i danas je široko zastupljena.

28. Plinijska erupcija filipinskog vulkana na ostrvu Luzon 1991. godine izbacila je u stratosferu više vulkanskog pepela i prašine nego bilo koja vulkanska erupcija još od aktiviranja Krakataua 1883. godine, što je u periodu 1991-93. dovelo do globalnog pada temperature od 0,5 °C i privremenog značajnog oštećenja ozonskog omotača. Koji vulkan je zamračio nebo nad Filipinima te 1991. godine?

29. Osnovan u španskoj kolonizaciji Južne Amerike 1545. godine u podnožju planine Sero riko (bogata planina) i na Uneskovu listu svetske baštine uvršten kao 'najveći industrijski kompleks 16. veka u svetu', kako se zove grad u današnjoj Boliviji koji je bio glavni izvor srebra Španskog kolonijalnog carstva?


30. Koji grad na ostrvu Martinik, titulisan i kao 'Pariz Kariba', je prvo sravnjen sa zemljom u Velikom uraganu 1780. godine, da bi ga ista sudbina zadesila i 1902. kada je u razornoj erupciji vulkana Mon Pele stradalo oko 30 hiljada ljudi i čitava populacija urbanog dela?

Коментари

  1. 8. Grigorij Potemkin
    10. mezoni
    11. Fibonači
    12. kolagen
    13. Vilijem Breg (ako nije Vilijem onda samo piše Breg :) )
    14. Heaven's gate
    16. Bob Houp
    18. Berlioz
    21. Kentaki
    22. Stokholm 1912 (bilo mi je pitanje na izazovu za 200000 kako se zvao ovaj Portugalac što je umro)
    23. Independijente
    25. Mauritanija
    28. Pinatubo
    29. Potosi (bilo slično pre par godina na Svetskom)
    30. Sen Pjer

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Paolo Veroneze
    2. pikarski roman
    3. Bartolomeo Rastreli
    4. tabernakul
    5. Hijeronim Boš
    6. Marib
    7. Anemoi
    8. Potemkin
    9. 17. novembar
    10. mezoni
    11. Fibonači
    12. kolagen
    14. "Vrata raja"
    15. đalo
    17. Lampeduza
    18. Berlioz
    10. Meher Boza
    20. salsa
    21. Kentaki
    24. Prusko plavo
    26. kondotjeri
    27. mastika

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Paolo Veroneze
    2. Pikarski roman
    3. Bartolomeo Rastreli
    4. Tabernakl
    5. Hijeronimus Boš
    6. Marib
    7. Anemoi
    8. Grigorij Potemkin
    9. 17. novembar
    10. Mezoni
    11. Fibonači
    12. Kolagen
    13. Vilijam Lorens Brag
    14. Vrata raja
    15. Đalo
    16. Bob Houp
    17. Đuzepe Tomazi di Lampeduza
    18. Hektor Berlioz
    19. Meher Baba
    20. Quickstep
    21. Kentaki
    22. Stokholm 1912.
    23. Independiente
    24. Prusko plavo
    25. Mauritanija
    26. Hermelin
    27. Mastika
    28. Pinatubo
    29. Potosi
    30. Sen Pjer




    ОдговориИзбриши
  4. 1. Karavađo
    2. deskaradizam
    3. Bartolomeo Rastreli
    4. -
    5. -
    6. -
    7. Eoli
    8. -
    9. 17. novembar
    10. -
    11. Bonaventura Kavalijeri
    12. –
    13. –
    14. -
    15. đalo
    16. Bob Houp
    17. Lampeduza
    18. -
    19. Sai Baba
    20. tvist
    21. Teksas
    22. Stokholm 1912.
    23. Penjarol
    24. dembelin
    25. Gvineja
    26. hermelin
    27. recina
    28. –
    29. Potosi
    30. -

    ОдговориИзбриши
  5. Tačni odgovori:

    1. Paolo VERONEZE
    2. PIKARSKI ROMAN
    3. Frančesko Bartolomeo RASTRELI
    4. TABERNAKL ili TABERNAKUL
    5. HIJERONIMUS BOŠ (Hijeronimus Hari Boš, lično ime Hijeronimus ili Jeronim je grčka složenica koja znači sveto ime)
    6. MARIB
    7. ANEMOI
    8. Grigorij POTEMKIN
    9. Revolucionarna organizacija 17. NOVEMBAR
    10. MEZONI
    11. FIBONAČI
    12. KOLAGEN
    13. Vilijam LORENS BRAG
    14. HEAVEN'S GATE ili VRATA RAJA
    15. ĐALO ili GIALLO
    16. Bob HOUP
    17. Đuzepe Tomazi Di LAMPEDUZA
    18. Hektor BERLIOZ
    19. MEHER BABA
    20. QUICKSTEP ili KVIKSTEP
    21. KENTAKI, KENTAKI DERBI
    22. STOKHOLM 1912.
    23. FK INDEPENDIJENTE Aveljaneda
    24. PRUSKA, PRUSKO PLAVO
    25. MAURITANIJA
    26. HERMELINI, čuvena Da Vinčijeva slika 'Dama s hermelinom' koja se čuva u muzeju u Krakovu
    27. MASTIKS ili MASTIKA
    28. PINATUBO
    29. POTOSI
    30. SEN PJER

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)