Aleksandar Divović - završnica priprema za Svetski šampionat, set 4.

1. Koji grad stoji uz ime glavnog Trajanovog arhitekte i projektanta impresivnog Trajanovog mosta na Dunavu, Apolodora, i vizantijskog teologa i polimata iz 8. veka, koji se smatra poslednjim ocem pravoslavne patristike i najznamenitijim borcem protiv ikonoboračkog pokreta, Jovana?

2. Kako se zvala francuska impresionistička slikarka i jedina žena koja je izlagala na prvoj izložbi impresionista u Parizu 1874. godine? Kamiji Pisaro i ona bili su jedini slikari koji su izlagali na svim originalnim impresionističkim izložbama, a njen portret crvenokose devojke, 'Posle ručka', prodat je na aukciji u galeriji Kristi 2013. godine za 10,9 miliona $, što je rekordni iznos za delo nekog ženskog umetnika.

3. Poznoantički pisac iz 5. veka Marcijan Kapela u svom enciklopedijskom spisu 'De nuptiis' skicirao je osnov srednjovekovnog sholastičkog obrazovanja poznat kao sedam slobodnih veština. Uvod u sedam slobodnih veština predstavljao je trivijum ili tropuće, koji su sačinjavali gramatika, logika i koja još disciplina, uz koju danas obično idu pitanja na koja se ne očekuje odgovor?

4. Po italijanskoj reči za pogled ili vidik ime je dobio žanr pejsažnog slikarstva razvijen u Flandriji u 17. veku, kojim se detaljno, u krupnom planu, prikazuju delovi grada, sa ljudima i pratećim arhitektonskim objektima. Klasičan primer ovog žanra je Vermerov 'Pogled na Delft', a njegov verovatno najveći majstor Kanaleto, koji ga je proslavio panoramskim slikama Venecije i Londona. Koji likovni žanr je u pitanju?

5. Posle Keopsove i Kefrenove piramide, treća je po veličini piramida u Egiptu, a najveća od tri piramide u kraljevskoj nekropoli Dahšuru. U vreme kada je dovršena, bila je najviša svetska građevina podignuta ljudskom rukom i, veruje se, prva uspešno izgrađena jednakostrana piramida u svetu. Pod kojim imenom je poznato ovo granitno piramidalno zdanje?

6. U savremeno doba poznat kao Iznik, kako se u prošlosti zvao grad na zapadu Turske po kome se nazivaju opšteprihvaćena crkvena definicija hrišćanstva, koja počinje rečima Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje..., i najveća među državama naslednicama Vizantijskog carstva posle krstaškog razaranja Konstantinopolja 1204. godine?

7. Po dolasku u Meksiko u 16. veku, među Špancima su počele da se šire vesti o sedam zlatnih gradova koji se nalaze stotinama milja na sever. Španski konkistador Francisko Koronado poveo je 1540. godine ekspediciju u cilju pronalaženja legendarnih gradova, ali je stigavši na zadato odredište u današnjoj Arizoni zatekao samo blatnjavo indijansko selo, čime je stavljena tačka na glasine o zlatnim gradovima. Uspomena na Koronadovu ekspedicju zadržala se na zastavi Ariozone, koja je usvojila boje Koronadove ekspedicije za boje svoje zastave, a legenda o zlatnim gradovima živi kroz pop-kulturu i holivudske avanture, kao što je 'Nacionalno blago 2: Knjiga tajni'. Pod kojim zajedničkim imenom su poznati sedam zlatnih gradova?

8. U periodu od 34 godine bio je neprestano zatočen u brojnim francuskim zatvorima, među kojima je bila i ozloglašena Bastilja, pod nadzorom istog tamničara. Volter je u svom magnum opusu 'Pitanja za enciklopediju' tvrdio da je zatvorenik u stvari bio stariji, nezakoniti brat Luja XIV, a Aleksandar Dima je u raspletu svog romana 'Tri musketara' otišao korak dalje i predstavio ga kao identičnog brata blizanca Kralja Sunca. Pod kojim imenom nam je poznat ovaj anonimni zatvorenik, koga je na velikom platnu igrao Leonardo Dikaprio?

9. Pod kojim imenom su bile poznate koalicije evropskih hrišćanskih zemalja koje su u više navrata ratovale protiv Osmanskog carstva: 1538. pod ovim imenom porazili su čuvenog turskog admirala Hajrudina Barbarosu, 1571. naneli su Turcima težak poraz u Bici kod Lepanta, 1697. potukli su Turke u Bici kod Sente i izvojevali Karlovački mir, a 1717. nad istim protivnikom odneli su pobedu kod Matapana u južnoj Grčkoj?

10. Koju evropsku prestonicu je na rimokatolički praznik Dan svih svetih 1755. godine pogodio devastirajući zemljotres sa pratećim cunamijem, ostavivši iza sebe skoro potpuno uništen grad i na desetine hiljada mrtvih? Zemljotres je imao dalekosežne efekte među evropskom prosvetiteljskom inteligencijom: Volter je u svom 'Kandidu' koristio zemljotres kao demanti Lajbnicove ideje 'najboljeg od svih mogućih svetova', naturalisti Rusou zemljotres je poslužio kao argument protiv života u gradovima, a Kant je iako pogrešnom analizom uzroka zemljotresa udario temelje seizmologiji i naučnoj geografiji u Nemačkoj.

11. Kako se nazivao ritual javnog kajanja, ali i svečanog spaljivanja optuženih jeretika ili otpadnika koji se odvijao nakon suđenja španske ili portugalske Inkvizicije, a kojim F.M. Dostojevski otvara čuveno poglavlje o Velikom inkvizitoru u svom romanu 'Braća Karamazovi'?

12. Kako se zvao čuveni engleski oficir u službi Britanske kraljevske mornarice koji je u ekspediciji 1791-1795. godine utvrdio da, uprkos raširenom verovanju, ne postoji nikakav plovni put od Pacifika do Hadsonovog zaliva preko severoistočne Kanade, a po kome danas nose ime najveći grad i najveće ostrvo Britanske Kolumbije?

13. Koji švajcarski gradić na zapadu zemlje, u kantonu Vo, je sedište kompanije Nestle i postojbina Milka čokolade, kao i lokacija više znamenitosti posvećenih Čarliju Čaplinu, koji je preko dve decenije živeo u njegovom predgrađu i na kraju tu i sahranjen?

14. Prema pisanju uglednog poslovnog časopisa Financial Times, ova višeplatformska mobilna aplikacija za razmenu sadržaja na 'pametnim' telefonima 'učinila je SMS-u na mobilnim telefonima isto što je Skajp učinio međunarodnim pozivima u fiksnoj telefoniji'. Facebook, Inc. otkupio je aplikaciju u februaru ove godine za neverovatnih 19 milijardi američkih dolara, a samo nekoliko meseci kasnije broj aktivnih korisnika aplikacije premašio je 500 miliona. O kojoj aplikaciji je reč?

15. Oblik korporativnog udruživanja na osnovu manjinskih udela među preduzećima predstavlja dominantni način privređivanja u japanskoj ekonomiji posle Drugog svetskog rata. Kako se nazivaju ove moćne unije preduzetništva u okviru kojih posluju Micubiši, Micui, Tojota, Honda i brojne druge kompanije?

16. U želji da povrati kontrolu nad unosnom trgovinom šećerom u karipskoj ostrvskoj luci Santa Domingo, Napoleon 1802. godine šalje armiju od preko 40 000 vojnika pod komandom svog zeta, generala Leklerka, da uguši robovsku pobunu. Kao najozbiljniji protivnik francuskoj vojsci pokazaće se opaka zarazna bolest koja će desetkovati Napoleonovu armiju, od koje će svega jedna trećina uspeti da se vrati u Francusku. Napoleon je odustao od ostrva, a Haiti je 1804. godine proglasio samostalnost i postao prva nezavisna država u Latinskoj Amrici. Koja akutna virusna bolest je okončala francusku kolonijalnu vlast nad Haitijem?

17. Kroz najveći period sovjetske ere poznat kao Kirov teatar, kako se, po supruzi ruskog cara Aleksandra II, zove čuveni operski i baletski teatar iz Sankt Peterburga u kome su svetske premijere imali baleti 'Uspavana lepotica', 'Krcko Oraščić', najpoznatija verzija 'Labudovog jezera', opere 'Boris Godunov', 'Pikova dama' i brojna druga klasična ostvarenja?

18. Dok vizuelnu postavku benda čine četiri animirana člana – 2D, Murdok, Rasel i Nudl, iza njihove muzike autorski stoje britanski umetnici Dejmon Albarn i Džejmi Hjulet. Njihov debitantski album, koji nosi ime benda, prodat je u preko 7 miliona primeraka, zahvaljujući čemu su ušli u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspešniji virtuelni bend. Koji muzičko-animirani projekat je u pitanju?

19. Koji je jedini olimpijski borilački sport u kome ne postoje težinske kategorije?

20. Koji profesionalni fudbalski klub je sa 115 trofeja u domaćim takmičenjima prizantih od strane UEFA zvanično najtrofejniji fudbalski klub na svetu, od čega su 54 titule prvaka države, po čemu je takođe neprikosnoveni svetski rekorder?

21. Do pojave Majkla Felpsa, držao je rekord po broju osvojenih medalja na jednim Olimpijskim igrama – 8 na OI u Moskvi 1980. godine, dok je njegov rekord od 7 individualnih medalja na jednim OI i dalje nedostižan. Kako se zove legendarni ruski gimnastičar, višestruki olimpijski i svetski šampion?

22. Cilj ove globalno popularne igrice za korisnike mobilnih telefona sa Android i iOS operativnim sistemima je da se, uz korišćenje jednostavnih komandi, ptičica skočica provuče između vertikalnih cevi na različitim visinama, tako da ih ne zakači i što duže ostane u letu. Tvorac igrice, Vijetnamac Dong Ngujen, uprkos zaradi od 50 hiljada dolara dnevno, naložio je početkom godine da se ona povuče iz Eplove i Guglove internet prodavnice, jer je dovela do masovne zavisnosti njenih igrača. Koja zarazna igrica je u pitanju?

23. Prvi teniser u open eri koji je prvo mesto na ATP listi držao duže od 5 godina, vlasnik 8 naslova iz Grend slem kategorije i osvajač rekordnih 109 ATP turnira u pojedinačnoj konkurenciji (jedini teniser u open eri sa više od 100 pojedinačnih ATP titula uopšte) su neki od najupečatljivijih rezultata iz karijere kog legendarnog američkog tenisera?

24. Koji čuveni reditelj je jedini uzastopni dvostruki dobitnik Oskara za najbolju režiju i Oskara najbolji adaptirani scenario za filmove 'Pismo trima ženama' (1949.) i 'Sve o Evi' (1950.)?

25. Prema knjizi britanskog publiciste Normana Ejndžela, Žan Renoar je 1937. godine snimio višestruko nagrađivanu antiratnu dramu, smeštenu u Prvi svetski rat, koju je nacistički ministar propagande Jozef Gebels proglasio 'filmskim državnim neprijateljem broj 1'. Kako se zove Renoarovo remek-delo, koje je na jedanaestoj  dodeli Oskara 1939. godine postalo prvi film na stranom jeziku nominovan u kategoriji najboljeg filma?

26. Koje ime dele hladan, olujni vetar u stepama istočne i centralne Azije i sovjetski kosmički program, pandan američkom 'Spejs šatl' programu, koji je bio aktivan od 1974. do 1993. godine?

27. Naširoko popularizovana u kriminalističkom CSI TV serijalu, koja izrazito multidisciplinarna nauka je ime dobila po praksi iz rimskog prava da se krivična prijava iznosi javno na gradskom forumu?

28. Kako se zove jedna od dve divlje, južnoameričke vrste iz porodice Camelidae, koja predstavlja nacionalnu životinju Perua i amblem na njihovom državnom grbu?

29. Alotropska modifikacija ugljenika otkrivena 1985. godine, kada je tim naučnika uspeo da sintetizuje sferni molekul formule C60, nazvana je u čast američkog neo-futurističkog arhitekte, koji se u svetu arhitektonskog dizajna proslavio patentom atraktivnih geodetskih kupola. Kako se zove ovaj složeni molekul?


30. Kako se, po britanskom naučniku zaslužnom za otkriće kiseonika i utvrđivanje tačne vrednosti gravitacione konstante, zove slavna laboratorija za fiziku Univerziteta u Kembridžu, u kojoj je Dž. Dž. Tomson otkrio elektron (1897.), S.T.R. Vilson napravio prvi detektor čestica (1911.), Čedvik otkrio neutron (1932.), a Votson i Krik rastumačili strukturu DNK (1953.)?

Коментари

  1. 1. Damask
    2. -
    3. retorika
    4. vistizam
    5. Abu Simbel
    6. Antiohija
    7. Eldorado
    8. Čovek sa gvozdenom maskom
    9. Liga naroda
    10. Lisabon
    11. indulgencija
    12. Vankuver
    13. Vevej
    14. WhatsApp
    15. merdžer
    16. skorbut
    17. Marijanski teatar
    18. Gorillaz
    19. rvanje
    20. Seltik
    21. Aleksejev
    22. Angry Birds
    23. Džimi Konors
    24. Elija Kazan
    25. -
    26. sputnjik
    27. forenzika
    28. lama
    29. fuleren
    30. Dejvi

    ОдговориИзбриши
  2. 2. Berta Morizo
    4. veduta
    11. autodafe ili čin vere
    15. holding kompanije
    16. žuta groznica

    ОдговориИзбриши
  3. 3. retorika
    4. velderizam
    5. imam sliku, nemam ime
    6. antiohija
    8, covek sa gvozdenom maskom
    10. lisabon
    11. aj da kazem indulgencija mada je ona pojam u katolickoj crkvi kada se za pare otkupljuju grehovi
    12. vankuver
    15. koncern
    16. zuta groznica
    18. gorilaz
    19. macevanje
    23. dzimi konors
    26. buran
    27. forenzika
    28. od alpake i vikunje izabracu alpaku

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Damask
    3. retorika
    5. Mikerinosova
    6. Nikeja
    8. Čovek sa gvozdenom maskom
    9. Sveta Liga
    10. Lisabon
    12. Vankuver
    14. WhatsApp
    18. Gorillaz
    19. mačevanje
    20. Glazgov Rendžers
    22. Flappy Bird
    23. Džimi Konors
    24. Džozef L. Mankijevič
    25. Grand Illusion
    27. forenzika
    28. lama
    29. fuleren

    ОдговориИзбриши
  5. 1.Damask
    2.Berta Morizo
    3.metafizika?
    5.Mikerenova?
    6.Nikeja
    7.Cibola
    8.Čovek sa gvozdenom maskom
    10.Lisabon
    13.Vevej
    16.malarija?
    18.Gorillaz
    21.Ditjatin?
    26.Buran
    27.forenzika
    28.vikunja
    30.Kevendiš

    ОдговориИзбриши
  6. 1. Damask
    2. Berta Moriso
    3. Filozofija
    4. Veduta
    5. Pepijeva piramida?
    6. Nikeja
    7. Eldorado
    8. Čovek sa gvozdenom maskom
    9. Sveta liga
    10. Lisabon
    11.
    12. Vankuver
    13. Vevej
    14 Whats app
    15. Koncern
    16. Žuta groznica
    17. Marijanski teatar
    18. Gorilaz
    19. Mačevanje
    20. Glazgov Rendžers
    21. Andrijanov
    22. Mad birds
    23. Džimi Konors
    24. Hauard Hoks
    25. Na zapadu ništa novo
    26. Buran
    27. Forenzika
    28. Lama
    29. Fuleren
    30. Dejvis

    ОдговориИзбриши
  7. 2. Berta Morizo
    3. Retorika
    4. Veduti
    5. Đoserova?
    7. El Dorado
    12. Vankuver
    13. Veve
    14. WhatsApp
    22. Flapy bird
    24. Džozef Mankijevič
    27. Forenzika
    28. Vikunja
    29. Fuleren
    30. Prisli

    ОдговориИзбриши
  8. Ovo su tačna rešenja:

    1. DAMASK (Apolodor iz Damaska i Jovan Damaskin)
    2. Berta MORIZO
    3. RETORIKA
    4. VEDUTA
    5. CRVENA ili SEVERNA PIRAMIDA
    6. NIKEJA (Nikejski kredo i Nikejsko carstvo)
    7. SIBOLA ili CIBOLA
    8. ČOVEK SA GVOZDENOM MASKOM
    9. SVETA LIGA
    10. LISABON
    11. AUTODAFE
    12. Džordž VANKUVER
    13. VEVE
    14. WHATSAPP
    15. KEIRECU
    16. ŽUTA GROZNICA
    17. MARIJINSKI TEATAR
    18. GORILLAZ
    19. MAČEVANJE
    20. GLAZGOV RENDŽERS
    21. Aleksandar Nikolajevič DITJATIN
    22. FLAPPY BIRD (verzije igrice kao što su Flappy Flight, Clumsy Bird i ostale se NE PRIZNAJU)
    23. Džimi KONORS
    24. Džozef L. MANKEVIC
    25. VELIKA ILUZIJA ili LA GRANDE ILLUSION
    26. BURAN
    27. FORENZIKA
    28. VIKUNJA
    29. FULEREN
    30. KEVENDIŠ LABORATORIJA, po Henriju KEVENDIŠU

    ОдговориИзбриши
  9. 12. Lagao bih kad bih rekao da sam mogao još koji, iako ima još gomila poznatih pojmova. U 20. pitanju sam, fudbalskim rečnikom, pogodio stativu. Pored ovako raspoloženih kolega, danas nije bilo šanse da ubodem neku mini-egzotu.

    12+16+15+12

    ОдговориИзбриши
  10. Kevendis je otkrio vodonik, a pristli kiseonik. doduse ova gravitaciona konstanta govori da je kevendis, ali ipak ovaj prvi podatak je poznatiji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, kiseonik je klasican lapsus calami, treba da stoji vodonik.

      Zanimljivo je i da mi je u ovom setu u 13. pitanju sve do pred slanje stajalo 'gradić na ISTOKU zemlje', ali sam tu permutaciju u poslednjem trenutku primetio, kiseonik nisam...

      Избриши
  11. 11.Damask,retorika,Čovek sa gvozdenom maskom,Vevej,Vacap,mačevanje,Ditjatin,Flepi brds,Džimi Konors,Džozef Mankijevič i forenzika.Po meni najlakši set do sada,moralo se znati bar još 5-6,ako ne i više.

    ОдговориИзбриши
  12. 19 tačnih, vrlo dobro.
    Odlično treće pitanje, logičan odgovor "retorika", a ja sam filozofirao.

    15+19+21+19

    ОдговориИзбриши
  13. 2. KAMIJ KLODEL.
    3. RETORIKA
    7. ELDORADO
    8. ČOVEK SA GVOZDENOM MASKOM
    11. AUTODAFE
    12. BAFIN
    13. VEVEY
    14. TVITER
    16. LEPRA
    18. GORILLAZ
    19. TEKVONDO
    23. DŽIMI KONORS
    25. VELIKA ILUZIJA
    26. BURAN
    27. FORENZIKA
    28. LAMA
    29. GRAFEN


    SA ZAKAŠNJENJEM 9....MRŠAVO

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)