Aleksandar Divović - završnica priprema za Svetski šampionat, set 2.

1. Bile su uobičajen motiv na slikama Žana Dominika Engra ('Velika __________ ', '_________ sa robom'), Anrija Matisa ('__________ sa podignutim rukama', 'Žuta ___________'), ali i Ežena Delakroa, Ogista Renoara i drugih romantičarskih i impresionističkih majstora. Kako su se zvale orijentalne robinje i haremske konkubine turskih sultana koje su bile čest predmet likovne inspiracije?

2. Njegov najpoznatiji rad i najbolji primer njegovog stila je Gugenhajmov muzej u Bilbau, koji je obložen pločama od titanijuma, ali ništa manje nisu hvaljeni ni Koncertna dvorana Volta Diznija u Los Anđelesu, Plešuća kuća u Pragu ili Vajsmanov muzej umetnosti u Mineapolisu. Kako se zove američki arhitekta i dobitnik Prickerove nagrade, koga je magazin 'Vanity Fair' označio kao 'najvažnijeg arhitektu našeg doba'?

3. Kako se zove starogrčki ep koji je napisao Apolonije Rođanin u 3. veku p.n.e., a koji predstavlja jedini helenistički ep koji se sačuvao do modernog doba i za radnju ima mitsko putovanje Jasona i argonauta u potrazi za Zlatnim runom?

4. Nastao pod snažnim uticajem filozofske misli Žan Žak Rusoa i Johana Georga Hamana, pod kojim imenom je poznat protoromantičarski umetnički pokret razvijen sedamdesetih i osamdesetih godina 18. veka u nemačkoj književnosti i muzici, a kome su pripadali mladi Gete i Šiler, koji će kasnije, međutim, prekinuti sve veze sa pokretom i zasnovati tzv. vajmarski klasicizam?

5.  Posle uspešne saradnje sa Elijom Kazanom u brodvejskoj premijeri svog komada 'Smrt trgovačkog putnika' 1949. godine, Artur Miler se razilazi sa slavnim rediteljem zbog njegovog svedočenja pred makartističkim Odborom Predstavničkog doma za antiameričko delovanje, u kome je optužio osmoricu pozorišnih radnika za pripadnost Komunističkoj partiji. Inspirisan ideološkim progonom nepodobnih umetnika u SAD, Miler piše svoj najizvođeniji komad kao alegoriju na makartistički lov na veštice širom Amerike. Kako se zove Milerovo najpoznatije delo?

6. Sa širim područjem, u kome živi preko 900 000 stanovnika, predstavlja drugi najveći grad u Čileu i jednu od najprometnijih luka na južnom Pacifiku. Najstarija južnoamerička berza, kao i najstarije novine na španskom jeziku koje se u kontinuitetu štampaju potiču iz ovog grada. U njemu su rođeni Salvador Aljende i Augusto Pinoče, a nobelovac Pablo Neruda, koji je živeo u njemu, nazvao ga je 'nevestom okeana'. Koji grad, čije ime doslovno znači rajska dolina, je u pitanju?

7. Efekat Nove zemlje se manifestuje kroz privid da je Sunce izašlo iako se još uvek nalazi ispod granice horizonta, a nastaje usled prelamanja sunčeve svetlosti između tankih slojeva vazduha u kojima se temperatura znatno razlikuje od onih ispod i iznad njih. Ovaj polarni fenomen prvi je opisao pomorac Gerit de Fer 1597. godine,  koji je bio oficir u službi kog slavnog moreplovca poznatog po otkriću Svalbarda, ali i po eponimnom moru na Arktiku?

8. Prema Vegenerovoj teoriji pomeranja kontinenata, celokupna kopnena masa na Zemlji nekada je tvorila jedinstveni superkontinent pod nazivom Pangea. Kojim imenom, koje potiče od grčke složenice sa značenjem ceo i okean, se naziva vodena masa koja je okruživala superkontinent?

9. Bivši naziv republike Benin nosilo je i afričko kraljevstvo koje je postojalo u periodu od 1600. do 1900. godine i koje je u izveštajima prvih evropskih istraživača opisivano kao 'crna Sparta', zbog izuzetne vojne spremnosti i uvežbanosti njegovih ratnika. Kako je bilo ime tom kraljevstvu?

10. Prvi afrički nobelovac Vole Sojinka, sportisti Hakim Olajdžuvon i Emanuel Adebajor, kao i muzičari Fela Kuti, Sil i Šade svi su pripadnici jedne od najvećih etnolingvističkih zajednica u Africi, koja ima i najveću stopu rađanja blizanaca u svetu  - oko 5% svih trudnoća na svet donosi blizance. Koja etnička grupa je u pitanju, znamo li još da su iz njihovog jezika Bitlsi pozajmili naziv za svoj hit Ob-La-Di, Ob-La-Da?

11. 'Ljubav kao princip i red kao baza; napredak kao cilj' bio je moto filozofije pozitivizma koji je formulisao francuski sociolog Ogist Kont. Deviza 'Red i napredak' na zastavi koje države je inspirisana ovim pozitivističkim načelom?

12. 'Nacionalizam je uopšte jedno osećanje skorašnjeg porekla; za njega se reklo da je rođen posle bitke na ________, za vreme francuske Revolucije, a zatim se nacionalizam definisao tek Napoleonovim ratovima', primetio je Jovan Dučić u jednom svom eseju. Dučić je u vidu imao bitku koja se odigrala između francuske narodne armije s jedne i Habzburške monarhije i Pruske s druge strane 1792. godine i predstavljala je prvu veliku pobedu Francuske u revolucionarnim ratovima protiv evropskih monarhija. Kao svedok bitke, Gete je zapisao da 'od ovoga mesta i dana započinje nova era u istoriji sveta…'. Koja bitka je nagovestila stupanje nacionalne države na istorijsku pozornicu i označila prekretnicu u evropskoj i svetskoj istoriji?

13. Kako se u islamskoj tradiciji naziva obećani mesija ili izbavitelj islama koji će, prema različitim tumačenjima, vladati sedam, devet ili devetnaest godina uoči Sudnjeg dana i svet osloboditi zla? Verovatno najpoznatija osoba kroz istoriju koja je za sebe prigrabila ovaj naslov bio je harizmatični vođa sudanskih ustanika s kraja 19. veka Muhamed Ahmed, koji nam je daleko poznatiji iz avanturističkog romana Henrika Sjenkeviča 'Kroz pustinju i prašumu'.

14. Kolonijalni položaj Maroka na početku 20. veku u dva navrata pretio je da dovede do rata međunarodnih razmera pre izbijanja Velikog rata. Prva marokanska ili Tangerska kriza izbila je 1905. godine zbog različitih pogleda na državni status Maroka između Nemačke s jedne i Francuske i Velike Britanije s druge strane. Po kom lučkom gradu se još naziva Druga marokanska kriza koja je izbila 1911. godine, kada je Nemačka, zbog pojačanog raspoređivanja francuskih trupa u unutrašnjost pobunjenog Maroka, u taj grad poslala svoju topovnjaču Panter?

15. Smešten u donjem toku reke Jangce, ovaj grad imao je istaknuto mesto u kineskoj istoriji i kulturi. U više navrata kroz istoriju bio je prestonica Kine i najveći grad sveta, i važi za jednu od četiri tradicionalne prestonice Kine. U novijoj istoriji najpoznatiji je po užasnom masakru koji su uoči Drugog svetskog rata počinile snage Imperijalne japanske armije, pri čemu je ubijeno između 250 i 300 hiljada osoba, pa se ovaj zločina naziva i Silovanje __________. O kom gradu, čije ime znači južna prestonica, je reč?

16. Koja američka kompanija, sa sedištem u Meridijanu, Kolorado, i kancelarijama u preko 200 zemalja i teritorija sveta je specijalizovana za međunarodne transakcije novca, iako je najveći deo svog postojanja bila poznata kao servis za međunarodnu razmenu telegrama?

17. U slučaju ovog škotskog inženjera fraza 'gaziti preko mrtvih' ima sasvim posebno značenje. Njegov najpoznatiji patent je vrsta samoutabavajućeg puta koja nosi ime po njemu, a sastoji se iz dva sloja sitnije i krupnije tucanog kamena. Na koji smo to eponimni pronalazak svi mi bar jednom zakoračili?

18. Kako se zove vrsta skupocene začinske biljke poreklom iz Japana, veoma pikantnog ukusa sličnog domaćem renu, koja se kao pasta zelene boje najčešće služi uz tradicionalne japanske specijalitete kao što su suši i sašimi?

19. Kako se do 1983. godine u Rimokatoličkoj crkvi popularno nazivao propagator vere (promotor fidei), kome je zadatak bio da u procesu kanonizacije dosledno osporava predloženog kandidata za sveca i pronalazi nedostatke u argumentima za njegovu kanonizaciju?

20. Oskarovka italijanskog porekla Lajza Mineli rođena je iz braka režisera Vinsenta Minelija i oskarovke Džudi Garland. Kako se zvala oskarovka i supruga slavnog reditelja Roberta Roselinija koja je bila majka čuvene italijanske dive Izabele Roselini?

21. Istaknuti američki reditelj Beri Levinson potpisuje poznate filmove kao što su 'Mladi Šerlok Holms', 'Dobro jutro, Vijetname' i 'Bagzi'. Koji film iz 1988. godine, u kome ima i upečatljivu kameo ulogu, je ipak njegov najslavniji i najprofitabilniji film, koji je uz to nagrađen sa četiri Oskara u glavnim kategorijama?

22. U klasičnoj britanskoj crnohumornoj komediji 'Kind Hearts and Coronets' ('Nežna srca') iz 1949. godine srećemo osam pripadnika snobovske, imućne, aristokratske porodice D'Askojn, koji stoje na putu osiromašenom, očajnom i egoističnom rođaku ka njegovom vojvodstvu, navodeći ga na serijska ubistva. Koji slavni britanski 'glumac sa hiljadu lica' maestralno igra svih osam članova familije D'Askojn, uključujući i ružnu lejdi Agatu?

23. Jedan od najuspešnijih i najprodavanijih singlova sredinom 1980-ih 'Take Me On' u toj meri je proslavio norveški sint-pop bend na obe strane Atlantika da se on i danas, bez obzira na solidnu muzičku karijeru, prepoznaje kao one-hit wonder bend. Koji norveški bend kratkog imena je u pitanju?

24. 'Marš švajcarskih vojnika' je finale verovatno jedne od najslavnijih i najizvođenijih operskih uvertira u istoriji klasične muzike. Koja opera Đoakina Rosinija, premijerno prikazana u Pariskoj operi 1829. godine, počinje ovim instrumentalnim uvodom?

25. Do danas je to jedina država koja je svih 9 olimpijskih medalja osvojila u istoj takmičarskoj disciplini – alpskom skijanju. Prvi nastup na OI imali su 1936. godine u Berlinu kada se na ceremoniji otvaranja ispostavilo da imaju istu zastavu kao republika Haiti, što je kasnije dovelo do izmene njihove zastave umetanjem krune u gornjem levom uglu. Koja država je u pitanju?

26. Među igračima je bio poznat po nadimku The Chief (Poglavica), po ćutljivom indijanskom poglavici Bromdenu iz filma 'Let iznad kukavičjeg gnezda'. Najveći deo karijere proveo je u Boston seltiksima noseći broj 00, a zahvaljujući sjajnim partijama 1996. godine imenovan je za jednog od 50 najboljih igrača u NBA istoriji. Kako se zove ovaj legendarni američki košarkaš, koji sa 1611 odigranih utakmica drži rekord po broju zvaničnih nastupa u najjačoj košarkaškoj ligi sveta?

27. Jedan je od pet biciklista koji su osvojili sve tri veliki trke biciklističkog Grand tura - Tur de Frans, Điro d'Italija i Vuelta a Espanja, a jedini koji je svaku osvojio više od jedanput. Kako se zove legendarni petostruki osvajač Tur de Fransa, koji i dalje ostaje poslednji Francuz koji je trijumfovao na najprestižnijoj biciklističkoj turneji?

28. Koje 'zemljoradničko' ime dele rimski vojskovođa iz 1. veka n.e., koji je odgovoran za osvajanje najvećeg dela Britanije pod Flavijevcima, i nemački naučnik i humanista iz 16. veka, poznat kao 'otac mineralogije', koji je u svom klasičnom delu 'De re metallica' udario temelje rudarskoj i geološkoj nauci?

29. Poznati i kao 'Društvo Ernsta Maha', pod kojim imenom je ostala upamćena grupa filozofa okupljena oko katedre profesora Morica Šlika 1920-ih godina, koja je pod snažnim uticajem ideja iz Vitgenštajnovog 'Logičko-filozofskog traktata' zastupala mišljenje da samo nauka, a ne 'metafizika' kao sinonim za filozofiju, može da pruži pouzdano saznanje?

30. Kako se zvao sovjetski nuklearni fizičar, rukovodilac sovjetskog atomskog projekta, koji se bio zakleo da se neće obrijati dok projekat ne uspe, pa je do kraja života imao dugu bradu, zbog čega je među kolegama bio poznat po nadimku 'Brada'? Hemijski element sa rednim brojem 104, raderfordijum, od svog otkrića 1964. godine u celom Istočnom bloku nosio je ime po ovom naučniku, dok se kontraverza o imenu elementa nije okončala pred međunarodnom komisijom 1997. godine u korist sadašnjeg naziva.


Коментари

  1. 1. hanume
    2. Frenk Geri
    3. Zlatno runo
    4. -
    5. -
    6. Valparaiso
    7. Barenc
    8. Pantalasa
    9. Ido
    10. Joruba
    11. Brazil
    12. Lajpcig
    13. -
    14. Fes
    15. Čengdu
    16. Western Union
    17. makadam
    18. vasabi
    19. Božji glas
    20. Ingrid Bergman
    21. Kad je Hari sreo Seli
    22. Alek Ginis
    23. A-ha
    24. -
    25. Lihtenštajn
    26. Robert Periš
    27. Dalamber
    28. Agrikola
    29. bukvalisti
    30. Kurčatov

    ОдговориИзбриши
  2. 1.odaliske
    2. Frank Gari
    3. Medeja
    5. Veštice iz Salema
    6. Valparaiso
    7. Barenc
    8. Pantalasa
    9. Dahomej
    10. Jaruba
    11. Brazil
    12. bitka na Rajni ?
    13. Mehdi
    14. Tanger
    15. Nanking
    17. Makadam
    18. vasabi ?
    20. Ingrid Bergman
    21. Kišni čovek
    22. Piter Selers?
    23. A HA
    24. Viljem Tel
    25. Lihtenštajn
    26. Robert Periš
    27. Bernar Ino
    30. Konstantin Ciolkovski

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Odaliska
    2. Frenk Geri
    3. /
    4. Šturm und drang (oluja i nagon)
    5. Veštice iz Salema
    6. /
    7. /
    8. Pantalasa
    9. Dahomej
    10. Joruba
    11. Brazil
    12. Bitka kod Valmija?
    13. mahdi
    14. Agadir
    15. Nanking?
    16. /
    17. Makadam
    18. vasabi
    19. /
    20. Ingrid Bergman
    21. /
    22. /
    23. /
    24. Viljem Tel
    25. /
    26. /
    27. Žak Anketil
    28. agrikola
    29. Bečki krug
    30. /

    ОдговориИзбриши
  4. Opet 12,s tim što mislim da je danas bio lakši set i da sam morao imati više.Tačni:Veštice iz Salema,Valparaiso,Barenc,Danomej,Joruba,Brazil,Vestern junion,Makadam,Ingrid Bergman,Kišni čovek,Aha i Lihtenštajn.Pojedoh se živ za Bernara Inoa,napisao sam Žak Anketil iako znam da je on mator ko biblija,a to Ino mi je palo na pamet odmah,ali nisam bio siguran da se tako zove čovek.Drugo,elementarno znanje grčkog imam i da sam samo bukvalno preveo dobio bih Pantalasa.Ima tu još par koji su mogli da se znaju.
    Pozz svima

    ОдговориИзбриши
  5. 1.Odaliske
    2.Frenk Geri
    3.Šturm und drung?
    6.Valparaiso
    8.Pantalasa
    9.Dahomej
    10.Joruba
    11.Brazil
    15.Nanking
    17.Makadam
    18.Vasabi?
    20.Ingrid Bergman
    21.Kišni čovek
    22.Lorens Olivije?
    23.A-ha
    25.Lihtenštajn
    28.Agrikola
    30.Kurčatov - kurčatovijum

    ОдговориИзбриши
  6. 6. valparaiso
    7. barenc
    9. dahomej
    10. jorube
    11. brazil
    14. tanger
    15. nanking
    16. vestern junion
    17. MakAdam
    21. kisni covek
    22. piter o tul
    23. aha
    25. lihtenstajn
    26. robert peris (sa kevinom mekkejlom strasan centarski par)
    27. bernard ino
    29. lajpciska grupa
    30. kurcatov-kurcatovijum

    ОдговориИзбриши
  7. 1. ODALISKE
    2. FRENK GERI
    3. JASON I ARGONAUTI
    7. BERING
    9. DAHOMEJ
    11. BRAZIL
    15. NANKING
    16. WESTERN UNION
    17. MAKADAM
    20. INGRID BERGMAN
    21. RAIN MAN
    22. PETER SELLERS
    23. A-HA
    24. WILHELM TELL
    27. ŽAK ANKETIL
    30. KURČATOV



    ОдговориИзбриши
  8. 1. Odaliska
    2. Frenk Geri
    3.
    4.
    5. Dugo putovanje u noć
    6. Valparaiso
    7. Barenc
    8. Pantalasa
    9. Dahomej
    10.
    11 Brazil
    12. Verdun
    13.
    14. Agadir
    15. Nanking
    16. Western union
    17. Makadam
    18.
    19. Djavolji advokat
    20. Ingrid Bergman
    21. Kišni čovek
    22. Lorens Olivije
    23. A-ha
    24. Seviljski berberin
    25. Lihtenštajn
    26. Robert Periš
    27. Bernar Ino
    28.
    29. Frankfurtska škola
    30. Kurčatov

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo su tačni odgovori:

    1. ODALISKE
    2. Frenk GERI
    3. ARGONAUTIKA
    4. ŠTURM UND DRANG
    5. VEŠTICE IZ SALEMA ili THE CRUCIBLE
    6. VALPARAISO
    7. Vilem BARENC
    8. PANTALASA
    9. Kraljevstvo DAHOMEJ
    10. JORUBA
    11. BRAZIL
    12. BITKA KOD VALMIJA
    13. MAHDI
    14. AGADIR, AGADIRSKA KRIZA
    15. NANKING
    16. WESTERN UNION
    17. MAKADAM, po Džonu Makadamu
    18. VASABI
    19. ĐAVOLJI ADVOKAT (advocatus diaboli)
    20. Ingrid BERGMAN
    21. KIŠNI ČOVEK ili RAINMAN
    22. Alek GINIS
    23. A-HA
    24. VILJEM TEL
    25. LIHTENŠTAJN
    26. Robert PERIŠ
    27. Bernar INO
    28. AGRIKOLA (Gnej Julije AGRIKOLA i Georgiji AGRIKOLA)
    29. BEČKI KRUG
    30. Igor Vasiljevič KURČATOV

    ОдговориИзбриши
  10. 12....SEHR GUT , MEINE JUNGE ! POZZZ SVIM REŠAVATELJIMA.....

    ОдговориИзбриши
  11. 16 tačnih. Dahomej realno kiks, ostalo realno. Alek Ginis čini mi se mini-egzota, s tim što priznajem da sam nagađao, nisam još gledao film, a imam ga. Bicikliste nikad ne znam.

    Do sutra.
    12+16

    ОдговориИзбриши
  12. 19 tačnih. Odlično, bolji rezultat nego juče. Jedino nisam mogao da izvučem Jorube, znao sam da su negde u malom mozgu, postavljao je Filip pitanje relativno skoro, ali nije išlo.

    15+19

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)