Aleksandar Divović - završnica priprema za Svetski šampionat, set 1.

1. Iako je bio plodan i svestran likovni stvaralac, najdublji trag u istoriji umetnosti ostavio je kao predavač Bauhaus škole u Vajmaru, u kojoj je radio zajedno sa Vasilijem Kandinskim. Njegova predavanja štampana kao 'Pedagoška beležnica' među istoričarima umetnosti ocenjena su jednako značajnim za modernu umetnost kao i Da Vinčijev 'Traktat o slikarstvu' za Renesansu. Po dolasku nacista na vlast, sa grupom slikara biva prokazan kao 'degenerisani umetnik' i odlazi u rodnu Švajcarsku, gde umire 1940. godine. Kako se zvao ovaj uticajni nemački umetnik švajcarskog porekla?

2. Stari grad koje evropske prestonice se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine jer ima najveću kolekciju građevina u stilu secesije (Art Nouveau) na svetu, zbog čega je, između ostalog, proglašen za evropsku prestonicu kulture za 2014. godinu?

3. Uz Isaka Asimova i Artura Klarka smatran je delom  'Velike trojke' pisaca naučno-fantastičnog žanra. Kako se zvao američki književnik, višestruki dobitnik nagrade Hugo, koji se proslavio kontraverznim romanima 'Stranac u stranoj zemlji' i 'Svemirski vojnici', po kome je Pol Verhoven 1997. godine snimio istoimeni SF spektakl?

4. Kako se u književnosti naziva vrsta metričkog stiha koji je u klasičnoj Grčkoj i Rimu bio standardni oblik epske poezije i u kome je ispevana većina najznačajnijih spomenika antičke književnosti, poput Ilijade, Odiseje, Vergilijeve 'Eneide', Ovidijevih 'Metamorfoza' ili Horacijevih 'Satira'?

5. Najčuveniji kao najstariji poznati primer megalitske arhitekture, izgrađen između 8. i 10. milenijuma pre nove ere, Gebekli Tepe je ujedno i najstarija verska građevina na svetu. U kojoj državi se nalazi ovaj arheološki lokalitet?

6. Preko 3 miliona pripadnika ove religije u svoje najsvetije figure svrstava Budu, Lao Cea, Konfučijea, Isusa, ali i Viktora Igoa, Lava Tolstoja, Dekarta i brojne druge univerzalne umove. Pod kojim imenom je poznata ova sinkretistička religija, službeno ustanovljena u Vijetnamu 1926. godine, čija jerarhija je ustrojena po uzoru na organizaciju sveštenstva Rimokatoličke crkve?

7. Najočuvanije neolitsko naselje u Evropi smešteno je u arhipelagu Orkinijskih ostrva, na krajnjem severu Velike Britanije, i nalazi se pod zaštitom Uneska. Starije od Stounhendža i Velikih piramida u Egiptu, često se naziva i 'škotskom Pompejom' zbog svoje izvanredne očuvanosti. Kako se zove ovaj kameni kompleks?

8. Mongolska invazija na muslimanske zemlje u 13. veku bila je jedna od najkrvavijih vojnih kampanja u ljudskoj istoriji. Svakako najpoznatija epizoda iz ovog osvajačkog pohoda je stradanje Bagdada 1258. godine u kome je život izgubilo oko 800 000 žitelja abasidske prestonice. Ništa bolje nije prošao ni jedan od ključnih gradova-oaza na istorijskom Putu svile, na teritoriji današnjeg Turkmenistana, 1221. godine, kada je život izgubilo između 700 000 i 1,3 miliona ljudi. Koji grad, za koji se procenjuje da je bio najveći grad na svetu u 12. veku, je u pitanju?

9. Kojim zajedničkim imenom se u grčkoj mitologiji naziva prvih dvanaestoro dece, po šest muških i ženskih, boga neba Urana i boginje zemlje Geje?

10. Od 1. veka p.n.e., njih najmanje 230 je izgrađeno širom Rimskog carstva, od čega 95 u Italiji, dok je ostatak rasut po Francuskoj, Tunisu, Španiji i drugim delovima carstva. Najznamenitiji među ovim objektima dobio je naziv po masivnoj bronzanoj statui cara Nerona koja se nalazila u njegovoj blizini. Kako se on zove?

11. Sa površinom od preko 240 hiljada kvadratnih kilometara, ova oblast predstavlja petu po veličini saveznu državu u Indiji i sa populacijom od preko 200 miliona stanovnika najmnogoljudniji nedržavni entitet na svetu, po čemu bi, da je suverena država, zauzimala peto mesto, iza ostatka Indije, Kine, SAD i Indonezije. Koja indijska država je u pitanju?

12. U svom spisu 'Nacrt za istoriju čovečanstva' iz 1785. godine nemački filozof Kristof Majners sve ljude podelio je na 'divnu belu rasu' i 'odvratnu crnu rasu'. Smatrajući arhetipom bele rase ljude koji potiču iz regiona ove planine, Majners je za belu rasu skovao i alternativni termin izveden iz naziva planine, koji je uprkos svojoj prevaziđenosti ostao u upotrebi do danas. O kojoj planini je reč?

13. Preko 1000 godina star, složeni sistem stepenastih pirinčanih polja na obroncima ugašenih vulkana, koje meštani na lokalnom jeziku nazivaju padi, navodnjava se jedinstvenim irigacionim sistemom subak, koji je pod kontrolom lokalnog sveštenstva. Subak ne samo da opskrbljuje pirinčane useve vodom, već i formira složeni, pulsirajući, veštački ekosistem, zbog čega je 2012. godine uvršten i na listu svetske baštine Uneska. Za koje egzotično indonežansko ostrvo je karakterističan ovaj vid poljoprivredne proizvodnje?

14. Kako se zvao ruski moreplovac i istraživač Sibira, prvi poznati Evropljanin koji je 1648. godine, čak 80 godina pre Vitusa Beringa, plovio kroz Beringov moreuz, a po kome danas nosi ime rt na Čukotki, koji predstavlja najistočniju tačku evroazijskog kopna?

15. Budući da je omeđena sa četiri od pet velikih jezera, plus jezerom Sent Kler, ne čudi što američka savezna država Mičigen ima najdužu slatkovodnu obalu na svetu. Koja afrička država iz regiona Velikih jezera ima isti primat na kontinentu jer ima obalu na sva tri od najvećih afričkih jezera?

16. U Zulu jeziku znan kao eThekwini, u značenju zaliv ili laguna, pod kojim imenom nam je poznatiji najveći grad na afričkoj obali Indijskog okeana i najprometnija luka afričkog kontinenta?

17. Koje ime dele najveći grad američke savezne države Viskonsin, iz koga dolazi i istoimena NBA franšiza, i najdublja tačka Atlantskog okeana, koja predstavlja deo Portorikanske brazde?

18. Dok je sa 9 zlatnih medalja muška reprezentacija Kanade najuspešniji učesnik Olimpijskih igara u hokeju na ledu, koja reprezentacija je sa 8 zlatnih odličja uverljivo najtrofejniji tim na olimpijskim turnirima u hokeju na travi?

19. Do Letnjih olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, to su bile OI sa najviše oborenih svetskih rekorda. Reprezentacije Sovejetskog Saveza, Kine i Izraela prvi put su nastupile na Olimpijskim igrama, a najveće iznenađenje igara bila je Mađarska koja je na svojih 9 miliona stanovnika pokupila 42 medalje i plasirala se odmah iza znatno moćnijih SAD i SSSR. Na kojim Olimpijskim igrama su zabeleženi ovi momenti?

20. U svojoj domovini proslavio se tumačeći lik pukovnika Ričarda Šarpa u serijalu filmova snimanih po romanima Bernarda Kornvela, dok je svetsku slavu stekao upečatljivim ulogama u žanru epske fantastike, likovima kao što su Boromir u trilogiji 'Gospodar prstenova', Edard Stark u 'Igri prestola', Odisej u 'Troji'… Koji proslavljeni britanski glumac je u pitanju?

21. Koji grad i bivša prestonica SAD je Tomu Henksu 1993. godine doneo prvog Oskara za najboljeg glavnog glumca, a Džejmsu Stjuartu 1941. prvog i jedinog Oskara u istoj kategoriji?

22. Iste godine, 1818, kada je štampano prvo izdanje 'Frankenštajna' Meri Šeli, njen suprug i pesnik Persi Biš Šeli objavio je svoje verovatno najpoznatije delo. Naslov Šelijevog poznatog soneta potiče od grčkog imena egipatskog faraona Ramzesa II, a sam nastanak soneta bio je inspirisan objavom Britanskog muzeja da je u svoje vlasništvo stekao veliki fragment statue Ramzesa II iz 13. veka p.n.e., koji je bio na putu za London. Prizivanja Šelijevog naslovnog lika nisu bila strana ni pop-kulturi. Kulminativna epizoda poslednje sezone popularnog serijala 'Breaking Bad', koja na specijalizovanom sajtu IMDb i posle skoro 50 000 glasova i dalje ima savršen rejting 10, ima isti naziv, baš kao i jedan od glavnih likova kultne grafičke novele Alana Mura 'Nadzirači'. Kako glasi naslov Šelijevog soneta?

23. Do mandata Dvajta Ajzenhauera, letnja rezidencija američkih predsednika, Kemp Dejvid, nosila je ime po izolovanoj i mističnoj himalajskoj utopiji iz romana 'Izgubljeni horizont' Džejmsa Hiltona, koja je u kolokvijalnom govoru postala sinonim za neku vrstu skrivenog raja na zemlji. O kojem imenu je reč?

24. Sa sedištem u kineskom gradu Šendženu i sa preko 140 000 zaposlenih, kako se zove kineska multinacionalna kompanija koja je, pretekavši švedski Ericsson 2012. godine, postala najveći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu?

25. Poznato i kao 3D bolest, jer u njegove karakteristične simptome spadaju dermatitis (promene na koži), dijareja i demencija, kako se naziva sistemsko oboljenje organizma koje je najčešće izazvano hroničnim nedostatkom nijacina, odnosno vitamina B3 u ishrani?

26. Bili su najstarija grupa belih muzičara koja je Americi i ostatku sveta skrenula pažnju na do tada ekskluzivno crnački žanr rokenrol, te su u tom smislu bili revolucionarni 1950-ih  u meri u kojoj će to biti Bitlsi i Rolingstonsi u naredne dve decenije. Kako se zvao ovaj pionirski rok bend, koji je numerom 'Rock Around the Clock' najviše doprineo da rokenrol postane delom mejnstrim kulture?

27. Istorijsku pozadinu ove Verdijeve opere predstavlja ubistvo švedskog kralja Gustava III prilikom dvorske zabave u Stokholmu 1792. godine, ali, zbog važećih propisa o cenzuri u Rimu i Napulju i pokušaja atentata na Napoleona III 1858. godine, Verdi je, po naređenju vlasti, radnju opere izmestio u puritansku Ameriku jedan vek ranije, što je uz Pučinijevu 'Devojku sa zapada' čini jednom od retkih evropskih klasičnih opera čija radnja se odvija na američkom kontinentu. Kako se zove ova opera?

28. Jedna od fundamentalnih zakonitosti u ekonomiji, tzv. zakon potražnje, predviđa da će sa nižom cenom određene robe, uz ostale neizmenjene uslove, njena potražnja na tržištu rasti i obrnuto. Veblenov efekat je jedan od izuzetaka od ovog pravila, jer u tom slučaju opadanje cena određenih luksuznih dobara potrošači doživljavaju i kao pad njihovog kvaliteta, a to za posledicu ima i pad tražnje za tim dobrima. Kako se u ekonomiji naziva suprotan fenomen kada dolazi do porasta tražnje za inferiornim dobrima kao što su žitarice, hleb ili krompir, uprkos porastu njihove cene?

29. Astronomska nomenklatura nadenula im je ime po jednom od 88 sazvežđa u kojem se prividno nalazi njihov izvor, a u srednjem veku bili su poznati i kao 'suze svetog Lavrentija', koji je mučen 10. avgusta 258. godine, blizu maksimuma aktivnosti roja (12. avgust). Kako se zove tokom većine godina najvidljiviji i najspektakulraniji meteorski roj na nebu, koji se svake godine može posmatrati od sredine jula do pred kraj avgusta?


30. Mada u toku svoje blistave naučne karijere nije postao laureat Nobelove nagrade za hemiju, njegovi doprinosi ovaj nauci su višestruki. Između ostalog, prvi je otkrio i rastumačio prirodu kovalentne veze među atomima, prvi je sintetisao deuterijum-oksid ili tešku vodu 1933. godine, a takođe je skovao termin foton za najmanju jedinicu energije zračenja. Kako se zvao ovaj slavni američki hemičar iz prve polovine 20. veka?

Коментари

 1. 1. Paul Kle
  2. Beč
  3. Robert Henlajn
  4. Heksametar
  5. Turska
  6. /
  7. Skara Brej
  8. /
  9. Titani
  10. Neronov kolos
  11. Tamil Nadu
  12. Kavkaz
  13. Bali?
  14. Vitus Bering
  15. /
  16. /
  17. Eplton
  18. /
  19. LOI 1952, Helsinski
  20. Šon Bin
  21. Filadelfija
  22. Ozimandija
  23. Šangri La
  24. /
  25. pelagra
  26. /
  27. Bal pod maskama
  28. Gifenov paradoks
  29. Perseidi
  30. /

  ОдговориИзбриши
 2. 2. Riga
  3. Robert Hajnlajn
  8. Samarkand
  9. Titani
  12. Kavkaz
  14. Dežnjev
  15. Tanzanija
  16. Mombasa
  17. Milvoki
  18. Indija
  19. Helsinki 1952.
  20. Šon Bin
  21. Filadelfija
  23. Šangrila
  26. Bill Halley & the Comets
  27. Bal pod maskama

  ОдговориИзбриши
 3. 2. Riga
  5. Turska
  9. Titani
  13. Bali
  14. Semjon Dežnjev
  17. Milvoki
  18. Indija
  19. Recimo Melburn '56.
  20. Šon Bin
  25. Pelagra
  29. Perseide

  ОдговориИзбриши
 4. Vrlo dobrih 12.Riga,heksametar,Turska,Utar Pradeš,Dežnjev,Tanzanija,Durban,Milvoki,Indija,Šon Bin,Filadelfija,Bal pod maskama.Mogao sam još da se setim Titana,Balija (naznačio je egzotično),a za ovu olimpijadu sam turio 1948.,računajući da je Izrael počeo da se takmiči odmah po osnivanju,a i mnogo je značajnija olimpijada s obzirom da je prva posleratna,London itd.
  Vidimo se sutra.

  ОдговориИзбриши
 5. Ispravka za 16. - biće da je Durban (kad je zulu u pitanju)

  ОдговориИзбриши
 6. Po ustaljenom običaju, tačne odgovore ćete videti u ponoć. Do tada uživajte u traganju...

  ОдговориИзбриши
 7. 2. talin
  5. turska
  10. koloseum
  12. kavkaz
  13. bali
  14. deznjev
  15. tanzanija
  16. durban
  17. milvoki
  18. nemacka
  19. helsinki 1952
  21. filadelfija
  23. sangrila
  24. lenovo
  25. pelagra
  26. bil hali i komete
  29. vlasici

  ОдговориИзбриши
 8. Evo i rešenja večerašnjeg seta:

  1. Paul KLE
  2. RIGA
  3. Robert HAJNLAJN
  4. HEKSAMETAR
  5. TURSKA
  6. KAO DAI ili KAODAIZAM
  7. SKARA BRE
  8. MERV
  9. TITANI
  10. KOLOSEUM, u pitanju su amfiteatri
  11. UTAR PRADEŠ
  12. KAVKAZ, KAVKAZOIDNA RASA
  13. BALI
  14. Semjon DEŽNJEV
  15. TANZANIJA
  16. DURBAN
  17. MILVOKI
  18. INDIJA
  19. OI u HELSINKIJU, 1952. godine
  20. Šon BIN
  21. FILADELFIJA (za filmove 'Philadelphia' 1993. i 'The Philadelphia Story' 1940.)
  22. OZIMANDIJAS
  23. ŠANGRI-LA
  24. HUAWEI
  25. PELAGRA
  26. BILL HALEY & HIS COMETS
  27. BAL POD MASKAMA
  28. GIFENOV EFEKAT, GIFENOV PARADOKS ili GIFENOVA DOBRA
  29. PERSEIDI
  30. Gilbert NJUTON LUIS

  Sutra od 20.00 očekuje vas novi, drugi po redu set autorskih pitanja Aleksandra Divovića.

  ОдговориИзбриши
 9. 16 tačnih - Hajnlajn,Turska,Kao Dai,Titani,Kavkaz,Bali,Dežnjev,Tanzanija,Milvoki,Indija,Šon Bin,Filadelfija,Ozimandijus,Šangri La,Bill Haley i Bal pod maskama.

  ОдговориИзбриши
 10. 1. PAUL KLE
  3. ROBERT HEINLEIN
  8. SAMARKAND
  9. TITANI
  11. KAŠMIR
  12. ARIJE
  13. BALI
  15. TANZANIJA
  16 MOMBASA
  17. MARIJANA
  18.PAKISTAN
  20. SEAN BEAN
  21. FILADELFIJA
  23. ŠANGRI-LA
  24. HUIAWEI
  26 THE COMETS
  29.NEREIDE

  ОдговориИзбриши
 11. DESETKA....SKROMNO ZA POČETAK ...POZZ SVIMA

  ОдговориИзбриши
 12. 1. Pol Kle
  2. Riga
  3.
  4. Dvanaesterac
  5. Turska
  6.
  7.
  8.
  9. Titani
  10. Amfiteatri
  11. Džamu i Kašmir
  12. Kavkaz
  13. Bali
  14. Vrangel
  15. Tanzanija
  16. Durban
  17. Milvoki
  18. Velika Britanija
  19. Helsinki 1952
  20. Šon Bin
  21. Filadelfija
  22.
  23.Šangrila
  24. Hauwei
  25. Skorbut
  26. The Rockets
  27. Bal pod maskama
  28.
  29. Nereide
  30.

  Solidnih 15, uz jedan kiks (Velika Britanija-Indija) i 10. pitanje, koje nisam dobro pročitao, mislio sam da se traži vrsta objekata, a ne konkretno najznamenitiji medju njima.

  ОдговориИзбриши
 13. Sa zakašnjenjem:

  1. Oto Diks
  2. Riga
  3. Filip K. Dik
  4. Katren
  5. Turska
  6. Bahai
  7. Bru na Bojn
  8. Merv
  9. zodijaci
  10. obelisk
  11. Utar Pradeš
  12. Kavkaz
  13. Bali
  14. Belingshauzen
  15. Zambija
  16. Maputo
  17. Milvoki
  18. Indija
  19. Melburn 1956.
  20. Šon Bin
  21. Filadelfija
  22. Lazarus
  23. Šangrila
  24. Huavei
  25. psorijaza
  26. Kinks
  27. Travijata
  28. monopson
  29. Liridi
  30. Džonson

  ОдговориИзбриши
 14. 12 tačnih, čini mi se jedna mini-egzota (Merv), mogli se nabosti još Paul Kle, Tanzanija i Helsinki, eventualno Durban.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

FILMSKI SET, autora Vladimira Nikolića

KOMPLET ODGOVORA poslednjih 5 setova

ИСТОРИЈСКИ "ТАЈ-БРЕЈК"