IVAN ANDONOV: Pripremni miks

Naš prijatelj, Ivan Andonov, potrudio se i sastavio ovaj odličan miks od 30 sasvim novih pitanja. Večeras ćemo ih rešavati na ovom mestu, a svoje odgovore možete postovati po svojoj volji. Ivan i ja ćemo komentarisati vaše odgovore. Nakon isteka dana, u poslednjem postu će biti objavljeni odgovori, kojih se niko nije setio. Uživajte uz jedinstvenu kviz-zabavu na planeti!

1. Ovaj kosmopolitski bend predvodnik je takozvanog „džipsi pank“ pravca u kome se mešaju ciganska muzika, pank rok, dab i drugi žanrovi. Nastao je u Njujorku, frontmen je harizmatični ukrajinski emigrant Jevgen Huc, a osim njega trenutnu postavu čine Rus, Belorus, Kineskinja, Ekvadorac, Etiopljanin i dva Amerikanca. Najveći hitovi su „Start Wearing Purple“ i „Wonderlust King“, a za kampanju Koka-kole za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine bend je snimio pesmu „Let’s Get Crazy“ koja se mogla čuti celog tog leta. Kako se zove ovaj sastav?

2. Svež fenomen na polju fizičkog vežbanja predstavlja sistem koji je razvio Greg Glasman 2000. godine, a nazvan je po kompaniji čiji je vlasnik. Ova filozofija vežbanja objedinjuje intervalni trening visokog intenziteta, olimpijsko dizanje tegova, gimnastiku, vežbe eksplozivnosti i sve druge segmente koje jednog vežbača čine spremnim i kompletnim. Jedan od glavnih razloga popularnosti ovog sistema je globalno takmičenje vežbača širom sveta koji imaju mogućnost da postavljaju snimke i rezultate svojih dnevnih treninga na centralni vebsajt. Kako se zove ovaj zahtevni način vežbanja, inače meta mnogobrojnih kritika vezanih za povećani rizik povrede usled oštećenja mišićnih tkiva?

3. Na fenomen transseksualizma u Indiji i Pakistanu sve više se skreće pažnja svetskih medija. Njegovi pripadnici žive na margini u svim većim gradovima, klanjaju se bogu Aravanu, a iz čiste nužde su razvili i svoj tajni jezik. U najpoznatijim delima sa tog područja pojavljuju se bića nazvana imenom koje tražimo, pa tako u „Mahabharati“ njen junak Arjun u izgnanstvu uzima identitet evnuha-transvestita i obavlja rituale u skladu sa takvim životom. Sa druge strane, pomalo paradoksalno, istim imenom se u islamu označava Muhamedov prelazak iz Meke u Medinu. Koju reč tražimo?

4. Jedno od najmračnijih i najbizarnijih poglavlja u istoriji Svete stolice bio je takozvani Mrtvački sinod, kada je papa Stefan VI (u nekim dokumentima VII) iskopao leš jednog od svojih prethodnika koji već devet meseci nije bio među živima i održao mu suđenje. Veruje se da je za celu šaradu kriva Agiltruda, poglavarka moćne kuće Spoleto, a optuženi je na kraju naravno proglašen krivim po svim tačkama optužnice i svi njegovi dekreti proglašeni su nevažećim. Kako se zvao papa čijem se lešu u procesu raspadanja sudilo te 897. godine?

5. U knjizi „Lepa umetnost mešanja pića“ Dejvida Emberija svrstan je među šest osnovnih pića. Njegovi osnovni sastojci su rum, limun i šećer. Kako se zove ovaj jednostavni koktel (ili porodica koktela) nazvan po plaži i rudniku gvožđa u blizini kubanskog grada Santijago?

6. U Drugom svetskom ratu bio je u američkoj mornarici, a zatim se posvetio glumi. Jedini je glumac koji je uspeo da odbrani Oskara za najbolju sporednu ulogu, kada je nakon „Svih predsednikovih ljudi“ nagrađen i naredne godine za „Džuliju“. Ženio se četiri puta, a jedna od tih supruga bila je Loren Bekol. Kada je već bio ozbiljno bolestan, odigrao je svoju poslednju ulogu čoveka na samrtničkoj postelji u filmu „Magnolija“. Kako se zvao ovaj glumac koji je preminuo 2000. godine?

7. Banisteriopsis caapi je biljka iz južnoameričkih džungli koja se koristi za pripremanje napitka koji je odavno korišćen u lekovite svrhe među domorocima Amazonije. U novije vreme napitak je popularizovan zbog jakih psihoaktivnih efekata, posebno kada se pomenuta biljka pomeša sa nekom drugom biljkom koja sadrži dimetiltriptamin (DMT). Najpoznatije ime biljke i istoimenog napitka dolazi iz kećua jezika i znači „loza duše“ ili „lijana duše“. Kako ono glasi?

8. „Por una cabeza“ („Za glavu“) je čuvena tango kompozicija nastala 1935. godine koja govori o zavisnosti jednog čoveka od klađenja na konje. Njena instrumentalna verzija mogla se čuti u mnogim filmovima, među kojima su „Miris žene“, „Šindlerova lista“, „Titanik“ i „Frida“. Kako se zvao kreator i izvođač ove kompozicije, verovatno najznačajnija figura u istoriji tanga, koji je poginuo u avionskoj nesreći iste godine kada je pesma nastala?

9. Bronzana skulptura „Udarac glavom“ delo je alžirskog umetnika Adela Abdesemeda, visoka je pet metara, a otkrivena je pre oko godinu i po dana u Centru Pompidu u Parizu. Kasnije je prebačena u Dohu, sa ciljem da privlači pažnju lokalnih stanovnika i turista koji šetaju kraj mora, ali je zbog protesta islamskih konzervativaca prebačena u Arapski muzej moderne umetnosti u istom gradu. Koje dve ličnosti možemo lako raspoznati ako pogledamo ovo umetničko delo?

10. Mnogi ljudi za političare često govore da su samo obična banda. U jednoj afričkoj zemlji ova reč ima mnogo neposrednije i dublje značenje. Dugovečni Hejstings Kamuzu Banda bio je njen prvi predsednik, vladao je 28 godina, a mišljenja o njemu variraju, gde ga jedni veličaju kao heroja, a drugi kritikuju kao velikog tiranina. Danas se predsednica iste zemlje zove Džojs Banda, prema magazinu Forbs najmoćnija žena Afrike, koja inače nije u krvnom srodstvu sa svojim prethodnikom. Koja država je u pitanju?

11. Ovaj kontroverzni film iz 2003. godine drugi je iz „Trilogije smrti“ režisera Gasa Van Santa, a iste godine je osvojio Zlatnu palmu u Kanu. Prikazuje jedan naizgled običan dan u životima učenika i radnika jedne srednje škole u Oregonu koji će se završiti nezapamćenim masakrom, a inspirisan je tragedijom u srednjoj školi Kolombajn četiri godine ranije. Kako se zove ovaj film?

12. Danas svaki ozbiljniji poslovni poduhvat počinje analizom koju je izmislio Albert Hamfri sa univerziteta Stenford. Ona obuhvata analizu internih faktora preduzeća (snage i slabosti), odnosno eksternih faktora na tržištu (prilike i pretnje). Pod kojim akronimnim imenom je poznat ovaj metod?

13. Ovo tradicionalno okupljanje hinduista najveći je verski festival na svetu. Održava se na tri godine, a kao domaćini se rotiraju četiri indijska grada – Haridvar, Alahabad, Našik i Uđain. Prošlogodišnje izdanje u Alahabadu oborilo je svetski rekord po broju posetilaca nekog događaja u jednom danu kada je preko 30 miliona hodočasnika došlo da se bar nakratko okupa na Sangamu, svetom ušću reka Gang i Jamuna. Nažalost, taj dan nije mogao da prođe bez tragičnog stampeda i to na samoj železničkoj stanici. Kako se zove ovaj festival, u slobodnom prevodu „Vašar bokala“?

14. Delo ove italijanske barokne slikarke obeležilo je prvu polovinu XVII veka. Prva je žena koja je postala član firentinske Akademije likovnih umetnosti. Neke od najpoznatijih slika su joj „Judit odseca glavu Holofernu“, „Suzana i starci“, „Marija Magdalena“ i „Autoportret kao alegorija slikanja“. Kako se zvala ova slikarka?

15. Jedan je od brojnih Amerikanaca koji su prvo napustili koledž, a onda postali milijarderi. Suosnivač je softverske kompanije Oracle. Prema najnovijim statistikama je treći najbogatiji čovek u SAD i peti na svetu. Ljubitelji tenisa mogu ga uvek videti u loži na Masters turniru u Indijan Velsu, čiji je vlasnik. Kako se zove ovaj preduzimljivi mladoliki sedamdesetogodišnjak?

16. U blizini reke Bojn u okrugu Mit na istoku Irske nalazi se praistorijska građevina starija od Stounhendža i egipatskih piramida. To je impozantna kružna humka čiji je krov pokriven travom i najvažniji je deo grupe lokalnih praistorijskih spomenika poznate kao Bru na Bojn. Jedna je od najvažnijih megalitskih građevina, a irski bend Clannad posvetio joj je istoimenu pesmu. Kako se zove ovaj spomenik čovečanstva?




17. On je najveće ime kirgistanske književnosti. Pisao je na ruskom i kirgiskom, a najpoznatiji romani su mu „Džamila“, „Beli parobrod“ i „I duže od veka traje dan“. Bio je i diplomata, obavljajući funkciju najpre sovjetskog, a onda i kirgistanskog ambasadora u institucijama kao što su Evropska unija, NATO, UNESCO i zemlje Beneluksa. Kako se zvao ovaj pisac?

18. Pedro I od Brazila, Simon Bolivar, Hose de San Martin, Bernardo O’Higins, Antonio Hose de Sukre, Fransisko de Miranda, Migel Idalgo i Kostilja... Koje čuveno sportsko takmičenje je nazvano u njihovu čast?

19. Kao četvrti kralj u relativno mladoj dinastiji zauzeo je presto Čosona (današnja Koreja) 1418. godine kao 22-ogodišnjak. Bio je unuk osnivača dinastije Jia Songjea i prvi kralj koji je od ranih godina sticao široko obrazovanje u duhu neokonfučijanske filozofije i etike. Danas je nacionalna ikona koja simbolizuje prvo „zlatno doba“ Koreje. Mnogi Južnokorejci danas svakodnevno gledaju njegov lik na novčanici od 10.000 vona. Kako se zvao ovaj vladar?

20. Na granici Etiopije i Kenije nalazi se jezero pored kog su otkriveni ostaci mladog hominida stari milion i po godina, najočuvaniji skelet ranog čoveka ikad pronađen. Taj „dečak“ je i nazvan po ovom jezeru, iz kog se danas dobija oko hiljadu tona ribe godišnje, mada zalihe glavnih vrsta – nilskog grgeča, tilapije i ribe-tigra – polako nestaju. Kako se zove ovo jezero?

21. Ova hrišćanska protestantska grupa nazvana je po njenom vođi, frizijskom svešteniku iz XVI veka. Proistekla je iz anabaptističkog pokreta, radikalne organizacije koja je otpočela sa radom 1525. godine u Švajcarskoj. Potekla je iz zajednica u kojima se govorio nemački jezik, a danas su njeni članovi, koji žive po sistemu strogih pravila zvanom Ordnung, najbrojniji na severnoameričkom kontinentu, ali i u Indiji, DR Kongu i Etiopiji. Kako se zove ova miroljubiva hrišćanska grupa?

22. Belgijanci Luk i Filip Darden jedina su braća čiji su filmovi dobili dve Zlatne palme u Kanu. Oni ipak nisu prva braća koja su osvojila ovu nagradu pošto je više od dve decenije ranije ona pripala italijanskoj braći sineastima za film „Padre Padrone“ o pastiru sa Sardinije koji teži da se otrgne od života na selu sa dominantnim ocem i posveti se školovanju. Ovaj par režisera je ponovo dospeo u centar festivalske pažnje 2012. godine kada je osvojio Zlatnog medveda u Berlinu za film „Cezar mora umreti“. Kako se zovu ova braća?

23. Prema malijskom narodu Bambara, njegovo ime dolazi od izreke „Neka se svi okupe u miru“ koja definiše svrhu ovog instrumenta. On ima oblik pehara, oko njega su vezani tanki konopci, a po tradiciji ga sviraju samo muškarci, čak i danas. Kako se zove ova perkusija sa zapada Afrike koju su koristili mnogi umetnici, među kojima su Pol Sajmon i Cirque du Soleil?


24. Ova američka televizijska serija originalno je emitovana od 1985. do 1992. godine. Naslovni junak, koga igra Ričard Din Anderson, je tajni agent u Los Anđelesu koji rešava sve probleme samo uz pomoć enciklopedijskog znanja, izolir-trake i švajcarskog noža. Ovaj junak je takođe poznat po tome što su u seriji „Simpsonovi“ sestre Peti i Selma Buvije smrtno zaljubljene u njega i ne propuštaju nijednu epizodu serije. Kako se zvala ova serija, to jest kako se prezivao njen glavni junak?

25. Bio je sovjetski ministar spoljnih poslova čak 28 godina (1957-1985). Još za vreme Drugog svetskog rata stekao je nadimak „Gospodin Njet“ zbog česte upotrebe sovjetskog veta na sednicama Ujedinjenih nacija. Tokom cele karijere zalagao se za smanjenje nuklearnog naoružanja. Poslednjih godina života bio je predsednik prezidijuma Vrhovnog sovjeta Sovjetskog saveza, čiji konačni raspad nije doživeo. Kako se zvao ovaj političar?

26. Bio je najuspešniji svetski reli vozač devedesetih godina prošlog veka. Kao vozač Micubišija vezao je četiri titule svetskog prvaka od 1996. do 1999. godine. Kako se zove ovaj bivši finski as automobilizma?

27. Ovo je treća ptica na svetu po veličini, manja samo od noja i emua. Potiče iz Australije i okolnih ostrvskih zemalja i nema sposobnost letenja. Izuzetno je stidljiva, ali ume da bude veoma agresivna kada se nađe oči u oči sa drugom životinjom ili čovekom. Kako se zove ova danas ugrožena ptica, prepoznatljiva po velikoj kresti na glavi?



28. U asirskoj i vavilonskoj mitologiji to je kralj demona vetra i sin boga Hanbija. Predstavlja jugozapadni vetar koji donosi oluju i sušu. Najčešće je prikazivan sa telom čoveka, glavom lava ili psa, orlovim stopalima i škorpijinim repom. U romanu i filmu „Isterivač đavola“ smatra se da je upravo on zli duh koji opseda mladu Regan Meknil. Kako se zove ovo stvorenje?

29. Ovo japansko ostrvo nekada je bilo deo kraljevine Rjukju. Na njemu i u njegovoj okolini nastao je karate. Ono je takođe, uz Sardiniju, mesto sa najdugovečnijim ljudima na svetu, sa 34 stogodišnjaka na 100.000 stanovnika. Starije stanovništvo još uvek govori posebnim lokalnim jezikom, a najveći grad je Naha. Koje ostrvo i istoimena prefektura je u pitanju?


30. Ovaj veliki režiser uvek je takođe voleo da se pojavljuje ispred kamere. Ostvario je veliki broj kameo pojavljivanja u svojim filmovima, od putnika u taksiju preko naratora do kamermana. Igrao je i u filmu „Kviz“, a najinteresantnija mu je svakako uloga Vinsenta Van Goga smeštenog u oživljene pejzaže njegovih slika u jednom od poslednjih filmova Akire Kurosave „Snovi“. Ko je on?

Коментари

  1. mrsavo,mrsavo..
    3.hidzra
    4.formoz
    5.daikjuri
    9.navodi na odgovor zidan-materaci
    18.kopa libertadores
    21.amisi
    22.paolo i vitorio tavijani
    25.andrej gromiko
    26.tomi makinen

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Владо, за почетак је сасвим добро: тачни су одговори 3, 4, 5, 9, 18, 22, 25 и 26.

      Избриши
  2. 1.
    2.
    3. Hadždž
    4.
    5. Mohito
    6. Ser Alek Ginis
    7.
    8. Žardel
    9.
    10. Malavi
    11. Teksaški masakr motornom testerom
    12. SWOT analiza
    13.
    14.
    15. Elison (dva minuta lupam glavu jer sam pročitao 17-godišnjak) :)
    16.
    17.
    18. Kopa Libertadores
    19.
    20. Australopitekus?
    21.
    22.
    23. neka vrsta timpana?!
    24. Mekgvajer ili Mekgiver
    25. Gromiko
    26. Tomi Makinen
    27.
    28.
    29. Hokaido
    30.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Бато, од оног што је преостало, тачни су одговори: 8, 10, 12, 15 и 24. Врло добро!

      Избриши
  3. 1. Gogolj Bordelo
    2. Krosfit
    3. Hidžra
    4. Papa Formoz
    8. Karlos Gardel
    10. Mali
    11. "Slon"
    12. SWOT
    13. Kumbha Mela
    14. Artemizija Đentileski
    16. Njugrendž
    17. Čingiz Ajtmatov?
    20. Turkana
    22. Tavjani (Vitorio i Paolo)
    27. Severni kazuar




    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Дарко, одлично! Од онога што је преостало, тачни су: 1, 2, 11, 13, 14, 16, 17, 20 и 27.

      Избриши
  4. Преостала су питања: 6, 7, 19, 21, 23, 28, 29 и 30.

    ОдговориИзбриши
  5. 3.hidžra
    5.kuba libre?
    7.mate?
    8.Gardel
    10.Malavi
    11.Slon
    13.Divali?
    14.Artemizija Đentileski
    20.Tana?
    21.Amiši?
    23.Djembe
    25.Gromiko
    27.kazuar
    28.pazazu
    29.Okinava

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Славиша, од преосталих питања, тачно си одговорио на 23, 28 и 29.

      Избриши
  6. Преостало је још само 5 неодговорених питања: 6, 7, 19, 21 и 30.

    ОдговориИзбриши
  7. Sugerisao bih rešavačima da okušaju sreću na poslednjem pitanju, radi se o jednom od najslavnijih režisera današnjice i uopšte.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Да, оте ми реч из уста. Такође ни 21. није толико неистражено, чак га се сећам са једне ФБ групе.

      Избриши
  8. 6. Džejson Robards
    19. Sečong
    21. Amiši (čudo da niko nije odgovorio)
    30. Martin Skorseze

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Жарко, чини ми се да нису Амиши. Тачно си одговорио на 6, 19 и 30.

      Избриши
    2. 6, 19 i 30 tačno. Ostalo 7 i 21.

      Grupa iz 21. pitanja i Amiši se praktično prepliću i ulivaju jedni u druge tokom istorije, ali ima nekih razlika. U enciklopediji koju posedujem su izdvojeni. Dakle, traži se drugi odgovor.

      Избриши
    3. Свакако ћемо за пола сата сазнати...

      Избриши
  9. 7. ajahuaska, jage, telepatin ... ima je u filmu "smaragdna suma" i u romanu vilijema berouza "quir"

    ОдговориИзбриши
  10. Evo kompletnih odgovora:

    1. Gogolj Bordelo
    2. Krosfit
    3. hidžra
    4. Formozije
    5. Daikiri
    6. Džejson Robards
    7. ajahuaska
    8. Karlos Gardel
    9. Zinedin Zidan i Marko Materaci
    10. Malavi
    11. „Slon“
    12. SWOT analiza
    13. Kumb Mela
    14. Artemizija Đentileski
    15. Leri Elison
    16. Njugrejndž
    17. Čingiz Ajtmatov
    18. Kup Libertadores
    19. Sedžong Veliki
    20. Turkana
    21. Menoniti
    22. Paolo i Vitorio Tavijani
    23. đembe
    24. „Megajver“
    25. Andrej Gromiko
    26. Tomi Makinen
    27. kazuar
    28. Pazuzu
    29. Okinava
    30. Martin Skorse

    U prvom satu večerašnjeg druženja imali smo 189 poseta iz 14 zemalja. Hvala svima koji su uzeli učešća u rešavanju ovih zanimljivih pitanja i velika zahvalnost Ivanu na trudu i strpljenju.

    ОдговориИзбриши
  11. Skorseze. ;)

    Hvala svima na pažnji. Nadam se da je bilo i zabavno i korisno.

    ОдговориИзбриши
  12. SAD SAM " OTKRIO " MIX...POŠTO JE KOMŠA OKAČIO UGLAVNOM SELA PORED EBRA ( GORI JE OD SVETSKIH SASTAVLJAČA ! ) BEZ GUGLUTANJA SAM REŠIO ČITAVIH 5....JOLLY GOOD SHOW POZZ SVIM REŠAVAČIMA I UKLJUČIVAČIMA U TRENING

    ОдговориИзбриши
  13. Imao bih 9 tacnih iz prve: hidzra, Formoz, daikiri, Slon, Kumb Mela, Kopa Libertadores, Turkana, kazuar i Okinava (daikiri i Kumbe Melu ponovo moram da menjam u svojim pitanjima)

    Kod 21. sam bio prilicno siguran da nisu amisi, vec huteriti ili menoniti, ali bilo mi je kasno da lupam glavu oko toga. Poteska i zanimljiva pitanja, za dobar deo odgovora prvi put cujem.

    ОдговориИзбриши
  14. Krosfit,hidžra,Malavi,SWOT i Kopa Libertadores=5.Ima ovde i odličnih pitanja,koje bih svakako hteo da zapamtim,njih je između 10 i 15,a sa ovim ostalim se ne bih zamarao,mada nije isključeno da nešto od toga naleti na svetskom,pošto i oni tamo znaju da zabibere.
    Volim takva pitanja,kao što je sinoć bilo za Zidana i Materacija (koji mi btw na kraj pameti nisu pali),ja sam napisao ajatolah i papa,a verujem da je bilo i zanimljivijih odgovora među vama :)

    ОдговориИзбриши
  15. Gogol Bordelo, Hidžra, Daikiri, Džejson Robards, Karlos Gardel, Zidan i Materaci, Malavi, Slon, Artemizija Djentileski, Kopa Libertadores, Taviani, Andrej Gromiko, Kazuar, Okinava

    Super pitanja, Ivane! Kao Ivanov pulen, uvek na njegovim setovima imam dosta poena :)
    Nekoliko pojmova blizu odgovora, ali ipak daleko (Krosfit, Leri Elison, Tomi Makinen, Martin Skorseze), a nekoliko potpuno novih za mene (Papa Formozije, zanimljiva priča)

    Pozdrav svima!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)