TREĆI SET PITANJA ALEKSANDRA DIVOVIĆA, kao doprinos pripremama za III Šampionat Srbije u kvizingu

Dragi prijatelji, 
i ove subotnje večeri uživajte u novim pitanjima. Kao i do sada, odgovore i komentare postujte na ovoj stranici, a tačne odgovore očekujte oko ponoći... Sve najbolje!

1. Majstori visoke renesanse, Đorđone i Ticijan, ubrajaju se u njegove najpoznatije učenike, dok je on najslavniji izdanak ugledne slikarske porodice iz Venecije. Uglavnom je slikao velike oltarske kompozicije, od kojih su najznačajniji oltar u crkvi svetog Zaharije u Veneciji (fresko) i Oltar svetog Jova (ulje na platnu). Kako se zvao ovaj venecijanski slikar, po kome je ime dobio poznati koktel na bazi italijanskog penušavca proseka i pirea od breskve?

2. Kako se zove kraljevska galerija slika u Hagu, osnovana 1822. godine, u kojoj se čuvaju remek-dela likovne umetnosti, kao što su Rembrantov 'Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa ', Vermerova 'Devojka sa bisernom minđušom ' i 'Dečak koji se smeje ' Fransa Halsa? Gostujuća izložba 'Remek-dela iz ___________ ' u tokijskom Metropolitenu 2012. godine bila je najposećenija umetnička izložba u svetu.

3. Španski arhitekta Santijago Kalatrava projektovao je dva mosta preko reke Lifi u Dablinu. Drugi most, pod nazivom 'Most Semjuela Beketa', pušten je u saobraćaj 2009. godine. Prvi most otvoren je 16. juna 2003. godine. Kako se zove prvi most?

4. Naslov klasične zbirke filozofskih eseja, 'Summa Technologiae', Stanislava Lema je aluzija na čuveno delo srednjovekovne sholastike i jednu od najuticajnijih knjiga u istoriji zapadne kulture - 'Summa Theologica'. Među laicima knjiga je ostala najpoznatija po svojih pet dokaza za postojanje Boga, poznatih kao 'pet puteva' (quinque viae). Koji dominikanski filozof i jedan od najzančajnijih teologa Rimokatoličke crkve je autor ovog dela?

5. Sebe nazivaju 'narod monoteizma', mada su u suštini ezoterijski i sinkretistički oblik islama sa elementima nekoliko avramskih religija, neoplatonizma i gnosticizma. Smatraju se muslimanima, iako ne slede pet stubova islama, zbog čega ih islamska ortodoksija ne priznaje za muslimane. Ime su dobili po svom proroku iz 11. veka, koga danas smatraju jeretikom. Kako se nazivaju pripadnici ove kontraverzne etnoreligijske zajednice, pretežno nastanjeni u Siriji, Libanu i Izraelu?

6. Kako se zvao sin feničanskog kralja Agenora, utemeljitelj grada Tebe u Beotiji, koji je, prema Herodotu, preneo Grcima feničansku veštinu pisanja i kumovao imenu hemijskog elementa sa atomskim brojem 48?

7. Plodnu dolinu Beka Rimljani su smatrali najvažnijim izvorom poljoprivrednih proizvoda u carstvu, a danas je najvažnija poljoprivredna regija u matičnoj zemlji. Pored prirodnih bogatstava, u ovoj dolini nalaze se i brojne istorijsko-arheološke znamenitosti, od kojih se izdvajaju ostaci Jupiterovog i Bahusovog hrama u drevnom gradu Baalbeku. U kojoj državi se nalazi dolina Beka?

8. Njegova 35-ogodišnja diktatura ne samo da je najdugovečnija, neprekinuta individualna vladavina u istoriji Južne Amerike, nego predstavlja i pravno-politički presedan, budući da je u toku skoro celog troipodecenijskog mandata u njegovoj državi bilo proglašeno vanredno stanje. Kako se zvao paragvajski vojni diktator koji je na vlast došao državnim udarom 1954, a sa vlasti isto tako svrgnut 1989. godine?

9. Kako su se zvali drevni nordijski ratnici koji su se zaklinjali na vernost bogu Odinu i pre svake bitke dovodili se u stanje dubokog transa, kojim su prevazilazili granice bola i padali u stanje nekontrolisanog gneva? U toku borbi obično su bili ogrnuti medveđim krznom, te im i naziv potiče od izraza koji na starom nordijskom jeziku znači 'medveđa koža', što je kao scenski motiv iskorišćeno i u holivudskom blokbasteru 'Trinaesti ratnik'.

10. U poslednjoj pretkolonijalnoj prestonici sinhaleških kraljeva i drugom po veličini gradu u Šri Lanci nalazi se 'Hram relikvije zuba', u kome se po predanju čuva gornji levi Budin očnjak. Kako se zove ovaj grad, koji je zbog svog hodočasničkog značaja za budiste iz celog sveta uvršten na Svetsku baštinu Uneska?

11. Kako se zvala naftna kompanija koju je 1870. godine osnovao Džon D. Rokfeler, a preko koje je samo 20 godina kasnije kontrolisao skoro 90% naftnog tržišta u SAD i imao učešće u BDP od 1,53%, što ga čini ubedljivo najbogatijim Amerikancem u istoriji i verovatno najbogatijom osobom u novijoj povesti uopšte?

12. U ranom 19. veku u ovom gradu su živela braća Grim i u njemu su sakupili i napisali svoje poznate bajke. Danas je grad najpoznatiji po izložbi moderne umetnosti 'Dokumenta', koja se organizuje na svakih 5 godina i predstavlja jednu od najznačajnijih izložbi savremene umetnosti u svetu. Najveću atrakciju grada predstavlja najveći brdski park u Evropi, sa sistemom veštačkih vodopada i monumentalnom statuom Herkula. O kom nemačkom gradu je reč?

13. Do formiranja Novog Tajpeja 2010. godine, najveće predgrađe u svetu predstavljala je japanska luka i sa 3,7 miliona stanovnika suštinski drugi grad po veličini u Japanu, koji zajedno sa Tokijom predstavlja najnaseljenije gradsko područje u svetu (35 676 000 stanovnika). Koja urbana oblast je u pitanju?

14. Kako se zvao američki kompozitor filmske muzike rusko-jevrejskog porekla i četvorostruki dobitnik Oskara, koji se u Holivudu proslavio muzikom za kultne vesterne 'Tačno u podne', 'Obračun kod O.K. korala', 'Rio Bravo', 'Div' i 'Alamo'?

15. Na 85. dodeli nagrada Američke akademije filmskih umetnosti i nauka 2013. godine postao je prvi glumac u istoriji koji je po treći put nagrađen Oskarom za najboljeg glavnog glumca.. Koji bard britanskog glumišta je zavredeo ovo laskavo priznanje svojom rolom u filmu 'Linkoln'?

16. Kako se zvao američki pisac i novinar, jedan od osnivača noar žanra u književnosti, koji je stekao slavu romanesknim predlošcima za buduće holivudske klasike 'The Postman Always Rings Twice', 'Mildred Pierce' i 'Double Indemnity'?

17. Tradicionalni mongolski festival posvećen proslavi godišnjice mongolske revolucija 1921. godine, koji se svake godine održava u prvoj polovini jula, poznat je i pod lokalizmom koji znači 'tri muške igre', jer okosnicu festivala predstavlja nadmetanje u tri nacionalna sporta Mongolije – rvanju, konjskim trkama i streličarstvu. Pod kojim imenom je poznat ovaj festival, uvršten na Uneskovu listu svetske nematerijalne baštine?

18. Ime ovog silikatnog minerala dolazi od grčke reči koja znači 'tražiti', što je u stvari bilo ime ostrva u Crvenom moru, koje je bilo teško naći i na kome se u antičko vreme kopao žuti kamen. Kako se zove ovaj često eksploatisani mineral u juvelirstvu, koji po Mosovoj skali tvrdoće ima broj 8?

19. U doslovnom značenju 'vetar i voda', kako se zove tradicionalna kineska veština uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kojem obitavamo?

20. Kako se zove američki magazin posvećen u prvom redu temama iz muzike, politike i pop kulture, koji je osnovao Jan Vener 1967. godine? Vener je i danas glavni urednik i izdavač časopisa, koji je nazvan po pesmi Madija Votersa iz 1948, ali ne i po pesmi Boba Dilana iz 1965. godine, odnosno po slavnom britanskom bendu.

21. Uprkos popularnom verovanju, ime ovog pank benda nije poteklo od namere da se uvredi ili isprovocira ugledna porodica iz američkog političkog establišmenta, već da se, po rečima bivšeg frontmena grupe, 'skrene pažnja na kraj Američkog sna'. Kako se zove ovaj američki bend, prvobitno raspušten 1986, ali i obnovljen 2001. godine, iako bez vodećeg vokala koji svoje umetničko ime duguje kratkotrajnoj secesionističkoj državi (1967-1970.) na tlu današnje Nigerije?

22. Kako se naziva fenomen iz savremene pop kulture kada se grupa ljudi, u cilju zabave, satire ili umetničkog akta, iznenada sastaje na unapred dogovorenom javnom mestu, u kratkom vremenu izvede neobični i naizgled besmisleni performans, a zatim se raziđe? Najčešći vid organizovanja ovakvih skupova su društvene mreže, e-mailovi, SMS…

23. U bukvalnom prevodu ime ovog plesa znači 'dvokorak', zbog čega se uvek pleše u duplom taktu. Ples je zasnovan na konceptu borbe sa bikovima, pa muškarac, po taktovima muzike iz koride, obično igra matadora, a žena je ponekad njegov plašt, a ponekad i sam bik. Kako se zove ovaj ples, koji spada u grupu pet osnovnih latinoameričkih plesova u sportskom plesanju?

24. Ovo takmičenje ustanovljeno je na predlog Muhameda Taber Paše, predsednika Egipatskog olimpijskog komiteta, za vreme Letnjih olimpijskih igara 1948. godine. Službeni logo takmičenja, prvi put održanog 1951. godine u Aleksandriji, se sastoji od tri kruga koji simbolizuju tri kontinenta čije se države takmiče. O kojoj sportskoj manifestaciji je reč?

25. Kako se zove legendarna australijska teniserka koja je pojedinačno osvojila rekordne 24 Grend slem titule u karijeri, a 1970. godine postala je prva žena u Open eri i druga žena u istoriji tenisa koja je osvojila sva četiri Grend slem turnira u istoj kalendarskoj godini?

26. Bio je španski sveštenik i autor jednog od prvih udžbenika o modernom šahu u Evropi. U istoriji šaha figurira kao prvi nezvanično najbolji šahista sveta u periodu oko 1560. godine. Kao jedan od prvih teoretičara šahovske igre do danas je ostao upamćen po studioznom proučavanju  veoma popularnog šahovskog otvaranja, koje je nazvano po njemu. Kako se zvao?

27. Prva računarska mreža u svetu, razvijena kao vojni projekat 1968-1969. godine, povezivala je računar na Univerzitetu Kalifornija (UCLA) sa računarom Istraživačkog centra na Univerzitetu u Stanfordu. Ubrzo, uvidevši mogućnosti ovog projekta, ideja o povezivanju samo vojnih baza prerasla je u ekonomski isplativu investiciju koja se danas naziva jedinstvenim imenom INTERNET. Kako se zvala preteča modernog interneta?

28. Kako se zvao prominentni sovjetski fizičar koji je 1962. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku za razvoj matematičke teorije superfluida, koja objašnjava svojstva tečnog helijuma II na temperaturi manjoj od −270.98 °C, a o čijem životu govori film 'Dau', premijerno najavljen za festival u Kanu 2014. godine?

29. Ako mase u svojoj borbi za emancipaciju i stvarnu demokratiju iziskuju organizaciju, a sama organizacija po definiciji nosi u sebi klicu oligarhije, to je svaka organizacija potčinjena zakonu prema kojem njom, pre ili kasnije, mora da zavlada manjina. U sociologiji je ovo načelo poznato kao 'gvozdeni zakon oligarhije', a prvi ga je formulisao nemački sociolog koji se zvao kako?


30. Koji –izam u humanističkim naukama nastoji da objasni svoje polje proučavanja (mitologiju, književnost, jezik…) kao složeni sistem međusobno zavisnih delova? Obično se smatra da je potekao iz lingvističke teorije Ferdinanda de Sosira (1857-1913.), ali je posebno među francuskim intelektualcima doživeo širu primenu na različite društveno-humanističke oblasti poput sociologije, antropologije, psihoanalize, književne kritike i arhitekture.

Коментари

 1. 1. Belini koktel po Đovaniju Beliniju
  2. Maurichius
  3. Jerusalimski most žica
  6. Kadmo
  7. Libanu
  8. Alfredo Strosner
  9. Bersekeri
  10. Kandi
  11. Standard Oil"
  12. Hanau
  19. feng šui
  23. paso doble
  26. Ruj Lopez de Segura
  29. Robert Mihels
  22. Fleš mob


  ОдговориИзбриши
 2. 1.
  2. Morichuis
  3. Most Džejmsa Džojsa
  4.Toma Akvinski
  5.
  6. Kadmos
  7. Liban
  8. Alfredo Štrosner
  9.
  10. Kandi
  11. Shell oil
  12. Hanau
  13. Jokohama
  14.
  15. Danijel Dej Luis
  16.
  17. Nadam
  18. opal
  19. Feng šui
  20.
  21. Dead Kennedys
  22.
  23. Paso doble
  24. Afroazijske igre
  25. Margaret Kort
  26.
  27.
  28. Lav Landau
  29. Robert Mihels
  30.

  ОдговориИзбриши
 3. 3. Most Dzejmsa Dzojsa
  5. Druzi
  7. Liban
  10. Gal
  11. Standar oil
  13. Jokohama
  15. Danijel de Luis
  17. Nadam
  18. Topaz
  19. Feng Sui
  20. Roling Stons
  21. Ded Kenedis
  23. Ca ca ca
  24. Mediteranske igre
  28. Saharov
  29. Veber
  30. Eklekticizam


  ОдговориИзбриши
 4. 7.Liban
  9. berserk
  13. Jokohama
  15. Danijel Dej Luis
  19. feng sui
  24. mediteranske igre
  25. Margaret Kort

  ОдговориИзбриши
 5. 4. Toma Akvinski
  6. Kadmijum
  7. Stresner
  9. bersekeri
  10.šri džadžavardenpor kota
  11. standard ojl
  13. Jokoham - Tokio
  14. Dmitrij Tjomkin
  15. Danijel Del Luis
  19. fen šui
  21. Bijafra
  22. performans
  27. Apranet
  29. Kant

  ОдговориИзбриши
 6. 1. Belini
  2. Rijksgalerie
  3. Most Džejmsa Džojsa
  4. Toma Akvinski
  5. Maroniti
  6. Argon
  7. Liban
  8. Stresner
  9. Vikinzi
  10. Kandi
  11. Exxon Mobile
  12. Kasel
  13. Jokohama
  14.
  15. Danijel Dej Luis
  16. Čendler
  17.
  18.
  19. Feng-šui
  20. Rolling Stone
  21. Dead Kennedys
  22. Flash mob
  23. Paso Doble
  24. Mediteranske Igre
  25. Margaret Kort
  26.
  27.
  28.
  29. Adorno
  30. Multilateralizam

  ОдговориИзбриши
 7. Zahvaljujem se autoru, na kvalitetnim pitanjima, kao i svim čitaocima i učesnicima večerašnjeg kviza. Koristim priliku da pozdravim nove posetioce linka, naročito iz Indonezije i Španije. Do sledeće subote, sve najbolje!

  Ovo su odgovori na večerašnja pitanja:

  1. Đovani BELINI
  2. MAURICHUIS, MORICOVA KUĆA
  3. Most DŽEJMSA DŽOJSA (16. jun je Bloomsday)
  4. TOMA AKVINSKI
  5. DRUZI
  6. KADMO
  7. LIBAN
  8. Alfredo STRESNER
  9. BERSERKERI
  10. KANDI
  11. STANDARD OIL
  12. KASEL
  13. JOKOHAMA
  14. Dimitri TIOMKIN
  15. Danijel DEJ-LUIS
  16. Džejms M. KEJN
  17. NADAM ili NADOM
  18. TOPAZ
  19. FENG ŠUI
  20. ROLLING STONE
  21. DEAD KENNEDYS (bivši frontmen je Jello BIAFRA)
  22. FLASH MOB
  23. PASO DOBLE
  24. MEDITERANSKE IGRE
  25. Margaret KORT
  26. RUJ LOPEZ De Segura
  27. ARPANET
  28. Lav LANDAU
  29. Robert MIHELS, MIHELSOV GVOZDENI ZAKON OLIGARHIJE
  30. STRUKTURALIZAM

  ОдговориИзбриши
 8. 16 tačnih, zadovoljna sam. Veliki kiks mediteranske igre. Sjajan set.

  ОдговориИзбриши
 9. I kod mene 16 poena. Odličan rezultat, ponovo nisam imao velikih kikseva. Kasel i Flash mob sam izvukao iz "pete". Odlična pitanja, pozdrav svima!

  ОдговориИзбриши
 10. 1. Amareto
  2. -
  3. Most Bernarda Šoa
  4. Toma Akvinski
  5. Druzi
  6. Brom
  7. Liban
  8. Alfredo Štresner
  9. berserkeri
  10. Kolombo
  11. American Oil Company
  12. Magdeburg
  13. Jokohama
  14. -
  15. Danijel Dej Luis
  16. Rejmond Čendler
  17. –
  18. topaz
  19. feng šui
  20. Rolling Stone
  21. Dead Kennedys (pevač je Jello Biafra)
  22. hidden party
  23. paso doble
  24. Mediteranske igre
  25. Margaret Kort
  26. Fijanketo
  27. intranet
  28. Saharov
  29. Karl Marks
  30. eklekticizam

  ОдговориИзбриши
 11. Odličnih 14, kako je krenulo, mislio sam da će biti manje.
  Arpanet na vrh jezika, Džojs možda mogao da se zaključi.
  Bio sam u Osijeku na SOZAH-u, pa sad stigoh.
  Pozdrav svima!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I bravo za Dead Kennedys, jedan od mojih najomiljenijih bendova svih vremena. :)

   Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

FILMSKI SET, autora Vladimira Nikolića

KOMPLET ODGOVORA poslednjih 5 setova

ИСТОРИЈСКИ "ТАЈ-БРЕЈК"