Drugi pripremni test Aleksandra Divovića

Dragi prijatelji, kao i prethodne subote i večeras ćete imati prilike da sa ovog linka zaplovite u avanturu potrage za novim znanjima. Polako, ali sigurno, bliži se 12. oktobar i ekipa se okuplja. Podsećam da svoje prijave možete potvrditi putem FB-događaja, na telefon 060 71 09 461 ili putem e-maila zeljskikosta@yahoo.com ili čak i porukom u ovom linku. Uživajte u večerašnjem putovanju!

1. Čuveni brodvejski mjuzikl 'Violinista na krovu' i istoimena filmska drama, ovenčana sa tri Oskara na dodeli 1972. godine, nazvani su prema poznatoj slici 'Violinista' beloruskog slikara, čiji je život predmet dokumentarca nagrađenog Oskarom za najbolji kratki dokumentarni film 1964. godine. Koji slikar je u pitanju?

2. Pod kojim imenom semitskog porekla je poznat najviši oblik izopštenja iz jevrejske zajednice? Slično ekskomunikaciji u hrišćanskim crkvama, ovaj čin podrazumeva sveukupno isključenje lica iz zajednice, uz potpunu zabranu kontakta preostalih članova sa otpadnikom. Najpoznatija žrtva ovog vida verske cenzure kroz istoriju svakako je holandski filozof Baruh de Spinoza, ali i boljševički prvaci Lav Trocki i Grigoriji Zinovjev.

3. Izgrađena u neoklasicističkom stilu i smeštena poviše Dunava, istočno od Regensburga u Bavarskoj, po kom pojmu iz nordijske mitologije je nazvana nemačka kuća slavnih? U memorijalnom kompleksu dimenzija sličnih grčkom Partenonu nalazi se oko 65 plaketa i 130 bisti slavnih ličnosti, koje pokrivaju 2000 godina nemačke istorije, počev od germanskog vojskovođe Arminija, trijumfatora iz čuvene Bitke u Teutoburškoj šumi 9. godine n.e.

4. Jedna od najprestižnijih književnih nagrada u svetu, nagrada 'Buker', svake godine se dodeljuje za najbolji originalni roman na engleskom jeziku autorima iz zemalja Komonvelta i koje još dve države, čiji pisci ravnopravno ulaze u konkurenciju?

5. Mauzolej Gur Emir u Samarkandu zauzima važno mesto u istoriji islamske arhitekture jer je poslužio kao model za buduće monumentalne mogulske grobnice, kao što su Humajunov grob u Delhiju i znameniti Tadž Mahal u Agri. Koji turko-mongolski vladar je dao sagraditi ovaj mauzolej za svoje večno konačište?

6. Jedini grad u svetu koji je u potpunosti okružen netaknutim rimskim zidinama nalazi se na popisu Svetske baštine Uneska i glavni je grad istoimene provincije u autonomnoj španskoj pokrajini Galiciji. Kako se zove ovaj grad?

7. Najkrvaviji građanski rat u istoriji i sukob sa verovatno najviše ljudskih žrtava u Novom veku do Drugog svetskog rata bio je sukob između carske Kine pod vlašću dinastije Ćing i milenarističkih hrišćanskih pobunjenika, predvođenih Hong Sjiućuanom, vođen između 1850. i 1864. godine. Pod kojim imenom je poznat ovaj ustanak apokaliptičkih razmera?

8. Svrgavši 322. godine p.n.e. sa vlasti lokalne satrape koje je u zapadnoj Indiji postavio Aleksandar Veliki, Čandragupta, prvi car ujedinjene Indije, udario je temelje jednom od najvećih carstava tog vremena i svakako najvećem carstvu u čitavoj istoriji Indijskog potkontinenta. Kako se zvala ova imperija?

9. Deminutiv ženskog imena Jekaterina uzet je za naslov popularne ruske ratne pesme, komponovane 1938. godine, o devojci koja čezne za voljenim dok je on na odsluženju vojne obaveze. Sovjetski raketni bacači BM-8, BM-13 i BM-31 koje je koristila Crvena armija nazivani su istim imenom. Koje ime je u pitanju?

10. Kako se zvala italijansko-švedska balerina iz ere romantičnog baleta i centralna ličnost u istoriji evropskog plesa koja je u klasični balet uvela pozu prekrštenih ruku i po prvi put u baletu 'Silfide' izvela nastup na vrhovima prstiju (en pointe), u preteči špic cipela specijalno oblikovanih za nju?

11. U nekoliko dela Aleksandra Dime Starijeg, kao i u priči Vašingtona Irvinga 'Hotel u Teračini', slavni napolitanski gerilac Mikele Peca figurira kao jedan od glavnih likova, ali pod svojim popularnim imenom koje se našlo i u naslovu opere Danijela Obera iz 1830. godine. Pod kojim imenom nam je poznatiji Mikele Peca?

12. Kako se zove francuski muzički duo koji izvodi haus muziku, a od 2001. godine prepoznatljiv je i po vizuelnim nastupima prepunim specijalnih efekata, tokom kojih su članovi benda obično obučeni u futurističke kostime i maske? Apsolutni ovogodišnji hit 'Get Lucky' potpisuje upravo ovaj dvojac.

13. Italijansko belo penušavo vino proseko, kao i popularni dezert tiramisu potiču iz ovog grada. Sedišta italijanskih odevnih brendova 'Beneton', 'Lotto' i 'Diadora' takođe se nalaze u ovom gradu ili u njegovoj neposrednoj blizini.  Koji grad i središte istoimenog okruga u pokrajini Veneto je u pitanju?

14. Skup pravila iz 1993. godine koja definišu koja država je podobna za pridruženje Evropskoj uniji ( ___________ kriterijumi) i najpoznatija interpretacija kvantne mehanike, koju su razvili Nils Bor i Verner Hajzenberg 1924-1927. godine, nazvani su prema jednoj evropskoj prestonici. Kojoj?

15. Najveće zaštićeno područje u Mađarskoj i najveća travnata površina u Evropi proteže se na oko 800 km² i deo je Velike mađarske ravnice. Proglašena za prvi nacionalni park u Mađarskoj 1973, a na popisu Svetske baštine Uneska od 1999. godine, ova stepa tokom druge polovine 20. veka služila je mađarskim staljinistima za internaciju političkih protivnika, po uzoru sovjetskih gulaga u Sibiru. Kako se zove ovaj nacionalni park?

16. Arhipelag od osam atola i dva potopljena koralna grebena sa okolnim vodama u centralnom Pacifiku Vlada Republike Kiribati proglasila je za zaštićeno područje u januaru 2008. godine; zahvatajući površinu od 410 500 km², ova oblast postala je tako najveća zaštićena morska oblast na svetu. Kako se zovu ova ostrva, poznata i kao predmet poslednjeg pokušaja kolonijalne ekspanzije Britanske imperije krajem 1930-ih godina?

17. Temelj ekonomije u Južnoj Koreji nakon Korejskog rata predstavlja oblik udruživanja u velike poslovne konglomerate, odnosno korporacije u vlasništvu uglavnom jedne porodice. Najznačajniji predstavnici ove ekonomske formacije su Hyundai, Daewoo, Samsung i LG. Kojim južnokorejskim terminom se naziva ovakav tip poslovnog udruživanja?

18. Međunarodni umetnički festival 'Bele noći', koji se godišnje održava u Rusiji u sezoni polarnih dana, svake godine kulminira spektakularnim šouom 'Skarletnih jedara' kome prisustvuje više miliona posetilaca, što ga čini najvećim javnim događajem na otvorenom u celoj Rusiji. Razumljivo je da je to jedan od najjačih turističkih aduta kog ruskog grada?

19. Emulzija žumanaca i putera, žačinjena limunovim sokom, solju i biberom, predstavlja jedan od pet fundamentalnih sosova francuske visoke kuhinje (Haute cuisine) i neizostavan sastojak jaja Benedikt. Kako se zove ovaj francuski umak, koji se obično služi sa povrćem kao što su kuvane špargle?

20. Neporažen u dosadašnjoj profesionalnoj bokserskoj karijeri i osmostruki šampion sveta u pet različitih težinskih kategorija, kako se zove američki bokser koji je prema časopisima 'Forbs' i 'Sports Illustrated' bio uverljivo najplaćeniji sportista 2012. godine?

21. Između kojih italijanskih gradova se od 1907. svake godine vozi najduža jednodnevna profesionalna biciklistička trka u dužini od 298 km?

22. Višestruki osvajač olimpijskih medalja i sa 6 zlatnih odličja najbolji olimpijac na OI u Barseloni 1992. godine smatra se najboljim gimnastičarem svih vremena, jer je jedini bio svetski prvak u svih 8 gimnastičkih disciplina. Kako se zove beloruska legenda gimnastičkog podijuma?

23.  Koji film Jozefa fon Šternberga iz 1930. godine, sa Marlen Ditrih i Emilom Janingsom u glavnim ulogama, je zasnovan na romanu Hajnriha Mana 'Profesor Unrat'?

24. Njegov nastup u filmskom klasiku 'Mesto pod suncem', snimljenom prema romanu Teodora Drajzera 'Američka tragedija', smatra se jednom od prekretnica u metodama glumačkog performansa. Za tu ulogu bio je nominovan za Oskara za najboljeg glavnog glumca, pa je njegov glavni rival za isto priznanje, Marlon Brando, glasao za njega. On je uzvratio glasom za Branda za njegov nastup u filmu 'Tramvaj zvani želja'. O kom glumcu je reč?

25. Kako se zove roman Vilijama Stajrona iz 1979. godine, docnije uspešno adaptiran u film, koji za predmet ima posleratnu sudbinu poljske imigrantkinje koja je preživela Holokaust i posledice njene mučne odluke da za život svog sina žrtvuje život mlađe ćerke u Aušvicu?

26. Sa 540,1 m visine moskovski radio i televizijski toranj, sagrađen povodom 50-ogodišnjice Oktobarske revolucije, predstavlja najviši samostojeći objekat u Evropi i sedmi po visini u svetu, a ime je dobio po moskovskom distriktu u kome se nalazi. Kako se zove ova struktura?

27. Bio je prvi čovek za koga se zna da je preduzeo seciranje ljudskog tela; ustanovio je razliku između arterija i vena, prvi je otkrio očni živac i Eustahijevu tubu i dokučio da je mozak središte pameti (što je kasnije poricao Aristotel, tvrdeći da je stanište inteligencije srce). On je takođe u svojim raspravama udario temelj embriologiji. Kako se zvao ovaj starogrčki filozof, teoretičar medicine i Pitagorin učenik?

28. Nastanjene u severnim predelima Južne Amerike i u oblasti južnih Kariba, ove ptice noću napuštaju svoja skloništa i uz pomoć eholokacije daju se u potragu za hranom.  Kako se zove jedina vrsta noćnih ptica letačica koje se hrane voćem, po kome su i dobile naziv (napomena – novozelandski kakapo je neletačica)?

29. Kako se zvao ruski matematičar i ekonomista, jedini dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju iz Sovjetskog Saveza, koji je 1975. godine nagrađen za razvoj i doprinos teoriji optimalne alokacije resursa?


30. Maksimum proizvodnje nafte sa jednog ili više naftonosnih polja do planete u celini, posle koga nužno dolazi do opadanja naftnih resursa po modelu zvonaste krive, nazvan je po američkom geologu i geofizičaru, koji je predvideo da će SAD svoj vrhunac u proizvodnji nafte dostići oko 1970-e, da bi svega nekoliko godina kasnije izbila prva višegodišnja naftna kriza. Kako se naziva tačka u kojoj, prema ovoj teoriji, dolazi do maksimuma u proizvodnji nafte?

Коментари

 1. 1. Mark Šagal
  2. -
  3. Asgard
  4. SAD i Kanada
  5. Tamerlan
  6. Lugo
  7. Opijumski ustanak
  8. Parćansko carstvo
  9. Kaćuša
  10. Aksel
  11. D'Artanjan
  12. Daft Punk
  13. Trevizo
  14. Kopenhagen
  15. Kekeš
  16. Božićna ostrva
  17. merdžer
  18. Sankt Peterburg
  19. Sauce Hollandaise
  20. Mejveder
  21. Milano-Peruđa
  22. Vitalij Ščerbo
  23. Plavi Anđeo
  24. Džejms Stjuart
  25. Sofijin izbor
  26. Ostankino
  27. Hipokrat
  28. uljare/uljašice
  29. Saharov
  30. Džonson

  ОдговориИзбриши
 2. 1. Mark Šagal
  2. Herem
  3. Gamhof
  8. Gupta Carstvo
  11. Marija Taljoni
  14. Kopenhagen?
  16. Nikumaroro?
  19. ratatuj?
  29. Leonid Vitaljevič Kantorovič
  23. Plavi anđeo?  ОдговориИзбриши
 3. 1.Mark Šagal
  4.Francuska i Nemačka
  5.Tamerlan
  6.Santjago de Kompostela
  7.Rat strela
  8.Mogulsko carstvo
  9.Kaćuša
  12.Daft pank
  13.Trevizo
  14.Cirih
  18.San Peterzburg
  24.Stjuart
  25.Sofijin izbor
  26.Ostapkino


  ОдговориИзбриши
 4. 1. Mark Šagal
  2. herem
  3. valhala
  4.
  5. Tamerlan (Timur Lenk)
  6. Santjago de Kompostela
  7.
  8. Maurja
  9. Kaćuša
  10.
  11.Fra Diavolo
  12.Daft Punk
  13.Trevizo
  14.Kopenhagen
  15.
  16.Feniks
  17.
  18.Sankt Peterzburg
  19.bešamel mi jedino pada na pamet
  20.
  21.
  22.
  23.Plavi anđeo
  24.
  25.Sofijin izbor
  26.Ostankino
  27.
  28.
  29.
  30.optimum?

  Nijedan test do sad mi nije legao više nego ovaj. Pohvale autoru.

  ОдговориИзбриши
 5. 1. Ilja Rjepin
  3. SAD i Indija
  5. Timur Lenk
  6. Santjago de Kompostela
  7. Rjabinuška
  13. Venecija
  15. Hortobađi
  18. Sankt petersburg
  19. majonez
  20. Flojd Meveder
  22. Vitalij Ščerbo
  23. Plavi anđeo
  24. Montgomeri Klift
  26. Ostrankino

  ОдговориИзбриши
 6. 1. Mark Šagal
  3.Valhala?
  4.Indija i Pakistan?
  5.Timur Lenk?
  7. Tajpingški ustanak
  8.Maurja?
  9.Kaćuša?
  11. Fra Diavolo?
  12.Daft Punk
  14.London?
  16. Feniks
  18.Vladivostok?
  23.Plavi anđeo
  25.Holokaust?

  ОдговориИзбриши
 7. 1. Mark Šagal
  2.
  3. Valhala
  4. Indija i Južno afrička Republika
  5. Tamerlan
  6.
  7. Bokserski ustanak
  8. Pind
  9. Kaćuša
  10.
  11.
  12. Daft Punk
  13. Trevizo
  14. Lisabon
  15.
  16. Pitkern
  17.
  18. Sankt Peterburg
  19. Holandez sos
  20. Flojd Mejveder junior
  21. Milano-San Remo
  22. Vitalij Ščerbo
  23. M
  24. Spenser Trejsi
  25. Sofijin izbor
  26. Ostankino
  27.
  28.
  29.
  30. Naftni bum

  ОдговориИзбриши
 8. Ovo su odgovori:

  1. Mark ŠAGAL
  2. HEREM
  3. VALHALA
  4. REPUBLIKA IRSKA i ZIMBABVE
  5. TAMERLAN, TIMUR, TIMUR LENK
  6. LUGO
  7. TAJPINŠKI USTANAK
  8. MAURIJSKO CARSTVO
  9. KAĆUŠA
  10. Marija TALJONI
  11. FRA DIAVOLO
  12. DAFT PANK
  13. TREVIZO
  14. KOPENHAGEN
  15. HORTOBAGI
  16. FENIKS OSTRVA
  17. ČEBOL
  18. SANKT PETERBURG
  19. HOLANDEZ SOS
  20. Flojd MEJVEDER
  21. MILANO i SAN REMO
  22. Vitaliji ŠČERBO
  23. PLAVI ANĐEO
  24. Montgomeri KLIFT
  25. SOFIJIN IZBOR
  26. OSTANKINO TORANJ
  27. ALKMEON iz Krotona
  28. ULJAŠICE, ULJANE PTICE ili GUAČARO
  29. Leonid KANTOROVIČ
  30. HABERTOV VRHUNAC (Hubbert peak), po Merionu HABERTU

  ОдговориИзбриши
 9. Imam petnaest poena, vrlo sam zadovoljna. Teško da sam ikada imala bolji rezultat. Pozdrav svima, vidimo se u Perlezu :)

  ОдговориИзбриши
 10. Za mene 13 tačnih. Dosta dobar rezultat, ali dva velika propusta-Kopenhagen i Plavi Andjeo. Za razliku od Milice, nisu baš pitanja po mom ukusu, mnogo odgovora za koje prvi put čujem.

  ОдговориИзбриши
 11. 8/30,malo lošije nego prošle nedelje kad je bilo 11/30.Veliki propusti su mi Sofijin izbor i Hortobagi,sve ostalo podnošljivo.Pitanja su taman kako treba,teža od pitanja koja se pojavljuju na WQC i na državnom,ali ne puno teža.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

FILMSKI SET, autora Vladimira Nikolića

KOMPLET ODGOVORA poslednjih 5 setova

ИСТОРИЈСКИ "ТАЈ-БРЕЈК"