U susret WQC 2013., treći deo


SVET

1. Kako se zove glavni grad Autonomnog ujgurskog regiona Sikjang u Kini, koji je prema 'Ginisovoj knjizi rekorda' najudaljeniji grad od bilo kog mora u svetu, smešten na udaljenosti od oko 2500 km od najbliže morske obale?

2. Porodica turkijskih jezika dobila je ime po srednjoazijskom planinskom kompleksu na kome izviru i velike sibirske reke Ob i Irtiš. Kako se zove ovaj planinski sitem, čije ime na regionalnim jezicima znači 'Zlatna planina'?

3. Izvorno sagrađena kao crkva posvećena svetoj Genovevi u kojoj je trebalo da počivaju njene mošti, koja zgrada u Latinskoj četvrti Pariza je služila kao sekularni mauzolej u kome su sahranjivani slavni Francuzi od smrti velikog govornika i državnika grofa Miraboa 1791. godine?

4. Oko 4500 godina Velika piramida u Gizi predstavljala je najvišu piramidalnu strukturu na svetu. Od 1972. godine taj primat preuzeo je neboder 'Transamerika piramida', koji je kratko vreme bio i najviši oblakoder u Americi zapadno od Misisipija. U kom američkom gradu se nalazi ovaj gorostas?

5. Dve punopravne članice Ujedinjenih nacija dobile su imena po ličnostima iz Starog zaveta. Ako je jedna od njih Izrael, koja je druga?

6. Kao jedina zgrada u svetu u kojoj se nalazi sedište sve tri grane javne vlasti jedne zemlje (izvršne, zakonodavne i sudske), kako se zove palata u centru Kopenhagena u kojoj su smešteni danski Parlament, kabinet danskog Premijera i danski Vrhovni sud?

7. Zaštićeno prirodno područje 'Tri paralelne reke' u kineskoj provinciji Juan, uvršteno i na popis Svetske baštine Uneska, konstituišu gornji slivovi velikih reka Jangce, Mekong i koje treće reke, koja delom čini sastavni deo granice između Mijanmara i Tajlanda?

8. Slavu je stekao svojim ekspedicijama preko Grenlanda i putovanjem brodom 'Fram' preko Arktičkog okeana. Na skijama i sankama sa psećom vučom prvi je prešao i istražio unutrašnjost Grenlanda 1888. godine. U poslednjoj deceniji života posvetio se radu u Ligi naroda i u nasleđe čovečanstvu ostavio važnu međunarodnu ispravu, koju su, među mnogim licima u svetu, koristili Igor Stravinski, Mark Šagal i Sergej Rahmanjinov. Osam godina pre smrti postao je laureat Nobelove nagrade za mir. O kom humanisti, istraživaču i diplomati je reč?

9. Pnom Oral, najviši vrh Kambodže (1813 m), deo je planinskog masiva koji deli ime sa trećim najskupljim začinom na svetskom tržištu (posle šafrana i vanile), čiji je najveći proizvođač i izvoznik Gvatemala. Koje je to ime?

10. Ploveći iz Akapulka u Meksiku 1592. godine, u službi španskog kralja Filipa II, ovaj grčki moreplovac tvrdio je da je istražio polulegendarni prolaz Anijan, koji danas nosi njegovo ime i čini deo međunarodne granice između SAD i Kanade. Takođe, jedna od vulkanski najaktivnijih tektonskih ploča dobila je ime po ovom istraživaču. Kako se on zvao?

Коментари

  1. 1. Urumki
    2. Altaj
    3. Mon Martr
    4. San Francisko
    5. Jermenija
    7. Iravadi
    8. Nunsen
    9. Karamfilic

    ОдговориИзбриши
  2. 1.Urumči
    3.Palata invalida
    4.Las Vegas?
    6.Kristijansborg
    7.saluen?
    8.Nansen

    ОдговориИзбриши
  3. 5. Како је ово з..... питање, решење на тацни али бих прекопавао по глави ко зна колико дуго, срећом Аца ме је већ раније поштедео мука :-)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)