U susret WQC 2013, šesti deo


SPORT

1. Kirani Džejms, višestruki omladinski i juniorski svetski prvak u trkama na 200 i 400 m i osvajač zlatne medalje na 400 m na Svetskom atletskom prvenstvu u Daeguu 2011. godine, u istoj disciplini na Olimpijskim igrama u Londonu prošle godine okitio se zlatnim odličijem i tako osvojio prvu olimpijsku medalju za koju državu?

2. Naširoko smatran za kreativnog genija i najboljeg napadača u istoriji igre, koji sovjetski šampion sveta u šahu je imao urođeni deformitet ektrodaktilije u desnoj ruci, koji je njegovoj šaci davao karakteristični izgled jastogovih klešta?

3. Razvijena od finske kompanije 'Remedy Entertainment' 2001. godine za Microsoft Windows platformu, ova video igra u neo-noar stilu sadrži brojne aluzije na nordijsku mitologiju, posebno na mit o Ragnaroku. Na razvoj igre u velikoj meri uticala je honkoška akciona kinematografija, s posebnim osvrtom na delo Džona Vua. Igra je dobila brojne pozitivne recenzije i nagrade, među kojima i BAFTA nagradu. Po njenim motivima snimljen je i istoimeni film 2008. godine s Markom Volbergom u glavnoj ulozi. O kojoj video igri je reč?

4. On je jedini ski skakač u istoriji koji je osvojio svih pet velikih takmičenja u tom sportu: zlato na Olimpijskim igrama, Svetski šampionat u ski skokovima, Svetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama, Svetski kup i turneju Četiri skakaonice. Kako se zove ovaj finski ski skakač, koji je osvojio tri zlatne medalje na ZOI u Kalgariju 1988. godine?

5. Kako se zove srednjoazijska varijanta pola i nacionalni sport Avganistana u kome se nadmeću dve ekipe na konjima, a umesto lopte koriste obezglavljeno kozije telo? Poeni se postižu tako što se telo životinje ubaci u označeno polje na protivnikovom delu terena.

6. Po kom bivšem francuskom teniseru i kasnije predsedniku Međunarodne teniske federacije (1977-1991.) je dobio ime centralni teran na Rolan Garosu, dom Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu?

7. Nazvana po čuvenoj srednjovekovnoj tvrđavi na jugu Francuske pod zaštitom Uneska, kako se zove nagrađivana i za PC višestruko adaptirana društvena igra na tabli koja je nastala u Nemačkoj 2000. godine?

8. 'Kup Amerika' je najstariji aktivni trofej u međunarodnom sportu, prvi put dodeljen daleke 1851. godine, 45 godina pre prvih modernih Olimpijskih igara. U kom sportu se dodeljuje ovaj trofej?

9. Igrajući u napadu koji još uključivao Puškaša, di Stefana i Genta, koji francuski fudbaler je s Real Madridom osvojio tri uzastopne titule u Kupu šampiona između 1957. i 1959. i 1970. godine postao prvi fudbaler koji je nagrađen ordenom Legije časti?

10. U doslovnom značenju 'farmerska kuća', kako se zove Barselonina omladinska fudbalska akademija koja je 2010. godine postala prva omladinska škola koja je trenirala svu trojicu finalista u izboru za 'Zlatnu loptu' u istoj godini – Andreasa Inijestu, Lionela Mesija i Ćavija Ernandeza?

Коментари

  1. 1. Grenada
    2. Talj
    4. Mati Nikenen
    6. Filip Šatrije
    10. kantera

    ОдговориИзбриши
  2. 2. Talj?
    4. Mati Nikenen,ko bi drugi
    6. Filip Satrije
    8. Jedrilicarstvo (trka haj-tek jedrilica)
    9. Zil Rime?

    ОдговориИзбриши
  3. Asistencije:

    5. B.....I
    7. K......N
    9. R...N K...
    10. La M....

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)