U susret WQC 2013., sedmi deo


MEDIJI

1. Ovaj grad se nalazi oko 150 km jugozapadno od Denvera. Osobenost je da je u njemu skoro uvek zima i obično sneg na tlu. Zastava grada je promenjena iz rasističke slike na kojoj belci linčuju jednog crnog čoveka u politički korektnu zastavu na kojoj crnog čoveka linčuju pripadnici svih rasa i nacionalnosti, uključujući drugog crnca. Koji grad je u pitanju?

2. 2003. godine postao je prvi Amerikanac koji je dobio francusku filmsku nagradu Cezar za najbolju glavnu mušku ulogu i najmlađi dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca, za rolu Vladislava Špilmana. Koji glumac i film su u pitanju?

3. Kako se zove britanski autor, često spominjan kao najbolji pisac grafičkih novela u istoriji, najpoznatiji po svom radu u strip mediju u kome je stvorio serije 'Watchmen', 'V for Vendetta', 'From Hell' i 'The League of Extraordinary Gentlemen', sve uspešno adaptirane u filmska ostvarenja?

4. Prvi film Akire Kurosave na nejapanskom jeziku, rađen u sovjetsko-japanskoj produkciji 1975. godine, odmah je pobrao sjajne kritike i osvojio Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Kako se zove ovaj film, baziran na istoimenim memoarima Vladimira Arsenjeva iz 1923. godine o njegovom istraživanju najistočnijih krajeva Rusije početkom 20. veka?

5. U australijskoj tradiciji jedni ga smatraju hladnokrvnim ubicom, a drugi narodnim herojem i simbolom irsko-australijskog otpora anglo-australijskoj vladajućoj klasi. Kako se zvao australijski vagabundo iz druge polovine 19. veka koga su u naslovnim ulogama na filmu igrali Mik Džeger (1970. godine) i pokojni Hit Ledžer (2003. godine)?

6. Njen izostanak iz nominacija za Nobelovu nagradu za književnost tokom 1930-ih godina bivši sekretar Švedske akademije nauka Peter Englund nazvao je greškom, mada je 1961. godine, kada je Ivo Andrić postao laureat, završila na trećem mestu po broju glasova.  Počela je da objavljuje u Danskoj pod pseudonimom Osceola, imenom vođe Seminola Indijanaca, verovatno inspirisana očevom vezom sa američkim domorocima. Najpoznatija je po delima  'Van Afrike' i 'Babetina gozba', koja su adaptirana u veoma hvaljene filmove, nagrađene Oskarom za najbolji film i najbolji film na stranom jeziku. Kako se zvala ova danska spisateljica?

7. Napuštajući svoj stan ujutro 3. aprila 1889. godine, Fridrih Niče je ugledao kočijaša kako tuče svog konja na fijakerskoj stanici na Trgu Karla Alberta u Torinu. Uz plač je potrčao preko trga i obgrlio vrat životinje. Tada je izgubio svest i pao na zemlju, još uvek grleći uplašenog konja. Kada se osvestio nije više bio on: počelo je poslednjih 11 godina njegovog života koje će provesti gotovo potpuno pomračenog uma. Kako se zove filmsko remek-delo mađarskog reditelja Bele Tara iz 2011. godine, koje počinje opisom navedenog događaja i za svoj predmet ima kasniju sudbinu konja iz ove priče?

8. Konačno oborivši rekord filma 'Prohujalo s vihorom' po broju osvojenih Oskara, ovaj velelepni MGM-ov mjuzikl Vinsenta Minelija uzeo je devet Akademijinih nagrada, uključujući i one za najbolji film i najbolju režiju. Dan pošto je film osvojio rekordnih devet Oskara, telefonski operateri MGM-a bili su instruisani da se na telefone javljaju rečima 'M-__________-M'. Dopisati naziv filma.

9. Dvojica glumaca do sada su posthumno dobijali Oskara za najboljeg glumca i obojica su bili Australijanci. Poslednji je Hit Ledžer koji je na godišnjicu svoje smrti 2009. godine dobio Oskara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu 'Mračni vitez'. Kako se zvao njegov zemljak koji je za rolu otkačenog TV voditelja u satiričnom filmu 'Network' iz 1976. iduće godine postao prvi posthumno proglašeni dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca? Čuvena je njegova rečenica iz tog filma - 'Pakleno sam ljut i ovo više neću da trpim', koja se našla na 19. mestu AFI-jeve liste 100 najboljih filmskih citata.

10. Ova kriminalistička drama Agate Kristi ne samo da je najduže izvođen pozorišni komad u istoriji, koji je zaključno s novembrom 2012. navršio 25 000 izvođenja od svoje premijere 1952. godine, nego se smatra i najdugovečnijim šouom bilo koje vrste u modernom dobu. Predstava je takođe poznata po svom veleobrtu na kraju, zbog koga se od publike tradicionalno traži da ga ne otkriva po izlasku iz pozorišne sale. Kako se zove ovaj komad, koji se i dalje izvodi u londonskom pozorištu 'Sveti Martin'?

Коментари

  1. 2. Edrijen Brodi (bas cesto pitanje izgleda)
    3. Alan Mur

    ОдговориИзбриши
  2. 1. South Park
    2. Adrien Brody - Pijanista
    4. Dersu Uzala
    6. Karen Bliksen
    7. War Horse
    10. Mišolovka

    ОдговориИзбриши
  3. 2.Brodi
    3.Alan Mur
    4.dersu Uzala
    5. ned Keli
    6.karen Bliksen
    10.Misolovka

    ОдговориИзбриши
  4. Takođe, iz petog seta: 8

    i iz šestog seta: 5, 7, 9 i 10.

    ОдговориИзбриши
  5. Jedna ispravka, Spilbergov Warhorse je obicna limunadica prema Tarovom Torinskom konju, to su dva razlicita filma.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)