U susret WQC 2013., peti deo


LIFESTYLE

1. Italijanski destilater Antonio Bendeto Karpano proslavio se u 18. veku receptom kog pića kada je u belo vino dodao koktel bilja i začina? Karpanov brend i danas se proizvodi po originalnom receptu, uz 'Punt e Mes' marku kvaliteta koja je nešto gorčija i aromatičnija.

2. Bio je rođeni Nemac grčkog porekla, koji je u školskim danima zbog svog prezimena bio ismevan kao Hristov ubica. Za vreme Prvog svetskog rata, kao britanski ratni zarobljenik, interniran je na Ostrvo Man (Isle of Man). Istražujući načine rehabilitacije žrtava pandemije gripa, 1918. godine, koji su bili vezani za krevet, on je osmislio fitnes sistem pokreta i vežbi, pogodan da se praktikuju i uz takva ograničenja kontrolisanog bolničkog okruženja, koji će docnije postati poznat pod imenom kontrologija. Kako se zvao ovaj entuzijasta?

3. Prvi put otkrivena u oblasti Kvango u Belgijskom Kongu i dovedena u vezu s glađu, konzo je epidemijska paralitička bolest koja se povezuje s višenedeljnim isključivim konzumiranjem koje biljke, kultivisane zbog svog jestivog korena od koga se posebnim postupkom dobija brašno? Iako je poreklom iz Južne Amerike, najveći proizvođač ove biljke danas je Nigerija.

4. Slavljen kao najuticajniji franko-belgijski strip crtač još od Eržea (autora 'Tintina'), Žan Žiro je ostao upamćen po svojim naučno-fantastičnim stripovima kao što su 'Arzah' i 'Crni inkal', koje je napisao pod pseudonimom koji vas može asocirati na nemačkog matematičara iz 19. veka. Koji je to pseudonim?

5. Dovršen 2012. godine, Abradž al-Bajt je hotelski kompleks koji drži nekoliko svetskih rekorda. U svom sastavu ima najvišu sat-kulu na svetu, najveći satni brojčanik prečnika 43 m i najveću spratnu površinu među svim zgradama. Sa 601 m visine, Kraljevska sat-kula predstavlja i drugu najvišu zgradu na svetu posle Burž Kalife. U kom gradu se nalazi ovaj hotel?

6. Kako se zove slavna francuska manufaktura tapiserija iz Pariza, koju je u 15. veku na obalama reke Bijevre osnovala istoimena porodica bojadžija, najpoznatija po snabdevanju svojim dezenima dvora Luja XIV i kasnijih monarha?

7. Smeštena na obalama Tirenskog mora u južnoj Italiji, prva medicinska škola u svetu, osnovana u 9. veku, nalazila se u kom gradu, koji je kratko vreme u toku Drugog svetskog rata 1944. godine bio i italijanska prestonica?

8. Koji parfem, napravljen za pariskog modnog dizajnera Žana Patua od strane parfimera Anrija Almerasa 1929. godine, je u javnom glasanju za 'Miris veka' 2000. godine osvojio FiFi nagradu, svojevrsnog parfimerijskog Oskara, potukavši svog velikog rivala Chanel No. 5?

9. Katarinin dvorac u Carskom Selu, nedaleko od Sankt Peterburga, služio je kao letnja rezidencija ruskih careva. Zgrada je bila najpoznatija po jednoj od svojih soba, koja je zbog izuzetne lepote bila prozvana 'osmim svetskim čudom'. Sobna dekoracija bila je izrađena na podlozi od zlata i ogledala od panela koje materije, koja se uprkos činjenici da nema kristalnu strukturu smatra dragim kamenjem? Za vreme Drugog svetskog rata raskošna dekoracija je uklonjena i nikada više nije viđena.

10. Najranija referenca na ovaj predmet sadržana je u Eshilovoj tragediji 'Agamemnon'. U komadu, Agamemnon, kralj Argosa, se vraća iz Trojanskog rata i njegova supruga Klitemnestra ga kod kuće dočekuje sa ovim predmetom, najverovatnije da mu ulije osećaj lažne sigurnosti jer planira da ga ubije. Koji često korišćeni predmet na pozornici svetskog glamura je u pitanju?

Коментари

  1. 1. Vermut
    3. Slatki kromrir?
    5. Meka
    9. Cilibar
    10. Crveni tepih

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)