U susret WQC 2013, drugi deo


ISTORIJA

1. Služio je kao mesto sahrane Julija Cezara.  Na njemu se takođe nalaze Dom vestalki, hramovi Saturna, Kastora i Poluksa i Maksencijeva bazilika. Renesansni umetnici su iznova otkrili principe klasične arhitekture proučavajući njegove ostatke. Edvard Gibon je inspiraciju za svoje kapitalno delo 'Opadanje i propast Rimskog carstva' dobio posle šetnje kroz njegove ruševine. Koji lokalitet je u pitanju?

2.  Proklet slepilom od boginje Atine i, zbog udaranja para zmija, Herinom voljom na sedam godina pretvoren u ženu, ovaj slepi tebanski prorok bio je privlačan literarni motiv, pa se njegov lik pojavljuje u 'Odiseji', 'Antigoni', 'Božanstvenoj komediji', 'Pustoj zemlji' Tomasa Eliota i mnogim drugim. Kako se zvao tragični tebanski prorok, koji je pored dara proroštva imao i sposobnost razumevanja ptičijeg peva?

3. Njegova smrt prikazana je na spektakularnoj slici Ežena Delakroa iz 1827. godine. Suočen s padom svog grada, zapovedio je da mu se pobiju sve sluge i kurtizane, uništi svo njegovo blago, a potom zapali palata u kojoj je izgoreo. U antičkim izvorima figurira kao poslednji car moćnog Asirskog carstva, čija dekadentnost će postati omiljen književni i umetnički motiv u epohi romantizma.  Njegova sudbina poslužila je kao model na osnovu koga su na Zapadu stvoreni negativni stereotipi koji se vezuju uz Orijent - hedonizam, dekadencija, razvrat i despotizam. Kako se zvao ovaj egzotični istočnjački vladar?

4. Koje je zajedničko ime za mirovne sporazume iz 1299, 1763, 1783, 1856 i 1898. godine kojima su okončani Albižanski krstaški rat, Sedmogodišnji rat, Američki rat za nezavisnot, Krimski rat i Špansko-američki rat?

5. Kako se zvao češki vojskovođa koji je za vreme danske intervencije u Tridesetogodišnjem ratu (1625 – 1629. godine) ponudio svoje usluge caru Svetog rimskog carstva Ferdinadu II i postao vrhovni zapovednik vojske Habzburške monarhije? Svoju čuvenu dramsku trilogiju iz 1799. godine Fridrih Šiler je posvetio i nazvao po njemu.

6. Bio je to prvi i jedini neosvećeni poraz Mongola u 43 godine, koliko je bilo prošlo otkako su krenuli u osvajački pohod na zapad. Premda je u ovoj bici iz 1260. godine sudelovalo relativno malo vojnika, ona se smatra jednom od najvažnijih bitaka u istoriji. Zahvaljujući ishodu te bitke, islamska civilizacija je, posle propasti Bagdadskog kalifata 1258. godine, bila pošteđena uništenja, srušio se mit o nepobedivosti Mongola, a pobednička mamelučka vojska je ponovo osvojila izgubljena područja i sprečila pad Egipta. U doslovnom značenju 'Golijatov izvor', kako se zove mesto u Galileji kod koga se odigrala ova sudbonosna bitka?

7. U Nemačkoj ovaj grad uživa status kakav Vindzor ima u Velikoj Britaniji. U njemu se nalazila rezidencija pruskih kraljeva i nemačkih kajzera do 1918. godine. Čuvena palata Sansusi Fridriha Velikog i istoimeni park predstavljaju najveću znamenitost grada i najveće mesto na listi Svetske baštine Uneska u Nemačkoj. Najvažnija međunarodna konferencija posle Drugog svetskog rata održana je u ovom gradu jula 1945. godine. Koji je to grad od višestrukog istorijskog i kulturnog značaja?

8. Ugovorom iz Brede 1667. godine između Engleske i Holandije dogovoreno je ozvaničenje postojećeg stanja u pogledu suvereniteta nad osvojenim teritorijama. Holandija je Engleskoj prepustila Novi Amsterdam, koji će docnije postati poznat pod imenom Njujork, a od Engleza je zauzvrat dobila pravo da kolonizuje koju državu, čije stanovništvo danas pretežno sačinjavaju potomci radničke Hindu imigracije iz 19. veka?

9. Legendarni brod 'Flore de la Mar' ('Cvet mora') vraćao se sa osvajačkog pohoda na Malaku 1511. godine natovaren neprocenjivim dragocenostima, od kojih je većina bila dar kralja Sijama portugalskom kralju, kada je snažna oluja potopila brod nedaleko od obala Sumatre. Koji portugalski vojskovođa i plemić je bio zapovednik ovog broda, najbogatijeg plovila izgubljenog na otvorenom moru, čije blago nikada nije pronađeno?

10. Bio je jedan od glavnih rukovodilaca boljševika, lider Oktobarske revolucije i kasnije zapovednik Crvene armije u Ruskom građanskom ratu. Najzaslužniji je za poraz belogardejskog generala Petra Vrangela na Krimu 1920. godine i njegovo proterivanje izvan granica Rusije. Po njemu je imenovano mnoštvo ulica, trgova, ustanova, pa i glavni grad Kirgistana koji je od 1926. do 1991. godine nosio njegovo ime. Kako se zvao ovaj čuveni boljševički vojskovođa?

Коментари

  1. 2. Tiresije
    4. Pariski mir
    7. Podzdam
    8. JAR

    ОдговориИзбриши
  2. Pomoći za preostala pitanja:

    5. V........N
    6. A.. DŽ....

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. TAČNO! Gotov set. Još samo jedno od večeras najjednostavnijih pitanja, u setu "SVET".

      Избриши
  4. 5. Albreht Valenštajn
    6. Bitka kod Ain Jal

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)