U susret WQC 2013., četvrti deo


ZABAVA

1. Posle izbijanja Oktobarske revolucije živeo je u emigraciji (1918 – 1932.), u Parizu, SAD i Nemačkoj, kada nastaju neka od njegovih najpoznatijih dela. 1935. godine komponuje svoje najpoznatije baletsko delo 'Romeo i Julija', iz koga se izdvaja čuveni 'Ples vitezova', koji su kao muzički predložak u svojim pesmama koristili The Smiths, Iron Maiden, Deep Purple i drugi. Uoči i za vreme Drugog svetskog rata sarađivao je sa Sergejem Ejzenštajnom na filmovima 'Aleksandar Nevski' i 'Ivan Grozni', ostavivši dubok trag u istoriji filmske muzike. Po upokojenju 5. marta 1953. godine, vodeći sovjetski muzički časopis izvestio je o njegovoj smrti na 116. strani, dok je prethodnih 115 bilo posvećeno Staljinovoj smrti, obznanjenoj na isti datum. Koji slavni kompozitor je u pitanju?

2. Legenda kaže da je ova ranohrišćanska ambrozijanska himna pohvale komponovana naizmeničnim i spontanim pevanjem prilikom krštenja Aurelija Avgustina. Kada je Ambrozije počeo s obrednim pevanjem, Avgustin se nadovezao, a Ambrozije nastavio rečima koje su postale tekst himne. Himnu su obradili brojni klasični kompozitori, poput Mocarta, Hajdna, Berlioza, Verdija i drugih, ali je nama najpoznatija po preludijumu Marka Antoana Šarpantjea kao himna evrovizijskih prenosa. Kako se naziva ova čuvena kompozicija?

3. Kako je glasilo umetničko ime egipatske pevačice i tekstopisca Fatime Ibrahim, poznate i kao 'Zvezda istoka', koja se i preko tri decenije od svoje smrti 1975. godine i dalje smatra najvećom arapskom pevačicom u istoriji?
4. U svom čuvenom eksperimentu iz 1666. godine Isak Njutn je kroz trouglastu staklenu prizmu u zamračenoj odaji propuštao snop sunčeve svetlosti i razložio ga na boje sunčevog spektra, čime je dokazao da su sve osnovne boje sadržane u beloj svetlosti. Naslovnica kog slavnog rok albuma kultne grupe 'Pink Floyd' je jedno od najznamenitijih podsećanja na ovaj eksperiment u pop kulturi?
5. Orguljaški performans muzičkog komada 'Što je sporije moguće' ('As Slow as Possible') trenutno se izvodi u crkvi svetog Burkardija u nemačkom gradu Halberštatu. Izvođenje je započeto 2001. i planirano je da traje 639 godina, sa završetkom u 2640. godini. Koji ekscentrični američki kompozitor ja napisao ovaj komad?

6. Ovaj duet smatra se za jednu od najuspešnijih hip-hop grupa svih vremena, s obzirom na to da su osvojili šest Gremi nagrada. Osam njihovih studijskih izdanja prodato je u preko 25 miliona primeraka. 2003. godine realizovali su dupli album 'Speakerboxxx / The Love Below', koji je postao prvi i jedini hip-hop album proglašen za album godine na dodeli 'Gremija'. Video-spot za No. 1 singl sa tog albuma 'Hey Ya!' nastao je na osnovu istorijskog pojavljivanja Bitlsa u šouu Eda Salivena. Koji hip-hop duo je u pitanju?

7. Zenit u svojoj muzičkoj karijeri dostigao je u periodu 1939-1943. godine kao lider jednog od najuspešnijih big bendova u eri svinga. U njegove najpoznatije kompozicije spadaju klasici 'In the Mood', 'Moonlight Serenade' i 'Pennsylvania 6-5000'. Dok je za vreme Drugog svetskog rata putovao iz Velike Britanije kako bi zabavljao američke trupe u Francuskoj, njegov avion je upao u oluju i zauvek nestao iznad Lamanša. Kako se zvao ovaj američki muzičar?

8. U tradicionalnoj izradi dirki za standardne klavire korišćene su dve dragocene prirodne sirovine koje su se našle u naslovu velikog hit singla Pola Makartnija i Stivija Vondera iz 1982. godine. Pesma je bila prva na listama i u Americi i u Velikoj Britaniji i četvrti najveći hit te godine. Za Makartnija je to bila pesma koja se najduže zadržala u vrhu top listi po napuštanju Bitlsa i, posle legendarne balade 'Hey Jude', druga najuspešnija u karijeri. Za Stivija Vondera, to je bio najdugovečniji hit na top listama u čitavoj karijeri. Kako se zove ova pesma?

9. Pod kojim imenom je poznat katalog svih Mocartovih dela, nastalih između 1761. i 1791. godine, koji je prvi put na 551 strani objavljen 1862. godine? Katalog je imao nekoliko revizija od kojih je glavnu sproveo Alfred Ajnštajn 1937. godine.

10. Poreklom iz savezne države Verakruz, ova meksička folk pesma najpoznatija je po rok obradi iz 1958. godine. Pesma je imala brojne adaptacija među kojima se izdvaja aranžman za istoimeni film grupe Los Lobos iz 1987. godine. To je jedina numera na listi  '500 najboljih pesama svih vremena' magazina 'Rolling Stone' koja nije na engleskom jeziku. O kojoj pesmi je reč?

Коментари

  1. 4. Dark side of the moon
    6. Outcast
    8. Ebony and Ivory
    10. La Mamba

    ОдговориИзбриши
  2. 2. Te Deum
    4. The Dark Side of the Moon
    7. Glen Miler

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Igor Stravinski
    3. Dalida
    4. Tamna strana Meseca
    8. Slonovača i ...
    10. LaBamba

    ОдговориИзбриши
  4. ...Uz podsećanje da je iz oblasti "ISTORIJA" preostalo 3, 5 i 6; a iz oblasti "SVET" 5 i 9.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)