НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)



1.                                Који француски израз означава у српском и већини других језика дневно саопштење, кратак и званичан дневни извештај али и изборни листић, потврда, признаница?

2.                                  Овај немачки романтичарски песник је живео у 18. веку. Његова поезија представља неку врсту субјективне енциклопедије. У збирци Цветни прах (1798) представио је своја кратка есејистичка разматрања из теорије сазнања, психологије, практичних искустава и уметности. Прославиле су га песме у збирци Химне ноћи (1800), које обележавају продор према ирационалном песништву снова и привиђења, због чега га француски модернисти сматрају својом претечом. Како гласи пуно име, презиме и псеудоним овог песника?

3.                                                          Један је од симбола јудаизма и заправо је врста рога који користе        рабини да би пробудили народ и подсетили га да моли за опрост   грехова. Прави се од рога посебне сорте оваца и користи се у             синагогама приликом празновања Рош Хашане и Јом Кипура.             Како гласи јеврејски назив за овај рог?

4.                                           Била је принцеза Аргоса. Зевс се заљубио у њу и прилазио јој је маскиран у облак. Хера је то приметила и Зевс ју је претворио у белу краву (не Херу). Хера је и то схватила и тражила је од Зевса да јој поклони ту краву што је овај и учинио. Наложила је стооком диву Аргусу да је чува. Зевс је послао Хермеса који је убио Аргуса и ослободио краву. Како се зове ова смртница ако знамо да се касније удала за египатског краља Телегона и да су по њој названи Босфор и Јонско море, као и један објекат у Сунчевом систему?

5.                                          Овај авангардни амерички композитор 20. века је познат као пионир електронске музике и неконвенционалног коришћења музичких инструмената. Такође је имао битну улогу у развоју модерног плеса захваљујући сарадњи са кореографом Мерсом Канингеном. Ипак, најпознатији је по делу које носи назив самој по дужини композиције и вероватно је најлакше уметничко музичко дело које постоји. Како се зове овај композитор?

6.                                          Овај колумбијски поп-рок певач и гитариста је рођен 1972. године. У младости је био под снажним утицајем Металике и основао је треш-метал бенд Ekhymosis са којим је наступао до 2000. године. Од 2000. године наступа као солиста и већ је са првим албумом Fijate Bien освојио 3 Гремија. На Светском првенству у фудбалу 2010. је наступио на кик-оф концерту. Како гласи псеудоним овог певача, будући да је његово пуно име веома дугачко?

7.                                          Овај линијски арапски плес је националног карактера за земље Блиског истока, првенствено Сирију, Либан и Јордан. Подсећа на коло а изводи се у радосним приликама као што је венчање. Учесници су готово увек истог пола (или само мушкарци или само жене) а разликује се од кола због тога што се играчи држе испруженим рукама за рамена. Овај плес су, као део перформанса извели и чланови црногорске групе No Name на такмичењу за Песму Евровизије 2005. у Кијеву. Како се зове овај плес?

8.                                          На логоу ове британске модне куће се налази црни витез на коњу. Данас имају 473 бутика по целом свету а часопис Business Weekly га је прогласио за 98. највреднији бренд на свету. Неке од познатих личности које ова кућа облачи су и краљица Елизабета и принц Чарлс. Један је од најпрепознатљивијих брендова у свету моде захваљујући чувеној шари која је по њему и добила име. Како се зове ова чувена модна кућа која однедавно има и «своју» зграду у Врању?

9.                                          Овај византијски цар је предводио побуну против цара Фоке 609-610. Успешно је ратовао против Сасанида 602-628 али није успео да заустави муслиманско освајање Сирије. Победивши Аваре, дозволио је Хрватима и Србима да населе Балкан а наследио га је 641. његов син Константин III. Како се зове овај цар?

10.                                      Како се звала династија немачких владара из периода 12. и 13. века на чијем грбу су се налазила три црна лава на златној подлози а свакако најпознатији владар из ове династије је био Фридрих Барбароса?

11.                                      20-месечна беба је отета у марту 1932. и након два месеца је нађена мртва недалеко од породичне куће. Наводни отмичар и убица Бруно Ричард Хауптман је ухапшен и погубљен две године касније. Ово би деловало као «уобичајена» вест за Американце али ради се о једном од најпознатијих злочина у САД свих времена јер је отац детета веома познат. Ко је бебин отац?

12.                                      Ова америчка компанија је основана 1837. као мала породична производња сапуна и свећа у Синсинатију. Данас производи више од 250 робних марки у 140 земаља света. Бави се производњом хране за кућне љубимце, средстава за чишћење и средстава за личну хигијену а некада су се бавили и производњом хране и пића. Неки од брендова које производи ова компанија су Ariel, Eukanuba, Lacoste, Gillette, Pampers, Pantene… Како се зове ова велика компанија?

13.                                      Ова супа је један од познатијих представника италијанске националне кухиње. Прави се од поврћа са додатком пасте или пиринча. У поврће улазе пасуљ, црни лук, целер, шаргарепе и парадајз. Нема посебног рецепта за ову супу, може бити и вегетаријанска а може и да садржи месо а код нас би се превела као супетина. О којој супи је реч?

14.                                      Иако његово име у преводу значи пут мача, такмичари (борци) користе шинаи, односно бамбусов штап. Иако није познато из ког периода потиче, зна се да су га у Средњем веку усавршили самураји. Да би такмичар победио, мора да освоји два ипона и то ударцима у главу, подлактицу, бочну страну трбуха или врат. Након пораза Јапана у Другом светском рату 1945. овај спорт је био забрањен, али је поново почео да се практикује од 1950. О којој борилачкој вештини је реч?

15.                                      Седиште ове компаније је у Клермон-Ферану, а уз Bridgestone је најпознатији произвођач аутомобилских гума. Такође има и свој «водич» који својим звездицама популаризује које угоститељске објекте?

16.                                      Који глумац је једини освојио награде Цезар и Оскар за најбољег глумца у истом филму, ако знамо да је тај филм режирао Роман Полански 2002. године?

17.                                      У овом роману слика се судбина остарелог уметника – виолинисте, који због повреде руке лежи у једној провинцијској болници. Заувек лишен свог уметничког позива, он испуњава своје болничке дане сећањима. Како се зове овај роман ако знамо да је то један од првих потпуно есејистичких романа у Југославији?

18.                                      Био је прогресивни песник са Мартиника. Поезију је писао на француском језику и под утицајем француских песника, посебно надреалиста. Првенствена инспирација му је црначка народна поезија а теме социјална правда, борба против белих експлоататора и изразите симпатије према угњетеном црном човеку. Најпознатија дела су му Запис о повратку у завичај, Чудотворно оружје, Изгубљено тело итд. Како се звао овај песник, касније и градоначелник Форт де Франса на Мартинику?

19.                                      Овај пољски писац је рођен у Украјини, одрастао у Кракову а у 21, години одлази у Британију и почиње да пише на енглеском. Најпопуларнија његова дела су Лорд Џим и Ностромо, а писао је и политичке романе од којих су најпознатији Тајни агент, Очима Запада, Срце таме... О Ком писцу је реч?

20.                                      Деле се на кваркове и лептоне и за њих важи Паулијев принцип искључења. Имају половни спин и творе антисиметрична састављена квантна стања. Све елементарне честице спадају или у бозоне или у ову групу. У ову групу спадају електрони, протони и неутрони. Како гласи назив за ове честице?

21.                                      Сматра се оснивачем модерне макроекономије. Овај енглески барон је запамћен као заговарач владине политике интервенционисања по којој би влада могла да ублажи ефекте економске рецесије и депресије. Иако је један од најутицајнијих економиста свих времена, није добио Нобелову награду јер је умро 1946, Како се зове овај економиста, чије је најпознатије дело Општа теорија законитости, камате и новца?

22.                                      Ова сваштоједна риба је становник топлих крајева Индијског и Тихог океана. Дугачка је између 10 и 18 центиметара а позната је и по живописним бојама, најчешће жутој, наранџастој или црвеној, најчешће и са белим пругама. Најпознатија јединка ове врсте риба је јунак Дизнијевог и Пиксаровог филма, Немо. О којој врсти рибе је реч?

23.                                      Како се називају једноћелијски организми опкољени ћелијским зидом и мембраном, једине органеле су им рибозоми, немају једро а једини представници су бактерије и модрозелене алге које припадају царству монера?

24.                                      Који НБА-кошаркаш држи рекорде у највећем броју скокова на једној утакмици, највише титула најбољег скакача НБА лиге, највише скокова по утакмици у једној сезони и каријери, највише узастопних дабл-даблова и трипл-даблова?

25.                                      Они су једини пар отац-син који је освојио титуле у Формула 1 шампионатима. Отац је једини возач који је освојио триплу круну мотоспортова: 24 сата Ле Мана, Индијанаполис 500 и титулу у Формули 1, а син је био главни конкурент Шумахеру за прву Михаелову титулу коју је освојио са једним поеном разлике захваљујући међусобном судару ове двојице великана. Како се зову ови возачи?

26.                                      Ова одбрамбена борилачка вештина представља мешавину аикидоа, џудоа и џиу-џицуа. Такође се користи кју/дан систем оцењивања и напретка. Од 2005. у већини основних школа у Србији је уведен као изборни предмет а Светски центар ове вештине је основан 1993. са седиштем у Београду. О ком спорту је реч?

27.                                      У којој данашњој афричкој држави је избила криза која је претила да прерасте у Први светски рат, готово у исто време кад и Анексиона криза у БиХ?

28.                                      Овај град је главни град грузијске регије Имеретије. Био је главни град античке Колхиде, а данас је други највећи град и седиште судске власти у Грузији. У њему се налазе Храм Баграта и Гелатски манастир, оба на листи светске баштине УНЕСКА. О ком граду је реч?

29.                                      Од свих 88 сазвежђа, ово је најмање и вероватно најпознатије. Његов карактеристичан облик образују четири или пет најсјајнијих звезда а коришћено је за навигацију јер се помоћу њега може одредити југ. Ипак, најпознатије је по томе што се налази на заставама Бразила, Аустралије и Новог Зеланда. Како се зове ово сазвежђе?

30.                                      Овај српски проналазач и капетан у руској војсци је измислио арборит (први синтетички материјал), подморницу са погоном на мотор од 100 КС, конструисао мотор од 80 КС док је Готлиб Дајмлер конструисао мотор од 1,5 КС. И поред свих ових проналазака, најпознатији је по замисли о дирижаблу који није успео да до краја спроведе у дело па је његове заслуге преузео гроф Цепелин. Како се зове овај неправедно запостављени проналазач?

Коментари

  1. 26. Реални Аикидо (комшија Љуба)

    ОдговориИзбриши
  2. 1.siže
    2.Novalis
    6.Huanez?
    10.Hoenštaufen?
    11.Lindberg
    14.kendo

    ОдговориИзбриши
  3. 11. Lindberg Carls
    14. kendo
    15. miselin
    20. pi-mezoni
    22. klovn
    23. prokarioti
    24. Rasel Bil
    25. Zan i Zak Vilnev
    26. realni aikido
    27. Ruanda

    ОдговориИзбриши
  4. 5.Dzon Kejdz
    11.Carls Lindberg
    24.Oskar Robertson
    30.Ognjoslav Kostovic

    ОдговориИзбриши
  5. 3. sofar
    4. Io
    5. Dzon Kejdz, 4:33
    9. Iraklije
    10. Hoenstaufovci
    11. Carls Lindberg
    12. Procter & Gamble, nekad davno sam pitao...
    13. ragu
    14. kendo
    15. Mislen
    16. Edrijen Brodi, skinu mi pitanje za naredni specijal
    17. Proljece Ivana Galeba
    19. Dzozef Konrad
    20. barioni
    21. Kejnz
    22. ovo, cini mi se, Omer pita, ali dzaba kad nisam zapamtio
    23. prokariote
    24. Denis Rodman
    25. Rozberg?
    27. Tngerska kriza, Maroko?
    29. ne znam, ali bas dobro pitanje

    ОдговориИзбриши
  6. Po meni najbolji set do sad, nije pretežak. Šta je još ostalo?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ја одавно трубим да је Жаре неисцрпно талентован, само ме слабо ко слуша. :)

      Избриши
  7. 24. ili Vilt Cembrlen ili Karim Abdul Dzabar

    ОдговориИзбриши
  8. ГОТОВО!

    Свака част учесницима на брзини (31 минут), наравно и аутору, који се потрудио да припреме за Светски шампионат добију на замаху.

    Живели!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Još i ja da dodam, svaka čast na brzini i na znanju, a očekujte uskoro od mene da pustim uskoro i nekoliko tematskih setova u sklopu priprema za WQC.

      Избриши
    2. Ово је најприближнија тежина питања, која ће ове године бити на СП. Врло добро одмерено!

      Избриши
    3. Je l' kazes iz iskustva ili su pitanja vec stigla? :)

      Zarkov set je bio zahvalan za resavanje i po tezini odgovara nekom ozbiljnijem realnom kviz takmicenju. Posto sam cuo neke primedbe na tezinu mojih pitanja iz proslih setova, bilo autorskih ili onih probranih sa internacionalnih kviz takmicenja, sve je stvar stila. Pitanja ZA BLOG uvek sastavljam i biram tako da vecina pitanja bude problematicna za 8 od 10 odlicnih kvizasa, ali i uveren da ce se oko relevantnosti tih pitanja takodje usaglasiti najmanje njih 8. Nesto slicno i u sledecem 8x10 specijalu, da li za nedelju ili dve, najavicu domacinu. Pozdrav za sve blogere!

      Избриши
  9. 13. ne citam do kraja, minestrone, bilo u pilotu za 'Put oko sveta', a ima ga i u CI pitanjima

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić